Sydämellinen separatisti Kuiskauksia vapaudesta

TTIP: AY - kenen riveissä seisot?

  • TTIP: AY - kenen riveissä seisot?
  • TTIP: AY - kenen riveissä seisot?
  • TTIP: AY - kenen riveissä seisot?
  • TTIP: AY - kenen riveissä seisot?
  • TTIP: AY - kenen riveissä seisot?
  • TTIP: AY - kenen riveissä seisot?

Taloussanomat julkaisi palkansaajajärjestöjen julkilausuman TTIP-"vapaakauppasopimuksesta".  Ikävä kyllä lausuma oli kaikilta osin aivan päin honkia. On käsittämätöntä, että AY-liike päästää tällaisia sammakoita suustaan.

 

Käydään väitteet läpi kuitenkin kutakuinkin kohta kohdalta.

 

#1. Sopimus ei hyödyttäisi palkansaajia


Aivan varmasti ei hyödyttäisi ja tämä oltaisiin voitu oppia jo NAFTA:sta, joka vei USA:sta valtavan määrän työpaikkoja samanlaisista lupailuista huolimatta. On keskeistä ymmärtää, että työväen etu on työvoiman saatavuuden rajoittaminen, koska se mahdollistaa paremmat palkat ja työehtosopimukset (TES).

Vastaavasti työvoiman saatavuuden kasvattaminen huonontaa aina palkansaajien tilannetta. USA:ssa työvoiman alitarjonta loppui 70-luvulla ja sen jälkeen siellä palkansaajien reaalipalkat eivät ole nousseet ollenkaan, vuosikymmeniin.

Väitteet paremmasta työstä ja muusta sen sellaisesta ovat välttämättä perättömiä. TTIP tulee viemään työpaikkoja Suomesta, alentamaan työväen palkkoja ja polkemaan TES:sejä sen vuoksi, että työväkeä voidaan yhä kovemmin kilpailuttaa toisiaan vastaan TTIP:n avulla.

 

#2. Sopimus lisäisi kilpailua (työvoiman riiston astetta) ja standardeja (vähentäisi kansalaisten oikeuksia)


Tottakai lisäisi. Kilpailun koventuessa työpaikat pakenee huonoiten palkatuille alueille, joissa on vähiten työväen oikeuksia, matalin verotus ja matalimmat työvoiman sivukustannukset, koska kova kilpailu tarkoittaa sitä, että se joka säästää eniten, voittaa.

Se siis voittaa, joka maksaa huonoimmat palkat, joka teettää pisimmät päivät vaarallisimmissa oloissa, joka jättää eläkkeet maksamatta ja joka irtisanoo työvoimaa estoitta ja joka pakottaa työväen nollatuntisopimuksiin ja kaikenlaiseen oikeudettomuuteen ja syvimpään mahdolliseen riiston asteeseen.

 

Standardien ja lupamenettelyjen virtaviivaistaminen on verrattaen sivistyneelle Suomelle yksinomaan huono asia, koska näiden yhdentäminen USA:n kanssa voi tarkoittaa ainoastaan huonompaa suojaa niin kuluttajille kuin työvoimallekin.

USA:ssa vallitsee ankara korruptio siltä osin, että lakijärjestelmä on kaikkineen valjastettu lähes yksinomaan korporaatioiden ja suuren rahan temmellyskentäksi, jossa harrastetaan juridista pakottamista suuren juristiarmeijan turvin.

Omien standardien puolittaminen tuollaisen systeemin kanssa on yksinomaan pois niin työväeltä kuin kansaltakin ja antaa yhä enemmän valtaa globaalille suurpääomalle ja riistää oikeuden ja vapauden kansalaisten käsien ulottumattomiin.

 

#3. TTIP ei edistäisi demokratiaa ja ihmisoikeuksia, Suomella ja USA:lla ei yhteisiä arvoja

 

Ensinnäkään TTIP ei ole ihmisoikeus- tai kansanvallan julistus, vaan kauppaa säätelevä sopimus. Tältä osin sen ei tulisi ollenkaan ottaa kantaa sen paremmin ihmisoikeuksiin kuin kansanvaltaankaan.

Sikäli kun se ottaa niihin kantaa, voidaan vaivatta olettaa, että kannanotot toimivat nimenomaan siihen suuntaan, missä kaupan etuja painotetaan ja ihmisoikeuksia ja kansanvaltaa rajoitetaan. Sijoittajansuojapykälät osoittavatkin tämän oletuksen täysin oikeaksi.

Sijoittajansuojapykälät varaavat kansainväliselle korporaatio-oikeudelle oikeuden ohittaa kunkin sopimuksen maan omat lait siellä missä ne ovat kaupan esteitä tai haittatekijöitä ja tämä voi tarkoittaa ainoastaan sitä, että puretaan kuluttajan suojaa, heikennetään TES:sejä, alennetaan palkkoja ja viedään yhteisten asioiden hoitoa pois demokraattisen päätännän piiristä ja päätökset maiden laeista tehdäänkin korporaatioiden juristien toimesta.

 

...

 

En voi kertakaikkiaan käsittää, miten palkansaajajärjestöt voivat antaa tällaisen lausunnon. Lausunto on mitä järjettömin samaan aikaan, kun monet kansalaisten ja kuluttajien järjestöt varoittelevat TTIP-sopimuksesta mitä kovaäänisimmin.

Nämä "vapaakauppasopimukset" ovat siirtomaavallan peruja, joilla kehittyviä maita on alistettu luonnonvarojen riistolle. Sen väittäminen, että näistä tulee olemaan meille hyötyä on käsittämätöntä propagandaa, pötypuhetta ja suoraan sanoen valehtelua.

Jos voi olla niin, että palkansaajajärjestöt ovat tämän lausunnon antaneet hyvässä uskossa, mitä minun on nyt mitä vaikein uskoa, suosittelen tarkastamaan faktat. Suosittelen tarkastamaan ne pikimmiten, sillä tällaisen propagandalausunnon voisi odottaa kuulevansa pääoman etujärjestöiltä, joilla ei ole vastuuta sen paremmin työvoiman hyvinvoinnista kuin kunnioitusta kotimaan kansaa kohtaan, mutta palkansaajajärjestöiltä tällainen lausunto on mielestäni mitä järkyttävin.

 

Toivoisin, että joku herättäisi minut tästä painajaisesta - ja en voi sanoa muuta kuin tämän: "anna heille anteeksi, sillä he eivät tiedä mitä he tekevät".

Vai tietävätkö sittenkin?

Ja jos tietävät, on kysyttävä palkansaajajärjestöiltä: kenen riveissä seisot?

 

 

Lisälukemista:Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (137 kommenttia)

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

mä en kyllä tajua mitä sekoilua siellä ay liikkeessä taas on. onkohan joku nauttinut lahjuksia vai onko vaan todella typerä.

Susanna Kaukinen

Niinhän ne sanoo, että älä selitä sitä pahantahtoisuudella, jonka voi tyhmyydellä selittää, mutta en mä enää edes tiedä.

Mä en käsitä ollenkaan tätä lausuntoa, koska tämä on täysin tolkuton: on kuin omaan päähän haulikolla ampuis.

Oon oikeesti pöllämystyny - sanat `mitä vittua?' kaikuu mun pääkopassa, koska mä en kertakaikkiaan ny snaijaa tätä.

Ainoa selitys jonka tälle keksin on se, että AY-liike on niin pahasti kokoomuslaistunut, että ne kuvittelee itse olevansa pääoman edunsaajina, mitä ne ei tietenkään ole.

Voi hyvä isä sentään.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

Suska, herää. Ei AY-liike ole kokoomuslaistunut. Se on SDPläistynyt. Tosin kokoomus on nykyisin Suomen suurin sosialistipuolue. Federalisteja ja globalisteja ovat molemmat.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #68

SDP on niin oikeella nyt, että jos maailma olis litteä, puolue putoaisi oikeasti laidasta yli. Demarit ei ole sosialisteja, jos kerran suurpääoman asiaa ajaa, porvareiden asialla silloin ovat.

Federalismi on hyvä, jos se on proudhonlaista. Valitettavasti demarien federalismi ei ole, vaan se on ylhäältä alaspäin suuntautuvaa keskusvaltaisuutta, jota mielelläni kutsun adjektiivilla stalinistinen. Proudhonlainen on alhaalta ylöspäin.

Globalismi on nykypäivän mielisairaus. Se ei auta kuin rajatta sekunnin murto-osissa liikkuvaa pääomaa, koska työväki ei ikinä tule tuohon vauhtiin ehtimään.

Susanna Kaukinen

No kyllä tää aivan erinomasen pahalta näyttää.

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa

"mä en kyllä tajua mitä sekoilua siellä ay liikkeessä taas on. "

Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat! Ei se ole sekoilua vaan tarkaan harkittua.

Susanna Kaukinen

Jos hieman avaisit tätä ajatusta?

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa Vastaus kommenttiin #51

Pidän aika selvänä, että AY-liikkeen johto on jo pitkään ollut henkisesti hyvin kaukana historiallisesta viitejoukostaan, tavallisista palkansaajista. He ovat paljon enemmän tekemisissä EK:n porukan kanssa kuin nimellisesti edustamiensa ihmisten. Olen melko varma, että oikeista toimista seuraa myös aineellisia etuja. AY-liikeen johto on hyvin sisäistänyt kansallisen eliitin viralliset mantrat. Sisäistämisellä ei tarkoita aitoa ymmärrystä.

Ongelmana ei ole palkansaajien, PK-yrittäjien, eläkeläisten ja kyydistä pudonneiden edut vastaan ison rahan etu. Todellinen ongelma on koko eliitin etu vastaan kaikki muut. AY-eliitti kuuluu saumattomasti muuhun eliittin.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #58

Joo, tosta ei tohdi olla eri mieltä.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen Vastaus kommenttiin #58

AY-liikkeet on jo kauan sitten vieraantuneet kansasta ja byrogratisoituneet omiksi umpioikseen,keräävät rahaa,kenelle ? Jos perustetaiskin Moraaliministeriö,joka valvois kansalaisten etuja. Sinne sitten kertyis kaikenlaista "pikkutakkia" ajan oloon niin paljon,että ministeriön alkuperäinen tarkoitus häipyis arkistojen kätköihin. Ei kukaan siitä välittäiskään,pääasia siisti sisätyö ja hyvä palkka ja etuudet.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #87
Käyttäjän JuhaJuoni kuva
Juha Juoni Vastaus kommenttiin #87

Kun on seurannut noita Occupy Money Movementille tulleita vastauksia koskien keskuspankkirahoitusta ja sen ympärillä käytyä keskustelua, niin väkisin on tullut siihen johtopäätökseen, että olemme nyt yli 25 vuotta eläneet liberaalia markkinataloutta ja sen myötä eläneet sellaisessa todellisuudessa median vahvalla tuella, että poliitikot eivätkä edes yliopistojen proffat enää tunnu pääsevän edes ensimmäisen kynnyksen yli setelirahoituksesta puhuttaessa. Jos keslustelu torppaa esim. siihen, että vasta-argumentti tutkijalta on, että kp-rahoitus tarkoittaisen keskusjohtoisuuteen palaamista, niin keskustelun taso on oikeasti aakkosia ajateltuna lähtökohdiltaan a:ssa. On hämmästyttävää, että sanoja ei pääse edes niin pitkälle ajatuksissaan, että voisi vaikka verrata asiaa näin: keskusjohtoisuus ja hyvinvointivaltio vai ei-keskusjohtoisuus ja inhimillinen kriisi (vrt punainen risti, julkilausuma etelä-Euroopasta). Saati, että huomattaisiin, että melkoista keskusjohtoisuutta on troikan määräykset leikata vaikka tämä olisi vastoin kaikkia varoituksia.

Minun päätelmä kaikesta tästä on, että olemme kadottaneet yhteiskunnallisesta keskustelusta fokuksen. 80-luvulle saakka se fokus oli hyvinvointivaltion rakentaminen. Suomi meni läpi monien vaikeuksien, mutta kykeni rakentamaan maasta yhden maailman parhaista maista ihan vain siksi, että meillä oli päämäärä.

Islanti teki juuri samoin. Romahduksen jälkeen pääministeri ilmoitti, että kautensa tärkein tehtävä on hyvinvointivaltion kehittäminen. Tämä siis sen jälkeen kun ne oli uponneet suohon syvemmälle kuin mikään muu valtio Euroopassa sillä hetkellä. Missä Islanti on nyt? Melkein täystyöllisyydessä ja kolmantena hyvinvointivaltioiden listalla.

Missä Suomi on? Pudonnut listalla (olikohan sija 10?), samalla kun täällä pääministeri eroaa, valtakunnan pääsanomalehti voodoo-hs kolumnissaan pohtii miten eroaminen vaikuttaa markkinoiden luottamukseen!

Meidän fokus on markkinoissa. Ei hyvinvointivaltiossa. Jos tätä ei saada ymmärretyksi, ollaan todella pohjalla pian. Pahoin pelkään ettei siihen mene kauaa.

Kaiken tämän jälkeen olin silti myös äärimmäisen hämmästynyt tästä ay-liikkeiden ulostulosta. Tässä en jaksa uskoa, että kyse olisi pelkästä sokeudesta. Oletan, ett ay-liikkeellä on joku itsekäs motiivi takana. Toivon niin vaikka sekin varsin karu selitys olisi. Tätä tukee se, että nykyään, oli asia mikä tahansa, kaikki tuntuu olevan myytävänä. Aatteetkin. En tarkoita, että olisi lahjonnasta kyse, jostain muusta.

Jos kyse on sokeudesta, en tiedä onko meillä enää paljon toivoa. Ay-liikkeen jos jonkun pitäisi olla puolustamassa hyvinvointivaltiota. Ay-liikekin vain on saatu niin hataralla pohjalle pätkätyön ja pakkoyrittäjyyskehityksen lisäännyttyä, että rivit kai rakoilee sielläkin.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #101

Ihan hyvä teoria. Mua harmittaa, että tässä ollaan tosiaan menossa melkosta pohjakosketusta kohti, kun kaikki vaan kumartaa markkinajumalaa, eikä ymmärrä, ettei sille mikään riitä. Sille alttarille voi uhrata loputtomasti ja sen nälkäiseen Molokin kitaan uppoaa aivan kaikki.

Tottakai se on päivänselvää, että jos koettaa saavuttaa muita yhteiskunnallisia tavoitteita kuin BKT:n maksimoinnin, se yllättäen maksaa BKT:ssa. Mut siis onko tämä huono asia?

Se ei ole huono asia sen takia, että voitonmaksimointi tarkoittaa ihmisoikeuksien minimointia. Talous pitää saattaa sellaiselle tolalle, ettei Suomi ole niin velkariippuvainen, jolloin meitä ei voi kiristää velkojen koroilla hirvittävän suureen jatkuvan kasvun tarpeeseen.

Yhteiskunta joka tavoittelee vain maksimaalista BKT:ta on täydellisen sairas ja käy sotaa omaa kansaansa vastaan.

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa Vastaus kommenttiin #101

Erinomainen yhteenveto. On selvää, että eri ilmiöt, tekijät, prosessit vaikuttavat toisiinsa. Niillä on vuorovaikutusta, korrelaatiota. Mitattavat ilmiöt nimeltä "hyvinvointi" ja "markkinat" vaikuttavat toisiinsa. Mutta tämän tosiasian myöntämisestä ei seuraa, että niitä ei tulisi asettaa tärkeysjärjestykseen. Toisella niistä on vain välinearvo. On uskallettava laittaa hyvinvointivaltio ykköstavoitteeksi. AY-liike ei uskalla tätä tehdä kuin juhlapuhetasolla.

Siitä, että hyvinvointi tarvitsee elivoimaisia markkinoita ei seuraa, että elinvoimaisista markkinoista seuraisi optimaalinen hyvinvointi.(Meillä on taloudessa selkeä ristiriita vientiin tähtäävän elinkeinoelämän ja kotimarkkinoiden varassa olevan elinkeinoelämän suhteen. Vientifirmat haistattavat kotimarkkinoiden ostovoimalle.) Sen takia selkeä prioriteettijärjestys on tärkeää.

Islanti on hyvä esimerkki paremmasta menettelystä.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #108

Islanti on parempi. Sveitsistä voisi ottaa mallia suoraan demokratiaan.

Käyttäjän occupymoneymovement kuva
Occupy Money Vastaus kommenttiin #109

Vielä yksi esimerkkimaa: Itävalta. Siis euromaa. Fokus silti hyvinvointivaltiossa ja luvut ovat hämmentäviä, kun niitä katsoo Suomen julkisenkeskustelun vinkkelistä. Meillä näyttää olevan vaihtoehtoja, jopa nykyisen eurojärjestelmän puitteissa.

Lainaan tähän suoraan Occupy Money Movementin fb-seinän postauksen:

Meille kerrotaan, että leikkaukset ja rakenteelliset uudistukset ovat ainoa keino talouden tasapainon saavuttamiseksi. Uutinen Itävallasta viime kesältä kertoo jotain ihan muuta kuin mitä meillä on tarjottu lääkkeiksi. Tässä ensin työttömyystilanne ja sen jälkeen asioita, jotka Suomessa on koettu ongelmaksi. Lopuksi se, mitä Itävallassa on tehty ja josta Suomessa ei edes käytännössä puhuta.

Työttömyys (kesäkuu 2013):
Itävalta 4,6%, Suomi 8,0%
Nuorisotyöttömyys:
Itävalta 9,3%, Suomi 20,7%

Itävallassa on vahva AY-liike, kuten Suomessakin.
Tulonjaon epätasaisuuttatta kuvaakava gini-indeksi:
Itävalta 0,263, Suomi 0,268
Veroaste:
Itävalta 43,4%, Suomi 43,6%
Yksikkötyökustannukset:
Itävalta 30,50€/h, Suomi 30,80€/h
Työurien pituus / eläkkeelle keskimäärin:
Itävalta alle 59v, Suomi 63v.

” Tärkein selitys Itävallan ihmeelle on se, josta Suomessa on kiellettyä puhua: keynesiläinen suhdannepolitiikka. Täällä siihen viitataan kammoksuen "velkaelvytyksenä".

“Työttömyyden ja eläkeiän ohella kolmas tärkeä talousluku, joka erottaa Itävallan Suomesta, onkin valtionvelan suhde bruttokansantuotteeseen. Suomessa se on noin 55 prosenttia, Itävallassa noin 75 prosenttia.”

“Kolmesta suuresta luottoluokittajasta kaksi antaa Itävallalle parhaan arvosanan AAA. Kolmannen arvio on AA+. Ero on kuin kouluarvosanojen 10 ja 10–.”

