Sydämellinen separatisti Kuiskauksia vapaudesta

Guardian: Romahdus aikataulussa - väkiluku romahtaa

  • Guardian: Romahdus aikataulussa - väkiluku romahtaa
  • Guardian: Romahdus aikataulussa - väkiluku romahtaa
  • Guardian: Romahdus aikataulussa - väkiluku romahtaa
  • Guardian: Romahdus aikataulussa - väkiluku romahtaa
  • Guardian: Romahdus aikataulussa - väkiluku romahtaa

Meinasin missata The Guardian -lehden viimeisimmän artikkelin romahduksesta, joten tämä päivitys tulee nyt reilun viikon viiveellä. Uutiset ovat jäätäviä: vuodesta 2030 alkaen maapallon väkiluku romahtaa noin 500.000.000 (500 miljoonaa, puoli miljardia) ihmisellä vuosikymmentä kohden.

Otetaan kuitenkin hieman pakkia. Australialaiset tutkijat Melbournen yliopistosta ottivat vuonna 1972 kirjoitetun kirjan Limits to Growth uudestaan työn alle ja syöttivät sen ennusteisiin toteumat tähän asti ja totesivat, että kirjan ennusteet ovat menneet täysin nappiin.

Resurssien kulutus ja ehtyminen on täysin aikataulussa ja näyttää vahvasti siltä, että teollinen tuotanto alkaa laskea suurin piirtein vuodesta 2015 alkaen, eli me olemme teollisen tuotannon huipun kynnyksellä. Tämän seurauksena myös ruoan tuotantomäärät alkavat laskea ja terveydenhuoltoon ja koulutukseen jää yhä vähemmän varaa ja tämän seuraukset alkavat näkyä noin vuonna 2020, eli viiden vuoden päästä.

Edellisistä syistä johtuen väestön määrän romahtaminen alkaa noin vuonna 2030, kuten alussa kerroin ja elinolot palaavat 1900-luvun alkupuolen tasolle. Tämä tapahtunee, jos nykyistä business as usual taloudenhoitoa jatketaan ja kaikki viittaa siihen, etteivät poliittiset eliitit millään lailla varaudu tulevaan.

 

Agrologi Timo Isosaari sanoi, että seuraavat, vuoden 2015 vaalit tulevat olemaan hänen viimeisensä. Sen jälkeen hän aikoo lähteä varautumaan tulevaan, koska yhteiskuntatasolla ei nähtävästi aiota tehdä yhtään mitään.

Omalla kohdallani katson hyvin samankaltaisesti. Saatan olla ensi vuoden vaalien jälkeen vielä johonkin poliittiseen hankkeeseen käytettävissä, mutta on selvää, että omavaraisuutta on alettava varmistella omalla kohdalla välittömästi.

On syytä kunkin täysijärkisen varmistaa ainakin seuraavat perusasiat: vesi, lämpö, ruoka ja on ymmärrettävä, että vesi on saatava kaivosta, ruoka järvestä, pellolta, navetasta tai metsältä ja lämpö puun polttamisesta tai vastaavasta, koska on täysin herran kädessä, mitä yhteiskunta kykenee lähivuosikymmeninä enää tarjoamaan.

Lienee myös viisainta varautua jonkinlaiseen zombie apocalypse -skenarioon, koska kun Stubbin kaltaiset positiivarit lopulta oivaltavat mistä on kyse, heidän moraalillaan ollaan epäilemättä valmiita nälän tullen siihen, että pyritään anastamaan niiden elämän edellytykset, jotka ovat varautuneet, kun omiakaan ei ole.

 

Lisäluettavaa:

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (82 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ehdit ensin! Hyvä kirjoitus, Susanna. Pelotteluun en aivan vielä lähtisi, mutta tärkeintä kuitenkin on, että aihe saa ansaitsemansa huomion.

Susanna Kaukinen

Pelotteluun? Miksi pelätä väistämätöntä? Tuo väestön väheneminen on suoraan alkuperäisen tutkimuksen arvio, ei mitään pelottelua. Faktat on faktoja. Omalla kohdallani olen muuttamassa sen takia, että ehdin omavaraistua riittävästi ajoissa etten ole pohtimassa ilman ruokaa, vettä ja lämpöä sitä miksi Stubb istui kalsarit jalassa pallomeressä Iltamedian sivuilla kun olisi pitänyt yhteiskunnan tasolla varautua tulevaan.

Ihan turha pelätä. Asiat on miten on. Failing to prepare is preparing to fail.

Susanna Kaukinen

Mä oon tullu aika lailla siihen tulokseen, että eipä tässä pysty juuri muita pelastamaan kuin itsensä. Sikäli on hyvä, että on tullut näistä kirjoiteltua, että on tutustunut muihinkin jotka hyväksyy todellisuuden ja siitä verkostoitumisesta varmasti tulee olemaan jatkossa apua.

Epäilemättä iso joukko ihmisiä kuuluu kategoriaan, joka uskoo, että Titanic on uppoamaton. Tätä ryhmää ei valitettavasti voi auttaa. Haluaisin, mutta kun ihmiset eivät kuuntele, niin eivät - ja loppuviimein sitä ei voi olla toisista vastuussa. Jos joku haluaa ehdoin tahdoin vetää heroiinia ja aina karkaa vetämään sitä kun pääsee köysistä, ei tällaista ihmistä oikein voi auttaa. Tilanne on pitkälti tämä ja eipä siitä murehtiminen oikein ole hyvää ajankäyttöä.

Susanna Kaukinen

Psykologisestihan tämä asia on vaikea. Pitäisi hyväksyä, että viimeisen parin sukupolven asenteet ja tavat käyvät kelvottomiksi. Pitäisi hyväksyä, että elintaso romahtaa ja monen kohdalla on tilanne, jossa pitäisi hyväksyä, että hankitut tottumukset ovat mahdottomia ja hankitut koulutukset tarpeettomia tai turhia jatkossa.

Tässä vain muutama asia, joka tekee asioiden hyväksymisen erittäin vaikeaksi. Ihmiset ovat investoineet liikaa nykyiseen, jotta voisivat psykologisesti ylittää sen kynnyksen, että katsoisivat tosiasioita silmiin.

Susanna Kaukinen

Mielenkiintoista tässä on sekin, että tällaisen tulevaisuuden valossa nykyiset ideologiat menettävät merkityksensä, koska ne kaikki perustuvat loppuviimein ikuisen kasvun perusoletukseen.

Ilkka Huotari

Kyllä omavaraisuusprojekti laitetaan todo-listalle.

Susanna Kaukinen

Kannattaa sinne kärkipäähän sitä listaa se laittaa. ;-)

Jouni Nordman

Kannattaa myös panostaa omaisuuden suojeluun, sillä anarkia kun leviä, niin säännöt ovat niillä jotka on voimakkaimpia.

Susanna Kaukinen

Niin, sitä mä tarkoitin tuolla `zombie apocalypse' -viittauksella. Tietenkin viisainta on hankkiutua alueelle, jossa elämän perusedellytykset ovat jotakuinkin paikallisesti kunnossa väestömäärään nähden.

Toisin sanoen, kaupungeissa on paljon ihmisiä ja vähän ruokaa, huono paikka oleilla.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ainoa toivo romahduksen tullessa lienee se, että maaseudulla asuvat sitten muistaisivat, miten paljon kaupunkilaiset ovat heitä viimeisen puolen vuosisadan aikana tukeneet.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #53

Hah, kai sinä vitsailet?

Nykyäänkinhän maaseudulla lähinnä nuristaan miten heidän työnsä elättää kaupunkien ökyelämän. Veikkaan että leipä loppuu "romahduksen" käynnistyttyä kaupungeista hyvin nopeaan, ellei niitä haeta väkisin ja asein.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #54

Niin, eipä tuottajille kauheasti jää nykysysteemillä.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #54

En vitsaile, vaan toivon. Tietysti, jos maaseudulla jo nyt nuristaan, niin kyllähän se kaupunkilaisten kannalta aika huonolta näyttää. Maataloustukia maksetaan nykyään Suomessa kahtasataa erilaista tukimuotoa ja tullimuurit huomioiden tukien määrä nousee neljään miljardiin euroon vuosittain. Tähän päälle vielä syrjäseutujen kuljetustuet, joukkoliikenteen tuet, laajakaistan rakentamistuet ja mitä kaikkea niitä vielä onkaan. Jos tämä ei maaseudulle riitä siihen, että hädän tullen auttaisivat kaupunkilaisia, niin huonolta näyttää.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #72

Nykyisin maaseutu on riippuvainen kaupungeista taloudellisten rakenteiden vuoksi, mutta toisinpäin ei juurikaan. Maaseutu voisi kuolla vaikka täysin pois ja me kykenisimme silti elämään - ainakin hetken - puhtaasti tuontiruoan varassa. Jos nykyinen järjestelmä jostain syystä romahtaa, tai pikkuhiljaa taantuu, kääntyy tuo riippuvuussuhde täysin toisinpäin.

Nykyinen riippuvuussuhde näkyy hyvin myös tulonjaossa. Vaikka maaseutua tuetaankin Suomessa ja EU-tasolla suhteellisen hyvin, tippuvat keskiansiot ja ostovoima silti lähes lineaarisesti mitä syrjemmäs mennään. Sympatiaa meille kaupunkilaisille tuskin paljoa heruu. Sieltä nimittäin on oikeasti turha mennä sillä uudenkarhealla Mersulla pyytämään nöyrästi leipää kun maajussi otti omaan -85 corollaansa puolen vuosikymmenen lainan. Maajussi vain muistelee miten hän rakensi oman tupansa hirsistä ja kaupungin herra kävi julistamassa sen asumiskieltoon, koska pytingistä tuli puoli senttiä liian korkea, samalla kun tuo kaupunginherra saamallaan palkkiolla rakennutti itselleen nelikerroksisen kivilinnan ja kolme erilaista saunaa järvenrantaan.

Näin "vähän" kärjistettynä, mutta jos oikeasti luulet että maaseudulla ollaan kaupungeille kiitollisia yhtään mistään niin olet erehtynyt. Ja todella pahasti.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #75

En minä luullut mitään, vaan toivoin. Enkä minä itse sitä olematonta kiitollisuutta edes ansaitsisi, sillä olen vastustanut maatalous- ja syrjäseutujen tukia koko ajan.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #53

Sulle taitaa olla täysin vieras käsite keskuksen ja periferian vastakkainasettelu tai niiden välinen sovittamaton ristiriita?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #56
Jouni Nordman

Eli sinusta tulis pakolainen, veikkaan että järjestäytyneet yhteiskunnat sulkevat porttinsa. Jolloin he valitsisi tarkkaan ketä ottaisivat asumaan, eikä silloin olisi humanistiset arvot korkealla, varsinkaan sellaiset jolla on kiehtovaan maine.

Käyttäjän tommijalava kuva
Tommi Jalava

Tuo Guardianin arvio taitaa lähteä liikkeelle siitä, ettei resursseista käytävät kiistat kärjisty suursodiksi?

Susanna Kaukinen

Selvähän se, että jos koko planeetta pommitetaan maan tasalle niin ettei jää kiveä kiven päälle, tämä keskustelu on hieman akateemista. Tosin saattaa sitä silti jäädä henkiin jossain syrjemmällä.

Käyttäjän tommijalava kuva
Tommi Jalava

=).

Minusta tuo puoli miljardia näyttää luonnolliselta poistumalta, huonolta terveydenhuollolta yhdistettynä muutamaan epidemiaan, ruoantuotannon ongelmiin jne. Guardian esittää siis optimistisen arvion.

Nykymeininki näyttää siltä, että esimerkiksi amerikkalaiset haluavat varmistaa hupenevaa öljyä itselleen väkivalloin siellä jos täälläkin (btw, onko Ukrainassa kyse ruoasta?), ja jossain pisteessä riittävän pitkälle eskaloituessaan tilanne voi tarkoittaa kohtuullisen suurta sotaa. Mutta maailmanloppuahan se ei välttämättä tarkoita, vaikka aseistusta siihenkin varmaan löytyisi. Mutta sellaisia ilmestyskirjalliset 1/3 ihmisistä hävittäviä yhteenottoja voisi hyvinkin eskaloitua suurvaltojen kiistellessä resursseista.

Jukka Mäkinen

Tuskin sitä kutsutaan suursodaksi. Siinä tulee olemaan rikkat vastaan köyhät, ja koska toinen osapuoli ei pysty juuri mihinkään niin se on enemmänkin puhdistus kuoin sota. Sottaista jälkeä siellä muualla, kotona kaikki jatkuu kuten ennenkin. BB, jalkapallo ja lotto pääasiallisina aiheina.

Olavi Mansikka

no mutta toihan on loistava uutinen. ei ainakaan itsellä mitään hätää kun on jo omavarainen. Mä muuta tee jos toi sattuu kun lapsuudenkotiin kävelen ja alan siellä elämään. Lisäksi kun tommoinen puolimiljardia kuolee pääsee sitten taas kehitys vauhtiin. tosin sais puolittua samantien.

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa

Tuo on juuri lapsellista turvallisuudentunnetta, pään pensaaseen työntämistä. Et sinä siellä lapsuudenkodissa ole turvassa kun anarkia ja kaaos puhkeaa. Selviytymiseen vaaditaan paljon parempaa valmistautumista.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio
Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa Vastaus kommenttiin #13

Kyllä niillä bandiitoillakin aseet.

Olavi Mansikka

paskapuhetta juhani. Mä selviän kyllä. susta en olis niin varma. Pystyn itse tuottamaan tarvittavan ruuan. sen verran olen opetellut asiaa. Lapsuudenkoti on syrjäisellä seudulla jossa on jäljellä tuttuja. Osataan metsästää. Osataan ampua mikäli sellaiselle tulisi tarvetta. se että en ala kaikkea avaamaan ei tarkoita lapsellisuudesta yhtään mitään. Mitä esim sähköön tulee ei olla riippuvaisia edes ostosähköstä. toki nyt tulee verkon kautta. tarvittaessa katkaisiaja siirretään toiseen asentoon ja otetaan ihan läheltä sähkö. enkä puhu agregaatista. Ei mulla ja tutuilla hätää ole. joillain voi olla toisella lailla. Ja taatusti osaan viljellä ruuan se ei ole ongelma. enhän mä nytkään paljoa osta mistään.

Se että menis täysin anarkiaan ei tule tapahtumaan puolen miljardin ihmisen kuoleman myötä. Mistähän ne ihmiset kuolee pääasiallisesti? on taatusti muualta kuin euroopasta.

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa Vastaus kommenttiin #14

Onnea vaan. Kyllä minäkin varustaudun.

Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #16

onnella ei ole mitään tekemistä selviytymisen kannalta jos niin pitkälle lähdetään.

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa Vastaus kommenttiin #18

Onni, sattuma, on todellisuuden peruskomponentti. Todellisuus on ainoastaan todennäköisyyksiä, ei minkäänlaisia varmuuksia. Ihmislajin selviäminen miljoonien vuosien kuluessa on pelkkää "onnea". Laji on selviytynyt useista "pullokauloista", joista hengissä on sattumalta selvinnyt vain muutamia tuhansia, jopa vain satoja ihmisiä, siis koko lajista. Sama voi olla edessä uudelleen, tai sitten sukupuutto.

Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #23

mitäs sä sitten valmistuaudut. Onni on yleensä niiden myötä jotka asiaan paneutuu. jotka anatavat ionnelle mahdollisuuden. Onni on todennäköisyyksien peukalointia. ei sen kummempaa. No tästä on turha jatkaa. odotellaan tota rohmahdusta. Tervetuloa hakemaan apuja silloin kun tarvit...

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa Vastaus kommenttiin #29

Minä jo jossakin totesin, että tarvitsen 10v aikaa valmistautumiseen. Jos romahdus tapahtuu vuoden kuluttua, saatan selvitä seuraavaan talven yli, eli paremmin kuin tyypillinen kaupunkilainen, mutta en sen pidempään. Keväällä olisin pulassa.

Kuten jo edellä kirjoittamastani selvisi, minun perustrategiani on piiloutuminen ja piilossa pysyminen. Enempää en nyt kerro.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #14

Pitää ottaa huomioon, että Suomessakin valtaosa väestöstä on jo nyt niin "kehittynyttä", että Internettiä osataan kyllä käyttää, mutta metsään kuoltaisiin nälkään. Tämä aiheuttaa varmasti ongelmia paikallisestikin, nälkäiset ihmiset kun ovat melko moraalittomia.

Susanna Kaukinen

Itsekkäille käy huonosti, koska jos ei ole valmis jakamaan yltäkylläisyydestää on yksin, kun rosvot tulee.

Susanna Kaukinen

Artikkelissa oletettiin, että puoli miljardia per vuosikymmen. Jos sinulla on omavaraisuuspuoli kunnossa, hyvä homma, toivottavasti on muukin varautuminen, tietotaito ja sen sellainen myös.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio
Susanna Kaukinen

Miksi ajattelet niin? En ehkä itse arvottaisi asiaa hyvä-huono -akselilla, ajattelen jotenkin niin, että näin ne asiat nyt vaan on ja näillä mennään.

Suosittelen muistamaan, että voit varsin hyvin itse olla tuossa puolessa miljardissa, joka menetetään.

Käyttäjän mattiuuk kuva
Matti Uusi-Kokko

Mielestäni tämä on myös hyvä uutinen. Maailman väestönkasvu on liiaallista ja pieni "puhdistus" on paikallaan, vaikka se saattaa rajulta kuulostaakin. Tämä on sitä luonnonvalintaa puhtaimmillaan, vahvemmat selviytyvät. Elämä on joskus raadollista.

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa

Ei tuo ole pelottelua vaan kehoitus itse kunkin varautua parhaansa mukaan tulevaan. Jokainen jolla on silmät auki näkee mitä on tulossa. Romahduksen mekanismeissä ja kausaliteeteissä on eroja, en ole kaikesta samaa mieltä Susannan kanssa, mutta minullekin romahduksen todennäköisyys on jo ylittänyt 50%. Toivon vielä 10v aikaa valmistautua.

Tilanne on äärimmäisen surullinen, koska ihmiskunnalla olisi nyt kädessään avaimet parempaan, kestävämpään tulevaisuuteen, mutta lyhytnäköisen, itsekkään ahneuden ja päiden pensaaseen työntämisen tuloksena avaimet heitetään kaivoon.

Susanna Kaukinen

Tuota surutyötä joutuu tekemään aika paljon. Musta tuntuu, että mä olen päässyt siinä jo eteenpäin ja ajattelen, että olennaista on pyrkiä siihen, ettei samoja virheitä toistettaisi enää uudestaan.

Sekin voi olla mahdotonta pitkällä aikavälillä, mutta eipä siitä nyt tässä sen enempää. Jos romahdus etenee odotetusti, on selvää, että systeemi menee jonkin sortin kommunalismia kohti, kts. Murray Bookchin.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Maailmanlopun odottajat.

Lukekaa Arto Paasilinnan kirjoittama Maailman paras kylä. Siihen on kiteytetty ohjeet siitä, miten selviää, jos on selvitäkseen, tulevasta takatalvesta.

Kannattaa myös hyvissä ajoin varmistaa, onko kelvollinen hankkimaan kättä pidempää, sillä mikään ei ole helpompaa kuin riistää tikkari lapsen suusta.

Mitäpä hyödyttää valmistautua ja varastoida pahan päivän varalle, kun paha tulee ja vie varastot. Pitää olla myös kyky huolehtia omistaan.

Yksin ei kukaan selviä ja vähintään yksi lääkäri kannattaa ottaa remmiin mukaan.

Niko Sillanpää

Oletetaan että näin on ja kehitysmaiden viimeisen 40 vuoden väestönkasvu pyyhkiytyy pois. Mitä sitten?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Uskotko sinä oikeasti, että kehitysmaista ei aiheuttaisi kansainvaelluksia länsimaihin. Minun mielestäni on selvää, että pitkäkestoinen nälänhätä ennen romahdusta tulee lisäämään levottomuuksia vauraammissa länsimaissa, joihin köyhät kolmannen maailman asukkaat saapuvat etsimään runsauden sarveaan - omaa Sampoaan.

Niko Sillanpää

Näissä hupsuissa maailmanlopun skenaarioissa oletetaan yleensä öljyn loppuminen tai joka tapauksessa ennen loppumista kallistuminen niin, että se on köyhän ulottumattomissa. Jalan, polkupyörällä tai uimalla pääsee eteenpäin aika lyhyitä matkoja ja hitaasti. Dehydroituneena ja nälkiintyneenä vielä vähemmän. Jos nyt hihasta pitää jotain ravistaa, liikkumasäde on luokkaa 10-100km. Esim. Afrikka on siinä määrin suuri manner, että mielekäs etäisyys on toista kertaluokkaa. Eli en odottaisi tuossakaan skenaariossa kovin suuria, äkillisiä väestön siirtymiä, ellei joku sitten täältä lähde hakemaan.

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa

"pitkäkestoinen nälänhätä ennen romahdusta"

Tämä "pitkäkestoinen nälänhätä" on ollut käynnissä kymmeniä vuosia. Jäljellä on nopea romahdus. Aliravittu ei tyhjällä vatsalla pääse pitkälle. Eri asia on tilanne esim. Suomessa. Kun kaupungeista loppuu ruoka, sitä lähdetään etsimään maaseudulta. Maassa on aseita paljon, ne vaihtavat pian halluissapitäjiä. Niillä on tapana päätyä röyhkeimmille, bandiitoille. Veri virtaa, variksilla on syötävää.

Tupa ja maata peräkylässä ei ole turvassa. Piilopirtti, korsu synkissä metsissä on parempi vaihtoehto.

"Ei välttämättä tule mitään absoluuttista kaaosta, jossa kaikki ryöstävät toisiaan."

