Sydämellinen separatisti Kuiskauksia vapaudesta

Tehottomat alamaiset

  • Tehottomat alamaiset
  • Tehottomat alamaiset
  • Tehottomat alamaiset
  • Tehottomat alamaiset
  • Tehottomat alamaiset
  • Tehottomat alamaiset

Hesari skriivaili ohjelmistofirmasta nimestä Vincit, jossa on vain 2 pomoa ja 100 duunaria. Tämän ei pitäisi hätkähdyttää ketään, joka on hereillä, mutta suuri osa väestä ei ole. Työpaikkademokratia on ollut pitkään nousussa ohjelmistoalalla - ja muuallakin - mutta se tapahtuu pääasiassa kaikessa hiljaisuudessa.

Kapitalismin lähtökohtainen piirre on se, että se pakottaa jatkuvaan tuotannon tehostamiseen ja osaamisintensiivisillä aloilla työväen kontrollointi ei tuota hyviä tuloksia, koska se tarkoittaa vain sitä, että parhaiten monia asioita tuntevat sivuutetaan päätöksenteossa.

 

Trendi on nähtävänä laajempana kuin tämä yksittäinen esimerkki ja maailmalta ehkä tunnetuin esimerkki on Valve, joka on pyrkinyt poistamaan hierarkiat lähes kokonaan ja jonka oma ekonomian professori vertaa laillani korporaatiohierarkioita Neuvostoliittoon.

Ironisesti myös eräs jo eläköitynyt entinen työtoverini teki tämän samaisen vertauksen silloisesta yhteisestä työstämme sanoessaan, että tässä firmassa työskentely on kuin olisi Neuvostoliitossa. Olen kirjoittanut asiasta aiemminkin, mutta syystä tai toisesta tämä tosiväittämä ei tunnu menevät perille.

 

Faktahan on, että nykyisessä työntekemisen tavassa on kaksi perustavanlaatuista pirullista piirrettä työväen kannalta niiden kohdalla, jotka töihin sattuvat pääsemään. Ensimmäinen on erityisesti Marxin painottama riisto ja toinen niistä on useammin anarkistien painottama alamaisuus.

Marx katsoi, että työntekijät eivät saa työstään täyttä osuutta, kun osa siitä menee kapitalistille. Tämä on varmasti kaikille tuttua. Vaietumpi piirre on se, että työehtosopimukset selvästi sanovat, että komentovalta työpaikalla kuuluu yrityksen johdolle ja sitä kautta sen omistaville kapitalisteille.

 

Vapaalle ihmiselle on sopimatonta olla toisen alamaisena. Meille kerrotaan tarinaa demokratiasta, mutta tosiasiassa harva meistä on missään määrin vapaa. Suurin osa ihmisistä elää komentovallan alaisena parhaat ja energisimmät hetket päivistään ja on täten alamaisia, ei kansalaisia.

Suomalainen on monin kerroin alistettu, koska paitsi että moni meistä on alistettu työssään, meistä jokainen on alistettu yhteiskunnan tasolla, koska meillä ei ole äänioikeutta, pelkkä vaalioikeus. Kolmas alistuksen taso tulee Euroopan Unionista, joka päättää meidän itsessään epädemokraattisen valtionhallintomme puolesta.

 

Kuka tahansa, joka arvostaa ihmisten oikeutta vapauteen joutuu välttämättä vastustamaan näitä rakennelmia, jotka alistavat ihmisen toisen alamaiseksi. Anarkistit ovat aina painottaneet sitä tosiseikkaa, että itsensä myyminen leipäänsä vastaan on osa-aikaorjuutta.

Tilannetta ei todellakaan paranna, jos tämän aikansa joutuu viettämään ikeessä. Kapitalismin logiikan de facto pakotuskoneisto toimii kuitenki tällä hetkellä edes tältä yhdeltä osin vapauden suuntaan: on tuottamatonta palkata työpaikalleen alamaisia kansalaisten sijaan, kun työ vaatii ajattelua.

Kun kapitalismin raskaat rattaat murskaavat ympäristön ja erityisesti kehittyvien maiden siskot ja veljet hammasrattaidensa väliin, se samalla todistaa oikeaksi jokaisen humanistin ja anarkistin vakaumuksen siitä, että alistettu ihminen ei työskentele tehokkaasti ja alleviivaa Proudhonin toteamuksen, että anarkia on järjestystä.

Samalla muodostuu välttämättömyydeksi kasvattaa ja kouluttaa DIY-sukupolvi, joka on oma-aloitteinen ja omatoiminen. Tällä tulee väistämättä olemaan myös yhteiskunnallisia seurauksia.

 

Selvittämättä silti jää professori Pikettyn näkemys siitä, että nykyinen omaisuuden ja tulojen jako johtaa välttämättä sosiaaliseen romahdukseen. Tämä selvitettänee perinteiseen tapaan ja voidaan vain toivoa, että toistuvasti toistetuista virheistä vapautta ja oikeudenmukaisuutta vastaan on lopultakin opittu.

 

“[I]t is the liberty that is the mother, not the daughter, of order.” ~ Pierre-Joseph Proudhon

 

Lisälukemista:

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Susanna Kaukinen

Lisää lisälukemista asian tiimoilta:

Psykopatia pesii työpaikan hierarkiassa (225 likes)
=> http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Valtaa, rahaa ja johtopäätöksiä
=> http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Työn perspektiivit ~ korporaatio valtiona ~ rakenne
=> http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

EU - Mieletöntä hierarkiaa!
=> https://soundcloud.com/susanna-kaukinen/eu-mieleto...

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Sen sanon hierarkisen systeemin puolesta, että tietyt ihmiset toimivat paremmin hierarkiassa. Sen lisäksi epäilen, että myös päämäärä ja tilanne sanelevat vähän sitä, onko hierarkinen systeemi parempi.

Vapauteen kuuluu myös vastuu. Itse asiassa mitä suurempi vapaus, sitä enemmän vastuuta on itsellä. Se ei sovi kaikille, sillä se on myös turvatonta. Tosin Valve-systeemihän karsii turvattomuutta sillä tavalla, että pystytään "ketterästi" luomaan sellainen välitön, yksinkertainen hierarkia hetkeksi jonkun ongelman äärellä. Kaikki ovat vastuussa toisilleen.

Kuulostaa hyvältä, mutta jotenkin vaikea kuvitella sitä vaikkapa johonkin sellaiseen työhön, jossa itse työn suoritus haukkaa valtaosan tekijän resursseista. Kaikki sen päälle on ylimääräistä, vaikka se vapautta olisikin.

Susanna Kaukinen

Periaatteessa hierarkia toimii parhaiten tilanteessa, jossa ei ole aikaa keskustella asioista, eli kriisitilanteissa. Tästä syystä ainakin jotkut johtajat luovat kriiseistä jokapäiväisen tilanteen tehdäkseen itsensä tarpeellisiksi.

But I digress.

Hierarkia sopii periaatteessa vaikkapa taistelukentälle. Tästä ei seuraa, että taistelutilanteissa käytetty hierarkia välttämättä seuraisi muualle. Anyway ....

"The structure of the RIAU was not that of a traditional army. Instead, the RIAU was a democratic militia based on soldier committees and general assemblies. Officers in the ordinary sense were abolished; instead, all commanders were elected and recallable." <= https://en.wikipedia.org/wiki/Revolutionary_Insurr...

Susanna Kaukinen

Tottakai vapauteen kuuluu vastuu ja palkkatyösuhteessa dilemmana onkin, että työntekijät eivät varsinaisesti ole vastuussa yrityksen hyvinvoinnista viime kädessä sen tähden, että omistajat omistavat kaiken.

Mielestäni vika tässä ei ole vapaudessa, vaan omistussuhteissa. Siltikin, palkkatöissä ihmiset toimivat vastuullisesti, jos heihin luotetaan, hyvinkin usein.

Mun mielestä kun sanoo, että tietyt ihmiset toimii paremmin hierarkiassa tavallaan helposti jättää huomiotta sen, että vastuullisuus voi kasvaa vain vapaudessa. Tottakai hyvin monet ihmiset ovat kadottaneet kykynsä autonomisuuteen nykyisessä järjestelmässä.

Monesti suorittavassakin työssä työtä itse tekevät tietävät parhaiten miten se kannattaa tehdä. Aina näin ei ole, mutta aika usein on.

ulf fallenius

On noitakin malleja kokeiltu ja lopputuloksen täysi katastrofi.Suomalainen tekee vaan hyvin duunia uhkan alla,valitettavasti.

Susanna Kaukinen

Jaa. Minkäs takia Vincit sitten on pärjännyt, kasvanut ja voi hyvin ja porskuttaa?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Onko tämä yleinenkin käsitys?

Susanna Kaukinen

Suomi on mielestäni perinteisiä kovan hierarkian maita, management by perkele, ja tällä tavalla. Etenkin vanhemmassa polvessa tällainen armeijamainen ajattelu, joka on ajastaan jäljessä elää vahvasti.

Käskytysorganisaatio on perinteinen armeijan organisaatio, jota käytettiin laajalti teollisessa tehdastyössä, jossa suorittavan työn tekijöiden ajattelulla oli vähemmän merkitystä.

Toisaalta tiedetään, että tehtaitakin voi pyörittää ilman johtajia, kuten vaikkapa tämä dokumentti osoittaa.

The Take (La Toma) English subtitles ( Complete )
=> https://www.youtube.com/watch?v=6D7z6aNemfg

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #16

Olen nähnyt vieressä tämän toteutumista.. nuori toimari n.40v ja työntekijä 58V,tehnyt 39 vuotta samoja hommia ja oli tehnyt jonkin mokan..työnantaja tuli antamaan palautetta mokasta niin työntekijä seisoi _asennossa_ eli tiukasti liikkumattomassa olotilassa koko palautteen ajan ja pyyteli anteeksi.. Kaameaa.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #17
Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

mun o pitänyt kirjottaa bloki aiheesta voiko orja olla ministeri. tiedän että turkkilaiset sulttaanit käytti eunukkki orjia tärkeissä tehtävissä mutta järjestelmä olikin hierarkinen.

antiikin demokratia oli tarkoitettu vapaille miehille. ei siis orjille taikka eunukeille. kun katsoin ministerien velkasaldoja, tuli mieleen pari juttua.
1. tyyppi joka ei kykene omia asioitaan hoitamaan, tuskin kykenee muidenkaan.
2. jos sinulla on satoja tuhansia velkaa, olet pankin orja.

kun tuohon lisätään työn orja. siis henkilö joka on niin köyhä että joutuu myymään itsensä toisen palvelukseen, onko meillä yhtään vapaata miestä hallituksessa? tietysti orjia tarvitaan, mutta tarvitaanko niitä päätöksiä tekemässä?

Susanna Kaukinen

Sunko blogista mä luin noista eunukkiministereistä? Aika lailla kuvaa nykyisten suomalaisten ministerien roolia, kun imperiumin ikeessä töitään tekevät ja nielevät Berliinin käskyjä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Miksi kukaan tekisi töitä, jos ei ole pakko?

Susanna Kaukinen

Miksi kukaan kirjoittaisi blogeja, jos ei ole pakko?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen
Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #19
Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #20

Onko taas niin, että laiskuus paljastuu oikeistolaisten vitsaukseksi?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #21

Ei varmaankaan,mutta pieni paradoksi kylläki on olemassa.. oikeistolaiset syyttävät kasvun pakosta sosialisteja,mutta silti itse eivät ole valmiita evääkään liikuttamaan ilman palkkiota minkä antaminen vaatii jo itsessään sitä kasvua. Nimittäin raha/palkkiot ovat vain mahdollista silloin,kun on ylijäämää..sitä ei tarvita muuten.Näin karkeasti sanottuna..

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ehkä siksi,koska haluaa tehdä jotakin?

Susanna Kaukinen

Täähän on tämä ihmiskuva ero. Oikeistolaiset ja konservatiivit olettaa, että ihmiset vain makaisi koomankaltaisessa pilvessä koko elämänsä, jos ei ruoska pauku. Oletus on täysin älytön, mutta tuntuu, ettei ihmiset parane tästä ajattelun tavasta.

Vastaavasti monet muut tietää, että ihminen on lähtökohtaisesti hyvin utelias ja kohtuullisen toimelias olento, joka harvoin kykenee olemaan tekemättä jotain luovaa. Monta kertaa nämä omaehtoiset tekemiset ovat erittäin hyödyllisiä.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Riippuu ehkä toimialasta, millainen johto on yritykselle parempi.

Joillakin aloilla, joissa työntekijät tekevät mahdollisimman itsenäisesti työtä, on hyvä että työntekijät osallistuvat päätöksentekoon. Tai ehkä olisi paras perustaa osuuskunta.

Sitten taas on toimialoja, joilla tarvitaan johtajia ja esimiehiä. Mielestäni johtajuus on ammatti, jossa voi kehittyä ja siinä pitää ehdottomasti ottaa ihmiset huomioon. Hyvä johtaja jakaa työtehtävät selkeästi ja opastaa.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

riippuu hommasta ja duunareista. mulla ol inttikaver kevääl mestarina. se kiukkus, miks helevetissä hän tääl joutuu olee, jäänne 30 luvulta. ammattimiehiä, osaatte tehdä tälläsen ilman häntä. (hiukka liioitteli, kirjapaino jossa sellaiset kuvat että tarvittiin yks mies puhelimeen suunnittelijoita patistelee)

muutama vuos sitten toimitusjohtaja kysy yhestä toisesta mestarista onks se yleensä käynyt työmaalla. mä sanon että en o kerennyt vahtii. toimari alkoi epäillä kun työmaa koko aika etuajassa ja laatuakin tilaaja kehui.

raksalla kyllä tehokkain vastaava mestari on sellainen joka pitää huolta että piirustukset ja materiaalit on ajoissa. eikä sotke hommia.

että on ihmisiä jotka vaatii ohjausta, sit on porukoita jotka toimii paremmin kun kukaan ei sotke.

Susanna Kaukinen

Esimies on mun mielestä huono termi, jos aloitetaan ihan siitä. Delegaattien käytön joissain tilanteissa ymmärrän, koska tällöin koordinaattorilla on suorittavan työn tekijöiden mandaatti ja luottamus.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

kun ihmishengestä on kysymys, pitää olla lain mukaan vastaava mestari, tai ylilääkäri.

Toimituksen poiminnat