“Velkaelvytyksen salaisuus ei ole velan koossa vaan siinä, että velka, olkoonpa pieni tai suuri, käytetään mahdollisimman elvyttävästi eikä johonkin muuhun tarkoitukseen. Ellei näin ole, isokaan lisävelka ei elvytä. Jos taas on, pienikin elvyttää.”

http://www.hs.fi/sunnuntai/a1376105969278?jako=288...

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #110

On tosiasia, että työttömyys Suomessa on poliittinen valinta. Se ei ole yhtään mitään muuta kuin kilipääkapitalistinen juoni kansan nujertamiseksi.

Käyttäjän JuhaJuoni kuva
Juha Juoni Vastaus kommenttiin #87
Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #102

Joo, näitä tulee aina välillä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tietyin edellytyksin sopimuksen voidaan olettaa muiden vaikutusten lisäksi edistävän kansainvälisen työjärjestö ILO:n agendaan kuuluvia työläisten perusoikeuksia globaaleilla työmarkkinoilla.

http://d1aq5jbsszuf44.cloudfront.net/materials/EU-...

Susanna Kaukinen

Tää on huttua heti ensimmäisestä kappaleesta alkaen "demokraattisten yhteistyötä" - mistä lähtien USA on ollut demokratia?

Anna mä kerron, ei mistään: USA on tasavalta (republic) eikä demokratia (democracy).

Sen lisäks niiden tapa jatkuvasti rikkoa kaikkia kansainvälisiä sopimuksia mitä ne ei oo itse sanellu tekee maasta erittäin arveluttavan sopimuskumppanin, koska:

#1. Joko ne sanee sopimuksen => huono
#2. tai ne ei noudata sitä tärkeiltä osin => huono

Mä nyt luen ton tekstin kokonaa, mutta tää on ihan perusanalyysillä nähtävissä, että siellä taas positiivarit näkee mahdollisuuksia, eli riskejä analysoimatta juoksee suin päin suden suuhun, kuten tässä maassa nykyään on tapana fantastisuus-päissään tehdä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Yleishuomiona vain sitä, että laajat sääntelyyn sitovat kauppasopimukset ovat lähes ainoa keino painostaa lähinnä "kolmansia maita" kunnioittamaan työväestön perusoikeuksia ja kehittämään tuotantoaan ympäristöä säästävästi.

Suomikin tuo tällä hetkellä Venäjältä seitsemällä miljardilla eurolla aika kyseenalaisista paikoista alunperin porattua öljyä.

http://www.svkk.fi/tietoa_venajasta/suomen_ja_vena...

Toki riski sopimusrikkomuksiin tai sopimustekstin kiertämiseen on aina olemassa pääsopijapuoltenkin välillä---

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #7

Valitettavasti nuo "kolmannet maat" tässä kohdassa pitävät sisällään myös USA:n, joka ei todellakaan ole mikään ihmisoikeuksien tai työväenoikeuksien paratiisi. En millään pysty uskomaan, että sopimuksesta saataisiin sellainen, ettei se heikennä suomalaisen ja eurooppalaisen työväen asemaa, en kertakaikkiaan.

Venäjä toki on aina Venäjä. Sen vetäminen mukaan tähän on mielestäni sikäli perin kyseenalaista, ettei se ole ollenkaan sopijaosapuoli sopimuksessa. Siihen viittaaminen on siis mielestäni täten aiheetonta ja asian sivuitse puhumista.

Jos EU haluaisi ajaa edes oman väkensä oikeuksia, mitä se ei näytä ollenkaan tekevän, tulisi EU:n asettaa tulleja maita vastaan, jotka eivät kunnioita ihmis- ja työväenoikeuksia, mutta on ilmeistä, ettei EU:lla ole mitään tällaisia aikomuksia.

Tämä johtuu ehkä ensisijaisesti siitä, että EU on ihan oikeasti suurpääoman lobbarien lapasessa. EU:sta on kovaa vauhtia tulossa USA ja me epäilemättä ajaudumme samanlaiseen oikeudettomuuden tilaan, missä USA:ssakin vallitsee, jossa on kaksi puoluetta, jotka molemmat saavat niin paljon korruptiorahaa suurpääomalta, että äänestää kansa mitä hyvänsä, se äänestää aina omia oikeuksiaan ja vapauksiaan vastaan.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff Vastaus kommenttiin #7

Työväen asemaa ei todentotta paranneta ylikansallisten kauppasopimusten voimalla, ei myöskään pk-yrittäjäsektorin. Tällaisilla sopimuksilla ajetaan sekä työväki että myös pk-yrittäjäkenttä lopulliseen ahdinkoon Suomessa, jossa elinkustannukset ovat jo nyt järkyttävät suhteessa yleiseen palkkatasoon/toimeentulon määrään.

Parhaiten kansalaisten asemaan voidaan vaikuttaa kansallisilla päätöksillä ja sopimuksilla. Ylikansalliset "vapaakauppasopimukset" ovat aina vain bensaa ylikansallisen pääoman liekkeihin. Vain vahvempi kansallinen päätösvalta, demokratia ja vastarinta vievät globaaleilta pääomaliikkeiltä hapen pois. Tämä täytyisi nyt hiljaksiin ymmärtää, kansallisen etumme nimissä. EU- ja eurokehityksestä pitäisi jo pystyä tekemään nämä samat johtopäätökset, jos jenkkien kansallista ostovoimakehitystä viimeisten 35 vuoden ajalta ei vielä tunnista.

Samaa mieltä kuin Susanna, aivan käsittämätön ulostulo ay-järjestöiltä.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #14

>>> Jenkeissähän on PK-yrittäjilläkin huonommat olot kuin Suomessa! <<<

Siellä nimittäin pikkufirmoilla on kovat verot ja ties mitä vaatimuksia, kun homma toimii siellä niin, että nimenomaan vain isot on vapaita kuin taivaan linnut laskemaan öljyä linnunpesiin.

Tääkin on yks mitä Jengi Ei Tajua: pk-yrittäjän on parempi Suomessa kuin USA:ssa. Jengi elää niin fantasian vallassa sen perhanan USA:n kanssa: tarkastakaa FAKTAT - voi perhanan perhana!

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #16

tuolta näkee usa tulonjaon kehityksen. niiden 90% ostovoima on samalla tasolla kun toisen ms jälkeen, tullut rajusti alas 70 luvun kultakaudesta.

http://www.parisschoolofeconomics.eu/en/news/the-t...

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #19

Jenkeissä tuloerot on vuoden 1928 tasolla. Viva la fucking freedom.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita Vastaus kommenttiin #16

Nyt kyllä joudun oikomaan: jenkki-PK-firmoilla on paljon helpompaa kuin suomalaisilla PK-yrittäjillä.

Meillä (Suomessa) byrokratia, ja sen kanssa naimisissa oleva valvonta, estävät jo lähes kaiken järkevän yrittämisen. Vain isot pärjäävät, kun on paljon henkilökuntaa tai taloudelliset ja sopimuspoliittiset resurssit ostaa kulloinkin tarvittava säännöstelty työ.

Kuvitellaanpa vaikkapa, että joku haluaisi oikeasti ratkaista työmatkaliikenteen/kauppareissujen, ympäristön, kustannusten ja hyötyliikunnan sovittamisen yhteen. Oma ajatukseni oli sähköavusteinen, kolmi- tai nelipyöräinen katettu (kaiken sään) polkupyörä.

Arvatkaapa montako säädöstä tuota laitetta rajoittaa? Arvatkaapa monelleko sen osista pitää olla monopolifirman leimaustodistukset? Arvatkaapa saako sitä millään muulla keinolla kuin autolla hinaamalla tai lavetilla ylös vaikkapa Lukonmäestä (teho- ja avustusrajoitukset)?

Sitten otamme vertailuun vaikkapa moottoripyöriä rakentavan pikkufirman jenkeissä. Tekniset rajoitukset perustuvat todellisiin tarpeisiin, firman verotus on suoraviivaista, byrokratia kaikkiaan on olematonta. Pyöriä rakennetaan. Sama näkyy esimerkiksi nelipyöräisissä sähköpolkupyörissä.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #71

Mä tunnen yrittäjän, joka ramppaa aina välillä jenkeissä ja asuukin siellä välillä. Sillä on firma Suomessa ja se on sanonut, että yrittäminen on Suomessa helpompaa.

Että älä ystävä höpise.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #71

Elät siis utopiassa sen suhteen millainen jenkkilä on. Se on paljon byrokraattisempi kun voit kuvitellakaan ja sen lisäksi pienten firmojen verotus siellä on kovaa. Vain suuret firmat pääsee siellä kuin koirat veräjästä.

Ketuttaa tämä väki joka luulee, että siellä on joku ihana auringonlaskun maa, kun tosiasiassa tilanne on aivan päinvastainen, kun faktoja alkaa oikeasti kaivelemaan.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita Vastaus kommenttiin #83

Ethän vain kuvitellut, että olisin sitä mieltä että "jenkkilä on joku ihana auringonlaskun maa"?

Silti, jaksan olla eri mieltä byrokratian ja siis turhien esteiden määrästä siellä/täällä. Esimerkkini ei ole tyhjästä temmattu.

Kokonaan kolmas asia on jos joudut (yrittäjänä) oikeuteen jonkun nihilistin pukutyyppiarmeijaa vastaan. Siinä olet jo menettänyt juttusi ennen kuin se alkoikaan.

Mutta EU-aikainen laki määrittelee esimerkiksi polkupyörän siten, että minkäänlaisen tieliikennekäyttöön tarkoitetun polkupyörän valmistamista Suomessa ei kenenkään kannata aloittaa, ellei ole jo ennestään lähes vastaavalla tuotteella liikkeellä. Tässä kohdalla ero on jenkkien hyväksi.

Mainittakoon vielä, että noin vuosituhannen vaihteessa tuo olisi vielä ollut mahdolista, nyt ei. Tämä on suunta ja vauhti senkun kiihtyy.

Ainoa ratkaisu tuon Brysselin (ja kohta TTIP-Washingtoninkin) PK-yrittäjien tappamiseen tähtäävän laki- ja määräysviidakon rehottamisen, saati sitten kasvun, lopettamiseen on ottaa valta takaisin Brysselistä ja tarvittaessa laittaa rajavartijat ja tulli myös länsirajalle, jollei Ruotsi ymmärrä tehdä samaa korjausliikettä.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #84

Joo, epäilemättä EU:n järjetön säätely siihen, tähän ja tuohon on ongelmia aiheuttavaa.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita Vastaus kommenttiin #83

Oletuksesi elämästäni utopiassa laittaa miettimään omaa utopiaasi, jossa AY-liike tekisi jotain muutakin kuin hallaa? Jälki on viime vuosina ollut paljon pahempaa kuin ilmeisesti voit kuvitellakaan...

;-)

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #86

Noh, AY-liikkeellä on varsin arvokas historia.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita Vastaus kommenttiin #98

No, Bagdadin yliopistolla ja Aleksandrian kirjastolla oli varsin arvokas historia, mutta viimeisten 800 vuoden aikana niistä ei ole ollut juuri apua.

Meidän lähitulevaisuuden ongelmiin ratkaisut on haettava jostain muualta kuin Bagdadista.

Se, että jokin on ollut osa ratkaisua, ei poissulje mahdollisuutta, että se olisi nyt osa ongelmaa.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #117

Sikäli olet oikeassa, että vaikuttaa siltä, ettei se enää puolusta työväkeä.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen Vastaus kommenttiin #71

Ajele vaan sähköavusteisella,niin mun kaverikin tekee. Se on sen itse värkännyt,eikä tainnut tulla mieleen kysellä lupia. Uskon,että näin jenkkilässäkin tehdään,sääntöjä laaditaan,mutta niitä katsellaan vähän sormien välistä.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #88

No EU:ssakin varmasti kaikki muut katsoo sormien välistä yhtä sun toista, paitsi tietty suomalaiset, jotka maksimoi tuskansa noudattamalla jokaista pöljää EU-säädöstä.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita Vastaus kommenttiin #88

Tauno, niin ajelenkin. Proton rakentaminen omaan käyttöön ei ole ongelma. Ongelmia tulee vasta, jos joku nihilisti alkaa katsastaa laitetta, ja tulee erimielisyyttä mitä ne tehorajat ja avustuskontrolli tarkoittavat. Ja seinä nousee pystyyn, kun koetat saada laitteen myyntiin. Paitsi pimeesti. Siihenkö järjestelmä meitä kehoittaa, Kreikan tielle?

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen Vastaus kommenttiin #116

Niin,kun toiset työkseen keksivä sääntöjä ja määräyksiä jotain tehdäkseen. Lisää virastoja ja paperin pyöritystä. Eipä ole kumma,ettei mitään kohta viitsitä yrittää. Pitäis ensin opiskella lakimieheksi ja sitten vasta ryhtyä kehittämään laitteita.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita Vastaus kommenttiin #127

Eipä siinä auta juridiikan opiskelu, kyllä nuo pahimmat (=kalleimmat) ongelmat löytyvät ihan sisälukutaitoisella maalaisjärjellä Finlex:istä. Tuon yleishyödyllisen ajoneuvon (katettu jokasään työ- ja kauppamatkapyörä, jolla ostoksetkin kulkevat, myös heikkokuntoisella) ajoneuvoluokaksi tulee vähintään "polkupyörä".

Viime vuosikymmenellä muutetun asetuksen mukaan myyntiin tarkoitettu polkupyörä pitää valmistaa aika monesta HYVÄKSYTYSTÄ osasta. Osat hyväksyy käytännön monopoli, EU:n luettelmat tarkastuslaitukset. Ei riitä mitkään CE-valmistajan vakuutukset, joka sekin on jo "turhaa" (=kallista) työtä, koska tuotevastuu on joka tapauksessa valmistajalla.

Itse asiassa koko CE-merkinnän voisi hävittää epäonnistuneena projektina. Kyseinen merkki kun ei nykyään tarkoita yhtään mitään. Kauppias välttää vastuun, koska kiinni jää vasta kun jollekin asiakkaalle käy jotain. Valmistaja Kiinassa ei koskaan joudu vastuuseen tuotteeseen laittamastaan merkkikokoelmasta, vaikkei edes tiedä mitä ne merkit tarkoittavat.

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa Vastaus kommenttiin #71

Ehdottomasti Suomessa sosiaalidemokratian ideaalista kumpuavaa, kallista, monimutkaista byrokratiaa tulisi järkeistää. Silti laajempaa joukkoa kriteereitä painotetusti yhdistämällä Suomi on yrittäjälle kokonaisuutena parempi maa kujin USA.

Olen 100% samaa mieltä, että lakeja ja säännöksiä on aivan liian paljon. Eräs syy tilanteeseen on EU. Siitä pitäisi päästä eroon.

"Oma ajatukseni oli sähköavusteinen, kolmi- tai nelipyöräinen katettu (kaiken sään) polkupyörä."

Loistava hanke. Minulla on saksalaisvalmistein traikki. Jarruttava byrokratiaa pitäisi nujertaa. Ensimmäinen edellytys on kansallisen päätösvallan palauttaminen.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #111

Jep. Antibyrokraattien kannattaisi todella keskittyä ensimmäisen EU:n häätämiseen.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #71

eräs kamu pyöritti jenkeissä muutaman vuoden firmaa. käytti termiä high risk. ero tulee siitä että jenkeissä saat rakentaa mopon, täällä sen joudut katsastaa. mutta kun jenkeissä joku ajaa sen mopon seinään ja siinä ei ole ollut varoitustarraa, seinään ajo on vaarallista, maksat kohtuulisen 50 milj korvauksen. suomessa et mitään.

kone maksaa jokaiselle pysähtyneeseen hissiin jääneelle miljoonan tassuun. ihan vaan siksi että muuten ne nostaisi oikeusjutun, väittäisi seksuaalisten halujen kadoneen ja saisi 500 milj korvaukset.

meiltä uupuu ryhmäkanteet, oikeus ei määrää sakkolountoisia korvauksia jne. elikkä täällä yrittäminen on helppoa ja turvallista.

toisaalta. kukaan ei kiellä ketään menemään jenkkeihin yrittämään. tyhmät tai laiskat suomessa viihtyy. mä jos olisin rahasta kiinnostunut, menisin pietariin tai piilaaksoon ekan miljardini tienaa. surkku vaan, mulla laiskuus voittaa ahneuden.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #114
Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen Vastaus kommenttiin #114

Joo,mut " kotimaani o'ompi Suomi"

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #14

Täysin järkevä linjaus ammattiyhdistysväeltä - kannattaa lukea se yhteinen lausunto kokonaan tiivistelmän lisäksi.

http://d1aq5jbsszuf44.cloudfront.net/materials/EU-...

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #27

tuossa tehdään muutami oletuksia joista voisi sanoa, optimistisia.

eu lait eroaa aika paljon usa vastaaavista esim ohjelmisto patenttien osalta. jotka toteutuessaan lopettaa koko alan täältä.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #27

Kuten jo aiemmin sanoin, premissit on aivan pielessä. Järkyttävää optimismia sen suhteen, että jenkkien korporaatiot suostuis siihen että eurooppalaiset kommunistit (joksi ne AY-liikkeen laskee) niitä komentelisi.

Not Gonna Happen (TM) (R) (C)

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #59

ne laskee kokoomuksenkin kommunistiksi. jopa stubin edustaman matelevan oikeiston, ei vaan ilaskiven kaltaista muinaista.

vähemmästäkin on etelä amerikassa pressoja ammuttu kun ay liikkeen sallimisesta.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #63

Jep. Tältä pohjalta ku lähtee näitä sopimuksia tekemään, niin lupaan, että jää luu käteen.

Susanna Kaukinen

Täällä on just tätä sinänsä hyvää tekstiä, mutta toiveajattelua siitä miten tätä kautta saataisiin työväenoikeuksia laajemmalle.

Erheellinen kuvitelma tästä tietenkin kiteytyy tähän:

"EU:n ja Yhdysvaltojen lähentyminen vähentäisi myös taloudellista riippuvuutta
maista, jotka eivät jaa niiden yhteisiä arvoja kuten demokratiaa ja ihmisoikeuksia."

Nimittäin tämä oletus pettää. USA:lla ei ole minkäänlaista kunnioitusta demokratiaa tai ihmisoikeuksia kohtaan. Ei ole koskaan ollut, kun maa on ollut sodassa olemassaolonsa noin 240 vuodesta sodassa luokkaa 210.

Samaten AY on ajettu aivan maan tasalle USA:ssa, se on todella poljettu ja murskattu kommunistivainojen aikana ja maassa vain n. 10% väestöstä kuuluu ammattiliittoihin.

Tää on aivan käsittämätöntä näköalattomuutta ja ymmärryksen puutetta siitä minkälainen maa USA on työväestölleen. Sellaista sopimusta ei tuon ihmis- ja työväenoikeuksien kehitysmaan kanssa voida tehdä, ettei se polkisi eurooppalaisia standardeja.

Eikö nää perhanan uuvatit ollenkaan tunne USA:n työväen historiaa ja nykytilannetta, kun tällaisia oletuksia tekevät? Ovatko saaneet käsityksensä USA:sta Rambo-elokuvista?

Susanna Kaukinen

Ja heti perään: "TTIP-sopimus vahvistaisi taloudellista integraatiota maailman keskeisten läntisten demokratioiden välillä. Entistä tiiviimpi taloudellinen yhteistyö auttaisi Euroopan unionia ja Yhdysvaltoja puolustamaan yhteisiä arvojaan ja etujaan maailmanpolitiikassa."

Mitä helvetin yhteisiä arvoja? Onko Suomikin osallistumassa seuraavaan Irakin sotaan, drone-pommituksiin ja Abu Ghraibin ja Guantanmon kidutus- ja keksitysleirihin?

Mitä yhteistä on Suomella ja USA:lla, kun Suomessa n. 75% työväestöstä kuuluu AY-liikkeeseen ja USA:ssa n. 10%?

Mitä yhteistä on Suomella ja USA:lla, kun USA:sta on ajettu alas koko työväenliike hirveällä repressiolla?

Onko Suomikin siirtomaavalta, joka pommittaa kolmansia maita saadakseen heidän öljyvaransa käsiinsä?

Aseistaako Suomikin poliisiaan panssariajoneuvoilla ja konekivääreillä sen vuoksi, että demokratia on ajettu niin alas, että on syytä pelätä kansannousuja?

Kyllä tää on niin fantasiamaailman oletuksiin perustuvaa tekstiä, että muulle riitti tuohon asti lukeminen. Jos premissit mättää, paraskaan looginen päättely sen jälkeen ei voi pelastaa tekstiä sen jälkeen oikeallisiin johtopäätöksiin.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

>> Nimittäin tämä oletus pettää. USA:lla ei ole minkäänlaista kunnioitusta demokratiaa tai ihmisoikeuksia kohtaan.

Miksi tyydyt ampumaan vain USA:ta? EU ei ole yhtään parempi, itse asiassa teoriassa vielä huonompi. EU:n "hallitus" on salaseura, jota ei valita eikä valvota mitenkään demokraattisesti.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #74

Itsenäisyyspuolueen jäsenenä vaadin Suomen eroa EU:sta ja eurosta. Eiköhän se ole ihan riittävä kritiikki.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

"Vihan hedelmät" on edelleen aika hyvä,senkin takia,että se on helposti luettavaa,eikä mitään uuvuttavaa asiatekstiä. Vaikka asiaahan siinä on.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #89
Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer Vastaus kommenttiin #89

Jopa sen vanhan, mustavalko-elokuvaversio, nuoren Henry Fondan kanssa, on erittäin katsottava. Tulevat aika pahat deja vú -fiilikset...

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen Vastaus kommenttiin #129

Steinbeckillä oli näkemystä. Luin silloin aikoinaan välittömästi hänen kaikki kirjansa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #89
Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa

" USA:lla ei ole minkäänlaista kunnioitusta demokratiaa tai ihmisoikeuksia kohtaan."

Ei USA ole monoliittinen toimija vaan valtava joukko osittain omia intressejään ajavia tahoja, rahan valtaa, mutta myös toisia tahoja jotka edustavat vapaata keskustelua, aitoa halua kehittää parempaa maailmaa ja jotka tuntevat häpeää sitä pahempaa julkisivua kohtaan. Jopa kahden puolueen sisällä on voimakkaita idelogisia ristiriitoja. Ei ole varma, että rahan valta siellä jatkuu. Minusta tunneperäisestä USA-vihasta voisi luopua. En tarkoita tällä tosiasioiden unohtamista.

Yksi USA:n parhaita puolia on juuri hillitön, avoin keskustelu, idointi, uusien ajatusten sikiäminen. Nämä voivat vielä muuttaa koko maailmaa parempaan suuntaan. USA:lla on toivoa. Maan hajoaminen voisi olla hyvä asia. Samaa kyllä toivon Venäjänkin suhteen.

Toinen on se, että suuri osa USA:n kansalaisista tietää ja tiedostaa pahat, hävettävät asiat. Näitä tuodaan jatkuvasti ilmi esimerkiksi kulttuurissa ilman kohtuutonta sensuuria. Edes rahan valta ei valtavasti sensuroi kansallista itseironiaa, jos se vaan myy hyvin. Esim Simpsonit, pienenä esimerkkinä, on täynnä tällaista, lähes joka jaksossa. Onko Venäjällä tai Kiinassa vastaavaa ilmiötä? Olisiko se edes teoriassa mahdollista?

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #112

USA on ajautunut de facto fasismiin. TV-kanavat suoltaa aivan uskomatonta roskaa. Molemmat puolueet ovat niin Wall Streetin lahjomia, että kansa voi äänestää vain itseään vastaan. USA edelleen jatkaa imperialismiaan ja kiusaa kaikkia maailman kansalaisia.

Olen pahoillani, en pysty innostumaan kyseisestä maasta, jossa vallitsee rasismi, imperialismi, korruptio, propaganda, aggressiivinen hyökkäyspolitiikka, köyhyys, työväen oikeuksien puute, oikeusvaltion puute, maailman suurin vankilajärjestelmä - ja niin pois päin.

Mielestäni maa on oksettava. Pahoinvointini voi lukea tunnereaktioiksi, jos haluaa, mutta se perustuu äärimmäisen vastenmielisiin faktoihin.

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa Vastaus kommenttiin #123

Hyvä! Mutta tajuatko, että minua oksettaa vähintään yhtä paljon täysin avoimesti fasistinen Venäjä, ei de facto, vaan julkifasismia, tuossa naapurissa?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

No, Yhdysvalloissa ei tosiaankaan ole samapalkkaisuusohjelmaa, johon kaikki työmarkkinaosapuolet olisivat sitoutuneet eikä ylitöitäkään ole aikaisemman käytännön mukaan tarvinnut korvata rahalla, jos työntekijän vuosipalkka on ylittänyt 17 200 euroa riippumatta palkansaajan ammattista.

Ylityökorvauskäytäntö USA:ssa on muuttumassa ja muutenkin voidaan olettaa laajan kauppasopimuksen EU:n kanssa yhtenäistävän työelämän pelisääntöjä entisestään.

Sopimus (TTIP) ei millään muotoa rapauta esim. suomalaista työehtosopimusmenettelyä, työsuojelua tai työlainsäädäntöä ja niiden valvontaa.

Susanna Kaukinen

Se on kuule Juho viski vettä vastaan veto tästä asiasta. Mä en usko hetkeäkään, etteikö tää heikennä suomalaisen palkansaajan asemaa. Miksi jenkkien suurpääoma suostuis johonkin myönnytyksiin niiden työväelle yksipuolisesti? Ei ne ny mitään Jeesuksia ole, mistä nyt on jo track recordkin sellainen, että paremminkin ovat sarvipäitä.

Jos katsot nyt vaikkapa Walmarttia, niin se on onnistunu näissä "risikkoiluissa" siihen pisteeseen asti McDonaldsin ohella, eli ne maksaa niin huonoja palkkoja työväelle, ettei niillä elä ja jengi joutuu työn teon lisäksi ottamaan vastaan yhteiskunnan takia - siis tilanne on se, että yhteiskunta subventoi yksityisen korporaation voittoja.

Tuon alemmaksi ei voi vajota pääoman orjaksi.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

"Että yhteiskunta subventoi yksityisen korporaation voittoja" entäs täällä esim. Maataloudessa,kyllä toiet elää melko komiasti EU -tuilla. Niitä tukiahan saa mm. Englannin "kuningatarhuonekin". Varmasti menee tarpeeseen.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #90

No se on yks asia, että tukien varassa on, se on toinen, että yksityisten firmojen voittoa kasvatetaan tukien kautta suoraan veronmaksajien lompakosta.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #90

Kuinka EU sosialisoi maatalouden
« : 09.12.10 - klo:20:57 »
Moni kuvittelee EU maataloustukien olevan tukea viljelijöille. No Suomessa sen voi noinkin ilmaista. Tavoite ei kuitenkaan ole tuo.

Teollisuuden kilpailukyky riippuu palkoista ja palkat ruuan hinnasta. Mikäli ruuan hinta saadaan manipuloitua alas, kilpailukyky kasvaa. Tähän on kuitenkin esteitä joista Ricardon maankorko teoria on yksi.

Teoria lyhyesti :
On monentasoista viljelysmaata. Hyvällä maalla saadaan suuri sato pienellä työmäärällä. Huono maa vaatii enemmän maata ja työtä saman viljamäärän tuottamiseen. Viljan hinnan ollessa matala, viljellään hyvää maata. Kun viljan kysyntä nousee, sen hinta nousee niin paljon että huonon maan viljely kannattaa. Hyvän maan omistaja saa maankorkoa kustannuseron joka muodostuu hyvän maan tuotantokustannusten ja markkinahinnan välisestä erotuksesta.
--
Kuinka EU onnistuu sosialisoimaan hyvän maan maankoron?
Menetelmä on erittäin yksinkertainen. Maksetaan huonolle maalla niin suuri tuki kun hyvän maan maankorko on. Viljan hinta pysyy nyt hyvän maan tuotantokustannusten tasolla ja hyvä maa ei tuota maankorkoa.

Helppoa kuin heinänteko paalaimella?
En viitsi käyttää numeerista todistusta koska amerikkalaiset eivät ymmärrä arabialaisia numeroja ja minä en viitsi etsiä latinaisten numeroiden ascii koodeja.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

jos toisessa maassa minimipalkka on alle vitosen ilman mitään sotuja, työaika puolta pidempi, kumman normiston luulet leviävän, suomen vai usa?

ja jos suurin ykstäinen sopimusosapuoli on kriminalisoinut ay jäsenyyden, kumpaa tullaan noudattamaan, vapaata järjestäytymisoikeutta vai työnanatajan diktatuuria?

eu ytimeen mentiin päättämään ja päätökset on tehty. suomalaiset voi aina sanoa kyllä tai kyllä herra. toi on se päätöksenteko mahdollisuus. kun usa kelkkaan hypätään, mahdollisuudet kapenee, sieltä kerrotaan tarkka sanamuoto.

Anna Kontula totesi että tuota ajankohtaisempi ongelma on sama sopimus Kanadan kanssa. Jenkkifirmat pääsee sen kautta päsmäröimaan tänne.

http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2013/02/13/...

"Obama haluaisi korottaa Yhdysvaltain minimipalkkaa lähes neljänneksellä yhdeksään dollariin tunnilta."

Susanna Kaukinen

Ei täs lopulta tarvii sen suurempaa järkeä ku olettaa, että jos on kaks tasavahvaa sopijaa ja toinen vaatii, että minimipalkka on 0$ ja toinen vaatii, että se on 10€, lopputulos on $5€.

Näin se nimittäin menee, kun tehdään sopimusta huono luottamuksen kanssa, molemmat tinkii maksimiin ja siitä seuraa 50-50% kompromissi, joka on meille kertakaikkinen työväenoikeuksien tuhopoltto.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

siis mitäh..? 17200eur on todella mitätön vuosikorvaus työstä kuin työstä. Aikamoiset orjamarkkinat, ei voi muuta sanoa. Kuinka voitkaan olla näin optimistinen ja sinisilmäinen tämän TTIP-sopimuksen suhteen, eikö EU:n monien jäsenmaiden tapahtumat ja kasvava työttömyys ole mitenkään edistäneet kriittisempää suhtautumistasi aiheeseen?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Niin.

TTIP pakottaa myös Yhdysvallat turvaamaan ILO:n molempien viimeisten (1998 ja 2008) mukaiset sosiaaliseen ulottuvuuteen ja työelämän perusperiaatteisiin ja -oikeuksiin liittyvien sopimusehtojen toteutumisen omalla maallaan.

Ylityökorvausmenettelyynhän tuli jo muutos.

http://www.sak.fi/ajankohtaista/uutiset/ylityosta-...

TTIP:n sovellusala on keskeiseltä osin teknisessä säätelyssä ja sosiaalinen ulottuvuus sekä työelämään liittyvän säätelyn EU:n komissio edellyttää täyttävän ILO:n standardit - niihin ei siis ole tarkoituskaan puuttua siellä, missä ne pääosin jo toteutuvat. USA:n osin orjamarkkinoita muistuttavia käytänteitä ei siis ole tarkoitus rantauttaa esim. Suomeen.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #35

Toi on hyvä uutinen, että USA:ssa on tollaista osittaista etenemistä kaiken takapakin tasapainoksi.

Se, ettei USA:n orjamarkkinoita muistuttavia käytänteitä ole tarkoitus rantauttaa mm. Suomeen ei tarkoita sitä, etteikö se olisi lopputulos.

Susanna Kaukinen

12552.90€

Jos jakaa kahdellatoista: 1046€/kk, mutta pitäis kai jakaa jollain 12.5:llä => 1004€/kk.

Tarviiko mun ees sanoa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #36
Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Toki voidaan aina myös vetäytyä kuoreemme ja alkaa harjoittaa talouspolitiikkaa protektionistisesti.

Susanna Kaukinen

Se olisikin piristävää vaihtelua sille, että kaikki meidän firmat pakenee veroja Viroon ja sieltä tulee tänne työvoimaa palkkoja ja TES:sejä polkemaan. Itseasiassa kohtuullinen protektionismiin palaaminen kuulostaa perin järkevältä.

Nykyään vaan vallitsee sellainen ideologia, että kaikki globaali on ihanaa, vaikka kuka tahansa ennakkoluuloitta tilannetta katsova ymmärtää, että kaikki globaali tällä hetkellä on pelkästään kaupan vapauttamista, joka vahvistaa syvästi globaalin suurpääoman valtaa kansaan ja työväkeen nähden.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

kyllä se järkevää olisi, järki vaan ei kuulu yhteen päätöksentekijöiden kanssa. äänestäjät tuntuu valitsevan melkoisen yksinkretaista porukkaa joka juoksee kun humalainen rotta litskuun.

rotta vaan ei ole niin tyhmä että joka päivä samaan litskuun menee. jos kerran elossa selviää, ei uudestaan mene. eli miedän päättäjät on huomattavasti tyhmempiä kun keskimäärinen rotta. pitäsköhän vaihtaa rotta päättäjäksi ja antaa sille sähköisku aina kun typeryyden tekee?

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #17

Mää sitä sun stalinismia vastustan, mut semmosen myönnytyksen teen, että jos me sun kanssa asioista päätettäis, ois kyllä aivan kaikki paljon paremmin. Välttääkseni yksinvaltaisuus-syytökset, kannatan tuota rotta-vaihtoehtoa. ;-)

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #18

kappas, löytyhän viimen tehokas hallitusmuoto jota säkin tuet.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #22

Joo, näyttäis, että tästä rottavaihtoehdosta me voitais päästä yhteisymmärrykseen. ;-)

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen Vastaus kommenttiin #33

Kannatetaan,hallitukseen Rouvinen ja IPU. No niin,nyt ois jo kaks puoluetta. Entiset päättäjäthän tuntuvat lähtevän vapaa-ehtoisesti. ;-/

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #91
Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

Kansallisten pääomien/yritysten/työntekijöiden suojelu on ilman muuta järkevää politiikkaa niin strategisilla aloilla kuin muillakin sellaisilla toimialoilla, joissa meidän on mahdollista harjoittaa omaa jalostettua tuotantoa. Nyt on tehty pitkään aivan päinvastaista, ja tulokset on nähtävissä.

Keskitetään kansainvälinen kaupankäynti ja sellaisen kauppayhteistyön vahvistaminen sekä pitkäjänteinen kehittäminen sitten sellaisten tuotteiden vientiin ja tuontiin, joille on aitoa kysyntää (laadukkaat vietituotteet) ja joita emme itse pysty tuottamaan, mutta joita elämiseen täällä tarvitsemme (tuontituotteet).

On virheellistä sekoittaa pääomien vienti ja tuonti normaaliin kaupankäyntiin tuotteiden/palveelujen osalta. Pääomien siirtelystä (=vienti- ja tuonti-investoinnit) on päästävä, sillä se on tuhoamassa kansantaloutemme. On investoitava omaan kansantalouteen omista lähtökohdistamme. Tähän tarvitaan omaa keskuspankkirahoitusta ja omaa valuuttaa, euron ja EKP:n osalta tilanne on nähty.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Laadukkaille RK 62:ille on kysyntää maailmalla ;/

Globaalissa maailmassa talouskin on yhteinen ja toisaalta siirtolaisuus Suomeen kasvamassa kuten myös maastamuuttokin - pääomatkaan eivät siten mitenkään voi juurtua yhteen alustaan.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff Vastaus kommenttiin #38

Edelleen- normaali tarpeellinen kv.kaupankäynti tavaroiden/palvaluiden osalta ei vaadi rinnalle kaupankäyntiä pääomien tuonnin ja viennin osalta. Ne ovat eri asia, pääomien vienti ja tuonti on sekoittanut kansantaloudet, se on globaalien pääomien suorittamaa rusinoiden keräämistä kansantalouspullista, hyödyt irti ja laskut yhteiskunnille.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #42

Ei ne suomalaiset pääomat ole tämän vapaakauppasopimuksen puitteissa karkaamassa minnekään veroparatiiseihin.

Kokonaisvaikutus TTIP-sopimuksella Suomen kansatalouteen on arviolta 1.3 mrd euroa nettoa ja esimerkiksi pelko ylikansallisten korporaatioiden pääsystä hallitsevaan asemaan yrityssektorilla on aiheeton, sillä Suomessa kilpailulaki ja EU:n artikla 102 estävät määräävän markkina-aseman väärinkäytön. Ja aina voi kehittää kilpailukykyisempiä kotimaisia tuotteita cleantech-periaatteella,,,

Itse painotan enemmän laajojen kauppasopimusten sitovuutta ja niiden hyötyjä mm. kansainvälisessä rauhantyössä. EU:kin on rauhanprojekti, vaikka harva sitäkään uutisia katsoessaan sellaiseksi mieltää :)

Kansallisvaltiomallinen tiukka protektionismi ruokkii asevarustelua ja nationalismia - taloussopimuksilla pystyy näitä osin lieventämään ja ne ovat lähes ainoa keinokin vaikuttaa eri maiden vakauteen ja sosiaaliseen järjestymiseen.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #46

Ei, ne on jo siellä veroparasiittisaarilla ne suomalaiset pääomat, jos tää on jollekulle joltakin osin epäselvää. Siitä osin johtuu nykyinen rakennemuutosongelma, että kvartaalikapitalismi-Suomi otti osinkoina rahat ulos firmoista ja kipin-kapin rahat turvasaarille sen sijaan, että olisivat investoineet tulevaisuuteen. Nyt sitä tulevaisuutta ei sitten ole.

Noi hihasta ravistetut luvut ei tarkoita yhtään mitään. Ei niitä kukaan osaa arvioida ja se voi ihan yhtä hyvin olla 5 miljaria persnettoa. Suomessa laeilla ei ole kovin paljon väliä, jos olet tämän asian sattunut missaamaan. Jos olisi, ei Suomea olisi voitu viedä euroon perustuslain vastaisesti.

Historiantutkijoiden mukaan liittovaltiohankkeet viisinkertaistaa sodan riskin, joten EU:n kutsuminen rauhaprojektiksi on huono vitsi.

Tiukka protektionismi voi jossain tapauksesa ruokkia asevarustelua, muttei se ole mikään automaatio. Suomen tapauksessa näin ei mitenkään päin ole, meillä on omat tarpeemme maanpuolustuksessa, eivätkä ne ole mihinkään muuttumassa, niin tai näin.

Kansainväliset sopimukset, kuten EU, näyttävät johtaneen lähinnä siihen, että Kreikasta on tehty teurastamo. Vakaudesta ei ole tietoakaan ja sosiaalisen järjestymisen sijalla on täysi kaaos.

Vanhoissakin sopimuksissa on aivan liiaksi taakkaa, koska ne estävät EY-sopimusten myötä mm. keskuspankkirahoituksen. Näitä järjettömiä sopimuksia tulisi ehdottomasti purkaa, koska tämä globaalikapitalistinen sopiminen on vahvemman oikeutta, eikä siihen alistuminen voi mitenkään olla Suomen kansan intresseissä, ei koskaan, kuuna päivänä.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård Vastaus kommenttiin #42

Täysin vapaan kaupankäynnin hyöty kaikille on puppua. Sille ei ole olemassa edes tieteellistä perustetta ja käytännön näkee jo globaalistikin sekä maitten sisällä, jos niissä ei ole harrastettu tietoista aluepolitiikkaa.
Vetoaminen ikivanhaan Ricardon teoriaan suhteellisesta edusta ei toimi juuri sen vuoksi, että tänä päivänä on teoriaan nähden liikaa vapauksia, mm. pääomien ja työvoiman siirtymismahdollisuus. Ricardon teoriassa näitä vapauksia ei ollut. Nyt vallitsee absoluuttinen etu, vahvemman etu ja kaiken keskittävä tendenssi. Sitä kumppanuussopimus, itse asiassa EU:n ja USA:n yhdistäminen, tarkoittaa. Kun nyt meitä käytännössä johtavat lähinnä eurooppalaiset miljardöörit, niin jatkossa amerikkalaisilla olisi suurin valta. Taikka eiväthän nämä valtioita erottele. Rahalla kun ei ole isänmaata. Siksipä myös termi kansallinen alkaa olla vihapuhetta, josta pääsee tuomiolle. Kokoomuksella olisikin aika korjata nimensä muotoon "Kansainvälinen Kokoomus". Tämä viimeisin havainto ei ole oma.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #62

Näin on. Nykytilanteessa Kokoomus on todella Ylikansallinen Kokoomus ja wanhalle kokkareiden tontille on nyt ryöminyt ikävä kyllä Perussuomalaiset. Meillä on nyt sitten selkeästi kolme porvaripuoluetta, joka on todella eriskummallinen tilanne, koska kansasta yli 70% kannattaa tulonsiirtojen lisäämistä.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita Vastaus kommenttiin #65

Viittaatko 70-luvun "Koti, uskonto, isänmaa" -kokoomukseen? Tuon voi kyllä leimata aika pitkälle nykypersuihin, mutta mitä muuta persuvihaasi kuuluu? Liikaa suomalaisten asialla globaaleja ilmiöitä vastaan?

Ja mikä se kolmas on, SDP?

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #77

Mitäs sieltä nyt tulee? :-D

#1. Kokoomus on nykyään Ylikansallinen Kokoomus. Pääomalla ei ole isänmaata, joten ne toimii ihan suoraan omaan ja kansainvälisen pääoman piikkiin, juttelevat nyt sitten mitä hyvänsä.

Ja paskaahan ne puhuu, voit aloittaa tutkimusretken vaikka tästä:

=> https://www.youtube.com/watch?v=z6LblBw-rcU

,niin ei tarvitse minua uskoa. Toki jos se on optio, voit katsoa myös tänne:

Kokoomus ei aja asiaasi:
=> http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

#2. Perussuomalaiset sitten puolestaan on ottanut tämän tontin, johon viittaat, eli PS on nykyinen Kansallinen Kokoomus. Se, että Soini on tuonne mennyt on sikäli odotettavaa, että Soini alunperinkin halusi perustaa porvaripuolueen, mutta kyllä tuonne menossaan on paljon toiveikasta kansaa perinpohjin pettänyt.

Oma näkökulmani Perussuomalaisiin on se, että siellä on kaikki myyty ja petetty, puolue sanoo kyllä EU, kyllä euro, kyllä TTIP, kyllä leikkauslistat ja Soini vielä perään, että kyllä NATO.

#3. SDP on myös pettänyt työväenluokan ja siten nimenomaan omalta osaltaan mahdollistanut Perusuomalaisten ja fasismin nousun. Myös Vasemmistoliitolla on tältä tontilta varpaisiin katomista, kuten olen täällä jo aiemmin sanonut:

Fasismin nousu vasemmiston syy:
=> http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Omasta näkökulmastani SDP on myös oikeistolainen puolue, koska se otti aikanaan rahaa USA:lta ja toisaalta se selvästi on rakentanut hegemoniansa sen varaan, että saa porvareita kynimällä itselleen kannatusta.

Tästä syystä se toimii myös työväkeä vastan, eivätkä maamme ammattiliitot edistä työttämien asiaa ja työväenosuuskunnat, työpaikkademokratiat - sun muut sellaiset - on demarien listalta poissa, vaikka ne olisivat työväelle tarkeitä mahdollisuuksia.

Oikea vasemmistolainen ajattelee paremminkin näin:

Kapitalismin valtaaminen osuustoiminnalla:
=> http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

...

Mitä sitten tulee omaan orientaatiooni, olen AY-näkökulmaltani lähellä CNT/AIT:tia, eli anarkosyndikalismia.

Poliittiselta näkemykseltäni oli lähinnä proudhonlainen anarkisti ja sen takia syvä paikallisuuden kannattaja.

Talouspoliittisesti orientoidun osuustoimintaan ja työpaikkademokratiaan.

Oma EU-vastaisuuteni perustuu seuraaviin seikkoihin:

#1. paikallisuusajattelu, proudhonlainen valta alas -tyyppinen suorademokraattinen ajattelu. Tähän liittyy sen käsittäminen, että vallan vieminen kauas Brysseliin vie meidät USA:n tielle, jossa demokratia menetetään.

Olen kirjoittanut tästä, mm. nämä:

Valinta: demokratia vai liittovaltio?:
=> http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Valtaa, rahaa ja johtopäätöksiä:
=> http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

#2. talouspoliittiset syyt: on päivän selvää, ettei nykyinen taloussysteemi toimi ollenkaan, ei niin meille, kuin ei muillekaan, EU on täydellinen talouskatastrofi ja siitä on päästä eroon ennenkuin se vetää meidät mukanaan pinnan alle.

Monet blogini sivuavat tätä kysymystä, aloittele tuolta:

Susanna TOP Blogit II:
=> http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

#3. toimintaympäristölliset syyt: Suomessa on pohjoismaiden vasemmistolaisin väestö ja sille toimintaympäristön erittäin syvästi oikeistolainen EU on aivan väärä viiteryhmä. Siellä voidaan "saavuttaa" vain tappioita.

Tästä en ole blogannut, muistaakseni. Ehkä olen, ehkä en.

Mukavia lukuhetkiä.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #62

joo ja se rahan vapaa liikkuminen on täysin älyvapaa. sehän tarkoittaa että maahan tulvii äkkiä rahaa jolloin siitä teorian mukaan pitää seurata hyperinflaatio ja yleensä muuten seuraakin. mistä seuraa paniikki ja rahan täydellinen kaikoaminen. eli syvä lama. keskuspankki rahoitusta vastustavat koska se aiheuttaa inflaatiota, valuutan siirtoa eivät.

kait se säädelty rahan lisääminen tarpeen mukaan toimii paljon tasaisemmin kuin elekronin lauma. jos mä ajattelen itseäni sijoittajana, varmaan sinne asti sijoitan johonkin kun näen reilun tuoton eli esim. kun tonttien hinta nousee. yritän arvioida ajan jolloin systeemi kääntyy syöksyyn ja viikkoa aikaisemmin pakenen. (islannin pankeista vedin rovot tasan viikkoa ennen mukkia.)

eli vapaa rahan liike luo jyrkkiä kasvupiikkejä ja äkillisiä romahduksi. ei suinkaan tehokasta kasvua.

koska talousalueelle mahtuu vain yksi yritys, vapaakauppa alue käytännössä nitistää muut alan yritykset. seuraa monopoli. piirsin siitä kuvasarjan joka olettaa suurtuotannon edut, keskittymisen ja tehokkaimman alueen ylivallan. siis kiinan.
http://auvorouvinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/15896...

