Sydämellinen separatisti Kuiskauksia vapaudesta

Väistämättömän romahduksen elementeistä

  • Väistämättömän romahduksen elementeistä
  • Väistämättömän romahduksen elementeistä
  • Väistämättömän romahduksen elementeistä
  • Väistämättömän romahduksen elementeistä
  • Väistämättömän romahduksen elementeistä
  • Väistämättömän romahduksen elementeistä
  • Väistämättömän romahduksen elementeistä

Katsotaan, millä tavalla erilaiset ongelmat ovat konvergoitumassa. Ensimmäisenä ongelmana meillä on halvan energian loppuminen, joka johtuu energiahuipusta. Öljyn hinta nelinkertaistui 2000-luvun alussa ja sen hinta tulee vaan nousemaan ja se vaikuttaa aivan kaikkiin hintoihin, koska kuljetukset, maatalous, teollisuus - aivan kaikki lepää öljyn päällä.

Öljyhuippu oli noin vuonna 2005. Toinen varteenotettava energianlähde on kivihiili, jonka huippu osunee noin vuoteen 2034. Näiden energianlähteiden kulutus on niin valtavaa ja niiden rooli niin merkittävä, ettei ole mitään tapaa mistään tempaista korvaavia energianlähteitä, jotka olisivat riittäviä tai niin kustannustehokkaita, että ne mahdollistaisivat kasvun lähivuosikymmeninä. Kasvunhan on nimenomaan levännyt halvan öljyn varassa.

 

Tietenkin tilanne on vakavampi, koska ilmastokriisi on syvenemässä, meret tekee ihan oikeasti kuolemaa, kun ne happanevat hiilidioksidin takia - kun jo yli 90% suurista kaloista on syöty - ja kun merten pohjat on pilattu troolaamalla. Ilmastokriisi tulee johtamaan paitsi yhä pahempiin tulviin ja sään ääri-ilmiöihin, myös vakaviin kuivuuksiin.

Sanomattakin on selvää, että ympäristökysymyksellä on eksistentiaalisen kysymyksen lisäksi taloudellinen merkitys. Lähivuosikymmeninä ympäristön romahduskehitys tulee välttämättä vaikeuttamaan taloudellista kasvua itsessään. Talouskasvu on siis suurissa vaikeuksissa myös tästä syystä.

 

Jotkut jaksavat silti vielä uskoa tekonologiaan ja ihmisen suureen kekseliäisyyteen, mutta tältäkin osin meillä on vain huonoja uutisia. Ensinnäkin tieteellisesti hyväksytyt mallit osoittava, että teknologiset ratkaisut, jotka säästävät rahaa ja energiaa tosiasiallisesti lisäävät kokonaiskulutusta ja -kuormitusta, koska yli jäävät varat käytetään lisäkulutukseen.

Yht'lailla - ellei vieläkin ikävämmin - tiedekään ei pääse apuun. On ollu jo jonkin aikaa trendi, että tuotekehityskustannukset nousevat. Syy tähän on se, että halvat ja helpot teknologiset ja tieteelliset innovaatiot on pitkälti jo tehty. Se mihin ennen tarvittiin vain yksi tiedemies, nykyään tarvitaan kallis laboratorio ja kokonainen tiimi näitä tiedenaisia.

 

Tästä kaikesta huolimatta epäilemättä kapitalistit ja muut aivopestyt zombiet jatkavat kapitalismiin uskomista, vaikka sen pohja romahtaa välttämättä sitä kautta, että kasvuton kapitalismi on paradoksi, koska ilman kasvua ei ole mitään järkeä investoida mihinkään.

Tosiasiallisesti todellinen kasvu loppui jo ehkä 30-40 vuotta sitten ja kasvua on ylläpidetty teennäisesti finanssimarkkinoiden avulla. Tämäkään ei enää onnistu, kun kaikki ovat niin korviaan myöten veloissa yksityishenkilöistä pankkeihin ja valtioihin asti, ettei velaksikaan voidaan enää elää.

 

Todellisuuden ja talouskasvun - ja sitä kautta kapitalismin - totuuden hetket ovat enää muutaman kulman takana. Jatkuva kasvu ja resurssien käytön jatkuva lisääminen sen välttämättömänä edellytyksenä tulee törmäämään rajallisten resurssien planeetalla fyysiseen todellisuuteen, joka asettaa tälle kasvunarkomanialle lopullisen rajan.

Sikäli kuin ympäristön romahdus ei tule tappamaan meistä merkittävää osaa tai peräti aivan kaikkia, meille jää edelleen kysymykseksi, että miten siitä eteenpäin, kun nykyinen systeemi välttämättä ajautuu lopulliseen kriisipisteeseensä.

 

Pohdittavaksi voidaan toki vielä jättää sekin, että sikäli kun ylläolevat tosiasiat eivät johtaisi järjestelmän romahtamiseen, meillä on vielä perälautana Pikettyn todistama totuus siitä, että tällä hetkellä tuloerot eivät vain kasva vaan tuloerojen kasvu kiihtyy.

Pikettyhän osoitti sen, että sodanjälkeinen talouden kultakausi oli väliaikainen ja täysin poikkeuksellinen talousilmiö ja me olemme matkalla kohti 1800-luvun kapitalismia ja sen riistorakennetta, jossa rikkaus periytyy ja muut näkee nälkää.

 

On vaikeaa sanoa, mikä lopulta tulee olemaan ensimmäinen kriisi - tai miten ne tulevat nivoutumaan toisiinsa. Edessä on yhtäältä talousjärjestelmän romahtaminen tai sen jatkuessa yhteiskunnallinen romahdus eriarvoisuuden kautta. Toisaalta edessä on resurssipulat ja ympäristön tuhoutumisesta seuraavat erittäin vakavat ongelmat.

Tapahtui mitä tahansa, lähivuosikymmeninä rytisee. Niin moni asia on kriisiytymässä samanaikaisesti, ettei niitä kaikki voida mitenkään välttää. Kuten Tere Vaden kirjoitti, valtiovallat tulnevat vastaamaan tähän koventamalla otteita ja muuntautumalla jonkinlaisiksi fasimeiksi - kenties korporaatiofasismeiksi.

 

Aikaa ei enää ole paljoakaan jäljellä ja jokaisen meistä on pohdittava kohdallamme, miten me aiomme selvitä, miten me ajattelemme, että meidän lapsemme ja lastenlapsemme selviävät ja miten tulevassa maailmassa voidaan välttyä repressiiviseltä fasismilta - miten kamppailemalla me voimme saavuttaa näiden vakavien ongelmien keskellä jonkinlaisen vapauden, turvallisuuden, hyvinvoinnin ja tasa-arvon.

Siinä riittää meille jokaiselle pohdittavaa. Ehkäpä me voisimme Bakuninin 200-vuotis syntymäpäivänä katsoa neuvoa hänen ohjelmastaan.

 

bakunin-ohjelma-normal.jpg

 

Lähteitä:

 

Post Scriptum: (99.9999% ilmastotutkijoista on sitä mieltä että CO2 on todellinen ongelma - se riittää mulle - eikä mun päätä saa käännettyä tässä mitenkään)

 

PPS: "Between 2002 and 2010, conservative billionaires secretly donated nearly $120 million (£77 million) to more than 100 organizations seeking to cast doubt on the science behind climate change." <=
https://en.wikipedia.org/wiki/Climate_change_denial

 

PPPS: Artikkeli on alunperin julkaistu täällä (252 likes) 30.5.2014 Mihail Bakuninin 200-vuotissyntymäpäivänä. Julkaisin sen tänään täällä sen tähden, että Timo Isosaaren hyvä blogi kaipasi mielestäni hieman taustoittamista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

"Se mihin ennen tarvittiin vain yksi tiedemies, nykyään tarvitaan kallis laboratorio ja kokonainen tiimi näitä tiedenaisia."

:-)

Susanna Kaukinen

Niin, tulipas hyvin laitettua kun kirjoitin alkuperäisen artikkelin. ;-)

Jukka Mäkinen

Niinpä. Naiset ovat huonompia tässäkin lajissa. Ja sitten jotkut vielä kehtaavat vaatia samaa palkkaa.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #10

Salli mun nauraa. Laitoin muuten just postin facebookkiin, jossa on pari mahtavaa naista. Kopsaan sen tähän. On siinä miehiäkin.

...

Kettu mitään positiivisuusketjuja. Mut mä suostun siihen, että pistän tähän jotain ketä arvostan/diggaan, jotain mitä mä voisin ajatella idoliks, jos mä suostuisin siihen, et pidän jotain idolina, epäjumalana. No en suostu, mutta anyways.

Paa kavereille etenpäin ja tsiigaa ketä ne pistää ja tägää se keneltä tää tuli. Eli sä tägäät mut.