Ei kaikki. Röyhkeimmät selviävät hengissä pitkään. Vain piilossa kyyristelevä varautunut voi selvitä pidempään. Sitten kun bandiitot ovat kuolleet nälkään ja, tai tappaneet toisensa, alkaa vasta yhtyeistyön aika.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #26

Todennäköisesti yhteisöt pyrkivät myös suojelemaan itseään, joten ehkä bandiitoilla ei tule olemaan ihan niin helppoa kuin nyt ihan ensimmäisenä ajattelet. Solidaarisuus syntyy kamppailun kautta.

Jukka Mäkinen

" vauraammissa länsimaissa, joihin köyhät kolmannen maailman asukkaat saapuvat etsimään runsauden sarveaan - omaa Sampoaan."

Ihan kuin olettaisit että niitä päästettäisiin perille saakka. Siinä vaiheessa moraalikäsitykset ja poliittinen korrektius ovat muuttuneet ja köyhät tapetaan omille konnuilleen.

Susanna Kaukinen

Käsittänet, että sinun elintasosi parhaassakin tapauksessa romahtaa.

Niko Sillanpää

Niinku millä mekanismilla? Koska Eiffel-torni vääntyy vinoon?

Jyrki Paldán

Kun resurssit rupeaa vähenemään, niitä uhreja tulee ihan johonkin muualle kuin kehitysmaihin. Niitä tulee sinne, missä niitä resursseja käytetään ja missä niistä ollaan riippuvaisia.

Niko Sillanpää

Kaikki tarvitsevat resursseja. Mitäs luulet, menevätkö resurssit niille, joilla tieteellistaloudellista valtaa ja sotilaallista voimaa, vai niille, jotka ovat kehittymättömiä, köyhiä ja heikkoja?

Kyllä näissä teidän tuomiopäivän skenaarioissanne marssijärjestys on, että ensin tuhoutuu kehitysmaiden väestö ja sitten jotain muuta.

Olen pahoillani, että todellisuus on tällaista. Tavoitteenannehan selvästi on vanhatestamentillinen asetelma, jossa arrogantti (valkoinen mies) uhmaa jumalia (Jumala, Äiti Maa jne.) ja sitten seuraa rangaistus, kuten vaikka Baabelin torni ja kielten sekoittaminen. Tai Kreikan mytologiassa Ikaros.

Mutta valitettavasti teille, nämä ovat vain tarinoita ja todellisuudessa aksiooma on, että heikko häviää aina.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #64

Kehitysmaat ovat suhteellisen omavaraisia siitä yksinkertaisesta syystä että niiden on pakko olla. Jopa osa maailman nälänhätäalueista on elintarviketaloudessa vientivoittoisia. Jos kehittynyt maailma siis totaalisesti yht'äkkiä romahtaisi, noilla alueilla menisi selviytymisen kannalta paremmin, ei huonommin.

Sen sijaan esimerkiksi Suomen väkiluvusta tippuisi ehkä noin puolet pois jos ulkomaan ruoantuonti loppuisi, ja siitäkin puolesta ylivoimaisesti suurin osa kaupungeista. Me kun olemme täysin riippuvaisia globaaleista ruoantuotantoketjuista, jotka pysyvät pystyssä järjettömien talousrakenteiden, halvan energian ja sotilaallisen voiman ansiosta. Jos nuo tuotantoketjut tuhoutuvat, tai esimerkiksi vaikka yksinkertaisesti ruoan kuljetuksen kustannukset tuplaantuvat öljyn hinnan noustua, me olemme pahassa liemessä. Omavaraiset alueet(ml. osa kehitysmaista) ei niinkään.

Sotilaallinen voima taitaa olla ainoa realistinen tapa "ulkoistaa" ne ruumisvuoret kehitysmaihin ryöstämällä heiltä kaikki aseella uhaten, mutta haluatko sinä oikeasti sellaista?

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #64

tota noin, nykyisin ei kansallisvaltioiden aika ole vaan globaalin kapitalismin. elikkä ihmiset ei ole suomalaisia tai somalialaisia vaan köyhiä ja rikkaita.

jos romahdus tulee kuten todennäköistä on, kuolo korjaa ne jotka ovat kaikkein riippuvaisempia yhteiskunnan toiminnasta. siis kaupunkilaiset. paitsi ne rikkaat kaupunkilaiset joilla on omat linnoitusalueet kuten usas alkaa olla.

venäläiset pärjäsi vaikka kaikki palkan maksu loppui kahdeksi vuodeksi koska jokaiselle oli mummo joka viljeli palstaa ja perse jota voi myydä ulkomaalaisille. yhteiskunta ei ollut läheskään niin kompleksinen kuin meillä. meillä tuhon syyksi riittää:

- ruokafutuuri tietokoneen sekoaminen
- parin öljyvaltion sisällissota
- valtion konkurssi
- pörssin romahdus
- rahan romahdus
- ydinisku muutaman öljyjalostamoon
- paha kato muutamassa suuressa ruuan tuottajassa

noi siis ihan nyt, muutamassa viikossa voisi romahduttaa järjestelmän.

jos kaikki menisi niin kuin minä olen pyrkinyt ohjaa, siltikkin työttömyys olisi 20 vuoden kuluttua 80% koska robotit tekevät kaiken tarkemmin, nopeammin, halvemmalla ja paremmin. ihmiset eläisi kansalaispalkalla. en vaan usko että järkipuhe puree. liian monen edut kärsii jos yhteiskuntaa käydään muuttaa.

kun systeemi kellahtaa, nokian osakkeen arvo on nolla, samoin hesalaisen asunnon. arvoa on leipäpalasella, naurispellolla ja purjeveneellä. sekä tietysti aseilla.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Haluaisin painottaa kuitenkin sitä mahdollisuutta, että tämä ei kuitenkaan ole mikään USA. Suomi on suhteellisen matalan diversiteetin ja pienen väestön maa, jossa ei ole kuin muutama sukupolvi matkaa maailmaan, jossa oli pakko toimia yhdessä jos halusi selvitä.

