Sydämellinen separatisti Kuiskauksia vapaudesta

Nykykapitalismin täydellinen umpikuja II

  • Nykykapitalismin täydellinen umpikuja II
  • Nykykapitalismin täydellinen umpikuja II
  • Nykykapitalismin täydellinen umpikuja II
  • Nykykapitalismin täydellinen umpikuja II
  • Nykykapitalismin täydellinen umpikuja II
  • Nykykapitalismin täydellinen umpikuja II
  • Nykykapitalismin täydellinen umpikuja II
  • Nykykapitalismin täydellinen umpikuja II

Tsiigailin tubesta hyvä dokkarin yhdestä mun lempiaiheista - siis lempiaiheista siinä mielessä - että asia  askarruttaa ja turhauttaa mua mielettömästi. On nimittäin kenelle tahansa aivan selvää, joka ei ole aivan päästään vialla, että nykyinen länsimainen kulutuskeskeinen elämäntapa on täydellisessä umpikujassa.

On selvää, että nykyinen luonnonvarojen kulutus johtaa väistämättä katastrofiin. Luonnonvarojen ehtyminen on jo nyt niin pitkällä ja ympäristötuho niin mittavaa, että vain täydellinen imbesilli edes yrittää kieltää tätä ongelmaa.

 

Silti monet tekee niin. Housuun kusemisen kulttuuri ympäröi meitä joka suunnalta. Kilpailu, joka on pohjimmiltaan status-kilpailua on valjastettu kulutuskultuurin veturiksi. Pohjimmiltaan status-kamppailu on kamppailua kumppaneista, mutta me olemme saaneet aikaan tilanteen, jossa meidän seksuaaliviettimme toimii kulutuskulttuurin ajurina.

Koska seksuaalivalintaan liittyvä status-kamppailu on eräs meidän vahvimmista vieteistämme, sen tuhovoima on järkyttävä, kun tämä voima saadaan ajamaan materiaalista kulutusta, joka hävittää meidän elinympäristömme.

 

En siltikään, vieläkään, oikein ymmärrä sitä miksi ihmiset ovat niin persoja tavaralle. Ehkä se johtuu siitä, että oma status-kilpailun keinoni ei ole koskaan ollut materia. Minun vahvin pelimerkkini on aina ollut kyky ajatella. Kyky ajatella ei edellytä materiaa. Siihen riittää se, ettei kukaan puhu minulle, jotta voin keskittyä.

Tämä selitys on minulle riittävä ja riittävän uskottava. En todellakaan ole henkilökohtaisesti kiinnostunut materiaalisesti kilpailusta, koska näen sen vievän itse elämän edellytykset koko planeetaltamme ja missä yhdelle jokin hieno materiaalinen pyrstösulka on kaiken kamppailun ja tavoittelemisen arvoinen, on se minulle vain turhuutta ja tuhoa.

 

Näyttää erittäin huonolta sen suhteen, että vallitseva kilpasyöksy satasella seinään saataisiin enää pysäytettä. Kestävän kulutuksen turvavöistä ei ole paljon apua, kun kaasu on pohjassa ja seinä edessä. Kestävän kulutuksen turvavyöt vain leikkaavat meidät kappaleiksi, kun äkkipysäys lopulta tulee.

Äkkipysäyksestä voisi tulla asteittainen palu kestävään elämäntapaan, ellei nykyinen kasvuvetoinen talousmalli välttämättä vaatisi jatkuvaa kasvua ilman että miljoonat ja taas miljoonat jäävät vaille toimeentuloa, kotia, tupakkaa ja pahimmillaan ruokaa ja vettä.

 

Kapitalismin päivät sellaisena kuin me sen tunnemme ovat välttämättä luetut. Edessä olevan nollapisteen jälkeen voidaan jatkaa pienemmässä mittaakaavassa samalla logiikalla tai oppia virheistä. Valitettavasti virheiden maksajina tulevat olemaan meidän lapsemme ja lapsenlapsemme ja minä, hyvä luklija, takaan sinulle sen, että he tulevat vihaamaan meidän sukupolveamme.

Nykyaikaiseen kulutuskulttuuriin tullaan suhtautumaan samalla tavalla kuin keskitysleireihin, noitavainoihin, ihmisuhreihin ja sen sellaisiin. Me tulemme näyttäytymään hirviöinä niille, jotka meitä seuraavat. Ja ylimielisyydessämme ja tuhovoimassamme me olemme sen täysin ansainneet.

Kulutuskultturimme tulee jättämään jälkeensä maailman, jonka on niin rampa ja rikkinäinen, että natsien tuhotyöt ja reaalisosialismin romahdus tulevat olemaan vain kalpeita aaveita sen rinnalla, minkälainen tulevaisuus avautuu eteemme.

Kulutuskapitalismin törmäys planettamme kantokykyyn ja sen elinkelpoisuuteen tulee olemaan suurin tragedia, jonka ihmiskunta on koskaan kohdannut. Seuraava musta surma on vain kulman takana, joten nauttikaa viimeisistä iPadeistanne, kun vielä voitte - edellinenhän meni toimivana roskiin - kun kauppoihin tuli nätimmän värinen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (68 kommenttia)

Risto Koivula

Ovatko miehet yrittäneet iskeä sinua jollakin materiaalilla paljonkin?

Susanna Kaukinen

Pyrstösulkiahan noi purjeveneet, bemarit, iPhonet sun muut roinat on. Tosiasia on, että kaikki tämä on muuttunut minulle erittäin vastenmieliseksi.

Mikael Kerokoski

Hienoa. Luovu vaikka seuraavaksi tietokoneesta ja internetistä.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #3

Miksi? Tosin tää wanha läppäri kyllä on lahoamispisteessä. Ruutukin värisee niin, että eipä tätä moni muu edes suostuisi enää katselemaan, mutta mulle tää on täysin fine.

Ens kerralla en kyllä ota läppäriä riesakseni. Tää oli viimenen. Nää on niin paskasti tehty, että pöytäkoneen kanssa on helpompi elää eikä tarvitse ruuvata puolta konetta auki, että saa pölyt pois joiden poistamista ilman koko vehje meinaa sulaa käsiin.

Netitkin on ihan scheisseja, mutta kyl niiden kanssa elää. Kuparin läpi ei tuu paljon mitään ja langaton pätkii. Tosin onneks sain lankalinjaan wanhan modeemin joka jäi töistä yli kun oma laukesi.

Siitä olin erityisen tyytyväinen, että duunista löyty hajonneen luurini tilalle käytetty, ettei tarinnut uutta ostaa. Käytetyn mä varmaan olisin lopulta kuitenkin varmaan hankkinut.

Uudet esineet on inhottavia, ne tuoksuu ympäristötuholle ja kun niihin koskee tuntee niiden lasten kädet, jotka on ne kuvottavissa oloissa kasannu.

Susanna Kaukinen

Ja siis mä en liiku piireissä, joissa jengi pröystäilee materialla. Se on musta niin kuvottavaa, etten viihdy ollenkaan ja olen siten muualla.

Risto Koivula

Sää oot kuitenkin varma, että ne tehoaa muihin naisiin kuin tyhjää vaan?

Ja että miehet keräilee niitä nimenomaan sen takia?

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #63

EI kaikkiin naisiin tepsi roina mutta sillä ei ole mitään merkitystä koska miehet luulevat tepsivän. siksi ostetaan mersu vaikka potkulauta olisi kätevämpi.

kapitalistit viellä idiooteille tekee mainoksia joissa pariutumismenestys kytketään roinaan. ihmekkös se jos pyrstökkeitä menee kaupaksi.

mutta olisi hyvä kehittää vaihtoehtoinen teoria. mihin tarvitaan?
- ferrari
- hummeli
- prius
- harlikka
- oma lentokone
- yli 50 000 e vuositulot
- yli 120 m2 kämppä yhdelle hengelle (joku vois sanoa että 60m2 mut mulla o ton kokonen joten pidän tota normina)

noi kaikki kielivät joko erittäin suuresta tyhmyydestä taikka pyrstökkeiden keräilystä. on myös melkoisen tunnettua, harva nainen asunnottoman miehen nai, toisin päin aika yleistä.

Esa Nahka

Kerskakulutus niittää jo nykyisellään enemmän tuhoa kuin keskitysleirit, noitavainot ja ihmisuhrit. Eihän tuohon tarvitse ottaa edes saasteita (syöpä, keuhkosairaudet, mutaatiot) mukaan, riittää kun piikissä on ne miljoonat lapset, jotka sormet verillä kasaa nälkäpalkalla niitä ipadeja.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Tosiasiahan on,että mekin näitä padejä käytetään. Käteviä ovat monessa "suhteessa",ei voi kieltää. Ehkäpä ajatellaan,että meille ne on välttämättömyys,muille aivan turhia.

Susanna Kaukinen

Omalta osaltani toivon, että Internet voisi jossain muodossa säilyä ja ihmisillä pääsy siihen. En tosin osaa suorilta sanoa, että miten tämä mahtaisi toteutua. Tokkopa jatkossa nykyinen kerskakulutus ja uusien rautojen ostaminen harva se vuosi voi jatkua.

Susanna Kaukinen
Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Kävin juuri turistimatkalla Venäjällä Pietarissa. Ja olen täysin samaa mieltä blogistin kanssa. Oli todella hirveää sekä tympeää katsoa sitä kulutusvimmaa ja tavaroiden rakastamista.

Susanna Kaukinen

Asenteet on varmaan kaikkein vaikeimpia niissä maissa, jotka tavallaan on tulossa tuhokulutuksen piiriin niihin verrattuina, joissa osa ihmisistä haluaisi jo siirtyä sen yli.

Uskon siis, että asenteet Venäjällä ovat monelta osin aivan toivottomia.

Käyttäjän HeikkiAalto kuva
Heikki Aalto

Joukkohaudat ja kaatopaikat on selkeitä merkkejä ylijäämäenergiasta, jota tämä maapallon pikku kusiainen ei osaa käsitellä. Toivottavasti arviot öljyhuipun realisoitumisesta tulevina vuosikymmeninä pitävät paikkansa.

Susanna Kaukinen

Öljyhuippu kyllä on jo realisoitumassa. Käsitteekseni se oli jo vuonna 2005. Kivihiilihuippu osunee vuoden 2034 korville.

Olavi Mansikka

mietin vaan onkohan suskin mielestä mailmassa mikään hyvin.

Susanna Kaukinen

Se on ihan hyvä piirre, että ihmiset ovat kuolevaisia. Se antaa toivoa siitä, että tulevat sukupolvet jossain vaiheessa oppivat paremmille tavoille.

Matti Pulli

Kun nyt Sussun vahvin pelimerkki on kuin onkin kyky ajatella (harvinaisen alkuperäisiä ajatuksia), niin hän voisikin selittää meille kaikille, että miten kulutusta vähennetään silloin kun kokonaiskysyntää kasvatetaan keinotekoisesti setelirahoituksen kautta. Ja tämäkin pitäisi nyt sitten toteuttaa niin, että ihmisten olemattomaan rationaalisuuteen ei tarvitse luottaa. Kalskahtaa varsin totalitaristiselta.

Tällaisessa äärimmäisessä, jopa katastrofia toivovassa alarmismissa vastenmielisintä on kyllä toisten ihmisten pitäminen Telluksen suurimpana ongelmana ja oman itsensä korottaminen samalla sellaiseksi, joka älykkyytensä kautta on yksin noussut sinne kuuluisaan norsunluutorniin julistamaan katastrofin ilosanomaa. Historian puitteissa tällainen ajattelu saattaa olla jopa varsin pelottavaa. Varsinkin kun ottaa huomioon blogistinkin mielipiteet erinäisistä poliittisista ihmisryhmistä ja muusta vallitsevasta yhteiskuntajärjestelmästä. No, eipä tämäkään haittaa, mikäli se mopo ei vain karkaa käsistä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Opastatko meitä ensin ja kerrot mitä tarkoittaa setelirahoitus?

Matti Pulli

Kaukinen varmasti tietää, mitä setelirahoitus tarkoittaa. Kaukinen varmasti tietää myös, miten kokonaiskysyntää kasvatetaan kokonaiskysyntää kaventamalla.

Mutta, ainiin, kokonaiskysyntää pitääkin kasvattaa kestävästi! Kyllähän sekin jotenkin onnistuu. Ihan varmasti onnistuu. Ja jos ei onnistu, niin ainahan siitäkin voi syyttää jotakin muuta.

