Sydämellinen separatisti Kuiskauksia vapaudesta

Eettinen kuluttaminen mahdotonta

  • Eettinen kuluttaminen mahdotonta

Kuka tahansa psykologi osaa kertoa, että psykologisen etäisyyden kasvattaminen aiheuttaa epäeettisen kuluttamisen sataprosenttisella varmuudella. Se, että vaaditaan ihmistä ylittämään tältä osin lajityypillinen kapasiteetti on yhtä järkevä vaatimus kuin kommunistien maailmanlaajuisen solidaarisuuden vaade.

Wake-up call: ihminen on lajina n. 200 000 vuotta vanha ja on elänyt siitä n. 195 000 vuotta 90-220 ihmisen ryhmissä. Meillä ei ole kykyä toimia eettisten kuluttamisen edellyttämällä tavalla missään suuremmassa mittakaavassa, ellei sitä ohjata valtion toimesta rankaisemalla tuotteita ja palveluita haittaveroilla, jotka kuormittavat ympäristöä tai riistävät työvoimaa.

Asiaan voi sanoa ihan mitä haluaa, mutta asia on juuri näin kuin sanoin. Olet utoopikko, jos odotat ihmisten muuttuvan eettisiksi kuluttajiksi niin kauan kuin tuotteet tulevat maailman toiselta puolelta. Jos ne tulee omasta kylästä, niin tilanne muuttuu. Muuten ei.

Se, että muutama prosentti väestöstä pystyy eettiseen kuluttamiseen ei voi olla yhteiskunnallisen toiminnan lähtökohta. Muutama prosentti myös pystyy pidättäytymään maallisista paheista, mutta me emme silti rakenna yhteiskuntaa sillä oletuksella, että kaikki ihmiset ovat nunnia, koska se ei toimi.

Sekä oikeisto että vasemmisto yhdessä toteuttavat ideologiaa ihmisestä, jota ei ole. Vasemmisto vannoo globalisolidaarisen ihmisen nimeen ja oikeisto globaalisolidaarisen kuluttujan. Lopputulos ei ole kaunista katseltavaa. Ideologiasta ei ikinä seuraa mitään hyvää, kun se kieltää ihmisen lajityypillisen olemuksen.

 

Jos se on vielä jollekulle epäselvää, vapaa markkintalous perustuu juuri idealle siitä, että voidaan tehdä kauppaa tahojen kesken, jotka eivät luota toisiinsa. Tämän suora seuraus on epäeettinen kuluttaminen ja tilanne ei korjaannu niin kauan kuin uusliberalistinen ideologia rellestää tuhoamassa maailmaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Vilho Juntunen

Anteeksi Susanna mutta Sinä et ole vieläkään sisäistänyt periaatetta jota minä olen noudattanut jo 30 vuotta. Tämä on Ernesto Cardenalia:

http://vilhojuntunen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/170...

Susanna Kaukinen

Niin, väestöstä on kommunisteja se 5%. Tältä pohjalta ei voida tehdä yhteiskunnan pelisääntöjä. Sosialismi ja kommunismi toimii vain pienessä mittakaavassa, eli juuri tuossa mainitussa 90-220 ihmisen ryhmässä, lähtökohtaisesti.

Parhaimmillaan jonkinlaista todellista solidaarisuutta löytyy jopa kansallisvaltiotasolle asti. Kuitenkin yhä harvempi kykenee solidaarisuuteen mitä suurempaan ryhmään mennään.

Se, joka ei tätä hyväksy on rakentamassa uutta fiaskoa ja tämä koskee se oikeistoa että vasemmistoa ja mielestäni molemmat ovat tehneet saman virheen. Voe Ristus, kun edes perusasiat ymmärrettäisiin.

Positiivinen ihmiskuva edeltää jokaista kansanmurhaa.

Susanna Kaukinen

Jaaha, psykologinen etäisyys näköjään puuttuu kai Wikipediasta. Pitääkö sekin sinne sitten jossain vaiheessa ihan itse lisätä. Plaah.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Onko spykologinen etäisyys suomenkielellä henkinen etäisyys ?

Susanna Kaukinen

No siis kuvaisin sillä nimenomaan loppuviimein kykyä samaistua toisen asemaan. Psykologinen etäisyys on lyhyt, kun olet toisen kanssa läsnä ja kasvotusten. Se on puhelimessa pidempi, sähköpostissa vieläkin pidempi.

Samalla tavalla ei paljon New Yorkilaisen keinottelijan maksaa töyssytä, että hänen manipuloimansa numerot aiheuttavat sen, että Kiinalaisessa tehtaassa lapsityövoima joutuu tekemään 16 tuntia päivässä edellisen 15 tunnin sijaan.

Samalla tavalla pommikoneesta on helppo painaa nappia ja muutta Nagasaki ja Dresden tomuksi, mutta on erittäin vaikeaa henkisesti riistää ihmiseltä henki, jos se pitää tehdä paljain käsin.

Ongelma tässä on se, että psykologinen etäisyys kasvaa myös hierarkioissa. Suuren johtajan on helppo määrätä väärinajattelijat kuopan reunalle.

Sen takia armeijat käyttää hierarkioita, koska niiden avulla vastuu sälytetään johdolle, mutta he eivät näe kauheuksia ja sotamiehet taas tekevät kauheudet, mutta eivät ole niistä vastuussa.

Sen takia on niin pelottavaa, että korporaatiot käyttävät hierarkioita ja ylhäältä alas tulevia käskysuhteita, koska se on rakenteellisesti juuri se mekanismi, jolla laajamittainen sota, siihen liittyvät tuhopoltot, raiskaukset ja kansanmurhat tulevat aivan liian helpoiksi.

Näin pikakurssina.

Tottakai psykopaatit ja narsistit kiipivät vielä näiden hierarkioiden huipuille ja loppu on tuhopolttamisen, silvomisen, raiskaamisen, sodan, maailmansodan ja kansanmurhien historiaa.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #7

Pistin ton blogiin talteen tuonne muuanne, missä ei ole sääntöjä.

Psykologinen etäisyys, hierarkiat ja kansanmurhat
=> http://anarkisti.vuodatus.net/lue/2015/02/psykolog...

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #7

Pieni korjaus;

"Samalla tavalla pommikoneesta on helppo painaa nappia ja muutta Nagasaki ja Dresden tomuksi, mutta on erittäin vaikeaa henkisesti riistää ihmiseltä henki, jos se pitää tehdä paljain käsin."

Tämä ei täysin suoranaisesti liity psykologisen etäisyyden käsitteeseen. Psykologisen etäisyyden näkökulmasta on merkitystä tappaako läheisen vai tuntemattoman ihmisen, ei niinkään miten sen tekee. Tietysti tekotapakin vaikuttaa kynnykseen tehdä hirmuteko, mutta se on kokonaan eri asia.

Siitä olet oikeassa että hierarkiat ovat psykologisen etäisyyden suhteen pelottavia siksi että ne antavat suunnatonta valtaa vieraiden ihmisten elämästä ja kuolemasta. Syntyvät ne hierarkiat sitten sotaväessä, valtiossa tai varallisuudessa, haitallisia ovat kaikki.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #13

Tuosta mistä puhuin löydät lisää kirjasta:

On Killing: The Psychological Cost of Learning to Kill in War and Society
by Dave Grossman

=> http://www.amazon.com/On-Killing-Psychological-Lea...

Kari Ahveninen

No, voimme olla siitä iloisia että ihmiskunta vaikka tappaa itsensä, niin maapallo jatkaa elämistään. Ei täällä yhden lajin katoaminen mullistusta aiheuta...

Susanna Kaukinen

Siis yksi laji on jo aiheuttanut ihan kamalan mullistuksen. Maapallon kaiken muun elämän kannalta ihminen on pahinta mitä maapallolle on tapahtunut sen jälkeen kun dinosaurukset kuolivat jonkin luonnonmullistuksen takia sukupuuttoon.

Tällä hetkellä lajeja nimittäin kuolee samaan tahtiin sukupuuttoon kuin silloin ja syy on yksinomaan ihmisen.

Kari Ahveninen

Maapallolla on ikää tiettäväsi reilu neljä miljardia vuotta. Siinä ajassa lajeja on syntynyt ja kadonnut miljoonittain. Ei ihminen pysty hävittämään kaikkea elämää tältä pallolta vaikka tekisi mitä, oman elämisensä toki voi tehdä mahdottomaksi ja siinä ohessa monen muun lajin.
Mutta kun maapallolla on arvioitu olevan elinaikaa vielä reilut neljä miljardia vuotta ennenkuin auringon nova polttaa koko roskan karrelle, niin eiköhän täällä vielä nähdä jotain järkevääkin elämää. Ainakin toivottavasti.

Käyttäjän PetriKRundelin kuva
Petri K Rundelin Vastaus kommenttiin #16

Miten Kari ajattelet sen asian; kannattaako ihmisen tällä hetkellä (ehkä) ainoana
tiedostavana lajina ajaa tämä baana loppuun asti kaasu pohjassa omaan tuhoonsa?

Vai onko ratti jo lukittu?

-PR

Kari Ahveninen Vastaus kommenttiin #17

Veikkaanpa, Petri, että vaihtoehtoja on vain kaksi: Joko ihmiskunta menee omaan tuhoonsa, tai sitten parantaa tapansa. On täällä kuitenkin sen verran järkeviä ihmisiä, että voisin kenties veikata jälkimmäisen vaihtoehdon puolesta, mutta varmaahan se ei ole.

Henkilökohtaisesti sanon että aikansa täällä potkiskellaan ja sitten on nirri pois. Se ei silti sulje pois sitä että yritän tämän ainokaiseni elää mahdollisimman asiallisesti.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #16

Itseasiassa meillä ei ole sitä neljää miljardia vuotta.

Karkaava kasvihuoneilmiö
=> http://anarkisti.vuodatus.net/lue/2015/02/karkaava...

