Sydämellinen separatisti Kuiskauksia vapaudesta

Hyvinvointivaltiota ei voida pelastaa eurossa

  • Hyvinvointivaltiota ei voida pelastaa eurossa
  • Hyvinvointivaltiota ei voida pelastaa eurossa
  • Hyvinvointivaltiota ei voida pelastaa eurossa
  • Hyvinvointivaltiota ei voida pelastaa eurossa

Osa väestä ajattelee, että hyvinvointivaltiota ei voi pelastaa, toiset, että se voidaan pelastaa vain eroamalla eurosta ja EU:sta, mutta on myös kolmas kanta: elvyttäminen EU:n sisällä. Tarkastellaan näitä vaihtoehtoja hieman.

 

Aloittakaamme EU:sta. Ensimmäinen asia joka on sanottava EU:sta on se, että kuten kaikki liittovaltiot (Venäjä, Kiina, Neuvostoliito, USA ja miksei Rooma) ovat kaikki olleen harvainvaltaisia oligarkioita. Tämä ei ole erityisen yllättävää, koska liian suuren alueen hallitseminen demokraattisesti on yksinkertaisesti mahdotonta.

Tästä seuraa se, että EU-liittovaltiosta tulee samanlainen kuin muista liittovaltioista ennen sitä, mitä se itseasiassa jo nyt on, eli pieni eliitti sanelee koko maanosan kaikki asiat. Kuten me olemme kantapään kautta oppineet, EU:ssa inhimillinen politiikka jää harvainvaltaisen eliitin junttaamisen jalkoihin ja täten on mahdotonta ajatella, että EU voitaisiin reformoida: se tulee aina olemaan eliitin internationaali, markkinavoimien ja uusliberalismin tyyssija.

Näin ollen hyvinvointivaltion pelastaminen uusliberalismin käsissä olevassa EU:ssa on harhaista toiveajattelua. Koko hyvinvointivaltion aparaatti ajetaan alas ja jaetaan yksityisten käsiin.

 

Entäpä sitten ilman EU:ta, mutta euron kanssa? Eurossa meillä ei ole mahdollisuutta vaikuttaa oman rahamme arvoon devalvoinnin tai rahan painamisen kautta. Me emme myöskään voi painaa rahaa elvytysmielessä. Ainoa tapa elvyttää taloutta on ulkomaisen velan lisääminen, joka 1990-luvulla ajoi Argentiinan suoraan IMF:n käsiin, jonka seurauksena alkoi samanlainen leikkauspolitiikka, jota nykyään jatketaan EU:ssa.

Euron pakkopaidassa me voimme vain jatkaa Argentiinan osoittamalla tiellä ja vaihtoehtoina on leikkaukset heti tai lisäelvytys ja kovemmat leikkaukset pian sen jälkeen. Leikkausten erityinen ongelma on se, että ne vievät ostovoiman kansalta ja siten paitsi aiheuttavat Kreikkalaisen tragedian deflatorisen syöksikierteen kautta, ne samalla kaatavat yritykset ja vievät asuntovelkaisten kodit.

 

Jos molemmista luovutaan ja tehdään omaa rahapolitiikkaa, me voimme devalvoida oman rahamme, jolloin vienti saadaan vetämään ja talous lähtee taas kasvuun. Rahan devalvoinnin vahvuus on se, että se devalvoi samalla mm. asuntovelat, eli ihmisten kodit ei lähde alta vaikka reaalinen ostovoima devalvoinnin seurauksena ulkomaisiin tuotteisiin nähden hieman laskee. Oman maan tuotteisiin ostovoiman heikentyminen ei vaikuta ja tämäkin tukee kotimaista taloutta sisäisen kysynnän kasvun kautta.

Rahan maltillinen painaminen on myös keino syöttää rahaa kotimaassa reaalitalouteen. Tätä keinoa tulee käyttää harkiten kuten Suomi aina teki ennen liittymistään euron pakkopaitaan EY-sopimusten kautta, joiden kautta 1990-luvun lama osin aikaansaatiin.

 

Kuten havaitsemme, ainoa realistinen rahapoliittinen malli on oma raha, joka sopii meidän oman taloutemme pyörittämiseen. Arviot siitä mitä liittovaltiokehitys toisi tuodessaan ovat erittäin synkkiä, sillä on arvioitu että tämä tulisi johtamaan tulonsiirtoihin Suomesta luokassa 7-23% joka ikinen vuosi.

Tämä kaataisi taloutemme täysin ja asia on helppo ymmärtää, kun muistamme, että USA:n 30-luvun lamassa talousromahdus oli vuositasolla pahimmillaan 10% ja oli vähällä johtaa vallankumoukseen. Liittovaltiotielle ei voida mennä ja EU:n ja euron pakkopaidat kuristavat meidät hengiltä pikkuhiljaa.

Uskoisin, että totuus valkenee Suomen kansalle kantapään kautta n. 5-10 vuoden kuluessa ja silloin kansa on valmis barrikaadeille näiden asioiden takia. Omalta osaltani haluaisin välttää tämän surullisen kehityssuunnan jo nyt ja vetää tarvittavat johtopäätökset ja palata omaan valuuttaan, jolla ainoastaan me voimme pelastaa hyvinvointivaltion.

 

Oma kantani on, ettei kansanäänestyksiä EU:sta tai eurosta tule järjestää ennenkuin Suomen kansa herää tilanteen todelliseen vakavuuteen. Tällä hetkellä monet meistä edelleen kuvittelevat, että nämä eliitin valtamedian junttaamat fantastiset tarinat EU:sta ja eurosta ovat totta. Karu totuus tulee valitettavasti paljastumaan ajan mittaan, kun taloustilanteen vakavuus paljastuu lopulta meillekin täydessä kauheudessaan, kuten se on paljastunut jo nyt monille euromaille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Hyvinvointivaltion pelastaminen on mahdotonta Eurossa ja ensi syksyn jälkeen sen pelastaminen on mahdotonta myös omalla rahalla. Koska Metsähallitusta ollaan yksityistämässä ja siiinä viedään suomalaisen kansan viimeisetkin omaisuudet. Silloin lähtee metsät, turpeet ja pohjavedet, ja sen jälkeen valtiolla, eli suomen kansalaisilla ei ole enää mitään omaisuutta!

Hävettää olla suomalainen ja nähdä miten poliittinen eliitti, jonka kansa on valinnut ajamaan omia etujaan ja hoitamaan asioitaan, pettää kansalaiset kerta toisensa jälkeen ja on valmis yksityistämään kaiken valtion omaisuuden ja vieläpä murto-osalla omaisuuksien kokonaisarvoista. Hävettää kuulua kansaan joka on niin valistumaton ettei uskalla tehdä asioille mitään, ennenkuin on liian myöhäistä!

Erkki Joonala

Ikävä kyllä:
1) Suuri osa kansalaisista uskoo vakaasti vaikka Joulupukkiin, kun pääministeri heille niin vakuuttaa.
2) Toinen iso osa luottaa sinisilmäisesti siihen, että hallitus tekee ankarasti työtä heidän hyvinvointinsa eteen.
3) Kolmas suuri kansanosa toteaa EVVK ja keskittyy jääkiekon liigatuloksiin.

Nämä kun saisi ymmärtämään mitä täällä oikeasti tapahtuu, äänestyskäyttäytymisessä voisi ehkä tapahtua joitakin muutoksia.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ei voida pahoinvointivaltiota pelastaa ruplassakaan.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

Tooosiii viksu kommentti, Jouni. Oliko asiaa?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tuohon se oli kiteytetty. Putinistit veivät Jokerit, ja hyvä niin, nyt odotamme uusia avauksia. Suomen talous on ihan oikeasti pitkällä tähtäimellä Venäjän varassa.

Mikael Kerokoski

Suomessa ei tehdä vaatteita, kodinkoneita, autoja eikäoikein mitään muutakaan kulutustavaraa. Että minkä tavaran kysyntä lisääntyy? Eikä Susanna tiedä että devalvointi on aina ollut tulonsiirto paperiteollisuudelle?

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

Ruualle, asumiselle ja lämmölle on aika varma kysyntä. Aloitettaisiiko edes näistä? Sitten voidaan miettiä, josko niitä vaatteita ja tarpeellisimpia härpäkkeitä tehtäisiin itse. Voisi nuo työttömyydet vähän pienentyä. Luodaan ainakin sisämarkkinat ja ne joilla on hirveä hinku hankkia kaikkea kivaa Kiinasta - ostakoot sillä hinnalla jota pyydetään.
Sitten pitäisi keksiä jota hyvää vaihtokelpoista että saadaan energiaa - sen ajan kun sitä vielä on vaikka Venäjällä...

Katselin juuri Cittarin kissaruokahyllyjä; 20x2 metriä toinen toistaan hienompia ravinteita eläimelle, joka syö hiiriä raakana luineen kaikkineen. Kilohinta kaikissa kuin parasta ihmisravintoa. Tuhlaamme empatiaa ja rahaa kotieläimeen ja samalla vaadimme erinäisiä vähätuloisia ja itseämme heikompia kyykkyyn ja tyytymään vähempään tai tekemään kyykkyhyppelyä valvonnan alla pihamaalla.