Katastrofi tulee ja me kaikki kuolemme, mikäli emme siirry johonkin sellaiseen maailmaan, jossa näin ei tapahdu. Kaukinen suurena ajattelijana osaa varmasti johdattaa meidät kaikki tuohon uuteen maailmaan, jossa ihmiset eivät ole enää ahneita tai itsekkäitä. Jossa kaikki olisivat - hänen kaltaisiaan.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #16

Lyhyt vastaus on se, että elintaso materiaalisesti laskee väistämättä. Siitä ei pääse yli eikä ympäri. Ihmiset tulevat sopeutumaan tähän joko suosiolla tai sitten pakon edessä. Sitä vaihtoehtoa ei ole, että sopeutuminen voitaisiin välttää. Kysymys on pohjimmiltaan siitä kuinka vaikean kautta se tehdään ja tehdäänkö se niin vaikea kautta, että se romauttaa koko yhteiskunnan.

Ahneus ja itsekkyys ei ole avainkysymys, koska tässä vaiheessa tapahtumien kulku on karkaamassa ihmisten vaikutuskyvyn tuolle puolen ja on aika yhdentekevää miten itsekkäitä tai epäitsekkäitä ihmiset ovat.

Olennaista on kuitenkin käsittää, että laajasti yhteiskuntaa kohtaava kurjistuminen voidaan kohdata vain yhdellä tavalla, joka ei revi yhteiskuntaa kappaleiksi: kurjistumisen tullessa on pidettävä huoli siitä, että elintaso laskee sellaisella tavalla, ettei kavereita jätetä.

On siis laskettava eniten heidän elintasoaan, joilla on siitä eniten varaa tinkiä. Muita rauhanomaisia vaihtoehtoja ei ole, koska ajatus siitä, että köyhät köyhtyy ja rikkaat pitää kiinni kartanoistaan on mahdoton toteuttaa, koska se johtaa välttämättä tilanteen eskaloitumiseen.

Susanna Kaukinen

Mä olen siitä niin monta kertaa blogannut, että nyt sanon vaan, että kaivele mun blogeista tai käy tutkimassa mitä Positive Money -liike siitä sanoo - tai Suomen Talousdemokraatit.

Susanna Kaukinen

Itseasiassa tämä on paras kommentti mun blogiin todella pitkään aikaan ja on mielenkiintoista, että tämän asian esiin ottaminen on antanut odottaa itseään ainakin yli vuoden.

Olet nimittäin ainakin jossain määrin oikeassa. Setelirahoituksen kokonaiskysyntää parantava vaikutus on ainakin lähtökohtaisesti vain nykyisen kasvuvetoisen talousjärjestelmän puitteissa toimimista ja sen jatkamista. En ole tästä ollenkaan eri mieltä.

Siitä, että olen sitä mieltä, että nykyisen järjestelmän puitteissa omalle rahalle ja setelirahoitukselle on välttämätön tarve ei seuraa, että kannattaisin nykyistä järjestelmää.

Enemmän tämä talouskysymys on minulle älyllinen harjoitus sen suhteen, miten nykyisessä tilanteessa voitaisiin toimia paremmin välittömässä tilanteessa kuin nyt toimitaan.

Omalta osaltani olen sitä mieltä, että tarvitaan aivan toisen kaliiberin muutoksia, jos oikeasti halutaan pärjätä jotenkin jatkossakin. Tästä syystä kannatan nykyjärjestelmän puitteissa myös omavaraisuuden voimistamista ja itseasiassa nykyisin ideologisesti erittäin epäsuosittua protektionismia.

Suurin ongelma on ihmisten asenteet ja uskomukset ja selvästi suurin osa yhteiskunnallisesta työstäni keskittyy nykyisten uskomusten kyseenalaistamiseen, koska ne ovat suurin ja vaikein este niille tarvittaville toimille, joilla me voisimme edes valmistautua romahdukseen, koska sen estäminen lienee jo tässä vaiheessa täysin mahdotonta.

En välttämättä näe setelirahoitusta ongelmallisena siinä mielessä, että jos sen avulla saadaan nykyinen taantumakeskeinen talous pois sellaiselta uralta, että kaikki huomio keskittyy talouteen ja mitään muita asioita ei saada sen takia edistettyä.

Asia on aidosti vaikea. Tilanne kuitenkin on se, että jotenkin pitää samalla pystyä ratkaisemaan seuraavan viiden vuoden kysymykset, mutta toisaalta myös seuraavan viidenkymmenen. Ei minullakaan ole tähän mitään aukottomia ratkaisuja tarjota, koska ajattelutavasta A siirtyminen ajattelutapaan B on ehdoton edellytys sille, että voidaan siirtyä toimintamallista A toimintamalliin B.

Tottakai suhtaudun nykymenoon turhautuneella aggressiolla, kun siitä ei ole mitään merkkejä, että tilanteeseen suhtauduttaisiin sen vaatimalla vakavuudella. En pidä tätä minään norsunluutornikysymyksenä. On vain erittäin vaikeaa elää pienen lapsen kanssa yhteiskunnassa, joka on täydellisen itsetuhoinen.

On valitettavasti varsin todennäköistä, että tilanne tulee karkaamaan lapasesta jossain vaiheessa, kun romahdus todella iskee. Näin on tyypillisesti aina käynyt ja väkivalta on sitä todennäköisempää mitä huonommin tulevaan varaudutaan. Tällä hetkellä varautumista ei oikeastaan tehdä ollenkaan, jonka seurauksena erittäin traagisen kehityksen mahdollisuus on varsin korkea.

En minä usko, että tämä tilanne Kalashnikovilla ratkeaa. Ihmiset ovat liian rakastuneita nykyiseen elämäntapaansa, josta pidetään paniikinomaisesti kiinni ja tilanne tulee eskaloitumaan sitä kautta, että puutteen kasvaessa jatkossa kestämättömälle tasolle nykyistä aivan liiallista yksityisomaisuuden suojaa ei voida mitenkään jatkaa, mutta yhtä varmasti osa on sitä valmis asein puolustamaan ja tästä tulnee seuraamaan ratkeamaton vastakkainasettelu.

Mä en myöskään käsitä, että joku pitää pelottavana mun ajattelutapaa, musta on paljon pelottavampaa, että monet ihmiset kuvittelevat, että nykyisellä elämäntavalla voidaan jatkaa. Nykyinen tapa on johtamassa täydelliseen katastrofiin ja se on se polttoaine, joka yhteiskunnan sytyttää tuleen eikä mun mielipiteet tähän asiaan vaikuta ollenkaan.

Ajattelisit paremminkin niin, että mä olen se undulaatti siellä kaivoksessa, joka toimii varoitusmekanismina sille, että jotain on ihan pakko tapahtua, että kaikkein syvimmät tragedian muodot voitaisiin välttää. Hirveä katastrofi tästä tulee joka tapauksessa, mutta ehkäpä siinäkin on syvyyden tasoja ja kaikkein pahimpia ehkä voidaan välttää.

On muuten yksi asia nähdä voimankäyttö oikeutettuna ja toinen asia pitää sen käyttöä järkevänä tai hyödyllisenä. Omalta osaltani olen pitkään katsonut, että erinäisistä syistä voimankäyttö olisi oikeutettua nykyistä yhteiskuntakehitystä vastaan, mutta en edelleenkään usko, että sillä voidaan saavuttaa oikein mitään.

Jonkinlaista vastarintaa kuitenkin välttämättä tarvitaan, koska nykyinen kehitys lepää sen varassa, että kukaan ei heitä kapuloita rattaisiin ja kaikki vain jatkavat kuten ennenkin. Kaikkein väkivaltaisinta on olla tekemättä mitään.

Käyttäjän mattiuuk kuva
Matti Uusi-Kokko

Sitä päivää odotellessa, että kaikenmaailman vassarit, anarkistit ja aktivistit tekisivät jotain konkreettista ainaisen valittamisen ja mielenosoittamisen sijaan. Mutta kai se on liian vaivalloista.

Susanna Kaukinen

Mä teen jatkuvasti kaikkea konkreettista. Mitäs ehdottaisit, että tehdään? Sulla on varmaan hyviä ideoita kun olet päässyt jo toteutusvaiheeseen, eikä sun tarvii enää ajatella?

Nimittäin on aivan turha itkeä tekojen perään, jos ei ole mitään konkreettista ja hyödyllistä tekemistä esittää. Voisihan tuon eduskunnan käydä häätämässä, kuten Islannissa tehtiin, mutta mitäpä se sitten auttaa, kun suurin ongelma tilanteessa on se, että ihmiset eivät halua ajatella tätä asiaa, josta jälleen kerran kirjoitin.

Sen takia tehokkain teko nykytilanteessa on ottaa asiaan kantaa, koska mikään ei muutu, jos asenteet eivät muutu.

Sinänsä syvän vihreät usein ajattelee niin, että tekojen tasolla on tuettava kaikkia antikapitalistisia vallankumouksellisia voimia ja koetettava varmistaa, että niiden agendalle saadaan uitettua riittävän vihreä agenda.

Mielestäni ei ole mitenkään itsestäänselvää, että järjestelmän kumoamisen seurauksena syntyy järjestelmä, joka on kestävä. Toistaiseksi ihmiset eivät ole sellaista osanneet rakentaa sen jälkeen kun teollistuminen alkoi.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Lakeja pitäisi käyttää paljon enemmän, siihen että säästettäisiin luonnonvaroja. Esimerkiksi vaikkapa autoilun osalta voitaisiin säätää etteivät autotehtaat saisi tehdä yli viisi litraa sadalla kilometrilla kuluttavia autoja ja etteivät autot voisi kulkea enempää kuin nopeusrajoitukset sallivat! Nythän autot voivat kuluttaa mitä tahansa ja kulkea miten kovaa tahansa, vaikka kolme kertaa nopeusrajoituksen määrän!

Samoin esimerkiksi tietotekniikka voitaisiin kieltää autoista ja näin säästää huomattavasti luonnonvaroja. Rakentaa autot vain siten, että niillä voisi kulkea paikasta toiseen, eikä siten että niissä on kaikenmaailman ylimääräistä esimerkiksi tietotekniiikkaa!

Samoin kaikki muutkin laitteet ja koneet voitaisiin määritellä laeilla samanlailla, eli jonkinlainen lakisääteinen katto, kuinka paljon mikäkin tavara saisi sisältää luonnonvaroja! Tarvitseeko esimerkiksi kahvinkeitin tai silitysrauta valtavan määrän tietotekniikkaa, vai riittäisikö niille vain perustoiminnot, joilla kahvi saadaan keitetyksi ja vaatteet silitetyksi?

Tähän suuntaan itse asiassa pitäisi mennä mahdollisimman nopeasti, koska kulutamme vuosittaiset luonnonvarat joka vuosi yhä aikaisemmin loppuun. Eli joka vuosi tuhlaamme tulevien sukupolvien luonnonvaroja yhä enemmän ja jokainen meistä tietää ettei näin voi jatkua kovinkaan pitkään, ennenkuin tulee täydellinen katastrofi!

Se valtava viranomaisvalvonta ja sääntely joka tällä hetkellä kohdistetaan ihmisiin, pitäisi kohdistaa tavaroihin ja niiden valmistajiin. Vain näin maapallo voidaan pelastaa ja säästää tulevillekin sukupolville!

Käyttäjän mattiuuk kuva
Matti Uusi-Kokko

On ihan turha demonisoida yksityisautoilua. Ja taas muu autoilu ei toimi viidellä litralla satasella, raskas kalusto hörppää sen 30l. Se on se teollisuus joka syö öljyä ja sähköä, ei yksityiset ihmiset.

Susanna Kaukinen

Yksityisautoilu on ihan selkeä ongelma, mutta raskas teollisuus on sitä ehkä vieläkin enemmän. Tilanne on kuitenkin se, että raskasta teollisuutta ei olisi ilman sitä että ihmiset ostavat niiden tuotteet ja kuluttavat niitä.

Vika on kulutuspäässä. Jos ei ole kysyntää, ei ole myöskään kulutusta. Tästäkin syystä mainostaminen on tiensä päässä, koska se on yhteiskunnallisesti niin haitallista.

Käyttäjän HeikkiAalto kuva
Heikki Aalto

Olisko kuitenkin nimenomaan se edistynyt säätötietotekniikka, mikä nykyaikaisten autojen suht matalan kulutuksen taustalla on, korjatkaa mikäli olen väärässä. Näissä pohdinnoissa pitää muistaa, että useimmiten elinkaaren aikana säästyvä energia siirtyy lähes poikkeuksetta suoraan valmistuspuolelle vaativampien tuotantomenetelmien muodossa. Tämän takia energiankulutus nousee, vaikka afrikkalaiset eläisi vielä savimajoissa ja länkkärit käyttäisi vaan "energiaa säästäviä" EgoBoost-lamppuja.

Vain kympin bensa voi oikeasti aiheuttaa jotain muutosta ihmisten käyttäytymiseen. Verojen osuus bensan litrahinnasta on nykyisellään vain 95 senttiä eli nostovaraa kyllä on :DD

Olavi Mansikka

ja kuis sitten töitä tekis? mäkin joudun ajamaan vuodessa 80-100 tkm. mahdollisimman pienikutuksinen auto alla ja kuitenkin turvallinen. suomen verotus taas tappaa ton autojen kierron. Nuorella ei ole varaa pienikulutuksista laittaa. joka olis joka tapauksessa järkevä. Käytän hyväksi kimppa.net ja naamakirjan palstoja. eli aina on mukana muitakin. lähinnä opiskelijoita joiden matkustukseen on kanssa hyvä laittaa mahdollisimman vähän rahaa.. aika lailla omasta mielestä olen pienentänyt sitä hiilijalanjälkeä omalta osaltani. Ja jos julkiseen vetoat. tervetuloa helsingistä pois. ei toimi niin ei toimi.

Käyttäjän HeikkiAalto kuva
Heikki Aalto Vastaus kommenttiin #25

Sehän siinä onkin, että mitään nykymuotoista elämänmenoa ei kympin bensalla ylläpidetä. Vastaavasti kestävä elämäntapa ei ole mahdollinen mukavuudenhalusta tinkimättä eikä sellainen tule tapahtumaan ennen kuin bensa todella maksaa huomattavasti enemmän.

Veroton energian hinta ei ole poliittinen kysymys.

Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #27

eli haluat ettei elämää ole? Mistähän sitten sullekin ruoka saataisiin? kokeiles ihan piruuttaan omavarataloudessa asua. Multa onnistuu kyllä. sen verran oppinut luonnossa selviämään ettei hätää tule...

Käyttäjän HeikkiAalto kuva
Heikki Aalto Vastaus kommenttiin #28

Mitä minun tai sinun haluamiset tähän liittyy? Öljy on ihmiskunnan pääasiallinen primäärienergian lähde ja rajallinen resurssi, jonka nettosaanti on ollut heikkenemään päin hyödyntämisen aloittamisesta lähtien.

Sivilisaatioita on rakennettu ilman polttomoottoreita.

Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #29

kyllähän ne liittyy. katos kun nykyään hiukakin kauempana on suomesta ajettu pois toimiva joukkoliikenne. Helsingissä sellainen on. itse jouduin käyttämään autoa 11 km työmatkaan Kempele-oulunsalo. matkaa 11 km. tälle välille ei löytynyt bussia. ei yhtään. piti oulun kautta kiertää matka aika 2h suunta. kuulostaakos kohtuulliselta. Nyt on vaan niin eteti vaihtoehtoisia tueta. sähköauto ei tule menestymään. kaasu on siellä etelässä. se on helppo helgistä huudella. odotan sitten vasta kun te teette kuten huudatte. Ette siis käytä yhtään sellaista mitä vastaan olette. esim polttomoottorilla toimivia koneita. sitten voin uskoa että elätte sanojenne mukaan...

Käyttäjän HeikkiAalto kuva
Heikki Aalto Vastaus kommenttiin #37

En minä autoilijoita kritisoi ja jaan näkemyksesi vaihtoehtojen puutteesta. Mutta öljyn nettotuotannolle ei ihminen voi mitään ja vaihtoehtoja ei ole olemassa. Mikäli öljyhuippu vie pohjan energiaintensiiviseltä elämäntavalta, niin siihen on yksinkertaisesti sopeuduttava. Tässä mielessä olisi parempi ottaa askelia kohti vähemmän keskinäisriippuvaista maailmaa päinvastoin kuin nykykehityksen suunta on.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #27

Väistämättä edessä on se, ettei nykyisellä tavalla voida jatkaa. Kysymys on enää siitä miten siihen laskeudutaan.

Susanna Kaukinen

Tämähän on jo todettu, että ne säästöt, jotka syntyy vaikkapa auton polttoaineen suhteen siirtyy muuhun kulutukseen ja täten säästöä tuottavat menetelmät itseasiassa lisäävät kulutusta.

Tästä syystä monet kestävän kulutuksen mekanismit ovat itseasiassa haitallisia, koska ne mahdollistavat vieläkin suuremman kulutuksen. Juuri tästä syystä nykysysteemiä ei voida mitenkään pelastaa tuottamalla vähemmän haitallisia tuotteita ilman että ostovoimaa kavennetaan samalla.

Sanomattakin on selvää, että ihmiset suostuvat ostovoiman kaventumiseen ainoastaan sitä kautta, ettei sitä voida estää.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Mitä sitten valmistetaisiin,ts. Mistä meille töitä ?

Susanna Kaukinen

Ehkä vielä suurempi potentiaali olisi siinä, että kaikesta tehtäisiin jälleen kerran korjattavaa. Viimeinen jääkaappi, joka oli periaatteessa ikuinen valmistettiin DDR:ssä. Nykyisin kaikki tuotetaan kertakäyttöiseksi, mikä on mielestäni täysi katastrofaalista.

Se on totta, että kulutukseen voidaan vaikuttaa lainsäädännöllä ja jatkossa tulee olemaan yhä enemmän ikävä kyllä myös pakko. Ja olen myös sitä mieltä, että tuo tietotekniikka vaikkapa autoissa on kaksiteräinen miekka, koska yhtäältä se mutkistuttaa autoja tarpeettomasti, mutta voi myös tarjota mahdollisuuksia hienosäädössä, jolla voidaan vähentää esimerkiksi polttoaineenkulutusta.

Parastahan olisi, että saataisiin autokanta, joka on koko ajan ajossa ja yksityisautoja nykymielessä ei enää tarvittaisi. Tähän olisi ihan mahdollista kannustaa säätämällä sopivasti oman auton omistamisen kustannuksia ylöspäin ja laskemalla autokuljetuspalevelun kustannuksia.

Tällä tavalla saataisiin varmaan puolet autoista pois ja tarve parkkipaikoille putoaisi ehkä kymmenesosaan, koska olemassaolevat autot olisivat koko ajan tien päällä.

Nykyiset lait toimivat lähinnä ylemmän roskaväen erivapauksien suojelemiseksi, eikä niillä ole mitään tekemistä yleisen hyvän kanssa.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Nuo parkkipaikat juuri,tai niiden lisärakentaminen vähentäis kuluja. Täälläkin yritetään väenväkisin saada torinalaista parkkia. Sitä kunpitää päästä kuivin jaloin pikkukengillä jokapaikkaan. Samoin on monessa asiassa,eletään vähän liian komiasti.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Tässä on selkeään dataan perustuva tuupparivideo siitä, miksi kapitalismi tulee tiensä päähän. http://m.youtube.com/watch?v=pYyugz5wcrI

Todettakoon, ettei se aiheuta minussa enempää vahingon kuin muutakaan iloa, vaan kyse on vain väistämättömästä realiteetista, jonka vuoksi joudumme sopeutumaan aivan erilaiseen elämäntapaan. Katsokaa video ja vetäkää omat johtopäätöksenne. Itselleni tuossa ei paljastunut juurikaan uutta informaatiota, mutta ehdottomasti laadukkain ja selkein aiheesta näkemäni esitys.

