Sydämellinen separatisti Kuiskauksia vapaudesta

Kaikki blogit puheenaiheesta Oligarkia

Venäjällä eletään Vladimir Suurten aikaa

# Venäjällä totta tosiaan riehuu patsasvimma, kertoo Anna-Lena Laurén Suomen Kuvalehdessä 46/2016. Menossa on myös ja Vladimir-kultin nousu. Vladimir Putin Suuri on lokakuun vallankumouksen sijaan ryhtynyt juhlimaan omaa nimipäiväänsä Vladimirin päivää 4.11. Tuhannen vuoden takaisesta historiasta on löydetty joku toinen samanniminen Vladimir Suuri, jolle tilattiin muhkea patsas Moskovan Kremlin liepeille.

Divide et impera

Hajota ja hallitse -hallintotavan viisauden tunnusti jo Rooman valtakunta aikoinaan. Kun tällöin roomalaiset saivat valtaamansa kansat vihaamaan toisiaan, voi saman nähdä myös nykyisessä puoluepolitiikassa. Varsinkin viime aikoina eri puolueiden kannattajien bunkkeroituminen omasta pesästään huuteluun on kärjistynyt. Samaan ilmiöön liittyy myös keskittyminen mielikuviin vastaväittelijästä henkilönä tai hänen puolueestaan varsinaisen väiteltävän asian sijaan. Näillä ylläpidetään jonkintasoista oligarkiaa demokratian viitassa.

Talousoligarkiasta talousdemokratiaan?

Sain Facebook-sivulleni kysymyksen: ”Tunnetko rahan luontimekanismin ja näetkö tarpeelliseksi muuttaa sitä?” Itse voin vastata, että tunnen perusperiaatteen, mutta kuinka moni asiaan yhtään perehtymätön kansalainen oikeasti tietää, kuinka rahaa luodaan? Käsi ylös, kuka kuvittelee vielä pankkien lainaavan vain tallettajiensa rahoja? Itsekin kuuluin tähän joukkoon vielä noin vuosi takaperin. Virheelliset kuvitelmat rahanluontijärjestelmästä tekevät talousviisaiden puheesta kansan korvissa munkkilatinaa, joten suosittelen itse kutakin perehtymään asiaan.

Yhdysvallat ei ole demokratia vaan oligarkia

Yhdysvallat ei ole demokratia vaan oligarkia

Princetonin yliopiston professori Martin Gilens ja  Northwestern Universityn professori Benjamin I. Page julkaisivat noin vuosi sitten tutkimuksensa Yhdysvaltain yhteiskunnan demokratiasta – tai ehkä pikemminkin sen demokratiavajeesta.

Tulokset olivat melko murskaavia – mitäpä muutakaan voisi yhdysvaltalaiseen toimintaympäristöön hieman pintaa syvemmälle perehtyneille sieltä paljastua.

Kapitalistisen oligarkian viemäri syvenee

En ole muutamaan päivään ehtinyt bloggamaan, koska vallankumous ei odota, mutta kerrataanpa aivan viime päivien tapahtumia tiiviissä paketissa, josta näkyy syöksyn suunta.

 

Suomalainen oligarkia

Kun Neuvostoliitossa aikoinaan oligarkit sosialisoivat valtion omaisuudet itselleen, samoin on käynyt myöhemmin Suomessa. 

Seuraukset on molemmin puolin surkeat. 
Työttömyys on muuttunut rakenteelliseksi, tuloerot jatkavat kasvuaan ja pahoinvointi lisääntyy kansan alemmissa kerroksissa syrjäytyneiden vajotessa yhä epätoivoisempaan tilanteeseen, josta heidän jälkeläisensä eivät saa mahdollisuutta onnistumiseen ja syrjäytyminen on muuttunut jo rakenteelliseksi. Työttömyys peritytyy ja köyhyys periytyy. 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä