Sydämellinen separatisti Kuiskauksia vapaudesta

Lampaiden marssi

  • Lampaiden marssi
  • Lampaiden marssi
  • Lampaiden marssi
  • Lampaiden marssi
  • Lampaiden marssi

Se vaan on jotenkin niin hassua. Erittäin surullista, jopa lohduttoman traagista, mutta samalla myös hassua. Samalla tavalla kuin se saattaa ensin naurattaa, kun jopa lippaa fillarilla, vaikka jälki voi olla todella kauheaa.

Platon sanoi jo iät ajat sitten, että apatian hinta yhteisten asioiden hoitoa kohti on se, että joutuu pahojen miesten hallitsemaksi. Tämä on edelleen täysin totta ja mikään ei lie muuttunut tässä muutamassa tuhannessa vuodessa. Lampaiden marssi jatkuu.

Lampaiden marssin tragedia on siinä, että lampaat eivät oikeasti ymmärrä asioita, koska eivät vaivaudu ottamaan selvää ja jos selvää ottavatkin, lukevat jotain valtamediapropagandaa, joka selvittää päätä kuin litran kossu.

Ajatellaan nyt vaikkapa tuota viimeistä blogia, jonka kirjoitin. Ei ole mitenkään vaikeaa ymmärtää asioita, jotka siinä selitettiin. Rahaa painetaan ja täten todellisuudesta voi vetää johtopäätöksen, että rahaa voi painaa, sanoi nyt sitten valtamedia tai oikeistoaivopestyt ekonomit mitä hyvänsä.

Edelleenkään ei vaadi mittavaa kapasiteettia käsittää, että jos rahaa painetaan, sen voi joko antaa a) kaikille b) rikkaille tai c) köyhille. Nyt rahat annetaan rikkaille, muut vaihtoehdot ovat kiistatta parempia ja auttaisivat nytkin vaikka kuinka paljon.

Ei enää homekouluja, ei enää itkua ja hampaiden kiristystä ulkomaanvelasta. Ei parkua siitä, että valuutta on niin kova, ettei vienti vedä. Ei harmaita hiuksia vanhuksista, jotka ei pääse ulos koko kesänä. Ei työttömyyttä, ei maksamatta jääviä velkoja, ei kurjuutta, Kokoomusta ja muuta skeidaa.

Lampaiden marssi jatkuu vääjämättömänä. Lampaiden päässä 1+1=3, kun Katainen, Stubb tai joku muu valtaeliitin politrukki niin sanoo ja valtamedia sen lampaiden kurkusta alas lapioi. Lampailla on vilu ja nälkä, mutta marssi jatkuu.

Lampailla on kuitenkin jonkinlainen ameebamainen reaktiivinen kyky reagoida ympäröivään todellisuuteen. Kun vilu ja nälkä yllättää, lampaat seisahtuvat ihmeissään, nostavat katseensa ruohosta, etsivät suurimmalta vaikuttavan johtajan ja jatkava marssiaan sen osoittamaan suuntaan.

Lampaiden marssi on loputon ja lampaiden marssilla koetaan vilua ja nälkää. Lampaita jää matkalle ja lampaat kärsii. Kaikesta huolimatta tämä lauma vääjämättä marssii kohti seuraavaa tragediaa kuin sopulit, jotka rynnivät toistensa perässä jyrkänteeltä alas.

Lampaiden marssin tulnee seuraavan kerran pysäyttämään vasta resurssipiikit ja ilmastonmuutoksen aiheuttama valtava romahdus. Toinen vaihtoehto lievään havahtumiseen on finanssikriisi. Lampaiden pitkä marssi on silti loputon, ellei ilmastonmuutos sitä ikuisesti lopeta.

Jos historiasta voidaan oppia jotain, se on se, että lampaiden marssi on ainoa ehtymätön luonnonvara, kunhan ympärstö sitä vaan jaksaa kantaa. Tällä hetkellä se on erinomaisen epäselvää, mutta jokainen kunnon lammas tuijottaa ruohikkoa ja marssii kiltisti hamaan hautaansa asti, sillä sellainen on lampaan olemus, silmät tiukasti ruohossa kun lokit paskoo selkään.

Samapa se, vaikka henki menisi, kunhan ei vaan itse tarvitsisi ajatella ja kyseenalaistaa yleisiä uskomuksia, jotka on tehty niskaan paskovien lokkien leiviskän kasvattamiseksi. Tulkoot vaikka kuolema, mutta lammas valitsee aina omat varpaansa, jos johonkin on aivan pakko tuijottaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Ei enää homokouluja" oliko kiroitusvirhe ?

Apatia on myös yksi seitsemästä kuoleman synnistä.

Susanna Kaukinen

Joo, tottakai. Ei kai meil oo homokouluja nytkään? ;-) Apatia on mitä on. Sitä saa mitä tilaa. Eihän se lopulta mun ongelmani ole, jos ihmiskunta tahtoo sen itsemurhan tehdä.

Jukka Mäkinen

"Eihän se lopulta mun ongelmani ole, jos ihmiskunta tahtoo sen itsemurhan tehdä."

Ei se varmaankaan tahdo. Siltä vaan puuttuu kyky ajatella sitä ja keinot estää se.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #4

" ...Siltä vaan puuttuu kyky ajatella sitä ja keinot estää se." Ihmiskunta hakeutuu suurten oppi-isien opetusten pariin, nyt kun suuntaa haetaan laumalle pelastukseksi ja jopa vastoin tapojaan kääntävät rintamasuuntaa uhkaaville vaaroille, mitkä ne sitten voisivat olla? Aristoteles, oli Platonin oppilas, käsitti ihmisen yhteiskunnalliseksi olennoksi, jonka ihanteena on elää hyvä elämä yhteisön jäsenenä. Valtio on väline yksilöllisen persoonallisuuden kehittämiseksi.

Susi voisi kyllä tappaa koko lammaslauman, ellei sitten joku lampaista pysy paikallaan ja näyttele kuollutta, mutta ei, mistä lampaat tällaista oppisivat?

Koira voi ajaa lampaat jokeen, ja lampaat hukkuvat märän villan painoon...

Ilmastonmuutos on toistaiseksi viherryttänyt maapalloa (CO2 + fotosynteesi), joten lampaiden elinolot ovat parantuneet...
.
.
.
Mutta lampaiden marssi ehkä jatkuu...

Lokitkin jatkavat pesimistä, lokkiyhdyskunnissa jotkut muutkin linnut löytävä turvan pesinnän ajaksi, lokit nimittäin puolustavat ankarasti yhdyskuntaansa pesärosvoilta ja samalla puolustuskyvyttömät muut linnut saavat turvan yhdyskunnassa.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #4
Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Entäpä jos vain olet vihanlevittämisesi kanssa väärässä. Minusta olet. Eivätkä muut ihmiset ole olenkaan tyhmiä. Ehkä olet sitten itse.

Haluaisit sotkea lopunkin tästä. Mitä rahanpainamista, devalvointia jne...Ihan kuin suomen ympärillä olisi vielä muurit. Ei, ei se vaan toimi niin. Ihmisten köyhdyttämisetä noin ei olisi hyötyä juurikaan. Koska kaikki vienti vaatii myös tuontia nykyään. Se kallistuisi. Ei kyllä rakenteet on pistettävä kuntoon. Liian laajaksi paisunut julkinen sektori on laitettava järkeviin mittoihin ja sitä kautta saatava verot laskuun. Ostovoimaa ihmisille. Vähän saksan malliin.

No sitten kun imf sanelee mitä tehdään valinnat on tehty.

Susanna Kaukinen

Rahaahan painetaan koko ajan, rikkaille.

Miksi rikkaille?

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Ehkä täytyy ensimmäisenä käsittää se, mikä on rahan todellinen arvo. Sitä kun ei ole enää esim. kultaan sidottu.

Jopa Esko Aho on jälkeenpäin myöntänyt, että 90-luvun lamaan olisi auttanut devalvointi.

Rahamarkkinat ovat globaalit. Ulkomaan kauppaa voidaan käydä millä valuutalla tahansa, jonka vaan ostaja ja myyjä hyväksyvät. Voimme käyttää vaikka jeniä, rublaa, dollaria.

Oma raha tarvitaan sisämarkkinoiden takia. Demokratiakin toimii parhaiten pienissä yhteiskunnissa.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Aku Ankassa oli loistava tarina kapitalismista.

Roope Ankka hankki maatilan, jossa hän hoiti maataloutta ja vieläpä keräsi kaiken maallisen mammonansa tilalla olevaan valtavaan laariin.

Tuli tornado, joka levitti rahat maailman ääriin ja teki kaikesta kansasta miljonäärejä. Kukaan ei enää tehnyt töitä, kun rahaa oli niin ettei p****lle taipunut.

Roope ei katastrofista hätääntynyt. Hän jatkoi rauhassa maatilan hoitamista ja rekrytoi veljenpoikansa Aku Ankan vahtimaan tiluksia haulikon kanssa.