Mielestäni aihepiiri tulisi käsitellä Suomen näkökulmasta samalla tavalla.

Matti Pulli

Yksityisomistajuus ja markkinat ovat sellaisia asioita, jotka eivät tule ikinä tulemaan tiensä päähän. Byrokratia ja talouden keinotekoinen, valtiollinen manipulointi, joista tämä nykyinenkin tilanne tosiasiallisesti johtuu, sen sijaan toivottavasti tulevatkin.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Näin varmastikin asia on, mutta nykymuotoisen rahajärjestelmän puitteissa ei. En lähde selvittämään enempää, koska videolla se on jo kertaalleen loistavasti tiivistetty.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #19

Mun pitää katsoa toi video, mutten ehdi nyt. Olisi kiva jos olisit hieman avannut kysymystä. :-)

Käyttäjän HeikkiAalto kuva
Heikki Aalto

Halvan energian loppu on loppu nimenomaan sosialismille, koska keskusvallan kuormasta syöminen inflaatiolla on huomattavasti vaikeampaa, kun ilmasta pieraistun "kokonaiskysynnän" kollateraalina ei enää olekaan ehtymättömiä öljylähteitä.

Elintason laskua tämä kyllä tarkoittaa, mutta liberaalit markkinat ovat robusti systeemi, toisin kuin suunnitelmatalous. Nykyisin subventoinneista elävät ignorantit parasiitit eivät ole omillaan välttämättä omimmillaan.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #21

Seurauksena on ainakin väistämätön markkinoiden lokalisoitumiskehitys. Millaisia muotoja tämä kehityskulku tuo tullessaan, olisi hyvin tärkeää pohtia ennakkoon. Individualistinen se malli ei voi lähtökohtaisesti olla, koska yhteisöllisyys on ainoa keino pitää tilanne hanskassa. Se ei puolestaan ole nähdäkseni minkäänlainen este itsemääräämisoikeuden toteutumiselle, koska vapaus ja vastuu on sekä yksilön että yhteisön omissa käsissä.

Tilanteen hallitseminen keskusjohtoisesti, erityisesti nykyisen rahajärjestelmän puitteissa, on silkka mahdottomuus.

Meidän tulisi hylätä kokonaan perinteiset vasemmisto-oikeisto- tai sosialismi-kapitalismi-vastakkainasettelut ja kohdistaa fokus tarveperustaisen järjestelmän kehittämiseen puhtaalta pöydältä.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #22

Alan hiljalleen olla samaa mieltä tuosta vastakkainasettelun hyödyttyömyydestä monelta osin. Keskeinen kysymys ei ole ideologinen vaan käytännöllinen. Toisaalta vastakkainasettelu on korruptoituneen talouspoliittisen ylemmän roskaväen ja kansan välillä.

Jyrki Paldán

Eivät ehkä kokonaan tule tiensä päähän, mutta muuttavat kyllä muotoaan. Yksityisomistuksesta ja markkinoista on valtava määrä erinäisiä muotoja. Nykyinen kapitalismi, markkinat ja lähes rajoittamaton yksityisomistuksen käsite on ihan yhtä kestämätön kuin byrokratia ja talouden valtiollinen sääntelykin.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #26

Juuri näin. Yksityisomistuksen suoja on tällä hetkellä aivan silmittömän järjetön. Sellaisena se ei tule jatkumaan, se on aivan varma.

Susanna Kaukinen

Ei tuo ole ollenkaan niin selvää. Ei yksityisomistus ole historiallisesti ajatellen mikään ainoa tapa järjestää asioita saati sitten normi. Tavaroiden vaihtoa varmaankin jossain mielessä on aina, mutta se ei tarkoita mitään nykyisenkaltaista. Voi hyvin olla, ettei jatkossa ole edes rahaa.

Susanna Kaukinen

No se ei auta, että kysymys on politisoitu niin että on luotu kaksi heimoa, kapitalismiheimo ja "me muut". Tämän seuraus on se, että ihmiset kannattaa omia jengejään täysi mistään faktoista piittaamatta.

Tosiasiahan on, että kapitalismista on ollut myös paljon hyötyä. Nykytilanne ei vaan salli sen jatkamista, haluttiin tai ei. Se toki myönnettäköön, että minä kammoksun kapitalismia, mutta sen jo kaikki tietääkin.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Katsoin videon. Samanlaista olen uumoillut jo vuosia. Talouspuoli meni aika nopeaan,eikä pää ehtinyt oikein mukaan,mutta täytyy katsoa uudestaan.loppuosan positiiviset odotukset oli hyvä lisä,ettei kaikki ole vaan maailmanlopun odottelua.

Kimmo Huoso

Sen sijaan että voivoteltaisiin tulevaa. Voi toki yrittää ainakin auttaa näennäisesti tahoja, jotka oikeasti yrittävät omalla osaamisalallaan paikata tilannetta.

Toki voihan tuo tuntua uppoavan laivan tilkitsemiseltä. Antaa upota kerralla mentaliteetilla toki päästäisiin nopeammin alkuun. Valitettavasti aikajänteet ovat pidemmänluontoisia näissä yhteiskunnallisesti isoissa asioissa. Ei välttämättä se 20 vuottakaan riitä.

Siispä kannattaa käydä lahjoittamassa vaikka http://www.theoceancleanup.com/ tuohon keräykseen jos ei muuta keksi tähän hätään.

Susanna Kaukinen

Mun mielestä jokaisen pitää vaikuttaa sillä tavalla, minkä oikeaksi kokee. Mun tehtävä on voivotella, että ihmiset ei nukkuisi ihan niin syvää ruususen unta.

Matti Pulli

Millä tavalla sinä vaikutat? Levittämällä kriisitietoisuutta? Julistamalla, että Suuri Katastrofi on tulossa, ja että meidän tulee unohtaa kapitalismi ja siirtyä johonkin parempaan maailmaan, jossa ei käytetä rahaa ja jossa eletään nätisti ja mukavasti?

Osoita minulle edes yksi sellainen makrotasolla ihan oikeasti toimiva yhteiskuntamalli, joka ei sisällä minkäänlaista pakkovaltaa käyttävää keskusvaltaa, "kapitalismia", suojattua yksityisomistusta tai markkinoita. Ja olisi myös mukavaa, jos tämä ko. malli ei perustuisi millekään maailmanlaajuiselle ihmiskunnan "heräämiselle".

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen Vastaus kommenttiin #54

Jostain on aloitettava ! Vaikkapa Suomi edelläkävijänä ! Miten jossain voisi edes olla valmis malli ? Ovatko menneet suurmiehet jo ajatelleet tämänkin ajan ?

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

SK: "En siltikään, vieläkään, oikein ymmärrä sitä miksi ihmiset ovat niin persoja tavaralle."

Kapitalismiin kuuluu olennaisesti mainonta, jonka tarkoitus on synnyttää tarpeita jopa tyhjästä. Kun mainonta ympärillemme on näin totalitaarista kuin se on, en oikeastaan ihmettele yhtään ihmisten turhia tarpeita. Enkä edes sitä että näiden turhien tarpeiden tyydyttäminen vaikeuttaa ja estää välttämättömimpien tarpeiden tyydyttämisen - ellei itseltä niin joiltain muilta vaikkapa toisella puolella maapalloa.

Mitä tulevaisuuteen tulee, siirrymme viimein kommunismiin, koska muuta vaihtoehtoa ei ole enää olemassa. Tämä tuskin tapahtuu meidän elinaikanamme, jos koskaan, sillä maailma saattaa myös tuhoutua ennen kuin edellytykset sille ovat syntyneet. Niin raivokkaasti tullaan näet taistelemaan, ettei vain jouduttaisi ottamaan toisiamme huomioon.

Kommunismi käsitetään tässä yhteydessä yhteiskunnan kehitysvaiheeksi, ei ideologiaksi. Ideologisista syistä kommunismiin tai sosialismiin (liian aikaisin) siirtyneet valtiot ovat epäonnistuneet jaloina alkaneissa hankkeissaan, koska yhteiskunta ei ole ollut ollenkaan kypsä niihin. Oikotietä ei ole, on vain vääjäämättömän kehityksen tie.

Ilman ideologista painolastia.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Aika mielenkiintoisesti kommunismi on kirosana ainakin läntisessä maailmassa, mutta silti englanninkielisillä alueilla ei ole mitään ongelmia käyttää sanaa community, mikä tarkoittaa yhteisöä. Siitähän on johdettu sana communism, yhteisöllisyys.

Sen toteuttamiseen taas löytyisi satoja eri keinoja, mutta ei sitten kirveelläkään, koska se on vaaraksi monopoli-bisnekselle ja oligarkioille. Onhan se nyt ihan perseestä, jos ihmiset työskentelevät toistensa hyväksi!

Matti Pulli

Kommunismi ilman byrokratiaa, keskusvaltaa, "turhia tarpeita" ja inhimillisiä ominaisuuksia, kuten ahneus, kateus ja itsekkyys? No, moisessa yhteiskunnassa voidaan varmasti järjestää paljon töitä hautausmaiden puutarhureille ja haudankaivajille.

Ja Isosaari voisi muuten kuvata edes yhden (1) sellaisen mahdollisen kommunistisen järjestelmän, joka ei ole kokonaisuudessaan täyttä fantasiaa, ja joka toimii makrotasolla. Voitat muuten varmasti Nobelin rauhanpalkinnon, jos suoriudut antamastani tehtävästä.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Kommunismi ei ole järjestelmä, johon siirrytään - kuten tähän mennessä on epäonnistuen yritetty - ennen aikojaan.

Kommunismiin ajaudutaan, kun ihmisten on lopulta aivan pakko tukeutua toisiinsa. Siihen että aika on kypsä voi mennä vuosisatojakin, elleivät yhteisöllisyyden vastustajat ehdi tuhota palloamme ennen sitä.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Ahneus,kateus ja itsekkyys voivat olla hallittavissa. Miksi niitä rikkauksia pitäis niin helevetisti olla,eikö pääasia olis ,että tulee suht.koht. hyvin toimeen. Kykyjään ja osaamistaan vois käyttää yhteisön hyväksi,pyytämättä siitä miljoonia. Kylläse on sairautta kerätä itselleen sadoin kerroin enemmän kuin tarvitsee.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #59

Absoluuttiset rikkaudet eivät ymmärtääkseni ole kovinkaan relevantteja ihmispsykologian ja tyytyväisyyden kannalta. Jostain syystä meillä on vain pakottava tarve verrata itseämme muihin ja draivi tuntea itsemme paremmiksi. Relatiiviset rikkaudet(elintasoerot) ovat todennäköisesti se meitä ajava voima.

Ihmiset jotka elävät Atlantin keskellä yksinäisellä saarella, jossa ei ole edes päällystettyjä teitä, ovat tyytyväisiä kun he saavat itselleen nätin simpukan savimajan koristeeksi. Suomen haja-asutushessu on tyytyväinen kun saa vuosien säästämisellä hankkittua siihen -85 Supraan uuden turbon ja enemmän tehoja kuin kellään tutulla. Miljardööri on tyytyväinen kun hän saa hankittua neljännentoista valtameriristeilijän, joka on enemmän kuin kenelläkään hänen miljardööriklubikavereista.

Sama ilmiö nähdään myös negativiisesti kansannousuissa.
Spartakuksen aikaan Roomalaisilla orjilla oli absoluuttisesti paljon paremmat oltavat kuin satoja vuotta sitten eläneillä metsästä-kalastajilla, mutta silti he nousivat kapinaan.
Keskiajan maaorjilla oli absoluuttisesti paljon paremmat oltavat kuin pari sataa vuotta sitten eläneillä metsäheimoilla tai Antiikin imperiumien orjilla. Silti he kapinoivat suhteellisen usein.
1800-luvun Ranskassa köyhien ihmisten absoluuttiset olot olivat paljon paremmat kuin keskiajan maaorjien olot, mutta silti he tekivät vallankumouksen.
Nykyään Suomalaisilla sossuasiakkailla on paljon paremmat olot kuin 1800-luvun Ranskan köyhälistöllä, mutta silti näemme jo suhteellisen paljon sosiaalisia ongelmia kuplimassa heidän parissaan.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Miten sellaisen todentaminen minuun liittyy? En ole koskaan edes väittänyt kommunismin toimivan makrotasolla, mutta mikrotasolla esimerkkejä olisi lukematon määrä.