Talvi tulee edelleen joka vuosi. Maleksijat ja yhteistyökyvyttömät eivät pärjää. Stubbit ym. lentävät syksyn tullen etelään, eikä ikävä iske, kun eivät kevään tullen enää palaakaan.

Ei välttämättä tule mitään absoluuttista kaaosta, jossa kaikki ryöstävät toisiaan. Saattaa tulla ihan vaan pieniä yhteisöjä, jotka käyvät vaihtokauppaa keskenään ja jotka toisinaan myös ottavat toki yhteen, mutta enimmäkseen tullaan toimeen, kuten on aina tultu.

Olen tämän vuoden tutustunut hyötykasvien kasvatteluun. Ensi vuonna projekti jatkuu. Olen myös 3 vuotta harjoitellut taljajousella ampumista ja alan olla aika hyvä siinä. Olen myös primitiivijousia väsäillyt. Vene on, sähköperämoottori on, kalastusvälineet löytyy. Armeijan sukset on, ahkio pitäisi hankkia ja hankisaappaat. Ahjon rakennus on jäissä. 3D-tulostinta olen katsellut.

Olen hyvässä fyysisessä kunnossa ihan omilla avuilla, eli en tarvitse suunnatonta määrää pilleripurkkeja pysyäkseni kunnossa tahi hengissä.

Rehellisesti sanoen en ole täysin vakuuttunut mistään romahdusskenaariosta elinaikanani, vaan katson enemmänkin jälkeläisiäni sillä silmällä, että heidän pitäisi osata olla ja elää omaani ikävämmässä maailmassa. Kuitenkin sen verran olen asiaa miettinyt, että en heti kättelyssä huuhtoudu uuden maailman pesuveden mukana.

Susanna Kaukinen

Joo, mä olen samaa mieltä, kaikesta huolimatta - millä tarkoitan sitä, että on tehty aivan valtavankokoinen kansallinen vahinko, kun näitä perusselviytymistaitoja ei ole oikein opetettu viimeisille sukupolville. Minäkin täydessä kädettömyydessäni olen sentään perunaa nostanut ja sen sellaista, koska olin isovanhempieni hoidossa lapsena.

Suomessa on kaikesta viimeaikaisesta paskasta, kuonasta ja oksennuksesta huolimatta jäljellä juuria ja rippeitä maanviljelysyhteiskuntaan, koska meillä teollistuminen ja palvelistuminen on tapahtunut nopeasti ja lyhyessä ajassa.

Samaten Suomessa on korkea osaamistaso, koulutettu väestö, asevelvollisuus, laaja maa ja tavallaan myös luonnonvaroja, vaikkakin tämä on kova ja armoton maa, jos perusinfrastruktuuri ei ole kaikilta osin kunnossa ja näin poispäin.

Joka tapauksessa olen sitä mieltä, että Suomessa on paljon paremmat mahdollisuudet selvitä kuin monessa muussa paikassa. Olemme syrjässä, maa on kylmä ja kettumainen, meillä ei ole öljyä ja yhteisöllisyyden kulttuurista on vielä rippeitä jäljellä ja kansanmuisti ei ole tykkänään amerikkalaistunut pelkäksi itsekkäiden vellihousujen ravaksi.

Mahdollisuuksia on, mutta toiminnan pitää jälleen kerran lähteä ruohonjuuritasolta, koska poliittiset päättäjät ovat kyvyttömiä tekemään mitään hyödyllistä ja vuoden 1868 skenario näyttää olevan tältä osin toistumassa, että poliitikoiden ja eliitin tupeksinta pahentaa tilannetta.

En sano, että romahdus tulee vääjämättä kuin kuolema, mutta sen mahdollisuus on niin todellinen, että on järkevää riskienhallintaa valmistautua ainakin jonkin matkaa siihen, että se tulee.

Samalla on pyrittävä siihen, että omat perusselviytymistaidot ovat sillä tasolla, että ne voidaan riittävinä siirtää seuraaville sukupolville.

Kaikkein parhaitenhan selvitään, jos yhä suuremmat ihmisjoukot käsittävät mistä on kyse ja reagoivat tilanteeseen rationaalisesti.

Marjo Peltoniemi

Varmistan vielä että luin oikein. Jos tämä skenaario toteutuu niin elinolot siis palaavat *1800-luvun* alkupuolen tasolle, eikä 1900-luvun?

Paluu esiteolliseen aikaan ilman sähköä on kyllä kiinnostava ajatus. Siinä olisi sitten muutakin mietittävää kuin se että nettiin ei pääse... Sukututkimusta harrastavana mulla on jonkinlainen käsitys 1800-luvun alkupuolen oloista. Täytyypä lukea noita pitäjähistorioita vielä entistäkin tarkemmin, sieltähän saa hyviä käytännön vinkkejä.

Toivokaamme hartaasti että lääketiede ja terveydenhoito eivät kuitenkaan palaa ihan kahdensadan vuoden taakse, tai alkaa taas ihmisiä kuolla kuin kärpäsiä kulkutauteihin.

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa

"Varmistan vielä että luin oikein. Jos tämä skenaario toteutuu niin elinolot siis palaavat *1800-luvun* alkupuolen tasolle, eikä 1900-luvun?"

1800-luvun aika on optimistinen skenaario. 1200-luku on todennäköisempi.