Kapitalistina Roope tiesi, että pian työtä tekemättömille tulisi nälkä ja kun kukaan muu ei enää tehnyt töitä paitsi Roope, niin hän löisi pian rahoiksi tilansa tuotteilla.

Näinpä kävikin ja kohta alkoikin melkoinen kansainvaellus Roopen myyntitiskille.

Vaan kuinka ollakaan.

Kananmuna maksoikin 1 000 000 dollaria tai mitä valuuttaa Ankkalinnassa käytettiinkään.

Kurpitsa maksoi 10 000 000

Kana 100 000 000

jne.

Pian Roopella oli laari taas täynnä rahaa ja köyhtynyt kansa palasi työpaikoilleen.

Näin elämä Ankkalinnassa oli taas raiteillaan.

En tiedä mikä Carl Barksin opetus oli tai oliko hänellä edes tarkoitus opettaa tarinallaan mitään.

Mieleen jäi kuitenkin se, ettei maailma pyöri, jos kaikilla on yltäkylläisesti kaikkea.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ja meinasit asian olevan totuus asiasta,koska se oli Aku Ankassa Roopen tekeleitä?

Itkeäkö vai nauraa.. yksi totuus siinä oli ja se oli kapitalismin totuus,se pakottaa noin tapahtumaan ilman kaikkien rikkauttakin. Mikäli eivät ihmiset olisi rikkaita,niin ne olisivat sitten maaorjina Roopelle. Sitä vain ei tohdittu laittaa mukavaan lastenkirjaan ettei asian toinen puoli tulisi liian selväksi.

Susanna Kaukinen

No esimerkki on absurdistanista. Ei sitä rahaa voi niin paljon painaa, että kaikki €U:n 123 miljoonaa köyhyysrajan alla olevaa sieltä nousee biitsille dokaan skumppaa.

Silti jotain voitaisiin tehdä, mutta rahat annetaan rikkaille. Tää on ku keskiajalla.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

tarinan opetus on, ellei köhillä ole rahaa, kananmunat mätänee tiskiin ja kaikki kuolee nälkään.

elikkä tos kerrottiin se yksinkertanen totuus että rahajärjestelmä romahtaa ellei raha kierrä. kun se kiertää nopeasti ja suurissa määrin, velat katoaa eli ne voi maksaa yhdellä kananmunalla kun aluksi piti olla repullinen.

Susanna Kaukinen

Niinpä. Tää systeemi on nyt niin läpipaska, että voi vaan toivoa, että se romahtaa omaan mahdottomuuteensa.

Steele on ainakin sitä mieltä, että se on väistämätöntä:
=> http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Jos nyt ei ihan lampaita kaikki olla niin tässä olisi sinulle mielenkiintoista luettavaa:

http://www.theguardian.com/environment/earth-insig...

Susanna Kaukinen

Tää oli todella piristävää, että tämmönen ex-CIA top brass äijä on näin helvetin kartalla!

- "The Open-Source Everything Manifesto: Transparency, Truth and Trust, he told the audience that all the major preconditions for revolution – set out in his 1976 graduate thesis – were now present in the United States and Britain."

- "There are two 'stops' on greed to the nth degree: the first is the carrying capacity of Earth, and the second is human sensibility. We are now at a point where both stops are activating."

- It's not just the US, he adds. "The preconditions of revolution exist in the UK, and most western countries. The number of active pre-conditions is quite stunning, from elite isolation to concentrated wealth to inadequate socialisation and education, to concentrated land holdings to loss of authority to repression of new technologies especially in relation to energy, to the atrophy of the public sector and spread of corruption, to media dishonesty, to mass unemployment of young men and on and on and on."

--- So why isn't it happening yet?

"Preconditions are not the same as precipitants. We are waiting for our Tunisian fruit seller. The public will endure great repression, especially when most media outlets and schools are actively aiding the repressive meme of 'you are helpless, this is the order of things.' When we have a scandal so powerful that it cannot be ignored by the average Briton or American, we will have a revolution that overturns the corrupt political systems in both countries, and perhaps puts many banks out of business. Vaclav Havel calls this 'The Power of the Powerless.' One spark, one massive fire."

...aivan mahtava artikkeli kaiken kaikkiaan - kiitos paljon! :-)

Susanna Kaukinen

Oli niin hyvä teksti, että raapasin siitä blogin!

Kumous kipinän päässä
=> http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Toimituksen poiminnat