En ole muutenkaan lainkaan vahvan keskushallinnon puolella, oli järjestelmä mikä hyvänsä.

Minua vituttaa suunnattomasti suppeus, jolla ihmiset kategorisoivat toisiaan yksittäisten ajatusten, lauseiden tai mielipiteiden mukaan johonkin historiallisiin teorioihin tai väkivaltaisesti toteutettuihin versioihin, suostumatta miettimään, olisiko kommunismin ja kapitalismin ohella jokin muu, kenties hyväksyttävämpi tapa rakentaa yhteiskuntaa.

Itse olen täysin varma, että sellaisia kompromisseja kyllä löytyy kosolti ja riippuu paljolti toteuttajista, miten toimivia niistä tulee.

Euvostoliittolainen möhköfanttihallinto on karmaisevinta, mitä voi olla. Pitää olla helvetisti huonoa tuuria, että saisi edes yhtä heikkolaatuisen diktatuurin.

Jyrki Paldán

Voisitko sinä, Matti Pulli, kuvata yhden yhteiskuntajärjestelmän, joka toimii makrotasolla. On irvokasta vaatia kommunisteja kuvailemaan täydellinen, ikuinen ja kaikinpuolin toimiva yhteiskuntajärjestelmä kun sellaista ei ole ihmiskunnan historiassa vielä koskaan nähty ja tuskin nähdäänkään.

Kokeiluja historiallisesti on ollut valtava määrä, mutta mikään ei näytä sen paremmin olevan kestävä ja toimiva. Nykyinen globaalikapitalistinen järjestelmä on globaaleilta vaikutuksiltaan tähänastisista tuhoisin, ja mahdollisesti myös inhimillisiltä vaikutuksiltaan haitallisin. Muutos seuraavaan järjestelmään tapahtuu hyvin todennäköisesti suhteellisen pian, ellei järjestelmää sitä ennen "käynnistetä uudelleen" tuhoisalla maailmansodalla, joka voisi parhaassa tapauksessa ostaa pari vuosikymmentä lisää. Tuskin se seuraavakaan järjestelmä on ikuinen tai makrotasolla sen toimivampi kuin nykyinenkään(tai mikään aikaisempikaan).

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #64

no egyptin valtakunnat kesti reilun 2000 vuotta. niil ol faaraon johtama diktatuuri jossa valtio vastasi työllistämisestä.

kiina keste vajaan 2000 vuotta. keisarin johtama diktatuuri.

persia kans aika pitkään toimi diktatuurina

itärooma sellase 1000 vuotta, keisarijohtoinen diktatuuri.

elikkä näyttäs siltä et keskistetty valtio jota hallihtee diktaattori on aika pitkä ikäinen.

Matti Pulli Vastaus kommenttiin #64

En ole tietääkseni kirjoitellut täällä kuukausikaupalla täydellisen yhteiskunnanvastaisia blogipostauksia, jotka sisältävät lähinnä herättäjäkokouksista tuttua saarnaamista ja julistamista sekä pelkkiä ongelmien "tuomista esille". Ne, jotka tällaista harrastavat, voisivat joskus ihan oikeasti ottaa sen lusikan kauniiseen käteen, ja kertoa minkälainen yhteiskunnan sitten pitäisi olla.

Ja kommunistit voisivat ihan hyvin olla fundamentalistisia, keskiaikaisia uskovaisia, jotka maanpäällisen kehittämisen sijasta vain jäävät odottamaan jotakin Katastrofia, joka sitten lopulta siivoaa kaiken ja tuo sen paratiisin maan päälle. Ja tällaiset ihmiset voivat olla todella pelottavia jo ihan vain senkin takia, että jotkut näistä eivät vain yksinkertaisesti jaksa odottaa mitään luonnollista katastrofia. Kuten ollaan niin useasti ihmiskunnan historian aikana nähty.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Mitähän nämä todella superrikkaat,jotka vetelevät naruista miettivät,kun todennäköisesti ovat tietoisia,tuon Timon linkittämän videon vaikutuksista. Ehkä mielessä on joku suurempi kahakka,jossa menehtyisi ihmisiä oikein isompi määrä. Sodan jälkeen porukka on taas nöyrempiä,kunhan jostain leipäpalan saa. Kaikkea epäilevässä mielessäni mietin,että montakohan tahoa sitä sotaa Ukrainassa jauhaa ? Kaikesta päätellen ihmisten mieli kääntyy aika nopeasti,riippuen siitä,mitä uutisoidaan.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Katselin hiljattain oikein hyvän Paul Craig Robertsin haastattelun ( taisi olla Bushin talousneuvonantajana, vai oliko peräti ministeri). Hän pelkäsi aivan tosissaan, että nykyhallinnosta ja sen takaa löytyy niin täydellisiä idiootteja, että he kuvittelevat pystyvänsä voittamaan ydinsodan Venäjää vastaan.

Sitähän siellä nyt kaivetaan Ukrainan suunnalla, verta nenästä, jotta saataisiin tekosyy kokeilla pikkaisen kovemmilla panoksilla.

Jos sanon aivan suoraan, niin enimmäkseen tässä yritetään nyt peitellä Yhdysvaltain häämöttävää konkurssia. Sillä ei ole tuotannosta jäljellä kuin rämiä autoja ja jotain muuta subventoitua sotaromun lisäksi. Sotaromun kauppa puolestaan vaatii sotimista, joten aiheutetaan sitten sellaisia, mieluummin niin, että jotkut muut rahoittavat. Jenkeillä ei ole siihen enää haulia, vaan erittäin suuri hyperinflaatioriski valtaisan rahanprinttaamisoperaation jäljiltä. Lisäksi BRICS-maat toimivat aktiivisesti luopuakseen dollarista reservivaluuttana ja tekevät dollarista riippumattomia keskinäisiä sopimuksia.

On sinänsä aika merkittävää, että Chris Martensonin kaltainen kaveri hyppää Fortune 300-yrityksen johdosta omavaraistalouden puolestapuhujien kärkijoukkoon ja selvästikin keskimääräistä amerikkalaista epäitsekkäämmin motiivein.

Kevennyksenä, törmäsin vahvistamattomaan kertomukseen, jonka mukaan GM on valmistanut konkurssinsa jälkeen 28 miljoonaa autoa, joista remonttiin on kutsuttu 27 miljoonaa tähän mennessä.

Toimituksen poiminnat