Kuullosta todella hyvinvointiyhteiskunnalta -pitäisiköhän tarkistaa asenteet ja tärkeysjärjestykset?

Mikael Kerokoski

Suurin osa sähköstä tuodaan ulkomailta, joten devalvaatio nostaisi sen hintaa. Euroa on ihan turha syyttää kaikesta pahasta. Meidän hallitus on ihan itse päättänyt jaella erilaisia tukiaisia, tukia, korottaa veroja, tukeutua ulkomaiseen (venäläiseen) sähköön jne. Siihen ei oma valuutta auta.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #10

no tavoitahan on alentaa sähkön kulutusta. jos sen hinta nousee, kulutus alenee. yksinkertaista eikö totta?

puu korvaa sähkön lämityksessä. mulle eilen naapuri vittuili. mulla 200 m3 halkoja tiepuolessa, tietty naapurin puollella. halus että vien ne pois. (se piti lautataapelia 13 v mun pellolla, pistin oman halkopinon sen puollelle, vai lautansa pois. heikko hermosempi ku mä, viiden vuoden jälkeen alkaa nalkuttaa.)

eli nopeasti devalvaatio ja sähkön hinta kohilleen, alkaa käydä halko kaupaksi.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

En jaksa käsittää suomalaisten naiiviutta. Suurin osa ei ole hoksannut vieläkään, että olemme aivan avoimessa kansainvälisessä kilpailussa, missä suurella osalla maista ei ole juuri minkäänlaista sosiaaliturvaa, eikä siten siitä aiheutuvia kustannuksia.

Pärjääminen edellyttää meidän leikkaavan kulut kaikilta alemman tuottavuuden aloilta vastaavalle tasolle, tai sitten tuotanto loppuu kannattamattomana. Koska työn sivukulut tai verotus eivät jousta, ainoa joustava elementti on duunari, joka heitetään pihalle tai ulkoistetaan johonkin silpputyöfirmaan.

Työttömien määrä on sellaisessa kasvussa, että työttömyysturvaa joudutaan jokseenkin varmasti leikkaamaan lähitulevaisuudessa. Julkisen sektorin leikkaukset puolestaan näkyvät palvelujen heikentymisenä, mutta eniten tultaneen karsimaan yksityisten palvelujen ostoja. 8 miljardin leikkuri tarkoittaa valtaisaa kysynnän pudotusta ja kilpailun kovenemista, mikä heijastuu konkurssien määrään.

Edellislamasta poiketen, yritykset muodostavat alihankintaketjuja ja ovat myyntisaamisineen sekä ostovelkoineen niin riippuvaisia jokaisen maksukyvystä, että jo yksi maksuvaikeuksiin ajautuva vetää perässään myös paperilla terveen näköisiä yrityksiä.

Euronäytelmän tyylilaji on kreikkalainen tragedia. Ihmiset laitetaan jonoon odottamaan, kenelle valetaan betonisaappaat jalkaan ja heitetään mereen, jotta talousjärjestelmä pelastuisi.

Susanna Kaukinen

Tähän vyyhtiin liittyy niin monennäköisiä ongelmia, mutta kaikki mitä sanot on totta. Kreikka on kärsimyksen näyttämö, kuten monet muutkin EU-maat. Nyt se on siirtymässä myös tänne.

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa

"Suurin osa ei ole hoksannut vieläkään, että olemme aivan avoimessa kansainvälisessä kilpailussa, missä suurella osalla maista ei ole juuri minkäänlaista sosiaaliturvaa, eikä siten siitä aiheutuvia kustannuksia."

Jep. Ne maat, jotka saavuttavat kilpailukykynsä globaaleilla markkinoilla tinkimällä kansalaistensa sosiaaliturvasta ja palkoista ovat toisaalta ilman ostovoimaisia kotimarkkinoita ja pitkälti meidän ja vastaavien varassa.

Jos matalapalkkamaiden työntekijät joutuvat pienestä palkastaan kustantamaan itse sosiaaliturvansa, ei heillä ole varaa ostaa tekemiään tuotteita. Jos meidän ostovoimamme romahtaa, niin romahtavat näiden maiden tuotantolaitokset ja työpaikatkin saman. Prosessi on menossa, hullu ei vaan huomaa ja viisas ajattelee lyhytnäköisesti itseään.

Jouni Nordman

Ongelam tässä mallissa on juuri se, että katsomme palveluiden tuottamisen olevan hinnoittelun ulko puolella, jolloin emme myöskää voi päättää niiden laadusta. Eli jos kunta rakenteessa on joka kunnassa on sama hallinto rakenne piittaamatta asukas luvusta, niin rakenne itse heikentää palveluiden laatua.

Ongelma on näiden uudistamisessa juuri vallanmenetyksen pelko, joka pitäis uudestaan Suomessa järjestää perustuslain mukaisesti, eli kansa saa päättä minkä tasosta palvelua saavat, jolloin palvelun tuottamiseen pitää mahdolistaa kilpailu.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

tossa on eurotalouden malli:
http://auvorouvinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/16231...

elikkä kyllä ne suomalaiset aika nopeasti tulee havaitsee mikä on todellisuus. riittää kun talous romahtaa totaalisesti ja se tapahtuu luullakseni parin vuoden sisään.

toi kansanäänestys vaatimus on mielenkiintoinen. susanna totesi että sitä ei pidä järjestää ennen kuin porukka on tajunnut tilanteen.

tarttee muistaa yks pikkujuttu. EU ei halua kansanäänestystä joten se ei sitä salli, oli tilanne mikä tahansa.

toinen juttu on politiikan hitaus. jos tänään vaadin kansanäänestystä, se toteutuu aikaisintaan 3 vuoden kuluttua. eli juuri silloin kun suomi on saavuttanut 100% työttömyyden.

politiikassa mikään tapahdu heti tai edes ensiviikolla. paitsi täysin älyttömät säästöt. ne tuleekin pankkiirien suusta eikä äänestäjien.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Kaikki muu siis pidettäisiin ennallaan ja lähdettäisiin vain eurosta? Päälle vielä devalvoitaisiin ja tehtäisiin suomesta halvan työvoiman maa, jota rikkaammat maat voisivat armotta käyttää hyväksi ja jossa kansalaisilla ei olisi pahemmin varaa ostaa ulkomaalaisia tuotteita? Paitsi tietenkin rikkaimmat tulisivat olemaan entistä rikkaampia, koska he voivat sijoittaa ulkomaille esim. mahdollisesti euromaihin ja he siis pystyisivät elämään paljon leveämpää elämää koko ajan muuten halpenemassa Suomessa, koska heidän tulonsa olisivat euroissa ei suomen sisäisessä valuutassa. Kenenkähän asialla Susanna oikeasti on?

Euro ei ole ongelma vaan nykyiset valtarakenteet ja säännöt. Eli jos hyvinvointia haluat lisää Suomeen, niin kannattaisi suunnata katseet nykyisiin valtion puolelta tehtyihin lakeihin, jotka estävät oikein tehokkaasti elannon hankkimisen muulla tavalla kuin tekemällä töitä rekisteröidyille yrityksille kuin myös estävät minkäänlaisen omaisuuden kertymisen köyhemmille.

Susanna Kaukinen

EU on ongelma numero yksi, euro on vaan sen mukana tuleva ylimääräinen riesa. Musta Suomen itsenäisyys on sen takia keskeinen kysymys muutenkin, koska demokratia ei toimi suurissa kokonaisuuksissa.

Suomessa voidaan tehdä politiikkaa, joka on kansan edun mukaista, EU:ssa ei. Se on niin yksinkertaista.

Se onkin sitten pitempi juttu, että mitä kaikkea Suomessa pitäisi tehdä jahka itsenäisyys saadaan.

Euro sinänsä on täysi katastrofi. Et ymmärrä selvästi sitä että lamassa kova valuutta vie ihmisiltä kodit alta. Se on tärkein asia. Siksi on saatava oma raha.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Demokratia toimii suurissa kokonaisuuksissa, jos ne vain kasataan oikein. Sen myönnän ettei nykyisessä muodossaan EU todellakaan ole hyvin tehty ja palvelee enemmän vallanhimoisia päättäjiä kuin EU:n kansalaisia. Itsenäisyys itsessään on menetetty globalisaation seurauksena. Vanhat tavat, jotka toimivat kun rajat olivat suljetummat eivät tule toimimaan enää globaalissa maailmassa. Rajojen sulkeminen taas nykyisessä maailmassa ei ole järkevää, koska se johtaa entistä suurempiin ongelmiin.

Tehdäänkö Suomessa tälläkään hetkellä politiikkaa, joka on kansan edun mukaista?

Kova valuutta vie kodin alta vain niiltä, jotka eivät osaa hoitaa muutenkaan talouttaan. Yhteinen valuutta euroopan muiden valtioiden kanssa myös suojelee meitä niiltä kauheuksilta, joita meidän omat päättäjät tekisivät, jos meillä olisi oma valuutta. Nykyinen lama on muutenkin keinotekoisesti tehty ja siitä päästäisiin helposti, jos vain sääntöjä höllennettäisiin, mutta se ei näemmä ole tapahtumassa vaan byrokratiaa ja erilaisia veroja lisätään ja järjestelmä kangistuu entisestään.

Toimituksen poiminnat