Kari Ahveninen Vastaus kommenttiin #21

Voi Susanna. Ei meillä ehkä, mutta maapallolla on. Sitten aikanaan kun aurinko heliumin liikatuotannon kautta kossahtaa novaksi, niin sitten vasta kasvihuoneilmiötä tarjoillaankin.
Jos tämä nyt niin huolestuttava "kasvihuoneilmiö" siivoaa ihmisen pois tältä planeetalta, niin kyllä sen tilalle löytyy muuta elämää. Älä ole pessimisti, Susanna :)

Ei todellakaan kannata veikkailla ikuisuutta, kukaan ei tiedä miten pitkä aika se on. Se kun näet on ikuinen, ennen ja jälkeen kaikkien ajanlaskun mittaustapojen.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #23

Ei kun sä et ymmärrä. Venuksella on +440C. Sama tapahtuu maapallolle, se on vaan ajan kysymys, koska aurinko lämpenee koko ajan ja jossain vaiheessa ilmastonmuutos lähtee tohon kiihtyvään liikkeeseen.

+440C ja elämä on hyvin vähäistä.

Kari Ahveninen Vastaus kommenttiin #24

Kummallisen itsekeskeinen ajattelutapa teillä... mitä se vaikuttaa maailmankaikkeuteen jos ihmiskunta likvidoi itsensä ihan omaa tyhmyyttään?
Toisekseen, kun aurinko sitten aikanaan hajoaa novaksi tai punaiseksi jättiläiseksi, niin tästä pallosta ei jää kuin hiiltynyt kivimöykky, Venuksesta ei jää sitäkään.

Lainaus wikipediasta (http://fi.wikipedia.org/wiki/Aurinko):

"900 miljoonan vuoden kuluttua Auringon ollessa 5,5 miljardin vuoden ikäinen arvioidaan maanpinnan keskilämpötilan ylittävän Maan nykymuotoiselle elämälle kriittisen 30 °C rajan."

Sitä ennen on aivan turha edes kuvitella että maapallolla lämpötila voisi nousta edes sataan asteeseen kautta maapallon, sen verran kaukana maa kuitenkin auringosta on. Ja ihmisen voimin sitä ei lämmitetä, siihen ei riitä hiilenpoltto eikä edes täysimittainen ydinsota. Ei ainakaan nykyisellä tai tiedossa olevalla tulevalla teknolgialla.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Toki ihmisen tietoisuus ympäröivästä maailmasta on tänä päivänä paljon laajempi kuin kyläyhteisöjen aikaan. Samoin ihminen uskoi vielä muutama sata vuotta sitten että aurinko kiersi maapalloa. Eettinen kuluttaminen vaatii ihmisen sopeutumista informaatioon ja tuo prosessi on parhaillaan käynnissä. Itse en aliarvioisi ihmsten kykyä tehdä myös kulutusprosessissa kokonaisvaltaisesti eettisiä valintoja kunhan ihmisten tietoisuus lisääntyy.

Toisaalta uskoni ihmiseen voi olla liian korkealla. Uskoohan moni edelleen kauniisiin asioihin jotka ovat osoittaneet mahdottomuutensa, kuten kommunismiin.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Nnoo, eikai ihminen maapallokeskeisyyteen ole uskonut enää ainakaan tuhansiin vuosiin,
mutta kirkko tuossa välillä aivopesi porukan olemaan uskottelematta muuta,
sinnit tiedonvapaustaistelijat kirjaimellisesti hiillostettiin hiljaiseksi, tuohon aikaan kirkko edusti tiedettä, nykyään sitä edustaa puolue.

Susanna Kaukinen

Niin, kaikkihan tietää, että maailma tuli Sotkan munasta.

Susanna Kaukinen

Kyse ei oikeastaan ole informaatiosta. Kyllä ihmiset tietää, mutta se on se psykologinen etäisyys, että minäkin tässä syön nyt suklaakeksiä, vaikka tiedän tasan tarkkaan, että se on riiston tulos.

Jyrki Paldán

Suklaa onkin loistava esimerkki. Suomessa ei ole varmaan yhtään ihmistä joka ei olisi tietoinen että suklaateollisuuden parissa työskentelee valtava määrä pakotettua- ja lapsityövoimaa, ja että suklaan alkuperää on täysin mahdoton jäljittää. Jopa reilun kaupan suklaa on kyseenalaista, koska sertifikaatin valvomisesta pientiloilla on luovuttu kustannusten vuoksi. Reilunkaupankin suklaa voi siis pahimmillaan olla kasvatettu aseilla pakotetun lapsikatraan toimesta.

Tiedosta huolimatta suklaan kysyntä tuskin on ainakaan laskenut viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Noin voisi ainakin olettaa päättelemällä siitä suklaatuotteiden määrästä mitä kaupan hyllyiltä löytyy.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #14

Niinpä. Kyllä mä tässä aiheessa aivan oikeassa olen, vaikka ihmiset ei tykkää siitä miten asiat on. Onneksi se ei varsinaisesti ole mun ongelmani ja mun varsinainen tehtävä on muutenkin sanoa tosia asioita riipumatta siitä pitää yleisö siitä vai ei.

ulf fallenius

Miksi kaikki kommunistijohtajat on miljonäärejä?

Toimituksen poiminnat