N. Nitte Valo, Battle Beastin ex-laulaja. Syy: osaa laulaa.
- https://www.youtube.com/watch?v=q2HAi9vkSno

A. Angela Gossow, Arch Enemyn ex-laulaja, anarkisti. Syy: ei spedeile.
- https://www.youtube.com/watch?v=79Gou5ZxHYw

B. Jello Biafra, Dead Kennedysin ex-laulaja, aktivisti. Syy: fiksu aktivisti, ei spede.
- https://www.youtube.com/results?search_query=jello...

S. Slavoj Zizek, filosofi, vallankumouksellinen. Syy: originaalia ajattelua.
- https://www.youtube.com/results?search_query=slavo...

X. Friedrich Nietzsche, syntymäkapinallinen. Syy: aito puhdas bunt + ihana kilari tapa skriivata.
- http://fi.wikipedia.org/wiki/Friedrich_Nietzsche

W. Diogenes Sinopelainen, kyynikko, askeetikko. Syy: piina Ateenan persiissä.
- http://fi.wikipedia.org/wiki/Diogenes_Sinopelainen

Þ. Ada Lovelace, maailman ensimmäinen ohjelmoija. Syy: women kick ass.
- http://fi.wikipedia.org/wiki/Ada_Lovelace

Å. Pierre-Joseph Proudhon, anarkismin isä. Syy: pidän sen anarkismista.
- http://fi.wikipedia.org/wiki/Proudhon

~. Igor Vovchanchyn, potkunyrkkeilijä, vapaaottelija. Syy: hätänen, otteli ja oli huippu ennenku säännöt keksittiin vapariin.
- http://en.wikipedia.org/wiki/Igor_Vovchanchyn

#. Elizabeth Gilber, kirjailija. Syy: Piti parhaan puheen ikinä.
- http://www.ted.com/talks/elizabeth_gilbert_on_genius

Siitä alkuja.

Susanna Kaukinen

Jos aihe kiinnostaa, tänään tuli myös toinen blogi tältä aihealueelta Timon blogin lisäksi, josta minun piti kirjoittaa, mutta teen sen toiste, koska päätin julkaista tämän ennen Usarissa julkaisemattoman artikkelin ensin.

Linkit siis:

Isosaari: Tämä ennakoi ongelmia
=> http://iitimo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/173757-tama...

Kanava 1 / 2014: Halpa öljy loppuu, mutta Suomi ei piittaa
=> http://kaikenhuippu.com/2014/08/13/kanava-1-2014-h...

Jälkimmäisestä bloggaan täällä ehtiessäni. Tästä kuitenkin pääsee jo etukäteen lukemaan tuon pidemmän artikkelin, jos tykkää.

Ari Kemppainen

Ihmiset masentuvat nykyisin jo pelkästä tulevaisuuden ajattelemisesta, joten aina kun tulee puhetta tulevaisuudesta niin pitäisi olla niitä vaihtoehtoja.. muuten kukaan ei oikein kuuntele

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Kiitos Susannalle taudin kuvaamisesta, kun omani keskittyi oireraporttiin.

Olisi varmaan syytä tähdentää, että on olemassa aivan käyttökelpoisia ja rauhanomaisia keinoja tehdä tästä rakennemuutoksesta siedettävä, kenties jopa miellyttävä, mutta vaaditaan suuria muutoksia asennetasolla ja myöskin elämäntapojen suhteen.

Pyrin jopa itse elämään kuten saarnaan, eli kun parhaillaan ei ole mitään kunnollista duunia järjellistä korvausta vastaan, karsin kulut minimiin, lisäsin omavaraisuusastetta, laitoin auton seisontaan ja paremman tekemisen puutteessa kokoilen materiaalia blogeja ja esitelmiä varten sekä kalastelen. Joutoaikaa ei jää oikein yhtään ja tähdellisiäkin asioita toisinaan tekemättä. Mitä tässä enää hosumaan, kun muutkin jättävät enimmäkseen hommat hoitamatta, valtiojohtoa myöden.

Vajaan 700 egen kuukausituloilla pärjää vallan mainiosti, kun ylipitkiä työpäiviä riehuessa pari tonnia katosi kuussa teille tietämättömille.

Pääasiallinen ongelma on kuitenkin sama kuin ennenkin, eli kulutusta voisi vieläkin pudottaa ja omavaraisuutta parantaa, mutta niihin tarvittaviin investointeihin ei pysty velallinen säästämään ja lisävelkaa ei enää tähän talouteen tule.

Olen siis lähes pahimmanlaatuinen este talouskasvun syntymiselle ja kääntöpuolella elämänlaatu on parhaalla tasolla vuosikymmeniin, pienistä puutteistaan huolimatta.

Palailen sitten "sorvin ääreen" kun on jotain mielekkäämpää tekemistä tarjolla.

Susanna Kaukinen

Kiitos kommentista!

Oli pakko tosiaan heittää tää ny tähän tueks tolle sun jutulle, ku puhuit niin tärkeestä asiasta, vaikkei tää mun blogin näkökulmasta oo mikään erinomainen vetonaula.

Mä oon ainakin toistaseks vielä duunissa, mutta suhtaudun siihen hommaan silleen fatalistisesti, että saapa nähdä kauanko sitä kestää ku mut jo yhden asiakkaan Kokoomus-johto heitti ulos niiden päivystysringistä.

Noh, ihan helposti mua ei stradalle saa, kun oon tsv ja jos mut noin vaan heivaa ni siinä tulee helposti vaikka vuodan liksat maksettavaks ja voi jopa tulla rikostuomio.

Eipä silti, mä oon tosi hyvä devaaja, joten ei ne musta varmaan eroon kauheasti haluakaan. Eikä sille mitään voi, että jos oma ittensä on ni kaikki ei tykkää. Minkä sille tekee. Ei musta oo leikkiin kokkarii.

En mä kyl silti sitä tsv:n pestiä siks ottanu, että siinä on se irtisanomissuoja, vaan ihan sen takia, että haluan työväen asiaa duunissakin ajaa, koettaa tsiigaa, että jengillä ois säälliset olot - enkä mä voi valittaa, meil on työhyvinvointiasiat musta hyvässä kuosissa, mutta aina vois olla paremmin, koska softahommat on tosi stressaavaa duunia.

Mut näissä tunnelmissa en mäkään mitenkään överisti elä. Fyrkkaa tulee kokkareista huolimatta jonkun verran, mutta erinäisistä syistä johtuen ne menee kyllä niin tasan laskuihin, ettei yli kyllä juur jää mitään. Fiksumminkin kyl vielä vois penninsä laskea, ku safkaan menee fyrkkaa aika paljon ku skruudaa duunissa, mut mul ei pää kestä, jos en saa sit safkataukoo ja mun on pakko päästä sieltä ofiisista tuulettuun safkatauon ajaks. Ehkä sitä vois skruudaa enempi jossain puistossa, ku on kesä.

Mut siis se mun pointti mitä mä koetin sanoa on se, etten yhtään ihmettelis, että tällasta helposti Google-tasosta kooderia ei kukaan palkkais, koska niin se meni taistolaisilla aikanaan, ettei ne mitään duunia mistään saanu, ku oli mustille listoille laitettu. Se on semmosta tässä maassa, sananvapaus.

Emmä siit silti jännitä, it is what it is. Kaikkiin asioihin ei voi vaikuttaa. Sen takia mun asenne on aika pitkäli se, että pärjään mä squattaamalla ja dyykkaamallakin jos tarttee, joten en hirveesti asiasta paineita ota. Se on tää mun fatalismi, josta oon kehittäny taiteenlajin. Varmaan siitä jotain sanon duunissa perjantaina, ku pitää taas työväelle näitä asenneasioita tarinoida.

Stressaavaan duuniin ku voi suhtautua ainakin kolmella tavalla ja se on yksilöllistä että mikä kellekki sopii. Ne tavat mitä mä oon mentaalimalleina ite hokannu on nää:

#1. Fatalismi - tää on mun juttu - oon blogannu siitä tänne => http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

#2. Positiivaus - tää on Kataisen ja Saarisen ja Stubbin juttu - siitä voi vaikka Lauri Järvilehdolta selvittää, jos on sen luontonen, mulle se ei sovi ollenkaan, oon tän asenteen blogissa haukkuna maan tasalle, mut joillekin se sopii => http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

#3. Genius - tää on mahtava tapa, mistä ite kans diggaan, oon osin sitä soveltanu tohon mun fatalismiin, kandee tsiiga tää, jos ei oo jo tsiigannu, tää on aivan golden video:

=> http://www.ted.com/talks/elizabeth_gilbert_on_genius

Ellu Gilbert on mun yks idoli. :-) <3

Jukka Mäkinen

Resursseja riittää huomattavasti paremmin ja pitemmälle kun jakajien määrää vähennetään. Jossain vaiheessa tämä ymmärretään ja moraali ja poliittinen korrektius tulee sallimaan vaaditut toimenpiteet. Sitä odotellessa, jatketaan vaan kulutusjuhlia.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Jukan kommentin voi ymmärtää niin, että jossakin vaiheessa moraalikäsitys väljenisi siinä määrin, että "vajaatuottoisia" vähennettäisiin vaikkapa Adolfin tai Josifin keinoin. Se tosin onnistuu nykyään myös laskemalla liikkeelle sopivaa virus- tai bakteerikantaa, jotka aliravituilla alueilla niittävät tehokkaasti. Vastaavasti länsimainen, 70-luvun alussa USAssa poliittisella päätöksellä sorvattu ja sittemmin hienosäädetty ravintosuositus on käynyt railakkaasti meikäläisten immuunijärjestelmän päälle, joten aika vähällä nitkahtaa täälläkin.

Jos otetaan järki käteen, niin silloin kaupungeista siirtyy joutilasta läskiä soveltamaan uusinta elonkierto-oppia maaseudulle, korvaamaan fossiilisten energiaorjien menetystä. Ongelma ei ole se, etteikö ruoka riitä, vaan se, että tehomaataloudessa joudutaan puskemaan 10 kaloria tuotantoon, jalostukseen ja logistiikkaan, että saadaan yksi ainoa kalori lautaselle.

Tästä asiasta on sen verran eksperimenttiä, että en osta ainuttakaan vastaväitettä. Pystyn omin käsin kasvattamaan sieniä 2-3 milj. kg hehtaarilla ja käytetyn kasvualustan käsittelyn jälkeen nostamaan avomaan viljelyn satotasoa vähintään kolmanneksen. Jos muutetaan hieman systeemiä, joidenkin ravintokasvien osalta tuotannon pystyy 2-3-kertaistamaan, käyttämättä keinolannoitteita lainkaan.

Tämä siis pelkästään kokemusperusteisesti perseaukisella farmarilla, jolla ei ole ollut mahdollisuutta laittaa tutkimukseen ja koetoimintaan oikein mitään. Tutkimusviranomaisilla siihen puolestaan ei ole ollut sen kummemmin haluja kuin myönnettyjä resurssejakaan.

Tällaisia kehityskulkuja ei kivierämaasta käsin kyetä näkemään. Olisikin ehkä parempi aloittaa hävittäminen sieltä päästä, joka tekee päätöksiä "tiedottomassa" tilassa ja turmelee väestön elinehdot silkkaa typeryyttään.

Susanna Kaukinen

No tämä on tätä, kun systeemi toimii miten toimii. Energiankulutuksella ei ole ollut väliä. Asia tulee muuttumaan.

Mielenkiintoisena knoppina: Espanjassa anarkistit 30-luvulla pärjäsi hyvin pienellä traktorimäärällä, kun ne ajo niitä kolmessa vuorossa niin että vehkeet oli koko ajan liikkeellä.

Polttoaineongelmaa tuo ei ratkaise, mutta vähentää kalustotarvetta. Nykyisin jokaiselle pitää olla oma raktori. :-P

Susanna Kaukinen

Mistäs päästä meinasit viedä väkeä kuopan reunalle?

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Sekin saattaa olla harha, että asioille voi jotain tehdä. Toki joillekin voi, mutta onko (länsimainen) ihminen kyvykäs myöntämään, ettei voi jollekin katastrofaaliselle asialle mitään? Minusta ei ole. Sen sijaan kerromme mielellämme itsellemme ja muille satuja omasta kaikkivoipaisuudestamme. Sen päälle kun rakentaa tulevaisuusskenaarionsa, niin on toisinaan heti kättelyssä aivan metsässä.

Ei se ole mitään optimismia, että yliarvioi vaikutusmahdollisuutensa. Se on kieltämistä. Kyvyttömyyttä kohdata omaa kuolevaisuutta. Kieltäminen on vaarallisin mahdollinen asia.

Hybris.

Ainoat asiat, jotka minua tulevat rassaamaan, ovat joko se tilanne, jossa henkisesti varautumattomat ihmiset reagoivat polvirefleksillä ja panikoivat tai jossa nipin napin tapahtunutta pelastumista tai jotain täysin älytöntä onnenkantamoista seuraa vielä pahempi itsepetos.

Susanna Kaukinen

No mä siis veikkaan, että on hyvin mahdollista, että tilanne eskaloituu vaikka millä tavalla, kun hädän tullen kaikki lampaat taas lähtee jonkun Hitlerin tai Stalinin perään.

Tämä laumakäytös kun on perin tavallista, kun on tarpeeksi huono tilanne ja joku keksii syyttää siitä jotakuta toista ja varmasti keksii.

Omalta osaltani pidän täysin mahdollisena sitä, että elonkehä romahtaa ja ihmiskunta sammuu. Ei sen myöntämisessä ole mitään vaikeaa, surettaa vaan ihan helvetisti.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Vuosisatoja on vaahdottu maailmanlopusta; eiks olekin hienoa, että juuri me olemme se sukupolvi, joka saa kokea sen?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Öljyn hinta nelinkertaistui myös vuonna 1974 ja tuplaantui saman vuosikymmenen lopulla. Siitä huolimatta kultaisella 80-luvulla elettiin "belle epoqueta" ja Suomella pyyhki hyvin.

Susanna Kaukinen

Lienet käsittänyt sen, että öljyn hinta tulee vain nousemaan, nousemaan ja nousemaan. Mitään muita skenaarioita ei ole edessä. Sama tapahtuu heti perään kivihiilelle.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #20

Jos noin on, niin ota kaikki liikenevät rahasi ja lainaa niin paljon kuin suinkin saat, ja osta öljyn myyntifutuureja koko rahalla. Sitten voit sijoittaa saamasi jättivoitot kapitalismin vastaiseen taisteluun.

KORJAUS: Tarkoitin tietenkin ostofutuureja. Toivottavasti kukaan ei luullut, että olisin tahallani antanut huonoja neuvoja.

Susanna Kaukinen

Apples and oranges. Mä en väitä, että vuonna 2020 on jonku inkaintiaanien maalimanloppu kun tähdet on asennossa X.

Selvitä itse faktat. En mä pelleile, eikä mun päässä ole mitään vikaa. Mä olen pohjimmiltaan luonnontieteilijä, jonka syvin eetos on totuus.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ei kapitalismi talouskasvua tarvitse. Ikävä tosiasia on, että jos talouskasvu sakkaa, niin "hyvinvointivaltio" ottaa eniten osumaa. Ensimmäisenä kärsivät heikoimmat, pienellä viiveellä poliitikot (kun ei ole enää mitään, millä ostaa ääniä), tilanteen mennessä oikein pahaksi ehkä jopa osa virkamiehistöstä, mutta kapitalistit sen kun porskuttaa.

Jyrki Paldán

Tämä on ihan totta, markkinat kyllä korjaavat itsensä ajan myötä. Millä hinnalla se tapahtuu on taas relevantti kysymys.

Jos nyt "ostovoimaa" on monikymmenkertaisesti konkreettiseen tuotantoon verrattuna, ja alle 0,1% omistaa enemmän kuin yli 50% ihmisistä, mitä tapahtuu jos markkinat korjaavat itsensä ja "ostovoima" laskee vastaamaan oikeaa tuotantoa? Ehkä 1-10% väestöstä omistaa/tuottaa tarpeeksi kestääkseen kymmenkertaisen elintason laskun. Pienet omaisuudet ovat myös vaikeimpia suojata kuin suuret, joka korostaa ongelmaa entisestään. Yli 90% maailman ihmisistä menettää kaiken ja kuolee nälkään tai aloittaa maailmahistorian suurimman mellakan?

Hyvinvointivaltio on mahdollinen ja ainoa ihmiselämää kunnioittava yhteiskuntamuoto. Sen täytyy perustua tulonsiirtoon(libertaarikielellä varastamiseen), ei kuplarahapainoon tai -velkaan. Kupliin ei ole varaa, hyvinvointivaltioon on.

Käyttäjän RaikoKarvonen kuva
Raiko Karvonen

Hyvinvointivaltioon on varaa, mutta kuplaiseen finanssikapitalismiin meillä ei ole varaa.

Jotkut vain eivät halua maksaa hyvinvointivaltiosta sitä hintaa, mitä siitä vaaditaan. Tämän vuoksi on poliittinen järjestelmä, mikä korjaa kapitalismin aiheuttamia ongelmia ja niitähän riittää. Ongelmiin on syytä varautua ja yrittää ne ehkä myös välttää kokonaan, jos se vain on mahdollista.

Toimituksen poiminnat