Suurvaltapolitiikan aakkoset

USA irrotti dollarin kultakannasta vuonna 1971. Tämän jälkeen dollarin kelvollisuus maksuvälineenä on ollut pelkän uskon varassa. USA:n dollari voisi olla vaarassa menettää tämän aseman mm. siitä syystä, että sen oma talous on perin kyseenalaisella tolalla valtiovelan keikkuessa 100% pahemmalla puolella BKT:sta ja sen kasvulle ei näy loppua.

Olennaisesti, USA on saanut aikaa tilanteen, jossa öljykauppa tapahtuu dollareilla. Tämä on sen tähden täysin keskeistä, että lähes kaikki teollinen ja tuotannollinen toiminta maailmassa lepää öljyn varassa. Olennainen juonenkäänne tarinassa on se, että kaikkien maiden on pakko ostaa dollareita, jotta ne voivat ostaa öljyä.

Tämä järjestely mahdollistaa sen, että USA voi painaa rahaa aika huoletta, koska muiden on kuitenkin pakko hankkia dollareita. Tämä on myös selittävä tekijä sille, miten USA on ollut pitkään kykenevä rikastumaan, vaikka sen oma talous ja teollinen tuotanto on kaiken aikaa yhä kyseenalaisemmalla tolalla. Petrodollarin avulla USA loisii koko muun maailman öljyostoksista – money for nothing!

 

Kun tämä pohja on etabloitu, kaikki alkaa näyttäytyä järkevässä valossa. USA on taantuva suurvalta, jonka valta lepää petrodollarin varassa ja tämän tähden USA on erittäin aggressiivinen puolustaessaan tätä järjestelyä ja on valmis aina sotatoimiin, kun joku uhkaa sen taloudellista perustaa.

Irak ilmoitti vuonna 2000, että se alkaa myydä öljyä euroissa. Loppu on historiaa ja Irak on pommitettu kivikaudelle ja Irakin öljyä myydään taas dollareissa. Iranilla mitä ilmeisimmin on samantapaisia aikeita ja Syyrian konflikti selittyy sitä kautta, että Iranilla ja Syyrialla on yhteinen puolustussopimus ja USA on todennäköisesti toivonut, että levottomuudet Syyriassa antavat sille tekosyyn sotatoimiin Irania vastaan.

 

Ukrainan kriisi ja Venäjän rooli siinä on kiinnostava. Venäjällä on toiseksi eniten öljyä maailmassa ja se on pyrkinyt muodostamaan yhteistyötä Kiinan ja Iranin kanssa. Lähtökohtana tässä on öljyn myyminen ruplissa, jota Venäjä jo harrastaa. BRICS-blokin kesken on jo käyty keskusteluja siitä, voitaisiinko dollari maailman reservivaluuttana jossain vaiheessa syrjäyttää.

Libyan Gaddafi kohtasi viimeiset päivänsä pian sen jälkeen, kun Afrikan maat pohtivat oman kultaan sidotun valuuttansa luomista ja ilmeisimmin öljyn myymistä tällä valuutalla tai sen käyttämistä muutoin valuuttana dollarin sijaan.

 

Öljy, petrodollari ja USA:n muutoin taantunut talous on merkittävässä roolissa suurvaltapolitiikan taustalla. USA:n ote maailmantaloudesta tällä hetkellä pitkälti perustuu taantuvan jättiläisen väkivaltakoneistoon ja sen kuristusotteesta petrodollarista ja dollarin roolista maailman reservivaluuttana.

Jos USA menettää tämän aseman, se menettää mahtinsa ja todennäköisesti ajautuu muutenkin sekasortoon, koska sen oma taloudellinen ja teollinen pohja on rapautunut globalisaation myötä pahasti. USA:n öykkäröintiin maailman imperialistisena sikapoliisina kyllästyneet BRICS-maat pyrkivät heittämään kapuloita USA:n rattaisiin parhaansa mukaan.

BRICS-maiden näkökulmasta USA on sietämätön öykkäri, joka loisii muiden työstä ja joka käyttää väkivaltaa pitääkseen maailmanlaajuisen koulukiusaajan asemansa. Suurvaltapolitiikan jännitteet juontavat joko osin, suurelta osin tai jopa mahdollisesti lähes kokonaan juurensa edellämainituista asioista.

 

Jos olet uskonut, että demokratia, vapaus, kapitalismi, sosialismi – tai jokin muu syy on ollut keskeinen suurvaltapolitiikassa, on aika herätä. Kysymys on vallasta, rahasta ja kontrollista – sekä USA:n taloudesta, joka todennäköisesti romahtaisi hyvin nopeasti, jos USA:n kyky vetää välistä kaikesta öljykaupasta katoaisi.

Kun asioita katselee tällaisten seikkojen pohjalta, lienee entistäkin ilmeisempää, ettei Suomella ole mitään asiaa NATO:on tai muutenkaan mitään aihetta lähentyä USA:ta yhtään enempää, koska on selvää, ettei tässä suuressa pelissä Suomella ole mitään intressejä, joiden pohjalta voitaisiin saavuttaa mitään. Hävittävää sen sijaan riittää.

Lienee täyspäistä muistaa sekin, että Suomen öljystä 90% tulee itärajan takaa, kun Merkelin hameen helmoista näytetään keskisormea itänaapurille, jonka motiivit suurvaltana ovat tietenkin mitä ovat.

On kuitenkin vaikeaa sanoa ovatko Venäjän motiivit  yhtään sen likaisempia kuin USA:n, maailmanlaajuisen loisijan ja öykkärin, jonka sotajoukot tunkeutuvat milloin minnekin ja joka on ollut sodassa jotakuta muuta maata vastaan käytännössä katsoen koko olemassaolonsa ajan.

Keskeisintä on kuitenkin sisäistää, että suurvaltapolitiikassa on aina kyse rahasta ja vallasta. Tästä syystä suomalaisesta näkökulmasta on aina viisainta pysyttäytyä erossa näistä väännöistä, koska koko tässä pelissä ei ole yhtään moraalista tai oikeamielistä tahoa ja meidän näkökulmastamme on olennaisinta välttyä joutumasta sotaan.

SusannaKaukinen1
Mäntsälä

[Politiikka] George Orwell, Ursula K. Le Guin, Naomi Klein, David Graeber, Pierre-Joseph Proudhon, Murray Bookchin, Slavoj Žižek, Pjotr Kropotkin, Santeri Alkio, Mihail Bakunin, Nestor Makhno, Vladimir Lenin, James C. Scott
[Filosofia] Diogenes Sinopelainen, Friedrich Nietzsche, Simone de Beauvoir, Jean-Paul Sartre, Bertrand Russell, John Gray (UK)
[Talous] Robin Hahnel, John Maynard Keynes, Karl Marx, Friedrich Engels, Dan Ariely, Adam Smith
[Työ] Ricardo Semler, Elizabeth Gilbert, Tobias Mayer, Tom DeMarco
[Uskonto] Susan Blackmore, Christopher Hitchens, Khalil Gibran, Richard Dawkins, Arthur Jeon, Anton LaVey, Zsuzsanna Budapest, Silver RavenWolf, Caitlin Matthews
[Harrastukset] Masutatsu Ōyama, Dan Inosanto, Bruce Lee
[Viihde] Billy Connolly, Russell Brand

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu