Sydämellinen separatisti Kuiskauksia vapaudesta

Katkera totuus pakkoruotsista

  • Katkera totuus pakkoruotsista
  • Katkera totuus pakkoruotsista

Sinulle valehdellaan. Se historia mitä sinulle opetetaan on pelkkää valetta. Kova väite? Kerrottiinko sinulle koulussa tämä?

 

Käräjillä 1646 julistettiin: Jokainen suomalainen, joka ei tahdo oppia ruotsia, käydä kirkossa, käräjillä ja kokouksissa ja kaikin tavoin olla esivallalle kuuliainen ja tottelevainen pappisviranomaisille sekä hurskas ja lempeä ruotsalaisille, samaten kuin maan ja valtakunnan muut asukkaat, sen koti on poltettava, talonkirja tehtävä mitättömäksi ja on hän jokaisen ruotsalaisen edessä henkipatto...

 

Hups? Eikö? Hmmm. Minäkin muistan opetuksen hieman toisin tuolta peruskoulusta, jonka tarkoitus on iskostaa eliitin ajatukset kansaan - siis eikun - valmistaa kansalaiset yhteiskuntaan ja työhön. Mutta entäpä tämä?

 

Kolmannes suomalaisista kuoli sotiessaan Ruotsin puolesta vierailla mailla.

Näin tapahtui vuosien 1600-1700 välisenä aikana, jolloin Suomen väkiluku oli runsaat 300 000 ja suomalaisia miehiä kaatui arvioiden mukaan ruotsalaisten puolesta 100 000 - 120 000.

 

No mutta ei mutta hei, ei tällaisia saa tarinoida. Sitäkään ei saa sanoa, että Suomessa on joukkohautoja, joita museovirasto ei anna kaivaa ja tutkia tai sitä, että Suomessa aktiivisesti häivytetään historiaa.

 

Ruotsista ei puhuta totta, ruotsalaisten ristiretket Suomeen olivat hirvittäviä. Lallin kirvesmurhaksi ristitty tapahtuma oli sissisotaa valloittajia vastaan, kyseessä ei ollut yksittäistapaus vaan maan tapa.

Ruotsin vallan aikana suomalaista nostoväkeä on käytetty käytännössä kaikissa Ruotsin sodissa keski-eurooppaa myöden ja rahat on aina kannettu rosvoretkistä Tuhkolmaan.

Oletko koskaan ajatellut minkä takia Ruotsi on Suomea rikkaampi? Tästä syystä! Suomi oli Ruotsin alusmaa, siirtomaa, jonka pojat tapettiin Ruotsin sodissa Ruotsin kuninkaan rikastuttamiseksi.

 

Tosiasiassa Ruotsi on meille velkaa 600 vuoden ajalta aika paljon, mutta eliitti on tästä hiljaa kuin hiiri sukassa ja höpisee pehmeitä siitä miten Suomi kuuluu länsimaiseen arvoyhteisöön, jonka nimissä meitä tapettiin, raiskattiin, poltettiin ja tapatettiin vuosisatoja. Tämä totuus halutaan haudata ja omaksua valloittajien historiankirjoitus.

Suomalaisten kapinoissa Ruotsin kruunua vastaan tapettiin hurjasti väkeä. Kerran tai pari tapettiin ainakin 10% väestöstä kapinan takia. Kannattaa pysähtyä hetkeksi tämänkin luvun ääreen. He olivat suomalaisia sankareita, jotka taistelivat kohtuutonta kruunua vastaan, perheen, kodin ja isänmaan puolesta, mutta myös naisia ja lapsia.

 

Onko siis pakkoruotsi mitään muuta kuin edelleen jatkuvaa kulttuuri-imperialismia ja kenen puolella kaikissa yllämainituissa verilöylyissä mahtoi ja mahtaa olla se porukka, joka on sitä mieltä, että tätä totuutta ei saa kertoa? Kun tänään kävin kuvan patsaan luona, jonka nimi on hakkapeliittain kotiinpaluu, mietin, kuinka harva pääsi kotiin.

Kun tänään kävin kuvan patsaan luona mietin, miten kenelläkään on otsaa, julkeutta ja röyhkeyttä valehdella tässä määrin Suomen kansalle. Kun tänään kävin kuvan patsaan alla, mietin,  miksi pieni vähemmistö omistaa kolmasosan Suomen varallisuudesta ja minkä takia kaikki ovat aina Ruotsia, Viroa, USA:ta ja NATO:a myöten valmiita kuolemaan viimeiseen suomalaiseen.

Mietin myös sitä, miksi suomalaisten päättäjien, kuten Cai-Göran Alexander Stubbin ja Carl Haglundin mielestä NATO on loistava idea ja sitäkin, onko Suomi jälleen tai edelleen länsimaisten imperialistien siirtomaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

27Suosittele

27 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (110 kommenttia)

Susanna Kaukinen

Jättää aika hiljaiseksi, eikö?

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Susanna,

no, hiljaiseksi ja hiljaiseksi.

Historia nimittäin jatkuu muun muassa kielipoliittisena rasismina ja rkp-eliitin ylivaltana. 4 prosentin vähemmistö hallitsee 96 prosentin enemmistöä. Miten ihmeessä?

http://www.ilkka.fi/mielipide/yleis%C3%B6lt%C3%A4/...

Olisiko Suomen jo aika itsenäistyä edes tässä asiassa.

Susanna Kaukinen

Tossa omituista mun mielestä on se, että ymmärtääkseni tutkitusti Suomen ruotsinkielinen väestö on genettisesti käytännössä täysin suomalaista. Näin ollen nuo rotuopit lienee melkoista huuhaata ja jäljelle jää vain luokkasorto?

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala Vastaus kommenttiin #65

Susanna,

jos tarkoitat, että minä olen keksinyt tuon rotuopin, niin pieleen menee: sen isä on Freudenthal; tutkitusti.

Tietysti pidän F:n väitteitä huuhaana.

Cenita Sajaniemi

Susanna
Kiitos blogista. Olet ehkä lukenut Itämaasta itsenäisyyteen - löytyy nettikirjana.
En epäile, että Sinulta puuttuisi tietoa, mutta taitaa olla hyvä laittaa tähän vaikka muille luettavaksi.

http://www.suomalaisuudenliitto.fi/Lehdet/Itamaast...

Olen törmännyt samaan, eli siihen, että Suomessa olevia esihistoriallisia kyläpaikkoja kieltäydytään tutkimasta ja tietenkin huomaa tuon historianlaitoksen ruotsalaisuuden.
En edes kehtaa kertoa tietojani siitä, mihin Museovirasto käyttää aikansa ja valtion rahoja tutkimusmatkoillaan.

Nyt elämmekin sellaisia aikoja, että kohta ne vähätkin kirjat suomalaisten elämästä ja kohtalosta hävitetään.

Samaan aikaan suomalaisten kärsiessä nälänhätää, Ruotsissa rakennettiin komeata Tukholmaa. Rahaa tuli yllin kyllin, myös orjien siirrosta Afrikasta Amerikkaan. Niin, silloin rautamalmilla oli käyttöä orjien kahlitsemiseen.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Ruotsin_siirtomaat

Vielä 60 ja 70-luvuilla pakkosterilisoitiin Ruotsissa - niin päättäkää itse, keitä. https://www.youtube.com/watch?v=YJrCgckMJmA&featur...

Nämä tulivat tässä alkuun mieleeni.

Susanna Kaukinen

Ihan varmasti multa puuttuu tietoa. Näemmä tämä Pandoran laatikko on täynnä kaikenlaista pahanhenkeä, jonka nyt onnistuin tässä avaamaan. Kiitos informatiivisesti kommenista!

Käyttäjän JuhaKeltti kuva
Juha Keltti

Sivuutan tahallani tämän pakkoruotsi-kysymyksen, joka ei herätä minussa suurempaa intohimoa. Kävin vanhan oppikoulun ällän arvosta pitkällä 8 vuoden englannilla, ruotsin magnan edestä 7-vuotisena, ja kahdella vähän huonommalla lyhyellä kielellä. Mikään kielipakoissa ja -valinnoissa ei herättänyt minussa suurempia intohimoja. Hieman toisin on tämän kansallisuuskysymyksen kanssa, käyttääkseni vanhamarxilaista ilmaisua. Suomea ei vain valloitettu, ruotsinkielinen väestö asutti jo ennen sitä saaristo- ja rannikkoseutuja, meren kalavesien rantoja. Äidinäitini oli tätä juurta, köyhän monilapsisen pienviljelijäperheen tytär. Toista juurta oli varmaankin lehtori P. jonka luona hän lapsityövoimaiässä kävi piikomassa. Thyra Alexandra Fallström muutti ummikkona Helsinkiin, teki töitä tehtaassa ja miehensä, saarijärveläisen rakennustyöläisen Onni Ilmari Tiilikaisen apuna talonmiehenä. Noin 55-vuotiaaksi hän työskenteli Pukukeskuksessa lähellä kotiamme Vallilassa ja kuusikymppisenä Otaniemen rakennustyömaan työmaaruokalassa. Valloittajaväestöön hän ei selvästikään kuulunut. Mutta eräänlainen pakkosuomi hänellä oli, kun Onni ei puhunut sanaakaan ruotsia. Kirjoituksessasi muuten kiinnostaa tuo kapinahistoria eli 10 prosentin lahtaukset. Lähteitä? Ylikankaan luennoilta muistan kyllä joitakin mielenkiintoisia esimerkkejä.

Susanna Kaukinen

Pitää kaivella nuo lähteet. On kyettävä erottamaan se porukka, jolta ei kysytty ja suuhun laitettiin ruotsi ja se porukka, joka juo kullatuista maljoista tämän karun ja kylmän historian takia.

Tehdään sitten vaikka se analyysi marxilaisesti, ettei kukaan pääse itkemään, että kansallismieliset taas piipittää pikkuasioista.

Jukka Mäkinen

Taitaa kyllä tuo 10% olla tarua. Suomalaiset asuivat siihen aikaan niin harvaan, että jo käytännön syistä se on lähes mahdotonta.

Se, että antautuneet ja aseensa laskeneet nuijasodan kapinalliset raaasti tapettiin taas kuului sen ajan ruotsalaiseen kansanperinteeseen. Eikä tuo perinne ja moraali ole näiltä meidän kotibuureilta yhtään muuttunut. Se nähtiin viimeksi kevätkesällä 1918, ja tilaisuuden tullessa nousee esille uudestaan.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #32

Nopeasti vilkasten Wikipediasta nuijasodassa tapettiin ehkä prosentti väestöstä. Tulee tästä mieleen tämä...

Kiitos 1596-1597 - aina kannattaa yrittää!

Kaj Wallenius Vastaus kommenttiin #32

Se, että antautuneet ja aseensa laskeneet nuijasodan kapinalliset raaasti tapettiin kuului sen ajan yleismaailmalliseen kansanperinteeseen. Näytä minulle joku maa, missä tuohon aikaa hallitsijaa vastaan kapinoineita ei olisi lahdattu. Monissa maissa, kuten esimerkiksi naapurimme, Iivana IV "julman" Venäjällä, olisi lahdattu vielä kaikki kapinoitsijoiden sukulaiset ja talon eläimetkin.

Susanna Kaukinen

Usarin blogeissa on kanssa se ongelma, että kun kirjoittaa tarpeeksi tyhjentävän blogin, samanmieliset ei keksi mitä lisätä ja vastapuoli tietää ettei kannata edes aloittaa.

Tässä on vaara tämän kanssa että käy näin (jälleen kerran).

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Ei prkle. Meinasin missata tämän helmen.

Käyttäjän JuhaKeltti kuva
Juha Keltti

Muuten historiankuvasi on aiheellinen kehitellä. Varallisuudet eivät tule tyhjästä eivätkä valta-asemat.

Susanna Kaukinen

No siis, Juha, en tiiä oletko jo siitä vakuuttunut, mutta vaikka mä oon toki tunteen vietävissä laidasta laitaan, niin mulle totuus on valtavan suuri arvo. Olen tässä vähän wanhassa koulussa, olikohan se Aristoteles joka sanoi: HYVYYS, TOTUUS, KAUNEUS.

Jukka Mäkinen

Varallisuudet ja valta-asemat ovat lähes kaikki alunperin väkivallalla, ryöstämällä ja rosvoamalla hankittuja. Sen jälkeen ne periytyvät lakien suojeluksessa. Aika harvassa ovat ne jotka omalla työllään ja kyvykkyydellään ovat omaisuuden luoneet. Niitäkin kyllä on, ei sen puoleen.

Susanna Kaukinen

Joo, eikä tätä ole ollenkaan unohdettu, toisin kuin eliitti toivoo. Pahalla muistellaan!

Tuosta mitä laeista sanot, sen parhaiten on laittanut wanha herra prinssi Kropotkin..

Pjotr Kropotkin: Laki ja esivalta
=> https://sites.google.com/site/vallankritiikki/arti...

Käyttäjän JuhaKeltti kuva
Juha Keltti

Älä nyt hätäile, yritetään. Esimerkiksi Pohjoismaiden Yhdyspankin julkiruotsalainen pääoma ja Kansallis-Osake-Pankin suomalaistettujen ruotsinkielisten pääomapiirien historia on hyvin mielenkiintoinen. Sitähän ne vanhat kommunisgtitutkijat Yrjö Enne ja Timo Koste selvittelivät, ja sittemmin Esko Seppänen.

Susanna Kaukinen

Olen tuosta jotain lukenut tai jotain videoo nähnnä ; mieleen jäi juuri tämä, että porvaristokin nokitteli sata vuotta sitten Suomessa ja nokikkain oli ruotsistinen ja suomistinen €liitti.

Kuka voitti? Musta ainakin oli tietoista, että punapääoma tuhottiin 90-luvun pankkikriisissä - näin mä sen ymmärrän, että siinä tehtiin valtapolitiikkaa ja huolella sen sivussa, että Nallesta tehtiin kansanrahoilla ökyporvari ja sen sivussa, että valettiin peruskivet sille, ettei Suomen kansa enää koskaan nousisi €uro€liitin ikeestä..

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Niin, jos puhumme ruotsin kielen kysymyksestä, niin on aivan selvää, että se on ylikorostetussa asemassa.

Jos puhumme historiasta tiedämme, että kun käytämme maailmankarttaa tikkatauluna ja osui tikka mihin vain, on historia aina yläluokan kirjoittama.
___________________________________

Molempia pitää kyseenalaistaa:

Kielen osalta ehdottaisin sellaista, että sama tuntimäärä, mikä nyt käytetään ruotsinkielen opiskeluun, käytettäisiin edelleen kielenopiskeluun.
Tämä tapahtuisi siten, että kukin perhe saisi valita kielen jota sitten lapsi opiskelee. Valittavina olisi esim.; ranska, saksa, venäjä tai ruotsi. Suurimman äänisaaliin saava olisi sitten opiskeltava kieli.
Esim. jossakin "Lappeenrannassa" voittaja olisi tod.näk. venäjän kieli, ja oletetaan, että saksa tulisi hyväksi kakkoseksi. Silloin tutkittaisiin haluvatko kakkoseksi jääneet vanhemmat keskittää lapsensa johonkin kouluun, jossa opetetaan saksaa? Jos olisi tarpeeksi niitä, joille se kävisi päinsä, niin siellä sitten opetettaisiin saksaa.

Vastaavasti Länsirannikolla varmaankin - olettaisin - eniten ääniä saisi ruotsinkielen opiskelu. No mikäs siinä. Tapahtukoon vanhempien tahto.
- - - - - - - -

Sitten kysymys historiasta: Sitä tulee ehdottomasti tutkia uudelleen. Siinä on monta asiaa, mikä ei koskaan ole tullut esiin.
Rinnan tämän "aikojen aamusta saakka"-tutkimuksen kanssa, tulee myös tutkia mitä on tapahtunut viimeisten 30 vuoden aikana. Sekä avata tutkijoille myös salaisiksi leimatut asiakirjat.
Tässä on vain se hieman kiusallinen asia, että jos näin tehdään, on yli puolet meidän "huippupolitikoilla" vähiintäinkin ehdonalainen.

Jotain tarttis' tehdä niin, sano.

Henry, kaislahurri Jumalan ja kuninkaan armosta.

Susanna Kaukinen

Mmmm. Hyvää puhetta. Samaa mieltä tuosta, että kansan pitää saada päättää mitä kieltä luetaan ja se on parahin tehdä paikallisen viisauden tulokulmasta, koska olosuhteet vaihtelee.

Orwell sanoi, viisaasti, että se joka kontrolloi historiaa, kontrolloi tulevaisuutta ja se joka kontrolloi nykyisyyttä kontrolloi historiaa.

Tuon ääreen kannattaa pysähtyä ; siksi minä kirjoitin tämän. On aika sille, että €liitti ei enää kontrolloi historiaa.

...

Mitä sitten tulee tähän viimeiseen 30 vuoteen, tuomiot voisivat olla päätä huimaavia, jos oikeasti lähdettäisiin siitä, että selkeistä perustulain rikkomisista ja maanpetoksista annettaisiin perinteisellä mitalla.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Niin, englannin kielen jätin pois tuosta valikoimasta tahallani, koska sitä ne pennut lukee kuitenkin ja voisihan se toimia eräänlaisena lingua francana, kun sen asema on niin vahva maailmalla.
Ja äidinkieli + 2 muuta kieltä ei ole mikään mahdoton yhdistelmä.

Henry

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #13

Mjoo-o. Ruotsalaisten kanssahan siis puhutaan englantia, ihan näin käytäntöä kun pohtii. Melkein kannattaisi jotain kieltä lukea, jonka puhujat eivät juuri tuota lingua francaa taida, ellei tarkoitus ole opiskella muista kuin käytännön välittömistä syistä noita kieliä.

Käyttäjän JuhaKeltti kuva
Juha Keltti

Susanna, en epäile totuudenrakkkauttaisi milliäkään. Nuo kymmenprosenttiset ovat niin isoja juttuja että lähteet kannattaa kaivaa.

Susanna Kaukinen

Parkkosen Sande näistä on pitkälti tarinoinut, hän on itsessään hyvä lähde, mutta pyrin itsekin kaivelemaan ; kaivella pitää. Olen ollut vapaaehtoisena museon kaivauksilla taannoin ja sieltäkin löydettiin aivan uutta totuutta, en ollenkaan epäile näitä viestejä, joita olen Samilta saanut, mutta toki on hyvän tavan mukaista kaivaa ne referenssitkin, vaikkakin ja etenkin, koska Suomen virallinen historiankirjoitus haluaa tehdä Juudaksena valloittajasta itselleen Jeesuksen.

Susanna Kaukinen

Hätäisimmille, kysykää Sandelta suoraan. Sande on helvetin suora jätkä.

=> https://www.facebook.com/sande.parkkonen?fref=ts

Käyttäjän JuhaKeltti kuva
Juha Keltti

Tämä sivuaa sikäli kielikysymystä, että monet suomensivat ruotsinkielisen nimensä mutta kuka niin teki, riippui monesti siitä kumpaanko muodostuvaan finanssiryhmään kuului. Pankit, jotka yhtyivät Pohjoismaiden Yhdyspankiksi, olivat kytkeytyneet vanhaan ruukinpatruunoiden ajan rahaan ja monesti ruotsinkieliseenaateliin: Ehnroothit, Mannerheimit, Julinit ym. (Epävarmaa koska lähteitä ei ole käsillä.) Toisaalla olivat KOP:n herrat, joista poltiikassa näkyivät mm. Svinhufvud, Paasikivi, Virkkuset, ja tämä joukko oli suomalaisempia, juuristaan riippumatta, kuin Suomen kansa itse. Kaksi finanssiryhmää, osittain erilaiset rikastumisen lähteet ja osaksi eri tyyppinen teollinen aktiviteetti; erilainen ulkopoliittinen suuntaus (Venäjä, Englanti ja pohjoismaat toisaalla, Saksa toisaalla), erilainen kielipolitiikka; kummallakin omat puolueensa, lehtensä ja kultuuriinstituutionsa. Hädin tuskin oli työväenluokka muserrettu 1918 - ja oikeastaan jo ennen sitä - niin jo kahden finanssiryhmän ristiriidat strukturoivat monella tavalla myös politiikkaa. Kutsuako saksalaiset apuun? Kuka valtionhoitajaksi? Voivatko "ryssänupseerit" olla armeijan johtotehtävissä? (Nyt olen sitten huolimaton ja piittaamaton lähteiden suhteen. En kaiva Kommunistin numeroa vuodelta 1969 tms. muuttolaatikoista. Jos on virheitä, oma syyni.)

Susanna Kaukinen

No suotakoon tässä, Juha, meille kaikille tähän aikaa yöstä muistinvaraisuus. Puhut silti erittäin kiinnostavasta asiasta, eli siitä miten Suomen historia oikeasti meni, etkä siitä, mitä historian voittajat haluavat meidän uskovan. Tarinoita on aina usempia!

Henkilökohtaisesti ajattelen, että Suomi kuuluu Suomen kansalle - siis, että Suomi on Suomen kansa! Tähän ajatteluun ei mahdu se, että jotkut €liitin ravatit ovat puhaltaneet kaiken varallisuuden ja orjuuttaneet meidän €urostolle. Siksipä vastarinta, siksipä ikuinen kamppailu, siksipä verivalan isänmaan puolesta.

Jukka Mäkinen

Juhan pitää myös muistaa, että suuri osa noista "ruotsinkielisistä" suvuista oli alkujaan suomenkielisiä. Koska valtakunnassa ainoa virallinen kieli ja opetuksen kieli oli ruotsi, menestyäkseen suomenkielisten oli pakko muuttua ruotsinkielisiksi. Samaan aikaan tuli tavaksi sukunimien käyttöötto tavallisten Väinö Väinönpoikien tilalle. Automaatisesti monet uudet sukunimet siten tulivat ruotsinkielisiksi. Vanhoja suomenkielisiä sukunimiä on aika vähän.
Myös nostoväen pakko-otto kuninkaan tykinruuaksi, sai aikaan paljon ruotsalaisia sukunimiä puhtaasti suomenkieliseen väestöön.

Cenita Sajaniemi

Saman olen lukenut plus kuullut mm. Anto Leikolalta ja erään päivälehden toimittajalta. 1800-luvulla isänisän isä, vai miten se meni oli yksi ja ainoa perheen viidestä pojasta joka pääsi kouluun, joka silloin oli internaatti. Siellä tämän sukulaisen nimi vaihdettiin ns. ruotsinkieliseksi... ja siitä 1800-luvun koulunkäynnistä lähtien ovat päättäneet olla ruotsinkielisiä.

Käyttäjän JuhaKeltti kuva
Juha Keltti

Mulla on tähän luokkapositio, joten ei tässä viime kädessä liene suurta ongelmaa suhteessa muihin kirjoittajiin. Henryn pragmaattinen lähestymistapa tuntuu minusta aika hyvältä. Olennaista on oikeus saada opetusta omalla äidinkielellään. En myöskään epäile, että tässä maassa on runsaasti vanhoja synkkiä salaisuuksia. 1918 on vieläkin hämärää aluetta ja lisää löytyy kun kauemmas mennään. Kaivakaa esiin!

Susanna Kaukinen

Jotkut sanoo, että wanhemmalla ajalla täällä on myös germaanit riehunu - en tiedä onko tuossa totuuden perää. Silti on selvää, että totuutta ei täällä kerrota, vain se, jonka €liitti sallii kansan kuulla.

1918 on kova paikka vielä vuonna 2015. Siellä on tehty asioita, jotka ei kestä päivänvaloa millään mittarilla ja luurankoja on vielä muuallakin kuin kaapissa. Mielestäni on aina muistettava se, että on kahdenlaista.

On sitä isänmaallisuutta, jonka sydämessä on kansa ja on sitä valehtelua ja sisäistä imperialismia luokkasortoa, jossa isänmaata käytetään €liitin toimesta kansaa vastaan.

Valitse puolesi - valinta on helppo!

Käyttäjän JuhaKeltti kuva
Juha Keltti

Raoul Palmgrenin "Suuri linja" käväisi kädessä yhtenä yönä pari vuotta sitten. Kirjallisuudentutkija teki joskus sotien jälkeen suurta kertomusta kansakunnan ja aatteiden muodostumisen ja luokkien intressien suhteesta. Sanan klassisessa mielessä patriotismin ja työväenaatteen suhteuttamiseksi. Internationalismin, kuten Internationalessakin (suom. Kansainvälinen) ilmenee, suomennan mieluiten kansainväliseksi solidaarisuudeksi. Luokkataistelua käydään valtioissa, kussakin maassa omalla perustalla ja viime kädessä sen rakentamiseksi. Sitä käydään nyt Kreikassa, ja heidän menestyksensä liittyy syvästi meidän menestymisen mahdollisuuksiimme. EU on pakkovalta, ei mikään työväen internationaali. Kansallinen ja sosiaalinen asia käyvät käsi kädessä.

Susanna Kaukinen

Mun mielestä ollaan ideologisilla jäljillä - jota pidän aina huonona asiana - jos suljetaan kansallinen eikä ymmärretä sen erittäin merkittävää lähtökohtaista perusvoimaa solidaarisuuden sydämenä.

Sille ei ole mitään syytä, miksei maailma voisi olla mallillaan niin, että eri maissa kansat hoitavat omat asiansa kansan todellisen tahdon puitteista. Nimenomaan tässä on harmonisen maailman siemenet, ei siinä, että pystytetään joku maailmaneliitti, joka komentelee kaikkia kuten Obama - tai Stalin.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Maailmanhistoriassa ei ole "pahis" kansoja. On vain vallankäyttöä ja sortoa. Ruotsalaiset ovat hyvä kansa ja ruotsinkielestä voi olla paljon hyötyä. Pakkoruotsissa ei ole mitään järkeä. En katso, että meillä on mitään syytä tuntea vihaa ruotsalaisia kohtaan. Kaikkiin ongelmiin on yksinkertainen ratkaisu, tasa-arvoinen ja oikeudenmukainen yhteiskunta, jossa kunnioitetaan kansalaisten mielipiteitä. Meille suomalaisille on parasta puolueettomuus ja imperialismin vastainen toiminta. Paras on katsoa kohti tulevaisuutta eikä märehtiä menneisyyden vääryyksiä.

Susanna Kaukinen

Viimeistä lausettasi en hyväksy ollenkaan, koska se on niin usein väärinkäytetty vallanpitäjien toimesta. Tuolla logiikalla voitaisiin sivuuttaa kansanmurha ja todeta, että siitä on jo aikaa. Tuota en niele, alkuunkaan.

"Meille suomalaisille on parasta puolueettomuus ja imperialismin vastainen toiminta."

Täysillä mukana tässä!

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Totta, siinäkin on rajansa. Ihmisten tulisi suuntautua kohti tulevaisuutta mutta rasistista sortoa ei voi painaa villaisella. Suomalaisten kohdalla voidaan sanoa, että olemme selvinneet. Suomalaiset ovat menneet melkoisen myllyn läpi. Monet muut imperialismin uhriksi jääneet kansat ovat tuhoutuneet tai kamppailevat säilymisensä puolesta.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #23

Ville hyvä, melkein suosittelen, että kuuntelet tämän tarinani siitä missä nyt mennään, jos ehdit siihen 8 minuuttia käyttää:

Mustan murheen päivä:
=> https://sites.google.com/site/vallankritiikki/arti...

Narratiivit on merkittäviä. Suomen kansa ansaitsee oman narratiivinsa, joka perustuu totuuteen ja niihin uhrauksiin, niihin valtaviin uhrauksiin, joita on jouduttu tekemään tämän kansan hyvinvoinnin ja olemassaolon eteen.

Henkilökohtaisesti kannatan aina lähtökohtaisesti imperialismin vastaista kamppailua ja separatistien välinen solidaarisuus on syvällä sydämessäni. Keskusvallat ovat silti minulle aina sortajia, myös EU. Sen takia jätin aikanaan Vas:sin, että he kannattavat EU:ta. Sitä ennen äänestin Vihreitä.

Noh, se on historiaa. Luontoa ei voi pelastaa ilman kansaa, joka rakastaa isänmaata. Se on totuus jonka ääreltä tulikin tekee tilaa.

Jukka Mäkinen

"Ruotsalaiset ovat hyvä kansa.."

Miten kansa josta tulee Uffe Sternerin, Masken Karlssonin ja Peter Forsbergin kaltaisia terroristeja voi olla hyvä?

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas

Hyvin harva tietää, että ruotsalaiset ovat kuuluisia Afrikan orjakauppiaita eikä minullekaan siitä ikinä koulussa mainittu halaistua sanaa.

Sen enempää selittelemättä, pyydän teitä etsimään netistä ohjelman "Vår mörka historia". Se on ruotsalaisten itsensä tekemä ja kertoo Ruotsin orjakaupasta. Käy ilmi, että skandinavinen veri onkin orjanomistajan veri.

Onneksi Suomi ei ole koskaan kuulunut Skandinavaiaan, vaan Fennoskandiaan.

Paha etuliite sanan alussa tuo Fenno.

Mutta katsokaa se "Vår mörka historia", nauttikaa ja ihmetelkää. Jokuhan täällä jo ehti todistella, että "ruotsalaiset ovat hyvä kansa".

Jukka Mäkinen

"Paras on katsoa kohti tulevaisuutta eikä märehtiä menneisyyden vääryyksiä"

Helppo sanoa kun ne on jo juosseet karkuun laillisuuden ja omaisuudensuojan taakse ryöstösaalinsa mukanaan.

Sen verran kuitenkin kannattaa aina märehtiä menneitä, ettei toista samoja virheitä uudestaan, kuten puolustusliittoa Ruotsin kanssa. Ruotsalaisille kun tärkeintä on Ruotsi ja ruotsalaiset, kuten heidän kuuluukin. Suomi ja suomalaiset ovat aina olleet heille ainoastaan puskuri Venäjää vastaan, ja on edelleenkin. Sotaa voidaan käydä niin kauan kuin se pysyy Suomessa. Heti kun joku ruotsalainen kaupunki on uhattuna, tehdän rauha, kuten 1809, ja annetaan Suomen kärsiä seuraukset.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Puolustusliitto Ruotsin kanssa. Eihän se ole muuta kuin RKP:n vaalitemppu. Ei kai kukaan tosissaan usko, että armeijansa alas ajanut Ruotsi pystyisi antamaan lisäarvoa Suomen puolustukselle?

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #51

Luuletko että Suomen päättäjät ajattelevat Suomen puolustuksen mahdollista lisäarvoa tai sen puutetta jos pulustusliiton avulla voidaan edistää suomalaisten pakkoruotsittamista. Kyykyttämisessä kaikki keinot ovat sallittuja.

Susanna Kaukinen

Niin, jos en jo sanonut, puolustusliitto Ruotsin kanssa voisi hyvinkin perustua siihen, että Ruotsi antaa meille rahaa ja me käytämme sen kuten viisaaksi näemme.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Ruotsi ei puhtaalla satunnaisotannalla kerännyt sotavoimia Suomesta, vaan ruotsalaisten puolesta rintamille kuolemaan vietiin suomipojista ne parhaat ja ryhdikkäimmät. Tämä heikensi rankasti suomalaista kansallista perimää ja hidasti (ja edelleen hidastaa) kansakunnan kehitystä.

Susanna Kaukinen

Varmaan vahvimmat vietiin, mutta vietiinkö viisaimmat?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

En usko, että suomalaisten "kansallinen perimä" on ollut missään vaarassa. Perinnöllisyys ei toimi sillä tavalla. Suomalaisille on ollut selvästi pahempi haaste selviytyä nälänhädistä kuin sodista.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #27

1868 vajaa 10% kuoli nälkään ja tilannetta pahensi silloisen €liitin terävin kärki Snellmann, jos en väärin muista. Tämä on silti näpertelyä ylläolevan artikkelin seikkoihin nähden.

Ehkä se "take home message" on ennenkaikkea olla luottamatta poliitiseen ja taloudelliseen aateliin.

Lienee tarpeetonta sanoa miksi.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Talon piti antaa mies sotaväkeen. Pojan sijasta sai antaa hevosen. Siihen kykenivät isommat talot. Ne olivat useammin ruotsinkielisten kuin suomenkielisten. Tuosta syystä suomenkielisiä oli suhteellisesti enemmän Ruotsin armeijassa kuin ruotsinkielisiä.

Vietiin siis köyhimmät. Sitten näille pojille annettiin hauskoja ruotsalaisia sukunimiä,kuten Rolig,Rask,Tapper,Trumpet....

Seppo Pyykkö

Aikoinaan yliopistossa kävin yhden historiakurssin, jonka yhteydessä käsiteltiin mm. tätä Suomi Ruotsin vallan alaisena aihetta. Tämän kurssin kirjallisuuden valossa kävi ainakin itselleni hyvin selväksi, että täysin muiden maiden riistoon perustui Ruotsin hyvinvointi. Suomi tietenkin toimi silloin erinomaisena puskurina sodankäynnin kannalta. Täältä haettiin väki sotimaan ruotsalaisten sotia, vaikka miehiä ei riittänyt omalle väelle tekemään metsästys- ja peltohommia. Sotimisen lisäksi suomalaisia verotettiin Ruotsin puolesta.

Vaikka suomalaiset joutuivat sotimaan ruotsalaisten puolesta, arvostusta suomalaiset eivät koskaan saaneet osakseen. Nykyinen historia tuntee vain yhden ruotsalaisen hallitsijan, joka antoi tunnustusta Suomelle ja suomalaisilla. Erikoista asetelmassa oli, että tämän hallitsijan oma väki vihasi häntä ja mies ajettiinkin lopulta pois omasta maastaan.

Cenita Sajaniemi

Samoin olen lukenut suomalaisten sotilaaksi otosta ja sen että sodat käytiin muilla alueilla kuin Suomessa.
Sitten kun tuli taistelu Suomesta, Suomi tavallaan vain lahjoitettiin Venäjälle 1809.

Mielestäni suurin rikos oli siinä, että Suomen asukkaiden kärsiessä nälästä ja taudeista - edelleen Suomen piti lähettää viljaa varakkaaseen Ruotsiin, koska kuningas saattoi tarvita viljan jonnekin rintamalle.

Tanskan salmien läpi tuotiin kyllä tavaraa muihin maihin, Ruotsiin, Venäjälle jne. mutta Suomeen ei kertaakaan. Tämä on tarkistettavissa tulliasiakirjoista.

Eli Suomesta vain vietiin, joka ei vaikuta kaupankäynnille, vaan riistolle.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Eikös tuota vuoden 1646 pykälää ole hiukan lievennetty? Nykyään jokainen suomalainen, joka ei tahdo oppia ruotsia säilyy kyllä hengissä, mutta ei voi valmistua mihinkään ammattiin (paitsi käpyjenkerääjäksi, valemaalariksi tai valehoitajaksi).
Jos alaikäinen lapsi ei halua oppia ruotsia, se on peruste lapsen huostaanotolle (asiaa tiedusteltu viranomaisilta).

Susanna Kaukinen
Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Niin no koskee kaiketi jos ei maistu peruskoulussa ruåtsi
Elikkä et voi kieltäytyä opiskelemasta
Oppivelvollisuus jne

Tosin ei sitä ole pakko siellä oppia

Jostain sain aikoinaan päähäni esittää etten osaa enkä opi

Kas kun suvussani on rantahurreja(lue rantarosvoja) ja sukuani asuu myös ruotsissa jossa vierailimme usein niin puhuin oikein sujuvasti

Päätin vain että ei iske joten ei tippunut ei lirissyt
Antoivat aina todistukseen vitosen jotta pääsin luokalta

Sattuuhan sitä joskus että vallan Gandhiksi rupeaa passiivis-aggrena :)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Minä en tuota tiedustellut, mutta toisen henkilön tekemään tiedusteluun tuli tällainen vastaus:

"Olette tiedustellut, millaisia seurauksia toisen kotimaisen kielen oppitunneilta poisjäännistä voi aiheutua oppilaalle ja hänen huoltajalleen. Totean vastauksena seuraavan.
.....
Oppivelvollisuuden valvonnan laiminlyönti tai suoranainen lapsen kieltäminen osallistumasta opetukseen voi johtaa myös lastensuojelulain 25 §:n mukaisen lastensuojeluilmoituksen tekoon."

Lastensuojeluilmoituksen jälkeen käynnistyvät toimenpiteet huostaanottoa varten, jotta lapsi saadaan olosuhteisiin joissa ruotsi maistuu. Toki ennen ääritoimia tulevat sakot ja muuta pienempää kiusaa. Mutta siis periaatteessa voidaan ottaa lapsi huostaan.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Jos haluaa lukea nopeasti Ruotsin "metsäsuomalaisten" historiasta, jolla blogisti aloittaa niin tässä http://fi.wikipedia.org/wiki/Mets%C3%A4suomalaiset....

Susanna Kaukinen

"Suomen kieli oli täydellisesti kielletty" /O_O\

Kalevi Wahrman

Kansallinen, kansainvälinen on pari jossa toinen ei voi olla ilman toista. Ruotsin kielen oppiminen sekoitetaan äärinationalistien toimesta kansallisuuskysymykseksi, tästä ei ole pitkä matka rasismiin ja natsismiin.

Jukka Mäkinen

Suomalaisten pakkoruotsituksesta ei sen sijaan ole edes lyhttä matkaa. Se on puhdasta rasismia ja ihmisoikeuksien vastaista. Ja siihen ei vielä edes sisälly RKP'n buurien apartheid-politiikka.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Blogisti yrittää jotain lietsoa itsestäänselvyyksillä. Kaikki tietävät, että historia on täynnä kansojen sortoa, sotia ja suolenpätkiä, seivästyksiä, ristiinnaulitsemisia ja raiskauksia. Ruostalaiset ja venäläiset ovat tuhonneet suomalaisia, suomalaiset saamelaisia, udmurtit ja marit tapelleet keskenään, udmurteilla on ollut mariorjia, intiaaniheimot teurastaneet toisiaan... ...

Tulee mieleen myös, mihin pyritään, kun vuosisatojen takaisia asioita aletaan käsitellä kuin eilistä ja syyttää rikosten tekijöiden oletettuja jälkeläisiä. Nimittäin eräs Jugoslavia ja Kosovo Polje... ...

Sen sijaan suomalaiset voisivat mennä itseensä ja näyttää mallia, pyytää anteeksi saamelaisilta, joita olemme sortaneet rankasti. Se sukupolvi on nimittäin hengissä vielä. Sillä olisi suuri merkitys. Norjalaiset ovat jo tehneet näin.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

En voi pyytää anteeksi sellaisesta mitä en ole tehnyt
Enkä siten pyydä

Kollektiivinen syyllisyys
Juu ei

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Tuossa on se hyvä pointti, että historiasta on turha hakea asioita tuomitakseen niitä tässä hetkessä. Se on skitsofreenistä touhua koittaa asettaa yhteensopimattomia maailmoja ja niiden ihmisiä samoihin raameihin (ajattelen niin, koska koitan harrastuksekseni tehdä juuri sitä). Sen sijaan jatkumona ja totuuden vuoksi nuo asiat on hyvä ymmärtää, sillä kyllä ne näkyvät tässäkin hetkessä.

Suomen valtio voisi aivan hyvin pyytää anteeksi. "Meiltä" on turha sitä odottaa, koska "meitä" ei ole olemassakaan.

Susanna Kaukinen

Ei voida toimia niin, että eliitit kirjoittavat historian itselleen mieleiseksi. Sellaista luokkasortoa en tule koskaan hyväksymään, missä viedään kansan oikeus omaan identiteettiin ja kulttuuriin. Tuota hirveämpää vääryyttä ei juuri ilman suoraa väkivaltaa tehdä. Se on kuin veisi kansan sielun ja sydämen.

Cenita Sajaniemi Vastaus kommenttiin #76

Historian laitoksella "istuvat" ruotsinkieliset ja ruotsinmieliset ja oli kysymys mikä tahansa, he tulkitsevat Suomen historiaa.

Kuvaavaa tietenkin on, että Rkp ja ystävät ovat pyytäneet Herman Lindqvistiä kirjoittamaan uuden oppikirjan Suomen historiasta.
Kirjoitti kyllä oppikirjan... vaikka herralla on kyseenalainen maine. Parhaiten hän on menestynyt fiktiivisten historiankirjojen parissa ja kuvaten lähinnä Aurinkokuninkaan maskuuhuonepuuhia.

Käyttäjän MikaelSchulman kuva
Mikael Schulman Vastaus kommenttiin #83

Fennoilijoiden leirissä ei Lindqvistin kaltaista kritiikitöntä sepustajaa hyväksyttäisi, ei edes vaikka hän esittelisi "Suomen heimon" loisteliaan menneisyyden kauniimmin kuin kukaan muu. Fennoilijat hyväksyvät historiansa kuvaajiksi ainoastaan tiukan tieteellisen näkemyksen omaavia kirjoittajia. Sellainen oli mm. Aarno Karimo, jonka upea neliosainen teos "Kumpujen yökötystä" kuvaa "Suomen suvun" vaiheita jääkaudelta itsenäisyyteen, ja loppuu kauniiseen visioon tulevasta Suur-Suomesta.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Aarno_Karimo

Voisikohan Itsenäivettyneisyyspuolue julkaista Karimon teoksesta päivitetyn laitoksen?

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #76

Mutta me olemme muutenkin siinä pisteessä, että on vaikea käsittää onko "kansa" ottanut punaisen vain sinisen pillerin. Että se mitään sellaista valhetta tai vääristelyä on vaikea ajaa läpi, jolle ei olisi halua.

Se, jos mikä suomalaisissa on hämmentävää. Että jossain muualla tapellaan joka vuosi jossain kulkueessa joka kävellään jonkun 500 vuotta sitten tapahtuneen asian muistoksi, kun käsitellään sitä ja koetaan sitä kuin jotain omaisen hautajaisia.

Suomessa on vaan jätetty taakse ja painettu eteenpäin. Siinä on jotain hirveän huvittavaa, mutta samalla myös ajatus, että näinköhän se, mitä pinnalle näkyy on todellista, että jos sitä vähän raaputtaa, mitä kaikkea sieltä löytyy.

Minä olen lukenut Suomettaria sen alkuajoilta, (fennomaanien lehti) ja se on kyllä aika hurjaa luettavaa. Toisaalta tajuta, että vaikka 200 vuotta on menty eteenpäin, moni keskustelu on ihan prikulleen samaa. Samaan aikaan huomata, että on tosiaan eletty yhteiskunnassa, jossa ihmiset on jaettu "meihin" ja "teihin" erittäin voimakkaasti.

Ainakaan sen perusteella en mitenkään voi allekirjoittaa, että täällä ei ikinä ole ollut mitään ongelmia tai rasismia kieliryhmien välillä ja että kaikki on aina ollut ihan ok. Ei selvästikään ole.

Se tietysti on aivan päivänselvää, että suuri tarve yhteiselle tarinalle oli. Ja että silloin ajateltiin, että todellisuuden ei pidä antaa pilata hyvää tarinaa. Silloin se oli helpompaa, kun todellisuus ei ollut niin läsnä.

Nykyään tarinan luominen vaatii ihan älyttömiä ponnisteluja jos haluaa siitä nykystandardeilla aukottoman.

Susanna Kaukinen

Huomauttaisin, että omakohtaisesti kannatan saamelaisten oikeutta itsenäistyä, jos he niin haluavat.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Samaa mieltä Esa-Jussi Salmisen kanssa. Ei historiaa pidä lukea kuin Alibi-lehteä, salaliittoteoriaa tai lähteä oikomaan mutkia suoriksi. En tiedä, mitä Kaukisen koulussa opetettiin, mutta meillä ainakin kutosella jo kerrottiin, että Kalevala ei oikeasti ole Suomen kansan historia, vaan runoeepos jonka yksityishenkilö kirjoitti ja kokosi kansallisromanttista tarkoitusta varten. Sen jälkeen on ollut hyvin selvillä, että maamme on kehittynyt sellaiseksi kuin se on, hyvin monien eri vaiheiden kautta, ja siksi tällä hetkellä meillä on erilaisia kieliryhmiä kuten suomenkielisiä, ruotsinkielisiä, saamenkielisiä jne. ja kaikkea heidän sekoituksiaan. Tämä on hieno asia.

Cenita Sajaniemi

Kouluista saatua tietoa voi vahvistaa.
Juuri 9.2.2015 oli yliopistolla Kalevalainen ilta. Et tainnut olla siellä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

En, mutta olen opiskellut Suomen kirjallisuutta pääaineenani. Eiköhän se riitä.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Ei yksittäisten ihmisten tarvi pyytää anteeksi saamelaisilta, jos ei ole tehnyt rikoksia saamelaisia kohtaan.
Koululaitoksen täytyy ehdottomasti ja Suomen valtion.

Ilkka Huotari

Eikö Ruotsin valtion pitäisi myös pyytää anteeksi Suomelta samalla logiikalla?

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Suomenkielinen saamelaisalueella elävä koululainen ei saa opiskella saamen kieltä ruotsin kielen sijasta koulussa.

Ei vaikka kuinka olisi tiedossa,että perhe myös aikoo elää saamelaisalueella. (Utsjoki,Enontekiö,Inari,Sodankylän pohjoiset kylät.)

Ruotsin kieli on toisin sanoen myös työkalu kaventaa saamen asemaa saamelaisalueella.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Onhan Suomi pyytänyt anteeksi (Paavo Lipposen suulla) sitäkin, että Suomi luovutti muutaman juutalaisen Saksaan (onneksi vain muutaman).
Miksi alkuperäiskansalta on vaikeampi pyytää anteeksi. Suomen on ilmeisesti tuskallista tunnustaa itsekin muuttuneensa sortajaksi.

Susanna Kaukinen

Ei ole. Omalta osaltani teen sen mielelläni ja kuten jo sanoin, katson, ettei etelän asukeilla juuri ole oikeuksia sotkeutua pohjoisen asioihin.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Kaukinen jättää fiksusti kertomatta, missä tämä käräjäjulistus annettiin. Kyseessähän olivat Fryksdalin käräjät 1646, siis Norjan vastaisella rajalla pidetyt käräjät. Julistus kohdistui alueelle siirrettyihin suomalaisiin kaskitalonpoikiin.

Eihän tämä kotouttamispolitiikka järin sievältä kuulosta, etenkin kun Värmlanti oli kaiken lisäksi vallattu väkivalloin norjalaisilta ja suomalaiset kuskattu sinne uudisasukkaiksi, mutta 1600-luku ei ollut erityisen miellyttävää aikaa. Samanlaisia madonlukuja luettiin Skoonessa sikäläisille tanskalaisille sen jälkeen kun Ruotsi oli vallannut alueen. Se oli keskusvallan politiikkaa periferioita vastaan, ja siinä olivat vastaanottavana osapuolena kaikki. Mitäköhän mieltä Kaukinen olisi 1650-luvun Karjalan kannaksen tapahtumista, joissa luterilaiset suomalaiset ja ortodoksiset karjalaiset polttivat toistensa asuntoja aina välillä tappaen ja raiskaten?

"Kolmannes suomalaisista kuoli sotiessaan Ruotsin puolesta vierailla mailla". En tiedä, mistä tämä lukema on nykäisty. "Pohjoismaiden historia 1397-1997" mainitsee muistaakseni kolmasosan miespuolisesta väestöstä saaneen surmansa suurvaltakauden sodissa, ja se kattaa Ruotsin valtakunnan kokonaisuudessaan. Suomesta värvättiin suhteessa väkilukuun jonkin verran enemmän väkeä, koska täällä oli vähemmän rälssimaata, mutta 1600-luvun lopulle tultaessa sekin oikaistui. Yhtä lailla ruotsinkielisiä kyörättiin sotaan heittämään veivinsä, läjissä päin. On anakronistista tehdä rajanvetoa sodassa kuukahtaneitten suomalaisten ja ruotsalaisten välillä aikana, jolloin molemmat olivat saman valtakunnan alamaisia.

Suomessa ei ole joukkohautoja, joita museovirasto ei antaisi kaivaa. Tässä maassa on tongittu jopa Huhtiniemeä, vaikkei sieltä lopulta löytynytkään yhtään mitään.

Ruotsalaisten "ristiretket" Suomeen olivat todennäköisesti myytti, ja ilmeisesti valtiokehitys ja keskusvallan syntyminen tapahtui Sveanmaan ja Varsinais-Suomen välillä yhteisesti. Keskiaikaiset lähteet ovat Suomen kohdalla kuitenkin niin sumeita, ettei niiden luotettavuudesta osaa pirukaan sanoa mitään. Edes Hämeen kapinasta ei ole mitään varmoja tietoja; sikäli kun hämäläiset esi-isäni ovat joitakuita 1230-luvulla tappaneet, niin voinee olettaa, että heidän vihollisiaan ovat olleet myös suomea puhuneet kristityt Turun seudun talonpojat.

Mikäli Ruotsin suurempi vauraus Suomeen nähden olisi 1600-luvun peruja, niin sopii ihmetellä miksei Suomi ole 200 vuodessa kuronut välimatkaa kiinni. Todennäköisesti suurempi merkitys on ollut sillä, että Ruotsi ei kokenut sotia 1900-luvulla. Suuremmasta väkiluvusta on siitäkin etuja, vaikka nähdäkseni Suomella ei ole taloudellisestikaan mitään hävettävää länsinaapuriin nähden.

Kaukisen julistama "Ruotsin velka 600 vuoden ajalta" on siitä hassu, että Ruotsin keskusvallasta kärsivät lähinnä vain ne itäisimmän Suomen alueet, jotka eivät ehtineet edes olla Ruotsin yhteydessä kovinkaan pitkään. Puhumattakaan nyt siitä, että suurin osa noista historiallisista rajaseuduista kuuluu nykyisin taas Venäjälle. Luterilaista keskusvaltaa 1600-luvulla paenneet karjalaisetkin asuvat edelleen Tverissä, ja ainakin Pentti Laasosen mukaan todennäköisesti heidänkin maastamuutossaan oli taloudellisilla tekijöillä vähintäänkin yhtä suuri merkitys kuin millään vainoamisilla.

Tai no, onhan Suomen yhteyteen sentään jäänyt vielä Pohjois-Karjalan maakunta. Se ehti kuulua Ruotsille hädin tuskin 192 vuotta.

Kapinoissa tapettiin väkeä myös Ruotsin puolella. En tiedä, onko Kaukinen edes kuullut smoolantilaisen Nils Dacken kapinasta, jonka yhteydessä koko maakunta jyrättiin maan tasalle. Kapinalliset olivat tavallisia ruotsinkielisiä talonpoikia. Kapinaa kukistamassa muuten oli myös suomalaisia sotilaita. On aika pöhköä liittää 1500- tai 1600-lukujen talonpoikaiskapinoihin jotain kansallista elementtiä, jossa suomalaiset olisivat tapelleet ruotsalaisia vastaan. Niissä oli kyse puhtaasti yhteiskuntaluokkaan liittyvistä asioista. Ruotsinkielinen talonpoika oli sorronalainen siinä missä suomenkielinenkin, ja kun tilaisuus tuli, niin hänkin haki sen nuijansa porstuasta ja alkoi tappaa kruunun vouteja kunnes sai huovilta miekasta päähänsä.

Että no, niin. Tämä nyt on tietysti taas vain uusi Kaukisen keppihevonen sen jälkeen kun vasemmistolaisuus, EU-vastaisuus ja anarkismi on testattu, että mitäpä minä tässä turhia kirjoitan. Itse kukin tulee uskossaan autuaaksi. Se on ihan mukava ajatus, jos Kaukinen saa ruotsin kielen vastaisessa alakulttuurissa samanlaista hävitystä ja kauhua aikaan kuin noissa kaikissa muissa porukoissa, joissa on hääräillyt.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Ruotsin suurvallan historiassa on kausia ja vaiheita, jotka emämaa Ruotsi haluaa aktiivisesti häivyttää kansakunnan muistista, liittyen joihinkin kuninkaisiin esimerkiksi. Lähinnä on ollut kyse tapahtumista liittyen tappamiseen ja päiden pudottamiseen, joista osansa ovat saaneet myöskin suomalaiset ylipäälliköt ja valtioneuvokset. Näistä löytyisi viitteitä Kiskon hautausmaalta, yhden kohteen mainitakseni, mikäli niitä innokkaita arkeologeja löytyisi.

Jussi Jalosen historiankirjoitus on lähellä totuutta, varsinkin kun ottaa huomioon alueellisesti erilaisen kohtelun, esim. karjalaisten osalta? Oheisena linkki Stolbovan rauhasta 27.2.1617 http://www.histdoc.net/pdf/stolbova_1617.pdf "Fredz fördragh Emillan Sverige och Ryszland, oprättadh i
Stolbowa then 27 Februarii åhr 1617 *)."

http://fi.wikipedia.org/wiki/Stolbovan_rauha

Susanna Kaukinen

Varmasti yksityiskohtia on, joiden ymmärrystä voidaan syventää, mutta mielestäni tämä oli täysin tarpeellinen avaus. En väitä olevani mikään Suomen historian auktoriteetti, vaan vain utelias ihminen, joka ei usko kaikkea - tai enää juuri mitään - mitä ylempi roskaväki kansan uskottavaksi tuputtaa.

Jos satut muistamaan sen tosiseikan, että olen todella vasemmistolainen, ymmärtänet, että sympatiani kertomuksissa ovat talonpoikain puolella. Minun historianluvussani on yksi lysti onko kruunu leikannut talonpojan pään kansallisuuden tai luokkasorron tähden - en siedä kumpaakan.

Sinä et ehkä ymmärrä sitä, että kirjoitit juuri mitä mahtavimman keskusvallan vastaisen manifestin, joka tuota EU-vastaisuuttanikin erittäin uskottavasti alleviivaa.

Anarkistihan se on talonpoikakin, joka tahtoo omaa kotiaan puolustaa. Anarkismi on ennenkaikkea impulssi sortoa vastaan. Siksi se on niin demonisoitu, että valtaeliitti anarkismia aina pelkää. Se pelkää sitä siksi, että on sorrolla asemansa hankkinut ja jokaisella talonpojalla on edelleen se nuija porstuassa.

Käyttäjän MaunuIdnpn-Heikkil kuva
Maunu Idänpään-Heikkilä

En oikein jaksa kiihtyä keskiajan ataphtumista kun reilu sata vuotta sitten oli väkivaltaa niin paljon, EU-maiden siirtokunnat Afrikassa, meidän sisällissota jne. Pääasia on sosiaalinen kierto, se ei saa hidastua, ja ainakin minusta tuntuu että meidän EU-jäsenyys hidastaa sitä julmetusti.

Susanna Kaukinen

EU on ihan oikeasti täydellinen katastrofi Suomelle. En mä asiasta turhan päiven kaiken aikaa meuhota.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Professori Tove Skuttnab-Kangas, (Vähemmistö, kieli ja rasismi, Gaudeamus 1988):

"Kun kuljeskelin Kuninkaallisen Linnan saleissa Tukholmassa tai muissa suurissa julkisissa rakennuksissa, saatoin toisinaan miettiä, miksi meillä ei ollut sellaisia mahtavia rakennuksia Suomessa (tässä vaiheessa tiesin jo ettei niitä ollut). Suomen luonnonvarathan eivät juuri jää jälkeen Ruotsista, ja ahkeria kai olemme aina olleet, ja kauneuttakin rakastamme. Ja sen tapaisista seikoista kai se riippuu? Ensimmäinen selitykseni oli että suomalainen yhteiskuntamme ei ehkä ollut ollut niin tyypillinen luokkayhteiskunta kuin Ruotsi. Kunnes minulle yht'äkkiä rupesi selviämään jossain vaiheessa, että nämä linnat tietysti oli osittain rakennettu minun kansani hiellä, työllä, rahoilla ja osittain myös minun maani raaka aineista. Välähdys tuli lukiessani jotain kaikesta siitä tervasta jota Suomesta oli viety Ruotsiin."

Cenita Sajaniemi
Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Suomen historiassa itsenäisyyttäkin tärkeämpi ajankohta on Suomen sota. Luojan kiitos keisarillinen Wenäjä voitti ruotsalaiset. Tuossakin sodassa suomalaisten selän takana piilottelevat raukat ja pelkurit.

29.3.1809 on Suomen historian suurin päivä kun Suomen edustajat vannoivat uskollisuuttaan Wenäjän keisarille Aleksanteri I:lle.

Suomalaiset osaavat onneksi antaa autonomiasta ja oman identiteetin säilyttämisestä arvoa ja Keisari Aleksanteri II:n patsas on kunniapaikalla senaatintorilla.

Aleksanteri I olisi myös patsaan ja ison kunnoituksen arvoinen. Hänen ansiostaan suomessa on suomalainen kulttuuri ja kieli jäljellä. On häpeällistä, että hänen rintakuva on jossain museon kätköissä.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Ruotsin kuningas oli jo allekirjoittanut asetuksen suomen kielen kieltämisestä julkisilla paikoilla koko valtakunnan alueella.
Suomen kieli pelastui viime hetkellä kiitos Venäjän tsaarin.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Runeberg ei voinut haastatella Vänrikki Ståhlin tarinoihinsa majuria ylempiarvoista Ruotsin armeijan veteraania,koska he olivat paenneet Ruotsiin. Näin sanotaan.

Kaarina Piipponen

Hyvä kirjoitus (taas). Jatka vaan samaan tyyliin. Taitaa olla nyt aika taistella oikeudenmukaisuutta Suomeen.

Tässäkin hyvä ja ajankohtainen kirjoitus Richard Järnefeltiltä.

RKP-mafian oikea strategia

http://www.touche.bz/fi/?q=content/rkp-mafian-oike...

Ja blogi "Salaisen kielilain takana"

http://lyyxem.freehostia.com/kielilaki.htm

https://kullervokalervonpoika.wordpress.com/tag/ax...

Kaksikielisyyden kustannukset

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/12/16/mita-saisi...

Älytön veroetu Suomessa

http://www.uusisuomi.fi/raha/101619-alyton-veroetu...

Munsalan soutajat

http://tappis.0catch.com/Munsalan-viikingit.htm#NORD

RKP:n rahoittajat:

http://www.uusisuomi.fi/raha/68490-tassa-ovat-rkpn...

Uuden ajan alku (1500-luvulta 1700-luvun lopulle

http://www.itasuomenkoulu.fi/media/kv2/uaa.htm

Ruotsin ajan sotilasasiakirjat

http://wiki.narc.fi/portti/index.php/Ruotsin_ajan_...

http://keskustelu.suomi24.fi/t/9465523

VARSINAISSUOMALAISET SOTATOIMISSA 1600- JA 1700-LUVUILLA

http://www.elvijapaulilappalaisensukuseura.fi/hist...

Jani Juutinen

Cenita: "päättäkää itse keitä". Ei kai se meidän päätettävissä ole keitä pakkosterilisoitiin joskus. Ei menneitä voi muuttaa ellei omista aikakonetta :D

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Lukekaa Arhi Kuittisen blogi.
http://finnsanity.blogspot.fi/2014/12/suomi-on-ruo...

Museovirasto kieltäytyy tutkimasta ensimmäistä löydettyä ristiretken aikaista taistelukenttää, jotta historia ei avautuisi.

Käyttäjän PetriVilla kuva
Petri Villa

Hei Rapolan linnavuori ym. linnavuoret Suomessa kertovat omaa historiaansa. Viime aikojen tutkimus täydentää kuvaa, Suomesta vietiin ennen Pähkinäsaaren rauhaa orjiksi vaaleita naisia ja lapsia. Pakolinnat ja sissisota olivat ainoat keinot puolustautua. Olisiko jopa Suomen armejan tykistön strategia sukua jousimiiesten puolustustaktiikoille ratsuja ja veneitä vastaan. Nestorin kronikka kertoo jatkuvista ryöstöretkistä jääminen maille. Apua oli saatava, ainoa mahdollinen suunta oli 1200- luvulla Ruotsin vasta syntymässä oleva kuningaskunta. Suomi maksoi puolustuksesta ottamalla kristinuskon ja Folkunga- suvun vaakunan.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Ei Petri, kristinusko tuli Suomeen idästä ja huomattavasti aiemmin kuin 1100-luvulla.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

En nyt tiedä mitä täällä mahdollisesti on jo kirjoitettu vanhasta kielilaista, mutta katselin vuoden 1922 kielilakia, joka on julkaistu selityksillä varustettu E.N.Setälä, Otava1924

"Virka- tai itsehallintoalue on, sen asujanten kielen mukaan, joko yksikielinen tahi kaksikielinen.
Virka-tai itsehallintoalue, joka käsittää yhden kunnan, katsotaan yksikieliseksi, jos kunnassa on ainoastaan samankielisiä asujamia tai jos siinä asuvien toiskielisten luku on pienempi kuin kymmenen prosenttia asujamiston koko määrästä, mutta kaksikieliseksi, jos toiskielisisten luku nousee tähän prosenttimäärään."

Ihan vain nätisti kysyn, että mikäs prosenttimäärä se on esimerkiksi tänään Vantaalla? Nykyäänhän meillä riittää jo vaikka olisi isossakin puolenkin miljoonan kaupungissa vain 3000 ruotsinkielistä. Ennen taidettiin olla oikeudenmukaisempia ja itsekkyys vähäisempää.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Ilmeisesti miljoonakaupungissakaan ei enää tarvitse olla 3000 ruotsinkielistä. Riittää, että siihen liittyy kuntaliitoksessa joku kaksikielinen kunta; miten pieni tahansa. Silloin muodostettavasta kunnasta tulee kaksikielinen:

"Jos kaksikielinen kunta tulee kuntajaon muutoksen johdosta osaksi sellaista uutta kuntaa, joka 2 momentin nojalla olisi säädettävä yksikieliseksi, on uusi kunta kuitenkin kaksikielinen. Tällaisen kunnan kielellistä asemaa ei voida muuttaa 1 momentin nojalla annetulla valtioneuvoston asetuksella."

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Ahvenanmaakin tämän kielilakikirjani mukaan vain palautti oman vanhan kielilakinsa, joka oli annettu Helsingissä, elokuun 11 päivänä 1922.

"3 m o m:n säännös opetuskielilainsäädännöstä: "Asianomaisen kunnan suostumuksetta älköön suomen kieltä opetettako valtion tai kunnan ylläpitämissä ruotsinkielisissä kouluissa." Mutta niin kuin pykälä nyt on muodosteltuna, se ehdottomasti Ahvenanmaalla kieltää suomenkieliset valtion tai kunnan ylläpitämät koulut... Suomenkielisille jäi siis ainoaksi mahdollisuudeksi että niitä pidettiin yksityisin tai säätiön varoin.

Asetukset tutkinnoista olivat myöskin silloin huomattavasti "väljemmät" kuin nykyään, koska esimerkiksi opettajiksi valtion ylläpitämiin oppilaitoksiin pyrkivien tuli osoittaa lautakunnan edessä suoritettavalla kokeella hallitsevansa täydellisesti opiston opetuskieltä. Tai jos oppilaitos on kaksikielinen, sitä kieltä jolla hän ensi sijaisesti tulee antaa opetuksensa.

Nykyinen "virkamiestutkinto" ja sitä vaativampi ja laajempi ruotsin kielen tutkinto joudutaan suorittamaan käsittääkseni kaikkiin oppilaitoksiin pyrittäessä, jos yleensä johonkin opetustehtäviin haluaa opiskella. Onko näin, vai eikö luulo ole tiedon väärtti?

Tuntuu ihan siltä, että ruotsinkielisten vähentyessä, niin meillä lisätään vain velvoitteita samaan tahtiin, huolimatta siitä että muu ulkomaalaisväestö vain lisääntyy.

Käyttäjän heikkimannikko111 kuva
Heikki Männikkö

Susanna Kaukinen on jälleen vauhdissa.
Susanna oli jälleen vauhdissa. Hän katsoo historiaa vähän niin kuin tähtitaivasta katsottiin ennen Kopernikusta. Hän sanoo kolmanneksen Suomalaisista kuolleen heidän sotiessaan vierailla mailla 1600-1700 välisenä aikana. Tänä aikana hänen mukaansa suomalaisia kaatui ruotsalaisten puolesta n. 150000 kun Suomen väkiluku oli 300000. Jos nämä luvut pitävät paikkansa niin silloin suomalaisia ei kaatunut kolmannes, koska kahden vuosisadan aikana suomalaisia kuitenkin syntyi ja eli karkeankin laskuopin mukaan runsaasti yli miljoona. Näin päästään maksimissaan vain 10 %:ttiin.
Tärkein pointti tässä on kuitenkin se, että eivät nämä Suomen miehet ja naiset kaatuneet pää-asiassa Ruotsin puolesta vaan Ruotsin feodaalien, suurmaanomistajien ja nousevan porvariston yms. yläluokan puolesta. Jos olisimme olleet silloin itsenäisiä, niin tuskin olisimme välttyneet silloisilta sodilta. Jossain muodoissa oma yläluokkamme olisi joutunut mukaan näihin sotiin ja silloin kansa olisi kaatunut heidän puolestaan.
Susanna sanoo, että Lallin kirvesmurhaksi nimetty tapahtuma oli sisällissotaa valloittajia vastaa. Tosiasia on, että tällaista Lallia ja piispa Henrikiä ei koskaan ollut olemassakaan. Täyttä omien suomalaisten kirkonmiesten tarinaa kaikki. Suomen rannikolle kristillinen kirkko oli jo levinnyt runsaasti ennen ns. ensimmäistä ristiretkeä, jonka historiallisuus on sekin hyvin kyseenalainen.
Näillä Ruotsin sodilla (Suomi kuului Ruotsiin eikä suomalaista identiteettiä välttämättä ollut olemassa varhaisimpina aikoina) Susanna perustelee, miksi Ruotsi on Suomea rikkaampi. Tämä on vain osittain totta. Enemmänkin kysymys on siitä, että maantieteellisen sijaintinsa vuoksi esimerkiksi Tanska kehittyi asteelle, jossa työ tuotti enemmän arvoa, kuin mitä välittömästi kulutettiin Pohjoismaista ensinnä, jo 500-700 luvuilla. Siellä valtiollinen järjestelmä kehittyi ennen Ruotsia. Samasta syystä Ruotsissa keskusvalta syntyi vasta n. 300 vuotta myöhemmin. Ruotsissa kolme pienempää kuningaskuntaa (Göta, Tala ja Svea, muistanko oikein) liittyi yhdeksi vallaksi vasta n. vuosina 900-1000. Kyse valtion rikkauden kehityksestä oli myös siinä, että missä vaiheessa työn tuottavuus alkoi synnyttää lisätuotetta. Samaan ajankohtaan osuu myös se, koska alueella syntyivät valtiolliset instituutiot.
Suomi oli tässä mielessä jälkijunassa. meillä tämä kaikki alkoi tapahtua vasta toisella vuosituhannella. Meillä oli syntymässä kaksi keskusta Varsinais-Suomi ja Häme, jotka olisivat voineet yhdistyä selkeästi valtioksi, jos kehitys olisi saanut jatkua entistä latuaan vaikkapa 2-3 vuosisataa. Tätä ennen Ruotsi kuitenkin oli em. syistä niin rikas ja organisoitunut, että liitti tämän "takamaan" itseensä.
Mutta kristinusko silloisen luokkayhteiskunnan arvomaailmaa ylläpitävänä tekijänä meille kuitelkin olisi tullut kaikissa tapauksissa ja oma yläluokka, joka olisi sotinut ja riistänyt. Siihen kyllä voidaan yhtyä, että "Suomi takamaata" Ruotsin feodaalit ym. yläluokka riisti ehkä omaa maata rajummin, mutta Ruotsissa oli oma maahan sidottu talonpoika ja käsityöläiset ja työläiset, joita riistettiin samalla tavalla.
Sitten tämä Ruotsin kieli. Mikään Susannan väitteistä ei anna mielestäni meille oikeutta puhua Ruotsin kielestä "kulttuuri-imperialismina". Suomi on kaksikielinen maa jo 1000 vuoden takaa. Ruotsin kieli rannikollamme, kuten kirkkolaitoskin oli jo ennen ns. oletettuja ristiretkiä. Ruotsin kieli kuuluu kulttuuriimme. Meillä on kaksi luonnollista ja hyvää naapuria, Ruotsi ja Venäjä, joihin tulee säilyttää hyvät ja ystävälliset naapurisuhteet. Siteet Ruotsiin ovat historiallisesti vanhemmat ja siksi en kyllä kehottaisi ketään suhtautumaan kielteisesti ruotsinkieleen. Lähinnä olen kokenut niin, että äärioikeistolaiset porvarit ja populistit saarnaavat ruotsinkieltä vastaan.

Anssi Pajuoja

Ei taida tämä Ipun kansanedustajaehdokas Susanna "sydämellinen separatisti" Kaukinen kestää poikkeavia mielipiteitä hänen Ruotsia vihaavasta ja Venäjää sympatiseeraavasta ajatusmallistaan mikä näyttää olevan yleistä myös muilla hänen puolueensa jäsenillä.

Esitettyäni mielipiteeni tästä Kaukisen vähintään naurua ja hilpeyttä herättävästä "pakkoruotsi"-kirjoituksesta Fb:n "Jyrki Katainen ja Jutta Urpilainen Suomen historian HUONOIMMAT ministerit"-ryhmässä, Kaukinen alkoi huoritella minua. Olen kuulemma "hurrihuora". Kaukisen kirjoitus tekstiini oli tarkalleen: "Anna mä vastaan tähän Anssi sun kommenttiin sopivalla tasolla: haista hurrihuora paska."

Ei näytä Kaukisella hermo pitävän ja ilmeisesti tämä on se tyyli millä Itsenäisyyspuolue IPU haalii kannattajia. Ei ihme kun katsoo puolueen äänimääriä. Samaisessa Fb-ryhmässä trollaa Venäjä-myönteisiä tekstejä myös toinen samaisen puolueen kansanedustajaehdokas, Susan Virkkala.

IPU:n sivustolta löytyvän tavoiteohjelman mukaan "Suomen oikea turvallisuusratkaisu on puolueettomuuspolitiikka sekä pysyminen erossa Natosta ja EU:n sotilasliittokehityksestä." Samaan aikaan puolueen edustajat liputtavat ja trollaavat Venäjän puolesta eri sivustoilla mikä ei jätä kahta sanaa tämän "itsenäisyyspuolueen" todellisista tavoitteista ja kenen piikkiin he toimivat. Putin-myönteisyys yhdistettynä EU:n ja Naton vastustamiseen, rasismiin, naapurimaan nationalismiin sekä vastustajien hurrittelemisiin ja huorittelemisiin onkin juuri se kaava millä vaalit tässä maassa ja yleensäkin missä hyvänsä sivistysmaassa voitetaan.

Otteita IPU:n Helsingin vaalipiirin kansanedustajaehdokas Susan Virkkalan kommenteista samassa fb-ryhmässä:

"Jokainen olkoon sitä mieltä mitä haluaa IPU ajaa puolueettomuuspolitiikkaa sekä ystävällismielisiä ulkopoliittisia suhteita sekä idän että lännen suuntaan. Se on Suomen ainoa vaihtoehto. Muussa tapauksessa olemme menossa sotaan.

"Me olemme suomalaisugrilainen kansa, jonka käytöstavat ovat lähempänä itää kuin Ameriikkaa, joten turha selitellä mistään länsimaisuudesta. Venäjälle uhittelu on Suomelle vakava riski ja pakotteet kuolinisku yrityksille ja monille aloille. Joten NATO-kiimaiset voisivat myös miettiä, kenen etua he ajavat halutessaan Suomeen sodan. Ei ainakaan Suomen kansan etua NATOttajat ole ajamassa."

"Ja EU on ihan samaa shittiä."

"Koitahan nyt vähän edes Yrittää käyttäytyä länsimaisesti, kun sitä ollaan niin-Eurooppalaista että ;) :D Ei tuollaisella käytöksellä pitkään ranskalaisten ja englantilaisten pöydässä istuta ;)"

"Eikä kyllä monien muidenkaan..."

"Vai oletko siemaillut pari vodkaa liikaa? :D :D"

Linkki, jonka mukaan "Suomella ei ole laillista velvollisuutta osallistua Venäjä-pakotteisiin": http://ipu.fi/suomella-ei-ole-laillista-velvoitett...

"Tee mitä haluat :D miksi ylipäänsä olet tässä ryhmässä, jos noin paljon Unelmahöttö-politiikkaa fanitat? :D"

"Missäs lehdessä olet töissä tai minkä lehden oletat julkaisevan kohuartikkelisi? :D"

"Vittuilukin vaatii osaamista ;) Lyön vetoa, että yksikään lehti ei julkaise k.o. artikkelia, jos sen jonnekin lähetät. Ei Suomen lehdistö ole kuitenkaan niin tyhmää porukkaa :) ;) "

"Ja vaalit ei tässä touhussa ole nyt se tärkein asia. :)"

"Tärkein asia on Suomen puolueettomuus. Ja en ole minkään puutteessa :)"

"Juu on tuokin :) Vai yritätkö kieltää totuuden geeniperimästämme ?"

"Miksi viittaay Ukrainaan kun puhumme Suomesta? Ts. Siinä mielessä hyvä viittaus, koska siellä myös ptoblematiikan alkulähde oli NATOn laajeneminen ja siten suvereenivyöhuke katosi idän ja lännen väliltä..."

"Suomen ei tule liittyä mihinkään sotilasliittoon."

"No väitätkö ettemme ole suomalais-ugrilaisia?"

"Niin ja NATO löyhkää sun jutuissasi suht selkeesti... Edelleenkin ihmettelen, miksi olet tässä ryhmässä. Kannattaisikohan sun mennä vaikka Alexin faniryhmään mielummin ? :)"

Että tällainen "itsenäisyyspuolue". Kannattaa muistaa vaaliuurnilla.

Cenita Sajaniemi

Hurrihuora taitaa olla sellainen, joka rahasta tai muista etuuksista myy oman mielipiteensä tms.... vähän vaikeaselkoista, mutta tämän voi nähdä esim. v. 2011 vaalikonevastauksista koskien pakkoruotsia ja nyt verrata samojen henkilöiden tämän kevään 2015 vastauksia.

Hurrihuora kuulostaa rumalta, aivan kuten Ruotsin puuttuminen Suomen kielipolitiikkaan herättää pientä skeptisyyttä.
Toimittaja Tom Sörhannus on kritisoinut sitä, että rahat Ruotsilta on sijoitettu aivan vääriin paikkoihin.

Sörhannus on myös sitä mieltä, että ruotsinkieliset suomalaiset ovat ruotsalaisia.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/finlandssvens...

Hmmmmmm. Entä kaikki ne Baltiasta, Puolasta, Venäjältä jne. tulleet?

Cenita Sajaniemi

#93
"Suomi on kaksikielinen maa jo 1000 vuoden takaa."
Höpö höpö.

Jos näin olisi, voisi sanoa että Maarit F-R on hieman hidas tai muuten vain jäljessä, koska hän alkoi takoa tuota kaksikielisyyttä kaikille vasta pari vuotta sitten.

Samoin voisi sanoa ainakin viidelle miljoonalle että - hei sinähän jo olet kaksikielinen...

Kaksikielisessä Raaseporissakin puhutaan yhtä kieltä kerrallaan, aivan kuten koko maailmassa.

Ja mitä olette mieltä YLE:n Lauri Kivisen uudesta linjauksesta...
"Yle määritteli kaksikielisyydelle uuden linjauksen" "Ylen hallitus teki kokouksessaan 31.1. päätöksen uusista toimintatavoista, joiden avulla kaksikielisyyttä rakennetaan Ylessä"

http://yle.fi/yleisradio/ajankohtaista/yle-maaritt...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Toivottavasti IPU:n fiksu Alexander Holthoer loikkaa johonkin muuhun puolueeseen. Eihän tämä ollut mitään historian tulkintaa vaan anakronistista hystorian tulkintaa. Onnea Kaukiselle upouuudesta innostuksesta.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

Kiitos henkilöarviosta Petra. En ole mitenkään myönteisesti otettu näistä viimeaikaisista kielikuohujen nostoista omassa puolueessakaan, koska juuri näin käännätämme katseen federalistipallosta ja mihin nykyinen politiikka meitä vie.
Koen todella suurta ristiriitaa koko demokratiamme tilasta, ruokitusta anti-humanismista ja miten helppoa se näyttää olevan herättää eloon kun prosessi vain aloitetaan riittävän ajoissa. Nykyinen poliittinen ilmapiiri on kymmeniä vuosia tarkoin viritelty h-vetinkone ja sen lauetessa voimme unohtaa koko suomalaisuuden ytimen ja yhteiskunnan. Valtion sydän sykkii vielä hetken mutta aivot ovat kuolleet.
En voi loikata, koska valta itseisarvona ei kiinnosta eikä oikeasti EU:n tai yhteisvaluutan vastaisia puolueita ole enää tässä maassa. Hajoita ja hallitse on tehnyt tehtävänsä.
Jos tämäkin puolue menettää inhimillisyyden rippeensä edes vastustamatta/ymmärtämättä tilaansa, jätän koko politiikan, unohdan Suomen hyvinvointivaltion loistavan menneisyyden ja keskityn pelastamaan edes omat jälkeläiseni tulevan hyökyaallon alta.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Niin, mutta tuossa, että Ruotsi pyytäisi anteeksi suomalaisilta, on jotain ideaakin. Riippuen siitä mitä pyydetään. Esim. voisi aloittaa meänkielisten kohtelusta menneinä vuosikymmeninä? Ellei jo ole pyydettykin.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

1980-luvulla Lapissa....

Tornionjokilaaksossa on Bäckestan kylä. Oikeasti kylän nimi on Päkkilä.
Bäckesta annettiin siinä vaiheessa kun suomea juurittiin Tornionlaaksosta pois. Otin valokuvan tien vieressä olevan ladon seinässä olevasta pahvista mihin kyläläiset olivat laittaneet kylän oikean nimen.

Haaparantaan tullessa kunnan rajalla oli iso taulu,joka toivotti tulijat tervetulleeksi Haaparantaan. Suomen kieli vain puuttui tervetulotoivotusten joukosta.

Haaparannan asukkaista on edelleen puolet suomenkielisiä. Ei ole kunta siltikään kaksikielinen.

Suomenkielisiä on aina väärä määrä. Liikaa tai liian vähän.

Taina Hautamäki

Täytyy muistaa, millaisessa maailmassa elettiin 1600-luvulla. Se oli ihan toinen maailma kuin meidän aikamme maailma. Kirkko ja kruunu olivat yksi ja sama asia ja jumalanpelko oli valtava myös valtaapitävien mahtimiesten joukoissa. Kaikin keinoin oli varmistettava, että jumala pysyisi myötämielisenä eikä rankaisisi synneistä esimerkiksi huonolla sotamenestyksellä. Ruotsi ei ollut ainoa maa, joka hallitsi kurilla ja kuolemantuomioilla. Esivalta vahti erityisesti rahvaan elämää ja moraalia, ettei jumalallinen rangaistus lankeaisi valtakunnalle sen syntien takia. Esivallan kunnioittaminen tulee suoraan raamatusta. Kuningas oli isä, jolle oli oltava lojaali. Kovat rangaistukset olivat arkipäivää joka paikassa muuallakin kuin meillä. Kaiken lisäksi vielä 1600-luvulla esivalta oli epävarma suomalaisten uskollisuudesta - täydestä syystä.

Tämän päivän kielipolitiikalla ei ole enää mitään tekemistä 1600-luvun maailman kanssa. Ajat ovat muuttuneet jo moneen kertaan sen jälkeen. Jos yhtään ymmärtää historiaa, ymmärtää että kukin meistä on oman aikansa lapsi. Muutaman sadan vuoden kuluttua meistä kirjoitetaan asioita, joita emme voisi ymmärtää jos olisimme niitä lukemassa.

Itsenäisyyspuolueen ohjelma on hyvä. Jos puolue ei toisi itseään esiin tämän tyyppisillä kirjoituksilla, liittyisin siihen oitis ;)

Tero Jaskari

Venäjän vallan aikaan myönnettiin suomenkielelle käyttöoikeus virkamiestoiminassa mutta lähes viiskymentä vuotta kesti ennen kuin ruotsinkielinen virkamieskoneisto otti ensimmäiset askeleet suomenkielen käytöstä arkitoiminassa. Mutta kuten olemme entisen puolustusministerin suusta kuulleet, kuuuluu pakkoruotsi sivistykseen josta saavat nauttia 10 miljoonaa ruotsalaista ja 200 000 suomalaista. Näin ohitettiin noin 7 miljardin populaation käsitys kemian, fysiikan ja matemaattisten lakien osalta sivistyksenä.

Toimituksen poiminnat