*

Sydämellinen separatisti Kuiskauksia vapaudesta

Kaikki blogit puheenaiheesta Visio

Tutkimus- ja innovaationeuvoston visio ei ole visio

Poliittinen sanamagia  ei voi olla visio ja tiekartta  on höpösuomea kun tarkoitetaan suunnitelmaa: 

 

"Tutkimus- ja innovaationeuvosto on päättänyt neuvoston visiosta ja tiekartasta vuoteen 2030. Neuvosto on sitoutunut visioon, jossa Suomi on vuonna 2030 vetovoimaisin ja osaavin kokeilu- ja innovaatioympäristö." 

Ja edelläkävijyyden obsessio vaivaa Suomea vuodesta toiseen: 

Nesteen visio ei ole visio

Luulisi, että suuren yrityksen yrityssuunnittelijoilla tai johdolla olisi edes alkeellinen kyky käsitteelliseen ajatteluun, mutta ei: kuva.

Mistä visioista on kyse: 

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/243787-mista-visioissa-on...

Helsingin visio ei ole visio

Suomalaisissa  strategiapapereissa esitetyt visiot ovat harvoin visioita. Ei myöskään Helsingin kaupunkistrategian  visio, kuva. Tavallisesti höpövisioissa sorrutaan jonkinlaiseen mittariin, kuten tässäkin tapauksessa. Että ollaan paras. Tuollainen ei anna mitään suuntaa tulevaisuudelle.

Toinen esimerkki surkeasta visiosta. 

Mitä voimme oppia tapaus Kelasta?

Perustamani Unitas kansanliikkeen missiona on Suomen vakavan ylipolitisoitumisen lopettaminen yhteiskunnallisen innovoinnin, kokonaisuuden ja maalaisjärjen avulla. Käytän kirjoituksessani Kelaa esimerkkinä siitä mitä em. tarkoittaa julkisyhteisöjen tuottamiin palveluihin liittyen.

Suomella ei voi olla visiota

Valtiossa, joka ei ole diktatuuri, politiikka ei ole yhteisten asioiden hoitoa, vaan EI-yhteisten asioiden hoitoa. Siksi Suomella ei voi olla visiota kuten yrityksillä. Siksi nykyisen hallitusohjelman  visio on tyhjää liirum-laarumia:  

"Suomi vuonna 2025 on uudistuva, välittävä ja turvallinen maa, jossa jokainen meistä voi kokea olevansa tärkeä. Yhteiskunnassamme vallitsee luottamus. jne." 

Nyt on myös käytännössä testattu, että Suomea ei voi johtaa kuin yritystä: 

Tekes kaatopaikkana

FinPro siirretään Tekesin alaisuuteen. Muistuu mieleen asia, jota ministeri Lintilä tuskin muistaa: 

Vuoden 1984 alussa Tekesiin siirrettiin teollisuussihteeritoiminta, jota siihen asti oli hoitanut VTT. Eri maissa toimivien teollisuussihteerien tehtävä oli hankkia asemapaikoiltaan tietoa, jota suomalainen teollisuus voisi hyödyntää. Ulkomaanverkostossa oli laajimmillaan 17 toimipistettä. 

Perusteluna teollisuussihteeritoiminnan lakkauttamiselle aikoinaan  oli, että yritykset pystyvät jo itse hankkimaan tietonsa.

Onko Steve Jobs suurempi profeetta kuin Jeesus Nasaretilainen?

Monelle 2000-luvun suomalaiselle bisnesmaailman vallankumouksellisen, Applen perustajan Steve Jobsin (1955-2011), tarkempi tuntemus voisi olla paljon parempaa ihmisyyden kehittämistä kuin Jeesuksen tekojen tutkiminen konsanaan -

olettaen tietysti, että luterilaisen etiikan perusasiat ja moraalisäännöt ovat ensin hallussa!?

 

***

Jeesus oli aikansa suuri uudistaja.  

Onko VVM:n visio visio?

Voi kysyä, onko kyse VVM:n osalta vain tulevaisuudesta ja onko asia VVM:n vaiko poliitikkojen hanskassa.

"Valtiovarainministeriölle on vahvistettu ministeriön strategia vuosille 2012–2016. Strategiassa ministeriön visioksi vuodelle 2020 on määritelty ”Valtiovarainministeriö – tulevien sukupolvien talouden ja hyvinvoinnin vakaan perustan rakentaja” 

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/120936-valtionvarainministerion-ju...

Käsitevammainen hallitus 2

Visio ei  ole mikään tavoitetila, johon "päästään". Pääministeriltä voisi edellyttää edes bisneksen perustermien hallintaa, etenkin jos hän tyrkyttämässä niitä Suomen johtamiseen. 

Suomen surkea t&k-visio

Tutkimus- ja innovaatiopoliittinen linjaus 2015–2020 esittää vision,  jota ei millään kriteereillä voi kutsua visioksi:  

Visio 2020:  

Parempi Suomi kansalaisille ja yrityksille, hyvinvoinnille ja työlle. 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä