Anarkistisia otteita I

  • Oscar Wilde paljasti vahvan vapauden kaipuunsa runossaan "Sonetti Vapaudelle" ja luettuaan anarkokommunisti Peter Kropotkinin töitä (jota hän kuvasi "mieheksi, jonka sielu on kaunis kuin valkoisella Kristuksella, joka vaikuttaa tulevan Venäjältä") hän totesi olevansa anarkisti. ~ Oscar Wilde: The Soul of Man under Socialism

 

  • "Kaikki taloudelliset ideat, joita olen kehittänyt 25 vuoden aikana voidaan tiivistää näihin sanoihin: maatalouden ja teollisuuden federaatio. Kaikki minun poliittiset ajatukseni kiteytyy yksinkertaiseen malliin: poliittiseen federaatioon tai desentralisaatioon." ~ Pierre-Jospeh Proudhon (1863)

 

  • "[Valtiososialismi on] kaikkien aikojen hirvittävin, hyödyttömin ja tuhoisin järjestelmä” ~ Pjotr Kropotkin, kymmeniä vuosia ennen Venäjän vallankumousta

 

  • "Me olemme vakuuttuneita siitä, että vapaus ilman sosialismia on etuoikeuksia ja epäoikeudenmukaisuutta ja siitä, että sosialismi ilman vapautta on orjuutta ja barbariaa." ~ Mihail Bakunin

 

 

"Vangittujen toveriden puuttuminen ei silti jättänyt hautajaistilaisuutta tyhjäksi. Kaksikymmentätuhatta ihmistä marssi kaksi tuntia kestäneessä kulkueessa, orkesterin torvien jäätyessä helmikuun pakkasessa.

Joukossa oli anarkisteja mustine lippuineen ja sosialisteja punaisineen, työväen järjestöjen jäseniä, opiskelijoita, tiedemiehiä, kansaa. Tolstoi-museon kohdalla kulkue pysähtyi hetkeksi ja laski lippunsa osoittaakseen kunnioitusta toiselle suurelle venäläiselle.

Tolstoilaiset soittivat Chopinin Hautajaismarssin. Goldman, yksi vapautetuista anarkisteista, työväen, opiskelijoiden ja tiedemiesten edustajat pitivät puheita, samoin Sosiaalivallankumouksellisen puolueen ja Kommunistisen puolueen edustajat.

Tämä oli samalla viimeinen kerta, kun anarkistien tunnuksia voitiin julkisesti kantaa Venäjällä, viimeinen suuri mielenosoitus kommunistista diktatuuria vastaan seuraavaan seitsemäänkymmeneen vuoteen."

~ Pjotr Kropotkinin hautajaiset, 1921

 

 

Me painotamme, että hierarkioiden vastustus ei ole anarkisteille rajoittunutta vain valtion ja hallinnon vastustamiseen. Hierarkioiden vastukseen kuuluu kaikken autoritääristen taloudellisten, poliittisten ja sosiaalisten suhteiden vastustaminen ja aivan erityisesti niiden, jotka liittyvät kapitalistien pääoman ja palkkatyön sovittamattomaan ristiriitaan.

Tämä on havaittavissa Proudhonin argumentista, että "Pääoma… poliittisella kentällä on verrattavissa hallintoon … Kapitalismin taloudellinen idea, hallinnon tai auktoriteetin politiikka ja teologinen idea kirkosta ovat kolme identtistä ideaa, jotka linkittyvät toisiinsa monin tavoin.

Hyökättäessä yhtä niistä vastaan hyökätään niitä kaikkia vastaan … Mitä pääoma tekee työvoimalle ja valtio vapaudelle, sen kirkko tekee hengellisyydelle. Tämä itsevaltiuden kolmiyhteys on yhtä tuhoisa käytännössä, kuin se on teoriassa. Tehokkain tapa sortaa kansa on samanaikaisesti orjuuttaa sen ruumis, sen tahto ja sen järki."

Ja me havaitsemme Emma Goldmanin vastustavan kapitalismia, koska se tarkoitti sitä "että ihminen joutuu myymään työnsä" ja koska sen tähden "hänen halunsa, taipumuksensa ja päätöksensä on alennettu herran tahdon alaisuuteen."

Neljäkymmentä vuotta aiemmin Bakunin teki saman huomion sanoessaan, että nykyisen järjestelmän alaisuudessa "työläinen myy itsensä ja vapautensa sovituksi ajaksi" kapitalistille palkan vastineeksi.

 

SusannaKaukinen1
Mäntsälä

[Politiikka] George Orwell, Ursula K. Le Guin, Naomi Klein, David Graeber, Pierre-Joseph Proudhon, Murray Bookchin, Slavoj Žižek, Pjotr Kropotkin, Santeri Alkio, Mihail Bakunin, Nestor Makhno, Vladimir Lenin, James C. Scott
[Filosofia] Diogenes Sinopelainen, Friedrich Nietzsche, Simone de Beauvoir, Jean-Paul Sartre, Bertrand Russell, John Gray (UK)
[Talous] Robin Hahnel, John Maynard Keynes, Karl Marx, Friedrich Engels, Dan Ariely, Adam Smith
[Työ] Ricardo Semler, Elizabeth Gilbert, Tobias Mayer, Tom DeMarco
[Uskonto] Susan Blackmore, Christopher Hitchens, Khalil Gibran, Richard Dawkins, Arthur Jeon, Anton LaVey, Zsuzsanna Budapest, Silver RavenWolf, Caitlin Matthews
[Harrastukset] Masutatsu Ōyama, Dan Inosanto, Bruce Lee
[Viihde] Billy Connolly, Russell Brand

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu