Sydämellinen separatisti Kuiskauksia vapaudesta

Poliisin lippuvainot fasismia

  • Poliisin lippuvainot fasismia
  • Poliisin lippuvainot fasismia
  • Poliisin lippuvainot fasismia

On täysin käsittämätöntä, että poliisi estää Suomessa poliittisten mielipiteiden ilmaisun takavarikoimalla mielenosoittajien lippuja. Vasemmistonuoret reagoivat asiaan punaisten lippujen osalta enkä minä näe miten muunkaanväriset liput olisivat jollakin tavalla poliisien mielivallalle vapaita.

On aivan mahdotonta hyväksyä sitä, että vasemmistoliberaalien lippuja takavarikoidaan etukäteen ja täysin summittaisesti. Netissä jo puhutaan siitä onko Suomi palannut 30-luvulle kommunistilakien muodossa ja kysellään sen perään, että alkaako seuraavaksi kirjojen polttaminen roviolla?

Asia on näin yksinkertainen: poliittisten symbolien takavarikointi etukäteen, väkivalloin ja s.e. se kohdistuu vain punaisiin ja mustiin lippuihin on täysin tuomittavaa ja demokratiaa halveksivaa toimintaa. Odotan, että lipputakavarikoista luovutaan välittömästi kategorisena toimenpiteenä ja puututaan vain henkilöiden toimintaan, jotka eivät osaa lippuaan kauniisti käyttää.

Lipputakavarikot ovat silläkin tavalla naurettavia, että mikä estää mielenosoittajia käyttämästä toistensa lippuja provokaatioihin, jos tällaisia haetaan? Uskoisin, että polisiille tulee hyvin vaikeita tilanteita tämän diskriminointipolitiikkansa kanssa, kun joku keksii viedä mellakkapoliisien eteen EU-lippuja, Suomen lippuja ja Kokoomuksen lippuja.

Mitäs sitte tehdään? Kielletään Kokoomus? Revitään Suomen liput ja poljetaan ne maahan?
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (90 kommenttia)

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

joo ei mitään lippuja saa takavarikoida. ei edes kokoomuksen.

muutes maailmalla on nähty sitäkin että väärillä lipuilla ja tunnuksilla luodaan provokaatioita. esim valtiopäivätalon palo saksassa oli tekosyy, saksan lähtettilään murhasta voidaan olla montaa mieltä mutta faktat on. kyseinen lähettiläs vastusti hitleriä, toipui ampumisesta mutta hitlerin henkilääkärin hoidossa kuoli. sama lääkäri organisoi eutanasia kampanjaa.

elikkä susanna, sä oot liian herkkäuskoinen. maailma ei aina ole se miltä näyttää. (muutes, väittäisin että kaikki tuntemani ipulaiset on jossakin määrin ei kyynisiä. siitä saattaa tulla haittaa. täytyy ymmärtää että vastustajat voi tehdä rikoksia ja pyrkivät yllyttää toisen puolen saadakseen syyn kieltää toiminta.)

Susanna Kaukinen

Useinhan poliisi provosoi nämä tilanteet soluttautumalla mielenosoittajiin ja aloittamalla itse provokaatiot, jonka jälkeen sitten on "oikeutettu" hakkamaan mummot ja perheenäidit.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ko. takavarikoidut esineet olivat lipuiksi naamioituja aseita. Lippujen ns. salot olivat toisesta päästä teräviksi teroitettuja.

http://yle.fi/uutiset/poliisi_otti_kiinni_10_miele...

Susanna Kaukinen

Mä en edes usko tuota terotusjuttua, koska mulla on yks noista lipuista mitä Nyt Saa Riittää -jengillä oli mukana tossa kahden metrin päässä ja siinä on ihan tavallinen harjanvarsi vartena.

Jos jotkut yksittäiset toimijat teroittavat keppejään, se ei millään tavalla oikeuta kategoriseen poliittisten symbolien poisottamiseen mielenosoituksissa. Ainoa mihin voidaan puuttua on nämä yksittäiset toimijat.

Katson, että poliisi syrjii poliittista kantaani ja estää minua ilmaisemasta vasemmistoliberalistista poliittista näkemystäni näillä takavarikoilla.

Tällä tavalla toimitaan fasistisissa maissa, joissa ei ole demokratiaa, maissa, joissa on eliitin styrankian valta!

Tämäkö on johtopäätös joka tilanteesta tulisi vetää, että Suomessa ei ole oikeutta, vapautta, eikä poliittisen mielipiteen ilmaisun oikeutta? Elämmekö me jossain poliisivaltiossa?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Onko tullut mieleen, että osa ns. harjanvarsista saattoikin olla teroitettuja?

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #7

Tuliko mieleen, että tästä on vaan poliisin sana, johon ei todellakaan voi luottaa. On tunnettua, että poliisi itse aiheuttaa provokaatioita mielenosoituksissa joko suoralla toiminnallaan tai sitten sitä kautta, että laittaa naamiopukuisia miehiä mielenosoittajien joukkoon, jotka sitten tekee jotain tyhmää ja oikeuttaa poliisin väkivallan.

Hitostako sitä tietää, että:

1) oliko kellään mitään teroitettua
2) jos oli, oliko henkilö jolla lippu on, edes esittämänsä aatteen kannattaja
3) jos oli, oliko henkilö poliisin asettama, jotta voidaan oikeuttaa lippujen poisottamnen

Ei kannattaisi uskoa ihan kaikkea siinä muodossa mitä lehdet kirjoittaa.

Käyttäjän anttihalonen kuva
Antti Halonen

Ja itse asiassa sillä ei pitäisi olla mitään merkitystä oliko ne terotettuja vai ei. Eihän teroitetusta lipusta voi automaattisesti juontaa, että meinaat tuikata sen kuitenkin jonkun mahaaan. Mennään ajatuspoliisi-osastolle. Suomalaiset ei näköjään enää näe mitään ongelma hyväksyä jonkun puukepin takavarikointi, koska kuitenkin tapahtuu jotain. Lähtisin siitä, että tuomioita ja reaktioita jaetaan vasta sitten, kun jotain rikollista tapahtuu.

Eli kyssäri näille pollareille: löikö joku sellasella tsebulla jotain vai ei?

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #98

25.4. oli lyöty (ilmeisesti anarkistit): http://www.youtube.com/watch?v=CnW8bWQKhTk

Mitä jos saman olisivat tehneet viikkoa ennen vappua vaikka äärioikeiston edustajat, ja olisivat tulleet samoin varustein tuonne vappumielenosoitukseen? Olisiko ollut oikein takavarikoida ne kepit? Jotka olivat melko paksuja:
http://img.yle.fi/uutiset/kotimaa/article7217876.e...
http://hs12.snstatic.fi/webkuva/taysi/960/13058196...

Saako takavarikoida etukäteen (ennen lyöntiä) vai miten pitää toimia?

Rikosten ennalta estäminen kuuluu poliisin velvoitteisiin.

---

Mitä mieltä olet/olette muuten vastamielenosoituksista, joissa pyritään häiritsemään/estämään alkuperäistä mielenosoitusta, jopa väkivaltaisin keinoin (heittelemällä jotain tms.)? Tätähän nimenomaan vasemmisto/anarkistit on harjoittaneett (Suomessa vähemmän kuin muualla).

Käyttäjän petrikiiski kuva
Petri O. Kiiski

Itse punalippujen takavarikoinnin nähneenä voin sanoa, että poliisin tiedottaja kertoo muunneltua totuutta. Ne olivat tavallisia puurimoja, joita poliisin mukaan voidaan käyttää poliisia vastaan. Ihme pelkureita mellakkakypäröissään ja suojaliiveissään.

Tämä siis marssin jälkeen kun lippuja oltiin viemässä varastolle.

Miten hitossa lippuja sitten kannetaan. Vaadin että tasa-arvon mukaisesti kielletään Suomen lipun kantaminenkin kaikissa kulkueissa.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #61

Ne ei varmaan tuulessa oikeen pelaa? Stadissa tuulee *aina*.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Miten kävisi vaikka kevyt suojamuoviputki (käytetään esim. kaapeleiden mekaaniseen suojaamiseen).

Sitäkään ei kannattane vuolla keihäänkärkimäisesti, vaan voi vaikka teipata rievun tai rätin "lipputangon nupiksi".

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #77

Toi mun harjanvarsi on niin pelle väline, että ero on kyllä tollaseen täysin marginaalinen. Miten tässä maassa aina ennen on saanu lippuja kantaa, vai onko tässä ny jo Kataisen johdolla 30-luvulle palattu?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #80

En minä osaa vastata, yritin vain auttaa ehdotuksella.

Käyttäjän PekkaSavolainen kuva
Pekka Savolainen Vastaus kommenttiin #77

Juuri noita kaapeleiden muovisia suojaputkia poliisi takavarikoi "puhallusputkina"...

Susanna Kaukinen

No mulla on tossa itellä musta lippu, jossa on harjanvarresta tehty se varsi. Musta se on niin hepponen, etten vanhana escrima-harrastajana tollasta valitsis alkuunkaan, jos sillä jotakuta pitäisi hutkia.

Lipunkantoon se on oikein hyvä.

Ja on aivan eriskummallista, että siis lippuja takavarikoitiin sen perusteella mitä lipussa on värejä.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Kai kivääriäkin saa sitten käyttää lipputankona, puututaan vasta kun ammunta alkaa?

Susanna Kaukinen

Mitäpä esität, että käytettäisiin lippujen varsina miekkareista ja kylttien kädensijoina? Mieltä pitää voida osoittaa, kerropa millä ne puuvarret korvataan, niin palataan asiaan.

Kivääreitä on lähinnä oikeistolla, eläimiä kun tykkäävät ampua.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Eikö Susanna raukka tiedä, että metsästys on aika suosittua myös vasemmistolaisten keskuudessa.. kannattaa joskus lähteä sieltä kehäkolmosen kupeelta vähän syrjemmällekkin.

Ja jos poliisia on ruvettu hakkamaan lipputangoilla (kuten edellisessä anarkistien tempauksessa, joka tosin esim. Lappeenrannassa meni oikein asiallisesti) niin lipputangot lähtee ja saatte pitää niitä riepujanne vaikka käsissänne.

Uutisissa näkyi painoja keppien päissä ja harjateräksiä myös, näitä voi aivan hyvin pitää aseina, varsinkin kun kantajat ovat naamioituvia raukkoja.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #23

Mulle jotain tuolla twitterissä oikeistolaiset aina noista eläinten ampumisista horisee, ku sille päälle sattuu.

En tiedä oletko ihan omia uutisia katsellut, itse olin Nyt Saa Riittää -miekkarissa koko ajan ja en nähny mitään tuollaista. Kuulostaa propagandalta jostain yksittäistapauksesta, ellei peräti täysin keksitty juttu.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #29

Ihan ylen aarenasta katsoin kuvaa, voihan ne pahat poliisit olla lavastaneet senkin.

Miksi muuten naamioituminen, eikö teidän porukalla riitä kantti toimia omalla naamalla?

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #31

Kun olin itse paikalla Nyt Saa Riittää -miekkarissa, opin laakista miten media toimii. Siellä oli täysin mitätön provokaatio, joka oli ohi sekunneissa ja joka oli yksittäisten toimijoiden tekemä.

Silti se oli ainoa asia mistä uutisoitiin. Median linssi on täysin vääristynyt.

...

Suomen laki sallii naamioitumisen mielenosoituksissa ja monet tykkäävät pitää esimerkiksi Vendetta-naamioita, koska niillä on käyttäjilleen erittäin suuri symbolinen arvo.

Osa ihmisistä ei voi tulla omilla kasvoilla miekkariin, koska siinä vaarantuu joku osa oma siviilielämästä. Oikeus naamioitua on erittäin tärkeä. On monia virkoja, joissa ei voi julkisesti osoittaa mieltään omilla kasvoillaan.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #36

Naamioituminen + aseeksi kelpaava astalo ja ollaan kyllä rikoksen puolella...

Jos ei ole munaa seisoa asiansa takana omilla kasvoillaan, olkoon hiljaa. Ainoastaan sotilailta ja poliiseiltahan tuo on käytänössä kielletty ja varsin hyvästä syystä onkin.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #31

se naamioituminen ei kenenkään henkilöllisyyttä salaa, jokaisen kännykän paikkatiedot menee talteen.

mulla ei naamaria ollut ja se uutisoitu Nyt saa riittää välikohtaus oli noin 20 henkilön työntyminen poliisiketjua vasten. ensin yksi poliisi jotakin poikaa pampulla löi, sen jälkeen toinen sumutti. siinä ei siis tapahtunut minkäänlaista tappelua, ketään ei pidätetty kuten olisi tapahtunut jos olisi ollut kyse polisiin väkivaltaisesta vastustamisesta.

Yrttiaho oli miekkari porukassa, olin näkevinäni ipun pesosen jossakin vaiheessa. aika paljon mun face kamuja. mä pidin lyhyen puheen rahapolitiikasta ja sen vaikutuksista suomeen.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #43

Joo, mä Antti Pesosen kanssa siellä just sillon juttelin, kun se parin sekunnin mitätön nujakka tapahtui. On uskomatonta, miten tuollaisesta revitään otsikot, kun asian pihvi oli se, että leikauspolitiikka on lopetettava ja hallituksen on erottava heti, hyvinvointivaltio palautettava!

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry Vastaus kommenttiin #31

Petri raukka. On selvinnyt se, että puolustat polisia nyt kun se "suojeli" sinua.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #60

Poliisihan ei täälläpäin pysty suojelemaan ketään, kiitoksia vain hallituspuolueiden idiotismille.

Mutta muistakaa, jos hyväksytte väkivallan politiikan välineenä, älkää tulko itkemään jos joskus joudutte sille vastaanottavalle osapuolelle.

Minusta olisi parempi, että asiat hoidetaan sivistyneesti, mutta anarkistit eivät siihen kykene vaan jokainen tapahtuma menee riehumiseksi.

Vielä kun Tyry selittäisi miten poliisi on minua suojellut, niin hyvä, olin sentään reilun 300km päässä, enkä koe näitä anarkisteja uhaksi millään tasolla, toisin kuin poliisit jotka näiden idioottien riehumisesta joutuvat kärsimään. Mutta kai meitä persuja ja poliiseja yhdistää se, että vasemmiston mielestä molempia saa sorsia täysin vapaasti..

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry Vastaus kommenttiin #66

Poliisi suojeli aatettasi. En tietenkään olettanut sinun olevan paikalla.
Poliisi ei suojellut minun aatekantaani. Minä olin 120 km päässä.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #69

Aatteesi on mellakointi ja väkivalta? Vai kerättiinkö demareiden ja SAK:n liput pois? ei, vaan ainoastaan näiltä mellakointiin taipuvaisilta ääri-oikeistolaisilta (ettekö saaneet EU:n muistiota, kaikki EU-vastaiset ovat äärioikeistolaisia ;) )

Käyttäjän PekkaSavolainen kuva
Pekka Savolainen

Kiväärejä on yleensä historiassa käytetty, kun riittävän paljon lippuja on ensin tuhottu.

Susanna Kaukinen

Juuri näin. Lippu on pyhä, siihen ei parane kajota.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #20

Älä pyhistele anarkismiasi. Lipun polttaminen on vapaassa maassa mielenosoittamisen arkipäivää.

Tosi kauan sitten poltin kaksi punalippua Baltia-mielenosoituksessa Tehtaankadulla. Kaksi poliisia tuli ihan oma-aloitteisesti turvaamaan hanketta. Media sai kuvaa ja kaikki olivat tyytyväisiä.

Käyttäjän jp68 kuva
Juha Porola

Samaa roskasakkia kuin oli Itsenäisyyspäivänä hilluneet kaiakkovieraat... oikein että tuommoiset paskajoukot lyödään matalaksi virkavallan toimesta katuja tukkimasta.

Susanna Kaukinen

Roskasakki tässä massa istuu kotona äänestämässä rasisteja, fasisteja ja oikeistoa, jotka vie kansalta vapaudet, itsenäisyyden ja oikeuden säälliseen elämään ja turvallisuuteen - ja iloitsee kun poliisi rikkoo lakia.

Mikko Saarinen

Unohdit imperialistit. Eläköön taistolaiset ja IPU.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #22

Sentään joku tässä maassa vielä kotiaan puolustaa, ku porvarit on sännänny isänmaattoman pääoman kelkkaan.

Alexius Manfelt

Susanna hyvä. mielenosoitukset ja niissä kannettavat liput ja banderollit ovat demokratialle ensiarvoisen tärkeitä. Ne juuri ovat sitä demokratiaa puhtaimmillaan.

Mitä tulee vapun tapahtumiin, niin siinä oli taas täydellistä paaterointia ja ehdottomasti sisäministerin eroa odottelen. Hän ja he molemmat vastaavat näistä tapahtumista, jotka eivät sovi demokraattiseen yhteiskuntaan,

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

hmm. mielenkiintoinen näkökanta. mä olin Nyt saa riittää miekkaris. ja tänään kiteen torilla puhumassa. kannoin raksaliiton osasto 420 lippua.

elikkä siis roskasakkia lienen. elikkä roskasakin raja on meikäläisen kohdalla. pitäskö pakkosteriloida mua tyhmemmät ja köyhemmät.

no pudotetaan kuitenkin rajaa koska en kiekkovierais ollut. pistetää sillai et vaan tosi torvet estetään lisääntyy. se palvelee myös 20-80 yhteiskuntaa. 80% o tarpeettomia robottien tehdessä työt.

tieteen kuvalehdes o äo testi. käy tsekkaa jääks yli 115. ellei jää, mee varaa aika pallien poistoon.

tietty toinen roskasakin määritelmä o köyhyys. tarkista eläks oman pääoman tuotolla.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Porola, vaikutat peilikuvalta maitsemaltasi paskajoukolta. Tervetuloa paskajoukkoon toisella puolella.

Käyttäjän jp68 kuva
Juha Porola

Tyry,rehellistä vasemmistolaista ei ole olemassakaan. Älä minua sotke siihen roskajoukkioon... ja vasemmistolaisten "viisasteluja" ei ole ikinä tarvinnut tämä maa. Menehän levittelemään vasemmiston ilosanomaa vaan venäjällä äläkä täällä jatka sitä myyräntyötäsi.

Käyttäjän PekkaSavolainen kuva
Pekka Savolainen

Lippu, olipa kenen tahansa, on symboli, jolla edes vihulainen ei militantimmassa maailmassa pyyhi ahteriaan, vaan jos vallattuun kohteeseen vaihdetaan lippu, vastustajan alaslaskettua lippua kohdellaan edelleen lippuna.

Lipun julkinen polttaminen on kansainvälisesti suunnilleen sama asia lipun haltijalle kuin yksityishenkilölle sylkeminen kasvoille. Tampereella poltettiin poliisin lippu, ja nyt annettiin takaisin, mutta psykologista pelisilmää poliisin tilannejohdolta puuttuu; jos tanko on astalo, se voidaan takavarikoida, ei lippuja, varsinkaan etukäteen tai tapahtuman ulkopuolella "turvaamistoimena".

Itse kunnioitan myös poliisin lippua, ja siihen, että joku minulta lipun vie, olipa sävy mikä tahansa, tarvitaan aika monta.

Yksi episodi;

"Neuvotteluiden ollessa käynnissä kilometripylväs 101:n teltalla Suomen Pataljoonan komentaja, eversti Reino Raitasaari sai Siilasvuolta käskyn perustaa YK-joukkojen tarkastuspiste erääseen tienhaaraan. Suomalaiset menivät ja ryhtyivät pystyttämään YK-lippua käskettyyn paikkaan, checkpoint Gammalle, jolloin paikalla olleet israelilaissotilaat närkästyivät tavattomasti. Aseet pantiin sivuun, ja lipusta syntyi kunnon nyrkkitappelu. Alkuvaiheessa 12 suomalaista sataa israelilaissotilasta vastaan. Suomalaisten vastarinnasta huolimatta ylivoimaiset israelilaiset repivät lipun alas, mutta pian suomalaiset saivat vahvistuksia. Eversti Raitasaari kaivoi jostain uuden lipun, joka hulmusi uhmakkaana jääkäri Multasen kädessä toista sataa suomalaista rauhanturvaajaa ympärillään."

Susanna Kaukinen

Mä olen todella vihainen siitä, että poliisi puuttuu niihin lippuihin laittomin toimin, jotka ilmaisee mun poliittisia näkemyksiä. Voin vain kysyä, että olenko minä lainsuojaton tässä maassa? Onko niin, että vain Kokoomuksella on tässä maassa oikeuksia ja me elämme faktisesti oikeistofasismin ikeen alla?

Tältä alkaa vaikuttaa, kun oikeuksista ja vapauksista ei ole tietoakaan.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

"Tampereella poltettiin poliisin lippu, ja nyt annettiin takaisin..."

Koskas tällainen episodi on tapahtunut?

Käyttäjän PekkaSavolainen kuva
Pekka Savolainen

Itsenäisyspäivänä 2013 A.D. Kiakkovierasjuhlissa.

Nähtävissä esim. tältä videolta, aivan videon alussa ja kohdassa 1.48

http://www.youtube.com/watch?v=a6fGWhP75BI

Käyttäjän BennyAlexanderTulirinta kuva
Benny Tulirinta

Kansanedustaja Anna Kontula on tekemässä tästä kirjallisen kysymyksen sisäministeri Päivi Räsäselle.

Mutta: poliisin mukaan kyse oli siis aseista? Miksi he sitten _rikkoivat_ ne? Poliisin tulee, havaitessaan luvattomia aseita _takavarikoida_ ne, ei rikkoa niitä, jotka ovat todistusaineistoa mahdollisessa tulevassa oikeudenkäynnissä. Roudaako poliisi siis tässä tapauksessa laissa määritellyn todistusaineiston rikottuna oikeuden eteen?

Anna Kontulan päivitys: https://www.facebook.com/anna.kontula.1/posts/1015...

Susanna Kaukinen

Suuret kiitokset tästä tiedosta! Jaoin Annan (jota olen aina arvostanut) statuksen kyllä erittäin kovasanaisesti facebookissa: "Poliisin toiminta on täysin laitonta ja demokratian vastaista. Suomesta on tullut poliisivaltio ja poliisi on nyt laitettava juridisin toimin kuriin, kun se on noussut Suomen kansan oikeuksia ja vapauksia vastaan."

Mikko Saarinen

Kyllä poliisilla on oikeus deaktivoida laittomat aseet.

Susanna Kaukinen

Poliisilla on oikeus puuttua aseisiin ja henkilöihin, jotka käyttävät lippuja arveluttaviin tarkoituksiin. Kategorinen lippujen takavarikointi rikkoo niin syvästi poliittisen ilmaisun vapautta, että voidaan perustellusti puhua fasismista.

Tällainen ei Suomeen sovi, ei ollenkaan.

Mikko Saarinen Vastaus kommenttiin #39

Jos lippu on sidottu astaloon, niin se takavarikoidaan toki todistusaineistona mukana.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

todistusaineiton tuhoaminen on rikos.

Mikko Saarinen Vastaus kommenttiin #51

Aseiden deaktivoiminen ei ole rikos.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #52

joo aseita saa deaktivoida elleivät ne ole todistusaineistoa. tossa tapauksessa ne on.

vai meinaaks et jos saat murhaajan kiinni, hävität ekana sen aseen jolla se on murhan tehnyt, sen jälkeen syytteen nostat? hitto, sua ei voi ainakaa ruudin kaltase joukkotuhoasee suunnittelusta syyttää.

Mikko Saarinen Vastaus kommenttiin #55

Tuollaisessa mielenosoitustilanteessa ja mellakassa deaktivointi on ainoa mahdollisuus. Poliisit eivät voi poistua viemään teroitettuja keppejä ehjänä jonnekkin lukittuun paikkaan, vaan he joutuvat deaktivoimaan ne paikan päällä ja jäämään pitämään järjestystä yllä.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Ei ole paikanpäällä ilman "aseen" tutkimista tarkemmin. Lippu ei teroitettunakaan ole ase. Usein lipun yläpäässä nuppi, joka on terävä.
Alapään teroitus on useimmin syy saada se iskettyä maahan pystyyn.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Musta tuntuu, että tässä tehdään nyt "tikusta asiaa".

http://www.youtube.com/watch?v=CnW8bWQKhTk

Susanna Kaukinen

Mä itse pelkään sitä, että poliisi pyrkii tällä provosoimaan mielenosoituksia väkivaltaisiksi, jotta voisi kieltää ne kokonaan. On syvästi loukkaavaa, että toisen poliittiset symbolit kielletään virkavallan toimesta julkisessa kokouksessa, eli mielenosoituksessa.

Näistä toimista on luovuttava välittömästi, jotta mielenosoitukset voivat jatkua normaalisti, oikeuden ja lain puitteissa. Poliisifasismi ei kuulu eikä sovi Suomeen.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Tuskin mielenosoituksia kielletään, mutta lyömiseen soveltuvat kepit ja muut vastaavat ehkä kielletäänkin, en yllättyisi...

Kommentista alempana (33) selvisi, että nämä ovat vissiin jo kiellettyjä:

23 §
Kielletyt esineet ja aineet

Yleisessä kokouksessa tai yleisötilaisuudessa taikka niiden välittömässä läheisyydessä ei saa pitää hallussa ampuma-asetta, räjähdysainetta, teräasetta tai muuta sellaista esinettä tai ainetta, jota on perusteltua aihetta epäillä voitavan käyttää henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen tekemiseen.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #35

Siis olet sitä mieltä, että mielenosoituskyltit, liput ja plakaatit kielletään? Nehän on aivan kiinteä osa mielenosoituksen sydäntä! Täysin fasistinen tulokulma. Ei voida hyväksyä, missään tapauksessa.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #35

Lippujen tulkitseminen tuollaiseen kategoriaan on täysin tolkutonta. Lippujen kantaminen sitoutuu kiinteästi poliittisen mielipiteen vapauteen. Niitä ei voida kieltää tuollaisin täysin mitättömin perustein.

Mitä pari puutikkua voi poliisiväkivallalle? Ei mitään. Polisiit kulkee aseet vyöllä ja kaasut ojossa. Hieman perspektiiviä, kiitos!

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #38

Niin, mikä se poliisin rikos tässä oli? Keppien katkominen ainakin vissiin, myönnän sen, että se ei ehkä mennyt täysin lain kirjaimen mukaan.

Mitä lipuille kävi, annettiinko ne takaisin?

Kepit oli hyvä takavarikoida joka tapauksessa, se on selvä.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #44

Sun mielipide on aivan vastaava kuin se, että estetään ihmisiä äänestämästä. Mahdoton positio. Poliittiseen mielipiteenilmaukseen on ehdottomasti oltava vapaus.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #49

Ei kyllä. Väkivallan ehkäisy tässä oli pääasia, onko siitä jotain erimielisyyttä? Syy käy ilmi esim. tuosta videosta. Väkivallan ennaltaehkäisy perhejuhlassa, pitäisin tärkeänä.

Ainoa mistä voi valittaa on se keppien katkominen, enkä kyllä vieläkään tiedä mitä lipuille kävi. Jos ne annettiin takaisin niin keppien katkominen on ainoa virhe?

Saa toki vääntää mulle enemmän rautalankaa jos näyttää että olen huonosti informoitu.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry Vastaus kommenttiin #44

Voi Herran Jumala sua Huotari.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #64

Jaa? Ei minulla ollut esim. Kiakkovieras-mielenosoituksen suhteen ongelmaa, siinä sentään myönnettiin rehellisesti se, mitä oltiin tekemässä. Tässä ollaan uhriutumassa asiasta aivan turhaan. Kysymys ei ollut lipuista poliisin puolelta vaan väkivallan ehkäisemisestä.

Saahan tällä kai jotain julkisuutta, mutta aika saivartelua tarttua siihen jos poliisi ei ole toiminut täysin oikein.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #35
Susanna Kaukinen

Kannattaa lukea myös tämä, jotta poliisin täysin ylimitoitetut toimet tulevat jokaiselle selväksi:

Ville Hautakangas: Vappumarssi kuin kuolonmarssi
=> http://hautakangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi/166978...

Käyttäjän ElinaVainolainen kuva
Elina Vainikainen

Kyseiset takavarikoidut liput, joiden varret poliisi myös katkoi, ovat olleet mukana vappumarsseilla vuosikausia. Kannoin itse omaa puolueosastoni lippua ja voin vannoa, että sen päätä ei ollut teroitettu. Sama koskee muitakin, nyt tuhottuja Vasemmistoliiton piirijärjestön ja puolueosastojen lippuja. On mielenkiintoista, että poliisi aivan sattumalta juuri nyt päättää tulkita aiemmin vaarattomina pidetyt lipunvarret vaarallisiksi astaloiksi.

Lippuepisodin seurauksena myös tapahtumassa järjestyksenvalvojana toiminut ystäväni joutui syyttömänä Kisahallin putkaan, kun nyt sattui olemaan roudaamassa kyseisiä lippuja Vasemmistoliiton varastoon marssin JÄLKEEN. Vähemmän yllättäen tästä poliisin toiminnasta ei media kerro.

Susanna Kaukinen

Vaan minäpä laitan tämän facebookissa jakoon - ja Twitteriin, jotta totuus tavoittaa ainakin some-kansan! Kiitos paljon, Elina.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Moskovassa puuttui punaiset liput, Suomessa vielä retromeininkiä liputuksessa. Kannattaisi teroitaa salon sijasta omaa nuppia eli pollaa tai polaa, joka kelluu.

Susanna Kaukinen

Hyvä, että kelluu. Se on näet fasisteilla päässy niin pahasti nuppi vettymään, että pohjaan menee saman tien.

Käyttäjän PekkaSavolainen kuva
Pekka Savolainen

Noin vakavasti ottaen, lippuja takavarikoitiin systemaattisesti myös muualla kuin Helsingissä, jolloin on syytä kysyä, oliko kyseessä PoHa:n yleisohje, mutta ehkä se tuo Päivi sen kertoo. Jos näin on, niin asia ei ole enää poliisin ja mielenosoittajien keskinäinen asia, vaan vaatii huomattavasti laajemman käsittelyn.

Perustuslaki

2 §
Kansanvaltaisuus ja oikeusvaltioperiaate

Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta.

Kansanvaltaan sisältyy yksilön oikeus osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnan ja elinympäristönsä kehittämiseen.

Julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin. Kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia.

Kokoontumislaki

4 §
Turvaamis- ja edistämisvelvollisuus

Julkisen vallan on edistettävä kokoontumisvapauden käyttämistä turvaamalla oikeus kokoontua ilman ulkopuolista häiriötä ja luomalla edellytyksiä yleisten kokousten järjestämiselle.

6 §
Osallistumisoikeus yleiseen kokoukseen

Jokaisella on oikeus osallistua yleiseen kokoukseen.

11 §
Kokousvälineet

Yleisessä kokouksessa saa käyttää julisteita, tunnuksia, äänenvahvistimia ja muita tavanomaisia kokousvälineitä sekä tilapäisiä rakennelmia. Järjestäjän on tällöin huolehdittava siitä, etteivät ne aiheuta vaaraa tai kohtuutonta haittaa osanottajille, sivullisille tai ympäristölle.

23 §
Kielletyt esineet ja aineet

Yleisessä kokouksessa tai yleisötilaisuudessa taikka niiden välittömässä läheisyydessä ei saa pitää hallussa ampuma-asetta, räjähdysainetta, teräasetta tai muuta sellaista esinettä tai ainetta, jota on perusteltua aihetta epäillä voitavan käyttää henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen tekemiseen.

Mitä 1 momentissa säädetään, ei koske viran tai tehtävän vuoksi tarpeellista tai virkapukuun kuuluvaa aseistusta eikä tilaisuuden ohjelmassa tai urheilukilpailuissa tarvittavia esineitä tai aineita.

Järjestäjällä ja poliisilla on oikeus kieltää päihdyttävien aineiden hallussapito yleisessä kokouksessa tai yleisötilaisuudessa.

Järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi järjestäjällä ja poliisilla on myös oikeus määrätä järjestyksenvalvoja tarkastamaan tilaisuuden osanottajat ja näiden mukana olevat tavarat, jos tämä on tarpeen tilaisuuden erityisluonteen vuoksi tai on perusteltua aihetta epäillä, että tilaisuuteen osallistuvilla on hallussaan 1 momentissa tai 3 momentin nojalla kiellettyjä esineitä tai aineita. Järjestyksenvalvojan tekemästä tarkastuksesta säädetään järjestyksenvalvojista annetussa laissa.

