Sydämellinen separatisti Kuiskauksia vapaudesta

Suurvaltapolitiikan aakkoset

  • Suurvaltapolitiikan aakkoset
  • Suurvaltapolitiikan aakkoset
  • Suurvaltapolitiikan aakkoset
  • Suurvaltapolitiikan aakkoset
  • Suurvaltapolitiikan aakkoset
  • Suurvaltapolitiikan aakkoset

USA irrotti dollarin kultakannasta vuonna 1971. Tämän jälkeen dollarin kelvollisuus maksuvälineenä on ollut pelkän uskon varassa. USA:n dollari voisi olla vaarassa menettää tämän aseman mm. siitä syystä, että sen oma talous on perin kyseenalaisella tolalla valtiovelan keikkuessa 100% pahemmalla puolella BKT:sta ja sen kasvulle ei näy loppua.

Olennaisesti, USA on saanut aikaa tilanteen, jossa öljykauppa tapahtuu dollareilla. Tämä on sen tähden täysin keskeistä, että lähes kaikki teollinen ja tuotannollinen toiminta maailmassa lepää öljyn varassa. Olennainen juonenkäänne tarinassa on se, että kaikkien maiden on pakko ostaa dollareita, jotta ne voivat ostaa öljyä.

Tämä järjestely mahdollistaa sen, että USA voi painaa rahaa aika huoletta, koska muiden on kuitenkin pakko hankkia dollareita. Tämä on myös selittävä tekijä sille, miten USA on ollut pitkään kykenevä rikastumaan, vaikka sen oma talous ja teollinen tuotanto on kaiken aikaa yhä kyseenalaisemmalla tolalla. Petrodollarin avulla USA loisii koko muun maailman öljyostoksista - money for nothing!

 

Kun tämä pohja on etabloitu, kaikki alkaa näyttäytyä järkevässä valossa. USA on taantuva suurvalta, jonka valta lepää petrodollarin varassa ja tämän tähden USA on erittäin aggressiivinen puolustaessaan tätä järjestelyä ja on valmis aina sotatoimiin, kun joku uhkaa sen taloudellista perustaa.

Irak ilmoitti vuonna 2000, että se alkaa myydä öljyä euroissa. Loppu on historiaa ja Irak on pommitettu kivikaudelle ja Irakin öljyä myydään taas dollareissa. Iranilla mitä ilmeisimmin on samantapaisia aikeita ja Syyrian konflikti selittyy sitä kautta, että Iranilla ja Syyrialla on yhteinen puolustussopimus ja USA on todennäköisesti toivonut, että levottomuudet Syyriassa antavat sille tekosyyn sotatoimiin Irania vastaan.

 

Ukrainan kriisi ja Venäjän rooli siinä on kiinnostava. Venäjällä on toiseksi eniten öljyä maailmassa ja se on pyrkinyt muodostamaan yhteistyötä Kiinan ja Iranin kanssa. Lähtökohtana tässä on öljyn myyminen ruplissa, jota Venäjä jo harrastaa. BRICS-blokin kesken on jo käyty keskusteluja siitä, voitaisiinko dollari maailman reservivaluuttana jossain vaiheessa syrjäyttää.

Libyan Gaddafi kohtasi viimeiset päivänsä pian sen jälkeen, kun Afrikan maat pohtivat oman kultaan sidotun valuuttansa luomista ja ilmeisimmin öljyn myymistä tällä valuutalla tai sen käyttämistä muutoin valuuttana dollarin sijaan.

 

Öljy, petrodollari ja USA:n muutoin taantunut talous on merkittävässä roolissa suurvaltapolitiikan taustalla. USA:n ote maailmantaloudesta tällä hetkellä pitkälti perustuu taantuvan jättiläisen väkivaltakoneistoon ja sen kuristusotteesta petrodollarista ja dollarin roolista maailman reservivaluuttana.

Jos USA menettää tämän aseman, se menettää mahtinsa ja todennäköisesti ajautuu muutenkin sekasortoon, koska sen oma taloudellinen ja teollinen pohja on rapautunut globalisaation myötä pahasti. USA:n öykkäröintiin maailman imperialistisena sikapoliisina kyllästyneet BRICS-maat pyrkivät heittämään kapuloita USA:n rattaisiin parhaansa mukaan.

BRICS-maiden näkökulmasta USA on sietämätön öykkäri, joka loisii muiden työstä ja joka käyttää väkivaltaa pitääkseen maailmanlaajuisen koulukiusaajan asemansa. Suurvaltapolitiikan jännitteet juontavat joko osin, suurelta osin tai jopa mahdollisesti lähes kokonaan juurensa edellämainituista asioista.

 

Jos olet uskonut, että demokratia, vapaus, kapitalismi, sosialismi - tai jokin muu syy on ollut keskeinen suurvaltapolitiikassa, on aika herätä. Kysymys on vallasta, rahasta ja kontrollista - sekä USA:n taloudesta, joka todennäköisesti romahtaisi hyvin nopeasti, jos USA:n kyky vetää välistä kaikesta öljykaupasta katoaisi.

Kun asioita katselee tällaisten seikkojen pohjalta, lienee entistäkin ilmeisempää, ettei Suomella ole mitään asiaa NATO:on tai muutenkaan mitään aihetta lähentyä USA:ta yhtään enempää, koska on selvää, ettei tässä suuressa pelissä Suomella ole mitään intressejä, joiden pohjalta voitaisiin saavuttaa mitään. Hävittävää sen sijaan riittää.

Lienee täyspäistä muistaa sekin, että Suomen öljystä 90% tulee itärajan takaa, kun Merkelin hameen helmoista näytetään keskisormea itänaapurille, jonka motiivit suurvaltana ovat tietenkin mitä ovat.

On kuitenkin vaikeaa sanoa ovatko Venäjän motiivit  yhtään sen likaisempia kuin USA:n, maailmanlaajuisen loisijan ja öykkärin, jonka sotajoukot tunkeutuvat milloin minnekin ja joka on ollut sodassa jotakuta muuta maata vastaan käytännössä katsoen koko olemassaolonsa ajan.

Keskeisintä on kuitenkin sisäistää, että suurvaltapolitiikassa on aina kyse rahasta ja vallasta. Tästä syystä suomalaisesta näkökulmasta on aina viisainta pysyttäytyä erossa näistä väännöistä, koska koko tässä pelissä ei ole yhtään moraalista tai oikeamielistä tahoa ja meidän näkökulmastamme on olennaisinta välttyä joutumasta sotaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

ton jos immeiset tajuais, ois paljon tajuttu.
"Keskeisintä on kuitenkin sisäistää, että suurvaltapolitiikassa on aina kyse rahasta ja vallasta. Tästä syystä suomalaisesta näkökulmasta on aina viisainta pysyttäytyä erossa näistä väännöistä, koska koko tässä pelissä ei ole yhtään moraalista tai oikeamielistä tahoa ja meidän näkökulmastamme on olennaisinta välttyä joutumasta sotaan."

ja sen että tässä maailmassa on paljon pelureita joille muutama miljoona ihmishenkeä on vain numeroita joiden merkitys on pienempi kuin pankkitilin satasella.

kun taala menettää asemansa, usa ajautuu väistämättä sisällissotaan. sielä on niin paha tilanne että yhden mustan ampuminen saattaa laukausta viikon mellakat ja kokonaisen kaupungin kapinan. jos kaupan hyllyt tyhjenisi tuontitavaroista, sota ois varma.

Susanna Kaukinen

Mä oon kanssa aika vakuuttunut siitä, että USA romahtaisi sisäänpäin jos petrodollari menetettäisiin ja olen sitä mieltä, ettei USA kykene sitä keskipitkällä tai pitkällä aikavälillä säilyttämään.

USA:n riesaksi tulee vielä öljyn ehtyminen ja kun BRICS-maat viis veisaavat USA:n loisimistarpeista, jännitteitä tulee riittämään. Kaikkien kannalta olisi paras, jos USA kaatuisi sisäänpäin ja sinne pääsisi muodostumaan todellinen demokratia. Se varmaankin hillitsisi suuresti tätä kansainvälisen häirikön roolissa toimimista.

Eihän tuolla tavalla voi oikein toimia, ellei pieni eliitti vetele langoista.

Jyrki Paldán

Voittoisa kolmas maailmansota antaisi lisää aikaa Yhdysvalloille, ikävä kyllä. Varmaan turha kuvitellakaan että siltä vältyttäisiin, niin kovasti nuo hallitsijat ovat aina tupanneet juurtua valtaistuimille. Bunkkerit on kaivettu jo valmiiksi ja propagandamylly jauhaa ruutia ympäri maailmaa. Kipinää odotellessa.

Susanna Kaukinen

Kannattaa ehdottomasti lukea myös tämä blogi, joka täydentää tätä tekstiä toisesta näkökulmasta:

Ari Rusila: Asekaupan Valtapeli
=> http://arirusila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/175909-a...

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Pistin aiemmin blogissani jakoon jutun "The Colder War and the End of the Petrodollar | Casey Research" - http://arirusila.wordpress.com/2014/09/06/the-cold... - joka puolestaan luo nykytilassa kiinnostavan näkökulman petrodollariin Venäjän ja Kiinan kaasusopimuksen myötä.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Taas kerran aivan fantastinen blogi Susanna. Sinä sitten osaat kirjoittaa fantsusti asian ytimeen. Enpä osaa paremmin sanoa, että...

USA sortuu ja romahtaa sisäänpäin tuota pikaa, kuten kirjoitit. Suomen pitää ja tulee varautua tähän väistämättömästi sattuvaan ilmeisesti joillekin katastrofiin tapahtuvan seuraamuksiin niin hyvin kuin osaamme ja pystymme.

Mitä voimme tavallisina pieninä yksilöinä tehdä? Varaammeko mahdollisimman paljon säilykkeitä ja muuta syötävää? Miten me sähkölämmitystaloissa ilman takkaa asuvat oikein voimme toimia? Entäpä juomavesi? Sehän pilaantuu alta aikayksikön. Saankohan minä ostettua käsiaseen, jotta voin puolustaa perhettäni ryösteleviä roskasakkeja vastaan?

Kysymyksiä. Kysymyksiä. Mutta missä ovat vastaukset?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Jokainen itsenäisesti ajatteleva ja järkevä kansalainen on etsinyt näihin kysymyksiin vastaukset ihan itse ja toiminut jo sen mukaisesti.

Palele sinä vain Erland siellä sähköttömässä talossasi ja pelkää roskasakkia.

Susanna Kaukinen

Noh, ehkä vähän noinkin, mutta kyllä Suomessa pitää lähteä siitä, ettei kaveria jätetä.

Susanna Kaukinen

Suuri ongelma on meidän maamme johtoon päässyt USA-fiilinen eliitti, joka sotkee meitä yhä pahemmin suurvaltapolitiikkaan ja toisaalta samaan aikaan heikentää maamme omavaraisuutta eikä vahvista infrastruktuuria, joka on valmiiksi varsin epäresilientti, eli sillä tavalla keskitetty, että tästä maasta saa sähköt pois viikoiksi isoilta alueilta sopivilla iskuilla vaikka vain yhden taistelusolun toimesta.

Tottakai jokainen voi varautua erilaisin tavoin, vaikkapa pitämällä ruokavarastoa ja vettä sekä viljelemällä osan omasta ruoastaan ja pohtimalla miten saa kotinsa tarvittaessa lämpimäksi tai sitten verkostoitumalla s.e. on joku paikka johon mennä tiukan paikan tullen.

Auttaisi paljon, jos nykyinen idioottimainen USA:n kätyrieliitti saataisiin vallasta ja sinne saataisiin väkeä tilalle, jolla on kansan ja kotimaan paras sydämellä. Tämä on vaikea suorittaa.

Erilaiset survivalismi-taidot ovat aina hyvä ässä hihassa.

Käyttäjän JuhaOjala kuva
Juha Ojala

Huhhuh, on sellaista tekstiä, että heikompaa hirvittää. Olen nimittäin viime päivinä itsekin miettinyt hieman samantyyppisiä skenaarioita (en tosin näin syvällisiä) ja miettinyt samalla, että mikäköhän lie salainen palvelu laittaisi sen nimen seurantalistalleen, jonka näkisi tällaista tekstiä julkaisevan. Mutta kaiken kaikkiaan, keskustelun pitää olla mahdollisimman avointa tämänhetkisen maailmantalouden taantuman syistä. Tavallisilla kansalaisilla pitää olla oikeus tietää missä mennään.

Miksei USA:lle voisi käydä samoin kuin entiselle neuvostoliitolle, joka romahti totaalisesti. (En tosin tiedä entisen NL:n romahtamisen syitä sen tarkemmin). Maailmassa joka tapauksessa vallitsee luonnonlait ja ne seuraavat nousun ja laskun periaatetta. Olisi ihan loogista, etä USA on tällä hetkellä siinä tilassa, että kohta tullaan rymisten alas. Ainoa kysymys on lähinnä se kuinka kauan tekohengitystä voidaan vielä antaa ja onko mahdollista laimentaa romahduksen voimakkuutta. USA on valmis äärimmäisiin tekoihin, jotta lama ja romahdus voitaisiin välttää. Ehkä EU on luotuna juuri sen vuoksi, että se voi ottaa kopin USA:n syöksystä ja aloittaa oman nousunsa. Täyttä arvailuahan tämä on ja olisi mukava jis tavallisilleihmisille annettaisiin enemmän infoa näistä isoista maailmantalouden muutoksista. Toisaalta ihan selvää, että suuri osa ihmisistä voisi syvästi järkyttyä kaunistelemattomista uutisista. Eihän noista isoista käänteistä tiedä kuin harvat ja valitut.

Susanna Kaukinen

Jaa, kaipa mä olen jo aika monella listalla. Jos ampuvat, niin antaa mennä, koska on tärkeämpiäkin asioita kun yhden ämmäriähkänän henkipolo. Ihmisten pitää saada tietää missä mennään, koska muutoin minkäänlaista demokratiantynkääkään ei ole. Kyky tehdä viisaita päätöksiä edellyttää tietoa ja minä koetan parhaani mukaan sitä kerätä, suodattaa ja jakaa.

Risto Koivula

" Huhhuh, on sellaista tekstiä, että heikompaa hirvittää. Olen nimittäin viime päivinä itsekin miettinyt hieman samantyyppisiä skenaarioita (en tosin näin syvällisiä) ja miettinyt samalla, että mikäköhän lie salainen palvelu laittaisi sen nimen seurantalistalleen, jonka näkisi tällaista tekstiä julkaisevan. Mutta kaiken kaikkiaan, keskustelun pitää olla mahdollisimman avointa tämänhetkisen maailmantalouden taantuman syistä. Tavallisilla kansalaisilla pitää olla oikeus tietää missä mennään.

Miksei USA:lle voisi käydä samoin kuin entiselle neuvostoliitolle, joka romahti totaalisesti. (En tosin tiedä entisen NL:n romahtamisen syitä sen tarkemmin). Maailmassa joka tapauksessa vallitsee luonnonlait ja ne seuraavat nousun ja laskun periaatetta. Olisi ihan loogista, etä USA on tällä hetkellä siinä tilassa, että kohta tullaan rymisten alas. Ainoa kysymys on lähinnä se kuinka kauan tekohengitystä voidaan vielä antaa ja onko mahdollista laimentaa romahduksen voimakkuutta. USA on valmis äärimmäisiin tekoihin, jotta lama ja romahdus voitaisiin välttää.

Ehkä EU on luotuna juuri sen vuoksi, että se voi ottaa kopin USA:n syöksystä ja aloittaa oman nousunsa. "

Näin ei tule käymään. EU ja euro ei ole USA:n petrodollarivallan vaihtoehto vaan sen pönkkä. Ensin katkeaa pönkkä, ja sitten vasta pettävät perustukset. Ne pettävät EU:ssa pahemmin kuin USA:ssa. Maailmanlaajuinen petrodollari vaatii maailmanlaajuisen supervalta-armeijan, joka kävisi karhuamassa setelipainokoneesta annetut "lainat" öljyssä, ja "takaisi" sillä "ostetut" "omistukset" öljyvaroista ja kaasuvaroista.

" Täyttä arvailuahan tämä on ja olisi mukava jis tavallisilleihmisille annettaisiin enemmän infoa näistä isoista maailmantalouden muutoksista. "

Niistä ei saa mistään viralliselta läntiseltä NATO-taholta tavuakaan oikeata informaatiota. Oikeaa tietoa saa vain kansalaisyhteiskunnasta ja dollri-eurosysteemiä vastustavislta mailta. Niitä on muitakin kuin Brics-maat, esimerkiksi II maailmnsodan jälkeen jonkin aikaa rikkaimpiin valtioihin kuulunut Argentiina.

" Toisaalta ihan selvää, että suuri osa ihmisistä voisi syvästi järkyttyä kaunistelemattomista uutisista. Eihän noista isoista käänteistä tiedä kuin harvat ja valitut. "

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

#& Juha Ojala

Aivan kauheita sinäkin ajattelet. Jukka Rislakin kirjassa paljastettiin, että USA on maalittanut ydinohjuksilleen Suomesta erttäin monia strategisesti tärkeitä paikkoja. Onko Venäjä tehnyt samoin? Ehkä on ehkä ei, mutta olettakaamme että on. Siis suursodan syttyessä Suomesta tulee radioaktiivinen autiomaa.

On tässä elämistä. Tässä kaikessa epävarmuudessa ja hirvittävässä pelossa

Susanna Kaukinen

Juuri näistä syistä Suomen ei pidä sotkeutua suurvaltapolitiikkaan. Jos me olemme NATO:ssa ja Venäjällä on syytä epäillä, että Suomen kautta voidaan hyökätä tai epäilee, että täällä on NATO:n ydinaseita, me olemme kusessa.

Suomesta on niin lyhyt matka ohjuksella tai tankeilla Pietariin, että ehkäisevä isku tulee todennäköisesti ydinasein ja sodan ensimmäisellä sekunnilla. Suomen ainoa järkevä positio on puolueettomana puskurina suurvaltojen välissä.

Tämä puskurina oleminenkin edellyttää kovaa maanpuolustustahtoa ja suurta armeijaa, ettei synny väkivaltatyhjiöitä, joka alkaa houkuttaa suurvaltoja.

Jyrki Paldán

Ydinlaskeuma Keski-Suomessakin voi huonolla mäihällä yltää Pietariin asti. Venäjä siis tuskin ainakaan kovin heppoisin perustein tiputtelee ydinkärkiään tänne.

NATO:n doktriini kylmän sodan aikana oli estää Venäjän eteneminen Suomen kautta pommittamalla koko maa radioaktiiviseksi kaatopaikaksi. En näe miksi doktriinia olisi muutettu, ellei Suomea aiota käyttää kauttahyökkäysmaana.

Risto Koivula

Suursodan alkaessa eivät kenenkään strategiset mannertenväliset ohjukset todennäköisesti lennä, koska niiden ohjaussatelliitit, joiden paikat tiedetään, olisi ammuttu alas. Kiina ja USA ovat malliksi ampuneetkin oman ohjaussatelliittinsa alas. Tutkaohjatut taktiset "euro-ojhukset" lentävät suurin piirtein Pietarista Keski-Eurooppaan ja päin vastoin. Ne ovat puolustusaseita, joilla maata pitkin uhkaava vihollinen torjutaan kaukaa. Johonkin lamauttamiseenkin niitä voi käyttää, mutta esimerkiksi Venäjä ei sellaiseen kuole, vaikka nitä tuotaisiin ympäriinsä rajoihin kiinni.

Käyttäjän JuhaOjala kuva
Juha Ojala

Mitäpä tässä sen suuremmin pelkäämään. Lähinnä tavallisten kansalaisten pitäisi sen verran tuottaa järkitietoa tästä kokonaisuudesta, että median lietsomia äärikantoja saadaan neutraloitua. Ongelma muodostuu lähinnä siitä, jos jompi kumpi suurvalta saa kerättyä taakseen ehdottoman enemmistön tavallisista kansalaisista. Tällä hetkellä myös asiantuntijat ja tutkijoina esiintyvät henkilöt ovat hyvinkin voimakkaasti jomman kumman suurvallan puolella. Ei pidä lähteä median ja poliitikkojen agressioon ja ssodanlietsontaan mukaan, vaan pitää mielessä tosiasiat. Tämä blogiteksti on todella hyvä totuuden esiintuomineen. Purkaan tähän perään vielä hieman omia ajatuksiani.

Tällä hetkellä on tulossa vain todellisuus eli raja vastaan. Voimakkaassa nosteessa oleva suurvalta pystyy ylläpitämään nousukautta maksimissaan 100 vuotta.r jonka jälkeen homma sakkaa.(laajamittainen asuntojen ja infran vanheneminen kaupungeissa kai yhtenä syynä?) Eikös ne Etelä-Amerkan intiaanien kukoistukset ja Rooman imperiumit kokeneet yhtälailla romahduksen, joiden seuraukset olivat pahat. Romahdus on luonnonlaki, joten se on hyväksyttävä. Kukoistuksen pituutta voisi oman järkeni mukaan kontrolloida siten, ettei tavoitella maksimaalista tulosta, joka tosin ei sovi markkinatalouden tämänhetkisiin periaatteisiin. (Ja se romahtaja on siis se USA).

Venäjän kansalaisten olisi vaadittava hyvinvointivaltiomallin luomista Venäjälle. K aikki lähtee liikkeelle yksittäisistä ihmisistä, joista suuret mielipiteiden massat koostuvat. Joku aika sitten lueskelin syitä sille miksei demokratiaa ole saatu Venäjälle. Syyksi esitettiin se, että kansalaiset eivät ole tottuneet siihen, että he sanoisivat mitä haluavat. Demokraattisessa mallissa on osattava tuoda mielipiteitä esille. Kaikkea ei tuoda valmiina eteen, vaan kansalla on oltava valmius ja tahto sanoa oma mielipiteensä.

Yksi hankaluus on se, että jos venäläisiä syrjitään ja haukutaan, jää ihmisen vaistojen mukaiseksi toiminnaksi oman arvovallan palauttaminen voimakeinoin. Periaatteessa Euroopan pitäisi nimenomaan kannustaa Venäjää kehittymään valtiona parempaan suuntaan ja muistuttaa siitä, että parhaiten venäläisiä kunnioitetaan silloin, kun he näyttävät oman taitavuutensa muuten kuin voimakeinoin. Tässä tapauksessa media, USA ja EU ovat monessa tilanteessa toimineet kuin tahallaan Venäjää ärsyttäen. Aivan kuin heiluteltaisiin härälle punaista lakanaa.

Sanoisin, että kriisin ratkaisu on se, voiko järki voittaa tunnetta.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Aika liki. Dollari ja barreli ne yhteen sopii. Pieni tai hiukan suurempikin kaaos ja sen ylläpito lähi-idässä tai afrikan ölytuottajamaissa tekee kutaa ostajamaille.

Herkutellaan nyt ajatuksella, jossa nämä "kriisivaltiot" järkiintyisivät. Keräisivät pari vuotta fyrkkaa kassaan, vaivihkaa vaihtaisivat dollarit johonkin muuhun. Yhdessä arabimaiden kanssa istuisivat sitten samaan pöytään ja ilmottaisivat kylmän rauhallisesti. Tolla hinnalla myymme ja ei latiakaan vähempää. Ottakaa tai jättäkää ja ai niin dollarinipulla on turha koputella ovea.

Uusi vahva ja yhtenäinen OPEC.

Käyttäjän petterik kuva
Petteri Karppinen

Olisipa Venäjä jo siirtynyt myymään öljyään ruplilla. Nyt saitaisiin 25% halvemmalla. Muuten en kannata sinun kartellihekumointia. Oletko töissä kenties S-ryhmässä?

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Hei haloo Petteri. Ei kannata ottaa tosissaan. Kunhan tuli mieleen moinen visio.
Toisaalta muistan 1970 luvun alun, kun OPEC täräytti ehtonsa pöytään. Maailma ei ollut enää sama.

S-ryhmässä en ole töissä enkä jäsen. Eikä ikuna noista toteudu kumpikaan.....

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #11

Päätös lie jo tehty, linkki alla.

Susanna Kaukinen

The Nail In The Petrodollar Coffin: Gazprom Begins Accepting Payment For Oil In Ruble, Yuan

http://www.zerohedge.com/news/2014-08-27/gazprom-b...

Susanna Kaukinen

USA olisi välittömästi pulassa, koska se tuo ulkoa aivan järkyttävän määrän öljyä joka päivä. Elintaso USA:ssa romahtaisi välittömästi.

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Jos oikein muistan on eräs Amerikkalainen tutkiva juornalisti tutkinut petrodollarin syntyä. Siinä keskeisessä asemassa oli Saudiarabia, ja sittemmin OPEC. Saudit kuitenkin keskeisin Opekin sydämessä.

Kirjoittaja osoitti varsin uskottavasti, että 2ww jälkeen US painosti Saudit ja Opekin käyttämään dollaria ja vain dollaria öljykaupassa.

Sitten USA:lla olikin probleemia. Dollari oli sidottu kultaan ja kullan hinta kohosi pilviin koska USA tarvitsi älyttömästi kultaa pitääkseen kytköksen. Oltiin kestämättömällä tiellä. Tässä ehkä painavin syy miksi Nikson irrotti dollarin kultakannasta ja jatkossa se pakotti muutkin maat irtautumaan siitä ja siirtymään Fiat-rahaan.

Kaikki yritykset irtautua dollarista reservivaluuttana tai petron maksuvälineenä tullaan pommittamaan takaisin ruotuun ellei vastassa ole sitten liian suuri tai vahva kohde tai yhteenliittymä.

Susanna Kaukinen

Mielenkiintoista. Toinen teoria on se, että Vietnamin sodan kustannukset pakottivat dollarin irti kultakannasta, mutta tuokin kuulostaa ainakin nopeasti ajatellen mahdolliselta. Pitää jossain vaiheessa tutkia asiaa.

Risto Koivula
Kalevi Wahrman

Olennaistaon, että petrodollari toimii USA:n valuuttavarantona.

Susanna Kaukinen

Noh, kai sen noinkin voi ajatella.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Selvä asiahan tämä on. Suurvaltapoliikassa taistellaan vallasta ja resursseista. Ideologiat ovat pelkkiä kulisseja, joilla voidaan ihmisiä johtaa pehmeällä tavalla, jotta heidän voimavansa saadaan käyttöön.

Jos jokin ideologia saa liian voimakkaan otteen, seuraa ko. suurvallan rapautuminen. Aatteelleen uskollinen Neuvostoliitto hajosi, kun taas joustavat Kiinan kommarit rakentavat vieläkin omaa suurvaltaansa.

USA on latinalaistumassa. Syntyvistä lapsista on jo nyt noin puolet ns. hispanoja. Tällä tulee olemaan vääjämättömät seuraukset. USA on tulevaisuudessa erilainen kuin se USA, jonka pohjoiseurooppalaiset ja juutalaiset rakensivat.

Kaukisen kirjoitus petrodollarista on mielenkiintoinen. USA joutui luopumaan metallikannasta, koska Vietnamin sota maksoi sille niin paljon, että se ei pystynyt itse sitä maksamaan. Petrodollarin myötä saamme vieläkin maksaa USA:n laskuja. Itse olen jalometallikannan kannattaja.

Susanna Kaukinen

Joo, kyllä se Vietnamin sota oli syynä siihen fiat:tiin siirtymisessä, mutta sitä kytköstä oli jo 60-luvulla höllätty, eli yksi yhteen ei sillonkaan kultakanta pitänyt.

EDIT: Ja todellakaan en ole pahoillani, jos petrodollari kaatuu. Suuri kysymys on kuitenkin mitä sen jälkeen tapahtuu.

Risto Koivula

Ainakin kaasu kulkee ja putket syntyy ilman dollariakin.

http://en.itar-tass.com/economy/749090

" Putin gave start on September 1 to the construction of the Power of Siberia gas pipeline intended to pump natural gas to the Russian Far East and China. “Now we have switched to the project’s practical implementation and I’m confident that this will be carried out in a businesslike manner and highly efficiently by both parties,” Putin said. "

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

"Iranilla mitä ilmeisimmin on samantapaisia aikeita ja Syyrian konflikti selittyy sitä kautta, että Iranilla ja Syyrialla on yhteinen puolustussopimus ja USA on todennäköisesti toivonut, että levottomuudet Syyriassa antavat sille tekosyyn sotatoimiin Irania vastaan."

Ei ole tyytynyt vain toivomaan, se on osa geostrategiaa.

Riikka Söyring: Kohteena Iran ja Syyria http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/9025...

Riikka Söyring: BBC, The Guardian: USA-UK suunnitteli Syyrian valtausta jo 57 vuotta sitten http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1722...

Riikka Söyring: Syyria - astinlauta Iraniin globaalissa pelissä http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/112510-syyria-astinlauta-iraniin-globaalissa-pelissä

Riikka Söyring: Brookings-instituutin raportti: Mitä polkua Persiaan? (Tähtäimessä Iran) http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/9057...

Riikka Söyring: Maailma hullujen panttivankina - Syyria laajemmassa kuvassa http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1483...

Riikka Söyring: Vaeltava terroristi http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1749...

Riikka Söyring: Vapaa media on aikamme suuri vitsi http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=1795

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Syyria - astinlauta Iraniin -linkki uudestaan, toivottavasti nyt ehjänä http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/112510-syyria-astinlauta-iraniin-globaalissa-pelissä

-----
Test four

http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/112510-syyria-astinlauta-iraniin-globaalissa-pelissä

------

Ei onnistu. Nö, löytynee nimellään

Susanna Kaukinen
Käyttäjän MKujala kuva
Markus Kujala

Mitäpä noita murehtimaan. Pikku nollaus vois tehdä maapallolle vaan hyvää.
Mielummin ilman ydinaseita ja maailmansotia, jos saa toivomuksen esittää.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Susannan juttuja kun lukee niin päätyy miettimään että onko Sveitsi tarpeeksi syrjässä maailmansodasta vai pitäisikö lähteä Uuteen-Seelantiin saakka? En kuitenkaan taida päästä täältä pois varmaankin sen takia että en oikeasti halua. Siirryn positiivisempaan sisältöön ja unohdan nämä synkistelyt :)

Toimituksen poiminnat