Sydämellinen separatisti Kuiskauksia vapaudesta

MITÄÄN EI OLE OPITTU, MITÄÄN EI OPITA: PS HAKOTEILLÄ

  • MITÄÄN EI OLE OPITTU, MITÄÄN EI OPITA: PS HAKOTEILLÄ
  • MITÄÄN EI OLE OPITTU, MITÄÄN EI OPITA: PS HAKOTEILLÄ
  • MITÄÄN EI OLE OPITTU, MITÄÄN EI OPITA: PS HAKOTEILLÄ
  • MITÄÄN EI OLE OPITTU, MITÄÄN EI OPITA: PS HAKOTEILLÄ

Kari Ilkkala (PS) kirjoitti ihan ansiokkaan tekstin talouden yleistilanteesta. Siitä kuitenkin puuttui täysin keskeisiä seikkoja, joten mainitsen ne nyt tässä jutun jatoksi.

Sinänsä kannatan omavaraisuusasteen selvää nostamista energiantuotannossa, koska sille on paljon hyviä syitä. Vaihtotase on yksi, ympäristönsuojelu toinen, resilienssi kolmas ja neljäs on se, että öljyala on täysin rikollinen ja epähumaani.

 

I.

Ensimmäinen puuttuva seikka on kuitenkin valuutan kovuus. Euro on liian kova Suomelle ja se haittaa vientiä. Sen takia joko euron arvoa pitäisi laskea tai ottaa sen tilalle markka, jonka arvo pitää sovittaa siten, että vienti vetää nykyistä paremmin.

 

II.

Toinen puuttuva seikka on setelirahoitus. Setelirahoituksella, joka jaetaan kaikkein vähävaraisimmille saadaan luotua kulutuskysyntää, koska kaikkein vähävaraisimmat käyttävät kaiken rahan, jonka saavat - ja reaalitalouteen - ei keinotteluun, kuten rikkaat.

Lisäksi tuo teko on humaani, etenkin nykyisessä varsin inhimillisesti hirvittävässä tilanteessa, jossa lukematon tuhatmäärä ihmisiä on tehnyt jo itsemurhan taloustilanteen takia ja ilman sähköä ja kotia elää €U-alueella miljoonia.

Samalla setelirahoituksella voidaan laskea valuutan arvoa, jolloin joko koko €U:n (euron tapauksessa) tai Suomen (markan tapauksessa) arvo laskisi ja se auttaisi vientiä.

Tällä hetkellä EKP on lähinnä luonut rahaa rikkaille, jolloin raha ei siirry reaalitalouteen eikä lisää kysyntää. Rikkaille annetut rahat vain kasvattavat finanssimarkkinoiden kuplaa ja rakentavat seuraavaa lamaa, eikä reaalitalous hyödy ollenkaan. Ei siis tule työpaikkoja. Rikkaiden setelirahoitus on paitsi moraalisesti sietämätöntä, myös tyhmää.

 

En itsekään kannata ollenkaan velan ottamista elvyttämiseen, vaan nimenomaan seteli- tai paremminkin bittirahoitusta, joka jaetaan esittämälläni tavalla. Määrä pitää katsoa sopivalla tavalla, jotta se yhtäältä elvyttää ja toisaalta laskee sopivasti valuutan arvoa.

Esteenä on ainoastaan poliittinen tahto, koska rikkaat aina vastustavat valuutan arvon laskemista. Heille pitää lyödä luu kurkkuun ja tehdä se, mikä on yleisen hyvän mukaista.

Haasteena tässä on se, että oikeisto on vuosikymmeniä aivopessyt kansaa setelirahoitusta vastaan, mutta ei todellakaan siksi, että se hallitusti käytettynä olisi huono väline, vaan siksi, että se on halunnut varmistaa oman omaisuutensa arvon maksimaalista säilymistä.

Rikkaimmat ovat siis tälläkin tavalla kusseet kansan muroihin. Olisi aika havahtua ja sanoa tälle perhanan eltaantuneelle euroeliitille, että Nyt Saa Riittää!

 

 

Kommenttien takia kirjoitin tälle blogille myös jatkoartikkelin: Markkinat luo enemmän ongelmia kuin ratkaisee.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Susanna Kaukinen

Occupy Money Movement kannattaa yllämainitusta sitä kantaa, että elvytetään kuvatusti eurossa. IPU (jonka jäsen en edelleenkään ole) kannatta sitä, että elvytetään kuvatusti markassa.

Oma arvioni on, että suomalaiset ovat säntillisempiä rahataloudessaan kuin EU yleisesti, joten suomalaisille näistä kahdesta vaihtoehdosta parempi olisi elvyttää kuvatusti markassa.

OMM on toista mieltä, käsittääkseni.

Löydät OMM:n kannanottoja täältä:

=> http://occupymoneymovement.puheenvuoro.uusisuomi.fi/

Susanna Kaukinen

Muita kiinnostavia toimijoita on mm. Suomen Taloudemokraatit, Paljastetaan rahan valhe -ryhmä facebookissa ja tottakai Positive Money.

Nämä ryhmät kiinnittävät huomiota rahan syntymekanismiin, joka on kansalle erittäin epäedullinen. Timo Soini on osaltaan tehnyt selväksi, ettei uskalla puuttua tähän asiaan.

Linkit:

Paljastetaan rahan valhe:
=> https://www.facebook.com/groups/272097931075/

Positive Money:
=> http://positivemoney.org/

Talousdemokraatit:
=> http://www.talousdemokratia.fi/

Timo Soini (PS) talousdemokraatin haastattelussa
=> https://www.youtube.com/watch?v=YNNM6ys6NCw (kts. kohta 3:00 => )

Matti Pulli

Kyse ei ole niinkään aivopesusta, vaan siitä, että (uus)keynesiläinen talouspolitiikka ei vain yksinkertaisesti toimi. Kun valtio luo keinotekoisesti markkinahäiriöitä, kasvua tulee aina seuraamaan raju lasku. Tällainen kasvun luominen käytännössä millä hinnalla hyvänsä tarkoittaa siis automaattisesti aina myös sitä, että kasvua luodessaan valtio luo aina myös laskua, joka tulee kuitenkin aina todennäköisemmin kuin kasvu. Ja tähän tietysti tulee ynnätä kaikki muu sosialistinen roska, jota työnnetään aina kaupanpäälliseksi.

Ja ei se seteli sieltä painokoneesta sille köyhälle muutenkaan koskaan päädy.

Susanna Kaukinen

Tuo nyt on ainoastaan markkinafundamentalistin mielipide, eli vain laissez faire kapitalismin kannnattajan jorinaa, jota myös kilipääkapitalismiksi kutsutaan.

EKP luo koko ajan rahaa, mutta se päätyy vääriin käsiin.

Suurin osahan rahasta luodaan yksityispankeista velkana. Tämä veroluontoinen riisto-oikeus pitäisi ehdottomasti ottaa pois yksityisistä käsistä. On järjetöntä, että kansa joutuu maksamaan pankkien keinottelutappiot, muttei pääse edes osingolle luotavasta rahasta kannettavasta korosta - joka siis on veroluontoinen.

Kannattaa vielä muistaa sekin, että markkinat toimii yleisesti erittäin huonosti. Jatkuvat nousu- ja laskukaudet ja jo markkinoiden perusrakenteisiin kuuluva pääoman kohtuuton kasaantuminen - jonka juuret siis on korollisen lainan antamisessa ja palkkatyössä - tässä vain muutama syy siihen, miksi markkinat ovat aivan surkea mekanismi.

Kirsikkana kakussa on tietenkin ikuisen kasvun tarve, joka on aiheuttanut ekokatastrofin planeetallemme.

Jep. Se, että uskoo markkinoiden erinomaisuuteen uskonnonomaisesti ei tee niistä sen parempia. Chris Hedgesin sanoin: säätelemättömät markkinat on vallankumouksellinen voima.

Niin huonosti tuo laissez faire toimii. Se päätyy väkivaltaan.

Susanna Kaukinen

Kirjoitinkin saman tien aiheesta blogin, jossa murskaan koko markkinajärjestelmän aivan kokonaan. Onnea matkaan vastaperusteluille. Luultavasti pystyt vaan itkemään mantraa "mutku Neuvostoliitto".

Markkinat luo enemmän ongelmia kuin ratkaisee:
=> http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Olavi Mansikka

Kyllä sit rahaa saa kun tekee töitä. Ite aloitin urani aikoinaan pikku rintanappien ja muiden myynnillä... Marjoja keräämällä. En missään nimessä väitä suomalaisia työttömiä laiskoiksi. erilaisen arvomaailman mun kanssa omaaviksi enemmän. Ikinä ole ymmärtänyt miksi pitää antaa ilman vastiketta rahaa muille...

Susanna Kaukinen

Noh, et nyt vain näe sitä, että nämä uudet sukupolvet, jotka velkaannutetaan opintojen takia ja joille ei ole tarjota mitään työtä eivät tule suhtautumaan tuohon sinun argumenttiisi kovinkaan suopeasti.

Olavi Mansikka

opintojen takia velkaantua? ei ole pakko ottaa opintolainaa. toki se hiukan helpottaa elämää. Velan ottaminen on oma valinta. ja kannattaa toki valita ammatti sen mukaan jossa on töitä. ihan perusaloilla on työvoimapula olemassa.

Ja miksi kukaan tosta pahastuisi? en mä väitä muuta kuin että työtä on aina tarjolla. Ite tuli kovinkin hyville tienesteille marjahommissa päästyä. en väitä että olsi maailman helpointa rahaa ollut mutta kyllä mä kesässä sihen aikaan pääsin sinne 15000-20000 markkaa 80-90 luvalla. siihen aikaan toi oli iso raha. Toinen mitä tuli tehtyä oli pullojen keräys. ihan kivoihin rahoihin vuodessa pääsin sitäkin kautta. En siis väitä että kukaan on laiska. väitän vain että mahdollisuuksia on jos haluaa... ehkä ainoa joka voi jotenkin tosta pahastua olet sinä. mutta sähän oot niin söpösti ihastunut mun tyyliin kirjoittaa...

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #8

Opintojen takia ei *vielä* *Suomessa* joudu velkaantumaan kovin raskaasti. On todennäköistä, että tämä pyritään jatkossa muuttamaan suuren maailman malliin, eli siihen, että yliopistosta valmistuvalla on asuntolainen verran opintovelkaa.

Pullojen ja marjojen keräilyllä ei elä säällisesti, eikä noista hommista tule jatkossa todennäköisesti olemaan minkäänlaista polkua uralla eteenpäin.

Se, mikä pitäisi nyt käsittää on että maailma on muuttunut noista ajoista. Työn siirtyminen halpatyömaihin, työn automatisoituminen ja resurssihuiput tulevat aiheuttamaan armadan työttömiä ihmisiä, jotka elävät työn osalta täydellisen näköalattomassa maailmassa.

Tässä maailmassa ihmiset alkavat uudestaan kysymään, miksi asiat ovat näin ja vanhat peikot nostavat päänsä ja ajavat kapitalismin vähintäänkin ahtaalle, ellei peräti pakosalle.

Eilinen on kuollut.

Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #9

taas sä hiukan oiot. Mä asuin tuolloin kotona eli menoja ei pahemmin ollut. säästin rahat ja sijoitin. tein pikkukauppaa eri asioilla. osan sijoitin osakkeisiin. tais olla sellainen pikkufirma kuin nokia. Ikääkin mulla oli noihin aikoihin sellainen 13-18... ihan kivan tuoton sain sijoitetulle omaisuudelle.

Itse kannatan kyllä "ilmaista" koulujärjetelmää. rahahan tulee veronmaksajilta siihen. se mitä en kannata on ulkomaalaisten opiekelijoiden vastikkeeton opiskelu samoilla eduille. tälle ei mun mielestä ole mitään perusteluja. verorahojahan heistä harva suomeen sijoittaa...

Ihminen kyllä tulee hyvinkin pienellä rahamäärällä toimeen. jos vaan haluaa. ja ihan laadukastakin elämää voi elää. no sanos paljon sitä rahaa pitäisi laittaa per köyhä? ja mikä olis raja?

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #10

No tuosta nyt saa vaikka minkälaisia lukuja, kun eri ihmisiltä kysyy ja sitten se riippuu siitä asuuko Helsingissä vai jossain maaseudun pitäjässä. Musta kiinnostavampaa kuin keksiä tässä joitain euromääriä on pohtia sitä, että järkeväähän olisi se, että ihmiset saavat todelliseen tarpeeseensa.

Jos meinaat tuota setelirahoitusasiaa, etkä yleisemmin, niin en osaa nopeasti ravistaa hihasta tuohon numeroa. Sitä pitäisi ihan oikeasti kysyä ekonomilta tai ottaa aikaa asian laskemiseen.

Mutta jos pohditaan niin, että rahan arvo pitäisi laskea vaikkapa 10%, niin sen tarkoittaisi sitä, että rahaa pitäisi painaa luokkaa 11% lisää kiertoon, jos rahan arvo todella reagoi lineaarisesti painetun rahan määrään.

Hihasta ravistellen käteistä rahaa on liikkeellä n. 1000 miljardia euroa ja jos se olisi vaikkapa 5% kierrossa olevasta eurorahasta, niin rahaa olisi kierrossa 20.000 miljardia euroa.

Tuosta saataisiin 2200 milardia euroa jaettavaksi, jos koko raha pantaisin kerralla jakoon. Euroalueella asunee luokkaa 500 miljoonaa ihmistä ja jos ruiske kohdistettaisiin vähävaraisimpaan 10% kansoista, niin saajia olisi 50 miljoonaa.

Jokainen saisi 44.000€. Tätä tuskin kannattaisi jakaa kerralla, mutta jos jakaisin 500€/kk, niin rahaa riittäisi jaettavaksi korkoja huomioimatta yli 7 vuodeksi.

Ja tää on nyt siis aivan hihasta ravistelua.

Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #12

tottakai riippuu missä asuu. kuitenkin loppupeleissä asenteista. onko valmis antamaan vapaa-aikaansa siihen msisä tienaa vai pitääkö rahaa saada ilman vastiketta. sitä vastaan olen. nyt kun on käynyt selväksi että olen oman omaisuuteni rakentanut omalla työllä. Olen kait oikeuttu silloin rahoihini?

Ja homman tekisi uskottavmmaksi jos sulla olis oikeita lukuja esittä. ei vain ihasta ravisteltuja...

ja koska uskon tekoihin heitän sulle haasteen. kun olet hyvin tienaava ja kannatat tota järjestelmää. pistä sä kolmelle köyhälle toi 500 € 7 vuoden ajan. mä kahdelle ihan siitä syystä että olet mua paremmin tienaava. tehdään sitten asioita eikä vain meuhkata?

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #14

Noh, mulla on vielä asuntolainat maksamatta ja en pystyisi mitenkään tuollaista rahaa jakamaan. Mulla jäisi ehkä 200€ käyttörahaa kuussa, hihasta ravistaen, niinä kuukausina joina on päivystykiä eikä niitä ole joka kuussa. Ei jäisi ruokaan rahaa ollenkaan. Lisäksi annan jo niin paljon rahaa nyt pois kun pystyn, joskus vähän ennemmänkin ja sitten pitää kituuttaa.

Oli vähän turhan kova haaste.

Ja tää ny oli täysin asian sivusta, kyse oli keskuspankkirahoituksesta. Ja oli noi luvut ihan suuntaa-antavia kuitenkin, ei ny täysin nenästä puhallettuja.

Vastikkeellisuuden vaatimus on sikäli huono, ettei töitä kertakaikkiaan ole kaikille ja toisaalta ei siinä oo mitään järkeä, että kannetaan vettä kaivosta toiseen rangaistuksenomaisesti, jos ei järkevää työtä ole tarjolla.

Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #17

töitä kyllä on jos haluataan järjestää. en mä näe mitään ongelmaa esim vanhusten ulkoilutukseen tai sairaiden kanssa seurusteluun jos saa rahaa. eihän se tarvi edes olla ns tuottavaa. molemmat tossa piristys sekä vanhus että ulkoiluttaja. vastikkeettomassa mä näen vaaran. sitä pidetään saavutettuna etuna.

mitä tohon haasteeseen tulee juuri tämä on ongelma. laitat itsesi muiden eteen. asunnon voi vaihtaa pienempään. tietämässtä minkä kokoisessa asut. voit vähentää menoja menemällä ongelle ja syömä saalista. on noita vaihtoehtoja jos haluaa. kuten sanon teot mulle kertoo enemmän kuin puheet...

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #19

Mun työttömällä kaverilla on enemmän asuinneliöitä kuin mulla, joten et viitsisi. Ja kuten sanoin, annan pois jo nyt enemmän kuin mihin olisi varaa. Joten piikkisi menee kyllä nyt täysin ohi maalista.

Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #21

konkretiaa kaipaan. omat avustuskohteet olen kertonut. sä et ole avannut omiasi...

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #23

Enkä mä niitä tässä aio avatakaan. Avustuksen kohteeni on tarkkaan valittuja, enkä näe sille mitään syytä, että annan ne muiden räävittäväksi tässä.

Kerron kuitenkin yhden kohteen, johon olen antanut rahaa:

=> http://rollingjubilee.org/

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #32

Ja kenenkäs velkoja tuolla kuitataan? Itse en ainakaan löytänyt mitään tietoa. Täysin läpinäkymätöntä toimintaa, joka voisi aivan yhtä hyvin mennä seuotaan organisoijien omiin taskuihin.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La Vastaus kommenttiin #19

Tuollaisille palvelu- ja hoitoaloille, vanhusten kanssa seurusteluun, pitäisi tosiaan luoda enemmän työpaikkoja.

Työtä jakoon ja kaikille, vaikka sitten osa-aikaista, olisi ihan hieno ja mahtava juttu. Ainoo vaan, että joka työstä pitää palkka maksaa. Ei voida lähtee sille linjalle, että joistakin maksetaan palkkaa ja joistakin sosiaaliturvaa. Kohta muuten sairaaloissa siivotaan sossurahalla, eikä siivojat saa palkkaa.

Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #26

mä puhun eriasiasta. en varsinaisesta työstä vaan sosiaaliturvasta jossa on olemassa esim seurusteluvelvoite. ihan järjetöntä sohvalle makaamisesta maksaa. jos rahaa saa pitäisi olla sille velvoite. toki sairaat siitä poi. tai esim porrastettu jolla voi nostaa työtön ansiotuloaa nyt vaan esimerkkinä vanhusten kanssa seurusteluna. Mä en puhunut mistään siivouksesta ja muusta.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La Vastaus kommenttiin #31

Ihmisellä pitää olla aikaa etsiä töitä, kun on työttömänä. Eikä voi teettää ilmaista työtä, joten tuollainen velvoite on turha. Yleensä vanhusten kanssa seurusteluun kuuluu muutakin työtä, kuten siivousta tai nostelua.

Tietenkin on kiva, jos on jotain kerhotoimintaa, jossa voi ihmiset seurustella keskenään. Nythän on jo joillain paikkakunnilla asukastupia ja seurakunnan kohtaamispaikkoja.

Mahtavaahan se olisi, jos "tuottamatonta" työtä alettaisiin arvostaa.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La Vastaus kommenttiin #10

Ota huomioon sellainen, että kaikilla ei ole kotia, tai mahdollisuutta asua sellaisessa ilmaiseksi.

Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #28

jos se on niin hiton vaikea käsittää kirjoitusta mä puhuin nuoruudestani kun asuin vielä kotona. Nää kuulostaa vaan tekosyiltä ei ole mahdollisuutta. loppupeleissä on. asiat vaan täytyy järjestää sellaisiksi kuin haluaa eikä kuten osa odottaa että kotio tuodaan. Omasta mielestä hyvinvointi ja sosiaaliturva on osaltaan viety liian pitkälle. Kun tossa olen noita asuntoja joita muutama on hinnoitellut olen huomannut mielenkiintoisen seikan. Yleensä vasemmiston sijoitusasuinnoista vedetään ihän törkeää ylihintaa. Ite pyrin pitämään kohtuullisena.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La Vastaus kommenttiin #30

Kun kaikilla ei ole nuoruudessakaan sellaista kotia, jossa voi ilmaiseksi asua. Aika monet joutuvat antamaan kotio rahaa, eikä siitä jää silloin säästöön.

Monesti on myös niin, että jos vanhemmat saavat jotain asumistukea tms. niin se tuki lakkautetaan, jos lapsi menee töihin, niinpä sitten ne palkat menevät vuokraan, eivätkä pankkitilille.

Missä sellaisia vasemmiston sijoitusasuntoja on? Tarkenna vähän.

Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #9

kun nyt menit ottaamaan ton raha-asian esille. Marjanpoimin on toki verotonta tuloa. Poimijalle. toi raha jonka itse tienasin vastaa nykyrahassa 7500-10000 € noin suurinpiirtein. Ihan kiva lisäansiohan se on verrattuna moneen muhuun. toinen mitä tein oli metsän istutus. juuri ennen marjaaikaa. noilla rahoilla mä itseni ja opiskelut rahoitin. vuodessa tuli tilille noita noin 20000-30000 euroa. kesätienestejä. nuorella pojalla. jos haluat voin toki laittaa sulle noi tilinauhat niin näet. Istutuksesta valitettavasti meni sitten vero. Ei mun mielestä mitenkään huonosti. ja ihan kivasti eläisin tänä päivänä vuoden tolla 30000 sehän olis kuukaudessa tasaisella jaolla käteen 2500 €

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #11

Jep. Marjanpoimintaa ei vaan riitä kaikille ja tosiaan, pitäisi olla jotain näköaloja kuitenkin - harvan paikat kestää noita hommia pitkällä aikavälillä. Ja tosiaan talvella on aika huonoa marjanpoiminnan kanssa.

Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #13

aika monelle muuten riittää. nythän tuodaan ulkomaita myöten poimijoita...

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #15

No tuskin saadaan enempää kuitenkaan kuin joitakin satoja. Ei se ratkaise miljoonan ihmisen työntarvetta.

Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #16

meilläkös on miljoona ihmistä ilman työtä? tää oli mulle uutinen.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #18

En mä sanonut, että nyt on. Jotkut arvioi, että kokonaistyöttömyys kaikkinen opiskelemaan ja kotiinpakoineen on jopa luokassa 300.000-400.000 ihmistä. Viralliset tilastot on aina täysin vääristeltyjä.

Jatkossa mainituista syistä (työpako ulkomaille, automatisoituminen, resurssihuiput) työttömyys tulee lisääntymään entisestään. Tilannetta ei auta nykyinen talouspolitiikka, joka lisää työttömyyttä.

Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #20

no kun heittelet numeroita vastuuttomasti niin voi toinenkin työttämyys on 10000 henkeä. en sano että nyt mutta joskus tulee olemaan tai joskus on ollut. Molemmat ollaa todnnäköisesti oikeassa. Pyhässä vihassakin kannattaa tarkkuuteen. muuten syyllistyt samaa mistä syytät oikeistoa eli sumutukseen.

Käyttäjän ViiviPartanen kuva
Viivi Partanen Vastaus kommenttiin #20

Mansikka on maailman onnellisin ihminen, koska saa kuluttaa arkensa ylimääräiset voimat kanssasi kisaillen. Tarkoitan siis että olet hänen arkihaasteensa ja työpäiviensä ilo! ;)

Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #24

lomalla on kiva kirjoitella... en mä työpäiviä tähän kuluta.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #20

"Viralliset tilastot on aina täysin vääristeltyjä"

Tämmöisiä on niin kovin helppo heitellä, ei niitä kuitenkaan itsestäänselvyytenä saa esittää vaan pitää antaa jotain kouriintuntuvaa sanojen tueksi.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La Vastaus kommenttiin #11

Ihmiset asuvat enimmäkseen kasvukeskuksissa, joista on pitkä matka metsään ja kulkeminen Suomessa vasta onkin kallista.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mielestäni meidänkin yhteiskunnassa on paljon sellaista työtä mistä ei palkkaa makseta,mutta siitä voitaisiin kyllä maksaa ja innokkaita tekijöitä löytyisi.

Se on yksi tapa saada yhteiskunta pyörimään. Toinen eli lähes nykyinen tapa on kapitalistinen tapa. Siinä jotkut päättää työpaikkojen määrän ja samat yleensä päättää ketä/mitä ylipäätänsä jotakin saa ostaa niillä hänen maksamillaan palkoilla. Tämä on hieman tahmeaa..mutta kapitalistit tykkää.. työttömyyteen syykin on vain palkkaa vaativat työntekijät samoin kuin robotisaatioonkin on syyllisiä vain palkkaa vaativat työntekijät.

Toimituksen poiminnat