---

Vappumarssi, mielnosoitus tms. on juridisesti julkinen kokous, ja epäily esim. siitä, että lipputanko on tarkoituksellisesti muokattu astaloksi, tarkoittaa sitä, että asian tarkastaa järjestäjä tai poliisi ja toimii sen mukaisesti, mitä tarkastuksessa ilmenee. Systemaattinen ja mielivaltainen, lain tarkoittamien kokousvälineiden tuhoaminen on rikos.

Lipun kantamiseen käytettävää välinettä on lähtökohtaisesti pidettävä Kokontumislain 11§:n tarkoittamana kokousvälineenä ja osana tunnusta.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Onneksi en ole koskaan ottanut osaa mielenosoitukseen, asian juridista dilemmaa edes havaitsematta teroittaisin kepin,
varsinkin kaksikeppisissä banderolleissa,
että ne saa myös pystytettyä esim. nurmelle.

Tuiki tavallinen kirvesmieskin on sitten väkivalloin taltutettava potentiaalinen murhaaja, mora ja vasara riippustaskussaan sekä Toyota Hiasellinen muuta järeää aseistusta muassaan.

Toki jos siellä on harjateräksillä terästettyjä harjanvarsiakin ollut niin ko henkilöitä kepistä persiille vaan muiden toimintaan mahdollisimman vähän puuttuen.

Susanna Kaukinen

Nimenomaan näin - ei voida kohdella kaikkia mielenosoittajia mellakoitsijoina kategorisesti. Se on aivan mahdoton asenne ja rikkoo syvästi poliittista ilmaisuvapautta vastaan.

Käyttäjän PekkaSavolainen kuva
Pekka Savolainen

Tuo Kokoontumislain 23§:n poikeus siitä, että muuten kielletyt esineet ovat hyväksyttyjä yleisessä kokouksessa, urhelukilpailussa jne... perustuu esitöiden pohjalta tarpeeseen ja tarkoituksenmukaisuuteen; jos urheilukilpailussa heitetään keihästä, sen on lajin luonteen vuoksi oltava terävä. Aivan samoin, jos lippu tai banderolli on tarkoitus pystyttää maahan, tuo tarve ja tarkoituksenmukaisuus täyttyy, eli keppi voi olla teroitettu, ja vaikka se sellaisenaan on kielletty esine, Kokoontumislain 23§:n 2mom. antaa sille kokousvälineen statuksen, ja sen hallussapito on sallittua.
Kielletyistä esineistä säädetän nykyisin tarkemmin Järjestyslaissa, joka määrittää asian laajemmin; millaisten esineiden tai aineiden hallussapito julkisella paikalla on kielletty ylipäänsä, ja myös se oleellinen poikkeus; "...ei koske esineitä tai aineita, joiden hallussapito on työtehtävän tai muun hyväksyttävän syyn vuoksi tarpeen."

Yhtä lailla julkisella paikalla kokoontumisessa käytettyjen rakennelmien pystytyksessä tai purkamisessa tarvitaan usein paljonkin kiellettyjä esineitä, mutta tarpeen perusteella hallussapito on sallittua.

Oleellisin tekijä harkinnassa on siis se, että muuten kielletylle esineelle voidaan osoittaa hyväksyttävä käyttötarkoitus. Esim. kirvesmies voi ruokatunnilla käydä kaupassa, vaikka haalarissa roikkuu puukko, joka on selkeästi kielletty esine. Kun käyttötarkoitus kuitenkin käy selkeästi ilmi, haluussapito julkisella paikalla ei ole rangaistavaa. Aivan samoin Golfbägi mailoineen on selkeästi kielletty esine, mutta sen kuljettaminen ajoneuvossa on hyväksyttyä jos haltija on menossa pelaamaan tai tulossa kentältä. Jos sen sijaan heiluu nakkikioskilla keskiyöllä mailan kanssa, hyväksyttävää tarkoitusta on jo hankalampi keksiä ;-)

Jopa ampuma-aseen kuljettaminen lataamattomana suojuksessa julkisella paikalla on täysin laillista, jos asianomainen on esim. menossa radalle, tulossa sieltä tai vaikkapa viemässä asetta asesepälle.

Järjestyslaki, jossa kielletyistä esineistä säädetään, laadittiin korvaamaan kirjavat järjestyssäännöt ja mm. teräaselaki, ja se on ollut sinänsä erinomainen työkalu, joka jättää viranomaiselle tai esim. järjestyksenvalvojalle riittävän laajan tulkinnanvaran ns. maalaisjärjen pohjalta.

Kun lakia taas tulkitaan poliisihallituksen nyt tekemällä tavalla, vaikutus on suunnilleen sama, kuin jos kirvesmies hakkaisi lautaan ruuvia vasaralla; työkalussa ei ole vikaa, mutta käyttäjän osaamisesta ei voi sanoa samaa; tuloksena on vain haljennut lauta.

Jos esim. liputanko on teroitettu, sen takavarikoiminen tai tuhoaminen etukäteen edellyttää jo syyttömyysolettaman pohjalta perusteltua epäilyä siitä, että kokousvälinettä on tarkoitus käyttää astalona, pelkkä potentiaalinen oletus ei riitä. "...jota on perusteltua aihetta epäillä voitavan käyttää henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen tekemiseen." (Kokoontumislaki 23§)

Siinä vaiheessa, jos mitä tahansa kokousvälinettä, olipa kyseessä muuten kielletty esine tai ei, käytetään henkilön tai omaisuuden vahingoittamiseen tai yritykseen, takavarikointi on luonnollisesti sallittua. Jos tällaisessa tilanteessa asia etenee tutkintaan, takavarikoidun esineen hävittäminen poliisin toimesta on todisteen tuhoamista.

Pakkokeinolaki

7 luku
Takavarikoiminen ja asiakirjan jäljentäminen

1 §
Takavarikoimisen edellytykset

Esine, omaisuus tai asiakirja voidaan takavarikoida, jos on syytä olettaa, että:

1) sitä voidaan käyttää todisteena rikosasiassa;

2) se on rikoksella joltakulta viety; tai

3) se tuomitaan menetetyksi.

---

13 §
Takavarikon kohteen säilyttäminen

Takavarikon toimittajan on otettava takavarikoitu esine, omaisuus ja asiakirja haltuunsa tai pantava se varmaan säilöön.

Takavarikon kohde voidaan jättää haltijalleen, jollei se vaaranna takavarikon tarkoitusta. Haltijaa on tällöin kiellettävä luovuttamasta, hukkaamasta ja hävittämästä kohdetta. Kohde on myös tarvittaessa merkittävä siten, että se selvästi havaitaan takavarikoiduksi. Haltijaa voidaan kieltää käyttämästä kohdetta.

Takavarikon kohde on säilytettävä sellaisenaan ja sitä on hoidettava huolellisesti. Poliisilaitoksen päällikkö tai poliisin valtakunnallisen yksikön päällikkö voi määrätä kohteen myytäväksi heti, kun ilmenee, että se on helposti pilaantuva, pian häviävä, arvoltaan nopeasti aleneva tai erittäin kallishoitoinen. Todistelutarkoitukseen takavarikoidulle kohteelle saadaan tehdä kokeita, jos se on tarpeen rikoksen selvittämiseksi.

---

Puukeppiä, rimaa tms. voidaan pitää vähäarvoisena, jolloin siihen voidaan soveltaa pakkokeinolain 24§:ää esineen tuhoamisesta. Sen sijaan esim. puusepäntyönä valmistettua lipputankoa, jolla voi olla myös ikänsä ja hstoriansa vuoksi merkittäviä immateriaalisia arvoja, ei voi pitää lain tarkoittamalla tavalla vähäarvoisena.

24 §
Takavarikoimisen sijasta suoritettava toimenpide

Vähäarvoinen esine tai esine, jonka hallussapito on rangaistavaa, voidaan pidättämiseen oikeutetun virkamiehen päätöksellä takavarikoimisen sijasta hävittää, ottaa valtion käyttöön tai myydä, jos esine ilmeisesti tuomittaisiin valtiolle menetetyksi eikä sitä tarvita oikeudenkäynnissä todisteena.

Edellä 1 momentissa tarkoitettu toimenpide on tehtävä todistettavasti ja siitä on viipymättä ilmoitettava sille, jolta tai jonka luona esine on otettu haltuun, jos hän ei ole ollut paikalla esinettä haltuun otettaessa.

Edellä 1 momentissa tarkoitettuun toimenpiteeseen ja asianosaisen oikeuteen saada korvausta sovelletaan soveltuvin osin sakon täytäntöönpanosta annetun lain (672/2002) 4 luvun säännöksiä. Toimenpiteestä on laadittava pöytäkirja tai tehtävä merkintä muuhun asiakirjaan.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Poliisista on tehtävä kantelu tuon asian osalta.

Susanna Kaukinen

Kontulan Anna lupas sisäministeriä tästä hieman ravistella:

=> http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Matti Pulli

Yleensä hakaristilipun avulla voidaan selvittää se, mitä mieltä ihmiset todella ovat sananvapaudesta.

Susanna Kaukinen

Joo, mä sanon suoraan, että katson ettei rasistiselle puheelle ole tilaa.

Juhani Penttinen

Eikö tämä mennyt kaikkien osapuolien välillä aivan nappiin ! Eräänlainen win-win case.

Anarkistit saivat haluaamansa julkisuutta kun voivat uhriutua poliisin käsittelyssä. Tätähän he ovat halunneet kun ovat ilmeisen laskelmoidusti varustautuneet sellaisilla välineille (teroitetut astalot) joiden ovat tienneet herättävän poliisin kiinnostuksen. Lisäksi provokatiivisesti esiintyneet naamioituneina. Uutiskynnys ylittyi herkästi ja sitä ei olisi tapahtunut lainmukaisessa järjestyksessä suoritetussa mielenilmauksessa.

Poliisi sai ilmeisen suunnitelman mukaisen harjoituksen miehistölleen joukkojenhallintakoulutukseen.Poliisin kommenteista on kuitenkin aistittavissa pientä pettymystä koska harjoitus ei varmaan vastannut odotuksia ja koulutusteho jäi paljon miedommaksi verrattuna esim. ruotsalaisiin kolleegoihin.

Maassa rauha ja kaikki oleelliset asiat hyvin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

"Tasavaltalaisen Vasemmiston (VasIPU) kansanrintama." Kysymyksiä:
Onko IPU muuttanut nimensä, vai onko tämä vain henkilökohtainen määritelmä?
Mitä tuo lopun kansanrintama eli "front national" siellä tekee? Entä mihin viittaa tasavaltalainen vasemmisto? Kansandemokratiaan?

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Anarkistit ovat viranomaisten salainen peitejärjestö, joka rettelöinnillä aiheuttaa konfliktin ja yhteenoton poliisin kanssa. Spontaanien mielenosoitusten osallistujamäärä vähenee dramaattisesti juuri tuon väistämättömän yhteenoton takia. Muut ihmiset yhdistävät mielessään aidot mielenosoittajat ja anarkistit ja se on siinä, tulee 10-0 pataan joskus ihan ansaitusti.

Erkki Joonala

Aiheesta ottivat pois ne lipputangot. Minäkin olen pentuna (jotakin 10-12 ikäisenä) saanut lipputangosta päähän, kun oikaisin tuollaisen kulkueen läpi. Marssijoilla ilmeisesti on huippuun kohonnut adrenaliinitaso, mikä aiheuttaa ylenpalttista aggressiivisuutta.

Käyttäjän MelleriJrvinen kuva
Melleri Järvinen

Aina kun vasemmistolaiset osoittaa mieltänsä jossain tai marssii jonkun puolesta, niin aina tarvitaan poliisia.

Mistä johtuu, ettei vasemmistolaiset osaa ikinä missään käyttäytyä? Miten vasemmistolaiset onnistuvat äpäröimään symboliensa kanssa niin pahasti, että poliisi joutuu ottamaan lipputangot pois ja katkomaan ne? Ja kukas sen punalipun sitten lopulta häpäisee? Poliisi, vai se, joka sen oman urpoutensa takia menetti.

Minun nähdäkseni joka kerta kun vasemmisto marssii yhtään missään, häpäisee se itsensä sekä koko aatteensa joutuessaan omiensa kannttajiensa väkivaltaisen ja epäasiallisen käytöksen toimesta ongelmiin poliisin kanssa.

Minkä tahansa muun puolueen / ryhmittymän johtohahmot olisivat pahoitelleet julkisuudessa omiensa riehumista. Mitä tekee vasemmistolaiset? Syyttelee poliisia.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

no poliisi kyllä pyytää anteeksi sekoiluaan ja toimittaa liput takaisin. mä vaan oon sitä mieltä että rikollisia pitää rangaista. ei kai tämä mikään somalia ole jossa riehutaan sekopäisesti ilman minkäänlaista tajua järjestyksestä ja laista?

https://www.poliisi.fi/poliisi/helsinki/home.nsf/p...

"elsingin poliisi vastaa vapunajan toimintaansa kohdistuneeseen arvosteluun
02.05.2014

Helsingin poliisi otti eilisen vappumarssin aikana haltuun muutamia lipputangoiksi naamioituja astaloita (kuvat liitteenä). Vastaavia astaloita käytettiin viikkoa aikaisemmin Eduskuntatalolla lyömäaseena mielenosoituksessa.

Julkisuudessa on esitetty arvostelua siitä, että eräästä autosta olisi marssialueella takavarikoitu selvästi lippusaloiksi tarkoitettuja puutankoja.

Asian tarkemmassa selvittelyssä on ilmennyt, että autosta haltuun otetut lippusalot eivät liittyneet anarkistien mielenosoitukseen. Poliisi pahoittelee tapahtunutta ja palauttaa haltuun otetut lipputangot henkilöille. Poliisi joutui katkomaan osan lipputangoista, jotta ne mahtuisivat partioautoon. Katkaistut tangot korvataan ja yhdeltä henkilöltä pois otettu järjestyksenvalvojakortti palautetaan.

Vuosittain pääkaupunkiseudulla mielenosoituksia on yli 300. Poliisin turvaa kaikki poliisille ilmoitetut mielenosoitukset siten, että mielenosoitusten ilmaisunvapaus toteutuu. Poliisi ei ole estänyt viime vuosina yhtään mielenosoitusta. "

Käyttäjän petrikiiski kuva
Petri O. Kiiski

Eli poliisi valittaa, että erehtyi luulemaan Vassarinuoria anarkisteiksi. Anarkistien hallussa nämä samaiset "astalot" olisivat perusteltu syy sakottaa ja pidättää.

Ei hitto vie, noi kytät leivättömän pöydän ääreen vastaamaan teoistaan.

Alexius Manfelt Vastaus kommenttiin #91

Olen samaa mieltä. Me elämme kait vielä demokratiassa, emmekä 30-luvun Saksassa tai Suomessa. Poliisit vastuuseen tekemisistään, se on ainoa oikea tie ratkaista asia.

Käyttäjän PekkaSavolainen kuva
Pekka Savolainen Vastaus kommenttiin #91

Poliisin tulee toimia viranhoidossaan korostetusti lakia noudattaen, tämä tarkoittaa myös tasaveroista kansalaisten kohtelua, lipun väristä riippumatta. Useimman muun kansalaisen, anarkistin tai ei, kohdalla laki taas ei ole työväline ja oikeuta esimerkiksi voimankäyttöä. Poliisin voimankäyttöä ohjeistavat pääosin Pakkokeinolaki ja Poliisilaki, ja ne ovat luonnollisesti myös poliisin toimintaa velvoittavia.

Jos potkaisee JouHan "suojatonta" poliisia polveen (polvisuojien vuoksi edes teräskärkisen maiharin potku ei juurikaan tunnu, mutta voi toki asennosta riippuen vaikuttaa tasapainoon. Olen testannut tätä(kin) käytännössä saksalaisen poliisin nyt jo käytöstä poistuneella vihreällä haarniskalla), kyseessä on virkamiehen väkivaltainen vastustaminen, joka siirtyy esitutkinnan ja syyteharkinnan jälkeen oikeuteen, ja rangaistusminimi on puoli vuotta. Montako esitutkintaa, jotka siirtyvät syyteharkintaan tuolla rikosnimikkeellä vappumarssi poiki, ja montako esitutkintaa, jotka johtavat syyteharkintaan ylipäänsä? Ei tutkintaa, mutta hutkintaa siitäkin edestä. Valtion sakkosaamiset pyöreän tonnin rangaistusmääräysmenettelyinä, eli laitoksella kirjoitettuina lappuina.

Siitä sen sijaan olen kohtuullisen vakuuttunut, että tutkintaan päätyy useampi poliisi, ja kanteluita tehdään lukuisia. Mutta annetaan Paateron ensin selittää.

Toteutuiko mm. Helsingissä tämä?

Pakkokeinolaki

3 §
Vähimmän haitan periaate

Pakkokeinon käytöllä ei kenenkään oikeuksiin saa puuttua enempää kuin on välttämätöntä käytön tarkoituksen saavuttamiseksi.

Pakkokeinon käytöllä ei saa aiheuttaa kenellekään tarpeettomasti vahinkoa tai haittaa.

2 luku
Kiinniottaminen, pidättäminen ja vangitseminen

Kiinniottaminen
1 §
Poliisimiehen kiinniotto-oikeus

Poliisimies saa rikoksen selvittämistä varten ottaa kiinni verekseltä tai pakenemasta tavatun rikoksesta epäillyn.

Poliisimies saa myös ottaa kiinni rikoksesta epäillyn, joka on määrätty pidätettäväksi tai vangittavaksi. Poliisimies saa lisäksi ottaa tuomioistuimen pääkäsittelyn tai päätösharkinnan aikana kiinni vastaajan, jonka vangitsemista on vaadittu tuomitsemisen yhteydessä, jos kiinniottaminen on tarpeen hänen poistumisensa estämiseksi.

---

Perustuslaki

2 luku
Perusoikeudet

6 §
Yhdenvertaisuus

Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä.

Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

(Ei koske anarkisteja?)

---

Ei tarvitse olla Einstein päätelläkseen, mikä yksittäinen taho sai aikaan eniten tuhoa, aiheutti vaaraa sivullisille ja loi kustannuksia Helsingin Vapussa...

Käyttäjän PekkaSavolainen kuva
Pekka Savolainen

Lainaus päivystävältä anarkistilta, elikäs A.Rautiaiselta;

"Kiinniotot vaikuttivat minusta lähinnä mielivaltaisilta uusien joukkojenhallintatekniikoiden harjoittelemiselta. Paikalla olikin vieras Saksan poliisista, kenties hänelle haluttiin esitellä Suomen poliisin osaamista. Tietääkseni Saksan poliisi onkin Euroopan tehokkain joukkojenhallinnassa joten poliisiyhteistyö heidän kanssaan on loogista, tosin saksalaiset tekniikat perustuvat valtavaan poliisien määrään joten voi olla etteivät ne aina ole Suomessa mahdollisia."

"Tampereella poliisi häiritsi rauhallisesti sujunutta vapunaaton marssia monin tavoin, ja tuli paikalle esitellen näyttävästi FN 303 – kuula-aseita. Aseiden valmistaja Fabrique Nationale de Herstal markkinoi niitä nimikkeellä “less lethal weapon”, eli “vähemmän kuolettava ase”, eli epäonnisessa tilanteessa ne voivat olla myös kuolettavia. Esimerkiksi vuonna 2004 Bostonin poliisi tappoi FN 303-aseella vahingossa satunnaisen ohikulkijan Victoria Snelgroven , minkä jälkeen poliisi tuhosi kaikki ostamansa aseet. Suomalaiseen joukkojenhallintaan aseet on kuitenkin kelpuutettu. Ilmeisesti poliisia jäi niin paljon harmitttamaan papattien heittely kiakkovierasjuhlilla, että pyssyt tuotiin paikalle jotta heittelyyn voitaisiin puuttua jatkossa “vähemmän kuolettavin” keinoin."

---

Toimituksen poiminnat