Marjo Peltoniemi

Historian ysätävänä olisin kiinnostunut kuulemaan mitkä ovat nähdäksesi merkittävimmät erot 1200- ja 1800-luvun oloihin palaamisen välillä (materialistisessa mielessä).
Mielestäni kumpaakin aikakautta leimaavat omavaraisuus, maanviljely, kalastus, vaatteiden ja muiden tarvikkeiden valmistaminen itse, työkalujen teettäminen sepillä, puiset asuintalot, suuri tautikuolleisuus, viemäröintijärjestelmän alkeellisuus/olemattomuus, puun tärkeys lämmönlähteenä jne. Oleellinen ero voi olla siinä että 1200-luvulla tavallinen kansa metsästi huomattavasti enemmän kuin 1800-luvulla, ja että 1800-luvulla suurempi osuus väestöstä asui kaupungeissa (joita näköjään oli keskiajalla vain kuusi: Turku, Viipuri, Porvoo, Naantali, Rauma ja Ulvila).

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen Vastaus kommenttiin #28

1800-luvun alussa Helsingissä asui vain muutama tuhatta ihmistä. Vasta 1800-luvun lopulla muuttoliike kiihtyi ja alettiin lähestymään 100 000 asukkana rajapyykkiä.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Helsinki

Suurempi osa väestöstä muutti kaupunkeihin teollistumisen myötä vasta sotien jälkeen.

Marjo Peltoniemi Vastaus kommenttiin #30

Kiitos tarkennuksesta, eli oikaisusta.
Oletan suuremman osan väestöstä kuitenkin eläneen kaupounkimaisissa oloissa 1800-luvulla kuin 1200-luvulla, mutta en tosiaan ole syvästi perehtynyt asiaan.

Marjo Peltoniemi Vastaus kommenttiin #28

Niin tosiaan, yksi merkittävä ero oli tietysti höyryvoima, jota alettiin kehitellä 1600-luvun lopulla.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #31

Niin ja par kolme miljoonaa ihmistä vähemmän.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #31

Höyrykoneisiin varmaan pitäisi tutustua. Ehkä insinöörit eivät sittenkään ole täysin turhia.

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa Vastaus kommenttiin #28

Teknologiassa ja esim. asumisen tasossa on iso ero. Pari pientä esimerkkiä: 1200-luvulla ei metsästetty ruutiaseilla eikä taloissa ollut lasi-ikkunoita, jotka 1800-luvulla oli käytännössä kaikilla.

Susanna Kaukinen

Lue se alkuperäinen artikkeli, linkki on tuolla blogin alussa. Voi olla, että käänsin tuon väärin, en muista sanottiinko siellä 1900s vai 19th century. Sähkön saanti on kysymysmerkki, aurinkopaneleista ei varmaan ole haittaa, jos sellaiset jostain onnistuu saamaan. Tietenkin parasta olisi asua jonkun joen varrella, johon voi rakentaa jonkinlaisen alkeellisen voimalan.

Lääketieteen tärkeimmät keksinnöt on rokotukset ja kaupunkien viemäröinti sekä käsien pesu. Jos yhteiskunta niiaa pahasti, rokotuksia ei saada. Noista muista perusasioista voidaan pitää kiinni. Antibiootit ovat myös todella suuri asia, en tiedä saisiko niitä jotenkin luonnosta, asiaa kannattaisi selvittää.

Marjo Peltoniemi

Olin jo lukenut mutta piti tarkistaa:
"Living conditions fall to levels similar to the early 1900s."

Vaan toisaalta, ulkohuussissa tuohonkin aikaa useimmiten käytiin ja hevosia oli muuallakin kuin maalla. Ans kattoo ny miten käy.

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa

"aurinkopaneleista ei varmaan ole haittaa, jos sellaiset jostain onnistuu saamaan. "

Aurinkopaneleiden käyttöikä on runsaat 20v ja uusia ei romahduksen jälkeen enää koskaan valmisteta.

Käyttäjän PekkaSavolainen kuva
Pekka Savolainen

Allisiini (diallyylitiosulfinaatti) on antibioottinen yhdiste, jota esiintyy muun muassa valkosipulissa. Venäläiset käyttivät Toisessa Maailmansodassa infektoituneiden haavojen hoidossa valkosipuliuutetta.
Valkosipuli sisältää alliinia (C6H11NO3S), jota siinä on noin prosentin verran. Kun valkosipuli leikataan tai murskataan, alkaa alliini allinaasi-entsyymin vaikutuksesta muuttua allisiiniksi.

Penisilliinin eristäminen ja puhdistaminen Penicillium chrysogenum -homesienestä taas tapahtuu biosynteesillä α-ketoglutarate + AcCoA → homocitrate → L-α-aminoadipic acid → L-Lysine + β-lactam, eli kannattaa sen lekurin kaveriksi varata yksi myrkynkeittäjä. Laajakirjoisemmat puolisynteettiset ja synteettiset vaativat sitten jo kohtuullisesti varustetun labran ja raaka-aineet.

Desinfiointiin tarvittavan etanolin tislaus on luonnollisesti kansalaistaito...

Myrkkyproffa Tuomiston aapinen kuuluu survival-packiin;

Koulu, Tuomisto (toim.): Farmakologia ja toksikologia. Medicina, 6. painos (2001),ISBN 951-97316-1-X

Virtasta syntyy myös höyryllä, jos puuta / turvetta on polttaa asti, generaattorin lisäksi höyrykoneella voi pyörittää myös vaikka jauhomyllyä sun muuta.
Höyryturbiineilla sekin töpselisähkö tuotetaan, mikä on kotoisin polttolaitoksista.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

"Resurssien kulutus ja ehtyminen on täysin aikataulussa ja näyttää vahvasti siltä, että teollinen tuotanto alkaa laskea suurin piirtein vuodesta 2015 alkaen, eli me olemme teollisen tuotannon huipun kynnyksellä."

Suora lähetys on nyt meneillään!

http://wms.magneetto.com/tem/2014_0910_strategia/view

Mistä rahat julkishallintoon? Kohti vuotta 2015 -seminaari Live-lähetys Finlandia-talolta

Matias Härkönen

Voinko lisätä sut Wikipedian luetteloon maailmanlopun päivämääristä?

http://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_maailmanlopu...

Susanna Kaukinen

Tee miten haluat, jokainen vastaa loppuviimein vain itsestään. Taidat kuulua siihen porukkaan, jonka mielestä Titanic on uppoamaton.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ollaanpa sitä negatiivisia. Suomella on hyvät mahdollisuudet pärjätä pitkään sivistyneesti käyttäytyvänä yhteiskuntana vaikka maailmalla olisi turbulentimpaa. Ollaan aika syrjässä, eikä tilanpuute ahdista. Juomavettä löytyy ja polttopuuta, joten niiden vuoksi ei tarvitse keskenään tapella.

Varustautuminen uutena ilmiönä ei oikein eräharrastajaa hetkauta mihinkään lisätoimenpiteisiin. Jos tarvitsee jostain syystä vetäytyä pk-seudulta, niin aurinkosähköistetty eräkämppä löytyy kalaisan puhdasvetisen järven rannalta. Maakellarikin on, jos kaasua ei jääkaappiin saisikaan. Siellä on oravaisen hyvä olla turvassa.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

tietty sivistys säilyy niinkus säily 1918. sillonkin järjestyhäiriöt korjattiin ampumalla nälkäiset kaupunkilaiset. tosin osa tapettiin leireillä nälkään.

polttopuita on kellä on. mä vaan luulen että harvalla on millä ostaa kun nytkin hintaa vinkuvat

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

No jo mahdollinen ebolan leviäminen exponentilla 1.1 tuo sen jokaisen kodin vieraaksi viimeistään 2016 aikana, ei siis tarvii kovin kauas mennä niin luonto hoitaa pikkasen liikakansoitusta.

Käyttäjän pekkavuorela1 kuva
Pekka Vuorela

Tuo puolen miljardin "romahdus" on periaatteessa ihan normaali korjausliike, sillä onhan pallon väestö viimeisen sadan vuoden aikana kasvanut keskimäärin samaa tahtia eli parista miljardista nykyiseen seitsemään miljardiin.
Selväähän se on (paitsi taloustieteilijöille), ettei noin voi loputtomiin jatkaa ja hommasta tuskin selvitään ilman mittavia kriisejä.

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa

Se asia mistä olen Susannan kanssa eri mieltä, on juuri tuo luonnonvarojen loppuminen. En viitsi puhua "ikuisesta kasvusta" mutta kasvu voisi jatkua hyvin vielä tuhannen vuoden ajan. Meillä on vain yksi maapallo, mutta lisäksi suuri aurinkokunta, jonka luonnonvarat ovat ainakin miljoona kertaa sen, mitä pelkällä maapallolla.

Lisäksi maassakin voidaan energian tuotantoa kasvattaa moninkertaiseksi. Jos energiaa on tarpeeksi, kaikkia muita luonnovaroja voidaan kierrättää.

Kaikki nämä mahdollisuudet menevät erittäin todennäköisesti lopullisesti hukkaan, jos globaali ostovoiman hiipuminen romahduttaa globaalin talouden. Juuri tämä prosessi on käynnissä. Tuotantokapasiteetistä on valtavaa globaalia ylitarjontaa, mutta ostovoimaisten loppuasiakkaiden määrä hiipuu lähes kaikkialla. Syitä on monia, mutta kasvava tekijä on teknologiapohjainen työttömyys, jota perinteinen talous"tiede" ei myönnä ja johon sillä ei ole mitään lääkkeitä.

Onneksi ihan pientä järkiintymistä on näkyvissä: http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/322797...

Mutta järkiintyminen on liian hidasta. Tuho taitaa tulla.

Marjo Peltoniemi

Kun kerran romahtaa, varmistuu se ettei ihmislaji kaikista unelmistaan ja visoistaan huolimatta koskaan pääse tähtiin. Tai enää edes Kuuhun.
(Murheistamme pienin, mutta tulipa nyt mieleen.)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"On syytä kunkin täysijärkisen varmistaa ainakin seuraavat perusasiat: vesi, lämpö, ruoka ja on ymmärrettävä, että vesi on saatava kaivosta, ruoka järvestä, pellolta, navetasta tai metsältä ja lämpö puun polttamisesta tai vastaavasta, koska on täysin herran kädessä, mitä yhteiskunta kykenee lähivuosikymmeninä enää tarjoamaan."

Tehty.

Hannu Töyri

Kansallisvaltiot ovat nostaneet Euroopan - kuten muissakin länsimaissa - sivistyksen ja kehityksen huipulle ja pystyvät myös sen tarvittaessa turvaamaan. Korkean teknologian maiden yhteistyö on hyvin kehittynyttä ja siitä on saatavissa irti vielä paljon. Kun vielä kehitysapu lopetetaan niin resurssit ovat aika hyvät joten tuskin mitään ongelmia meillä tulee olemaan.

Käyttäjän JyrkiSaari kuva
Jyrki Saari

Täällä Kokemäenjoen suistomaalla elää hyvin, on eletty kivikaudesta asti. Paremmin elettäisiin ilman valtioiden "apuja". Milloin mikäkin valtio on ruinannut meiltä aikojen saatossa yhtä sun toista. Sotimaankin on jouduttu valtion pököpäitten puolesta.

Toimituksen poiminnat