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #66

Jep, kyse on hötkyilytaloudesta ja se voi kuulostaa hauskalta, mutta käytännössä se tarkoittaa kotien pakkolunastuksia, kurjuutta, työttömyyttä, toivottomuutta ja poliisiväkivaltaa.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen Vastaus kommenttiin #76

Epävarmuutta,jossa jo olemme,pätkätöitä,tänään töissä,huomenna ulos.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #100

Tuosta tuli mieleeni, että oletko jo tämän nähnyt?

Täystyöllisyyden hinta Suomessa:
=> https://www.youtube.com/watch?v=ZQ2rK0AscmA

Meitä kusetetaan Niin Paljon. Täystyöllisyys on ihan oikea vaihtoehto - ja näkeehän sen Islannista, Itävallasta.

Työttömyys on poliittinen valinta!!!

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #38

Mää sulle melkeen alkasin tohtori Marxin kirjoituksia suositella, ku tollasia juttelet. Et ystävä hyvä kyllä nyt ymmärrä, mihin ollaan menossa ku tollain ajattelet. >_<

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #43

Nämä talousasiat ovat kieltämättä mukavuusalueeni ulkopuolella, joten voi olla parempi, että keskityn loppuillaksi James Messerschmidthin teoriaan hegemonisesta maskuliinisuudesta :)

Kuitenkin tuo ay-järjestöjen kannanotto pysyttelee tiukasti vaatimuksessa, ettei sopimuksella heikennetä työväestön tai muiden kansalaisten oikeuksia.

"Tietyin edellytyksin" siis suosittelevat.

Käyttäjän PekkaSavolainen kuva
Pekka Savolainen

Laulunäytelmä "Pitkän Sillan Tuolla Puolen" (lyh.)

- lähetti, mitä v...a sinä Etelärannasta mun pöydälle kannat allekirjoitettavaksi?

- no kun, ne on niinku siitä jo sopineet, Stubb, ja...

- ja mitä sitten?

- no kun hallitus...

- työväki ei poravarin hallituksia tässä maassa kumartele.

- mut kun demarit , ja Late sano, että...

- Niin, Late perkele, eikös se o vielä ministeri, ei o muita hommia löytäny? Se oli se isokätinen savolaispoika, joka nyt otti loparit.

- Oon, snif,...onhan se, työministeri.

- Missä se kynä on?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Loppukin toivo kaikkoaa kyllä tämän pelleilyn kanssa.. Mikä näitä järjestöjä vaivaa?!

Susanna Kaukinen

Mä en kans tajuu! Tää on oikeesti ihan kauheeta, ku AY-liike kannattaa työväen ja kansan oikeuksien polkemista ja vasemmistopuolueet tukee porvareita hallituksessa: mitä helvettiä tää ny oikeen on?!

Suomessa on kolme porvaripuoluetta haalinu itelleen jotain 60% äänistä vaikka 70% kansasta kannattaa tulonsiirtojen lisäämistä!!!

Jossain tää homma kusee, voimakkaasti.

Eikö ees AY-aktiivit ole ottanu selvää siitä mistä siinä niiden hommassa on kyse ja kuuntele jotain Kataisten seireenilauluja???

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Suomessa on tehty vallankumous, ja se näyttää koskevan myös ay-liikettä. Eipä ole Metalliliittoakaan nähty puolustamassa suomalaista terästeollisuutta (Rautaruukkia) eikä säilyttämässä sen tietotaitoa omissa käsissämme. Maassa on päästy yksipuoluejärjestelmään, jossa on vain Putinin media. Venäjällä on vahva Putinin media, mutta sentään myös joitakin kanavia oppositiollakin.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #53

Siltä tää auttamatta kyllä vaikuttaa, että tämä maa on täysin ajautunut USA:n vasallivaltioksi ja kansa on niin aivopestyä, että itse hoputtaa niitä vankkureita, jotka omaan tuhoon vie.

Ja ei tuo HS-YLE- linja kyllä todellakaan vakuuta. Edellinen hehkuttaa NATO:a aamusta iltaan ja jälkimmäinen suhmuroi aina porvarillisten valtapuolueiden eduksi vaalien tullen.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Ne uskoo aina ylempäänsä,jota pitää "viisaana" vaikka ei ymmärräkkään päätöksiään,ja kun ei ymmärrä,pitää itseään tyhmänä. Niiltä on jo piiskattu oma ajattelukyky,tai ainakin siihen luottaminen. Sitten vaan kevyesti keskellä päivää,tai tuttua laskupinon kiroilua. Sitten tulee äänestyspäivä: en äänestä,ne on kaikki samanlaisia saatanan pyrkyreitä,tai sitten äänetetään tuttua turvallista Hesassa asuvaa siskon kaverin tuntemaa Heikiä.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #103

Itseasiassa äänestämättä jättäminen on pahinta, siihen tulokseen oon nyt kyllä tulossa, koska oikeisto äänestää kuitenkin aina. Ei se helvetin kone pysähdy sillä, että antaa kaiken vallan vastustajalle, päin vastoin, silloin se kone jyrää täydellä voimallaan kansan yli.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

Näitä järjestöjä vaivaa miljoona tyhmää suomalaista, jotka antavat niille rahansa.

Susanna Kaukinen

Noh, sanotaan nyt vaikka niin, että asiat olisivat huonommin Suomessa ilman AY-liikettä. Ikävä kyllä kyseinen liike alkaa olla nykyisin turhan finaalissa ja kaipaa isoa luutaa lakaisemaan siihen uutta henkeä.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita Vastaus kommenttiin #82

Josko suostuisit kuitenkin myöntämään, että lausuntosi "asiat olisivat huonommin Suomessa ilman AY-liikettä" ei pidä paikkaansa.

Jos tarkoitat noita viime vuosisadan (alun) juttuja, niin siellä tehtiin asiaakin.

Jos olet tosiaan sitä mieltä, että AY-liike on täällä vuosituhannella tehnyt jotain ansaitaksen olemassaolonsa, kaipaan kyllä edes yhden viittauksen. Oma näkemykseni on, että viime vuosina se on ollut vain vaalittuki- ja rahankeräysoperaatio SDP:n tai sidosryhmien pönkittämiseksi, kun SDP taluttaa pässiä (=suomalainen työntekijä tai PK-yrittäjä) teuraalle.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #85

Se on niin vaikea sanoa. Voisi hyvin olla, että asiat olis paljon huonommin, jos AY-liikettä ei olisi. Mut kyllä siellä koiruuttakin tehdään. Paha sanoa.

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa Vastaus kommenttiin #85

Minä en tiedä kuin tasan yhden asian tältä vuosisadalta, jolle AY-liikkeelle nostan hattua. Se on "työurien pidentämisen" jarruttaminen. Siis jollakin on siellä vielä hivenen tervettä järkeä ja sydäntä, jopa enemmän kuin kansalaisten suurella enemmistöllä.

Samaa mieltä, että viime ja edellisellä vuosisadalla AY-liike teki suuria tekoja.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #113

Ilmeisesti AY-liikekin kaipaa taas reboot:tia.

Käyttäjän PekkaSavolainen kuva
Pekka Savolainen

"Järjestäytymisvapauteen liittyvät ongelmat heikentävät ay-liikkeen toimintamahdollisuuksia USA:ssa. Monilla aloilla järjestäytymisaste on alhainen. Heikko järjestäytyminen johtaa myös matalatasoisiin työehtosopimuksiin. Monilla aloilla reaalipalkat ovat laskeneet ja palkankorotuksista ei ole vuosikausiin sovittu kollektiivisesti. Työntekijät saavat mitä työnantajat suopeudessaan ovat valmiita antamaan. Heikko työllisyystilanne estää työvoiman liikkuvuuden, jonka on väitetty tasapainottavan tilannetta.

TTIP-neuvotteluiden uhkana on, että ”tarpeetonta sääntelyä” ovat myös työelämän turvaverkot ja toimivat työmarkkinaneuvottelut. Näitä vapaalle kilpailulle haitallisia malleja yrityselämä toivoisi varmasti purettavan. Voisiko jokin yritys haastaa Suomen välimiesmenettelyyn, jos tulevaisuudessa parannamme työntekijöiden etuisuuksia ja siten heikennämme amerikkalaisen yrityksen investoinnin odotettavissa olevia voittoja? Miksei neuvotteluissa vaadita, että USA:n on ensin saatettava voimaan kansainväliset työelämän perusoikeudet, jotta ponnistamme vapaakauppa-alueeseen samalta lähtöviivalta?"

Matti Koskinen, Ammattiliitto Pron kansainvälisten asioiden päällikkö.
06.01.2014

http://www.proliitto.fi/fi/media/blogi/vapaakauppa...

Susanna Kaukinen

Ma sanon, että tässä voidaan mennä barrikaadeille asti ennenkun tää sotku on setvitty.

Käyttäjän PekkaSavolainen kuva
Pekka Savolainen

Uudella mantereellakin on barrikadeille menty useamman kerran viimeisen sadan vuoden aikana, ja vastassa on ollut "rynkky ja raamattu" seurauksella, että;

"In 2009, 12 percent of American workers belonged to unions." Nykyisin luku on alempi.

http://www.history.com/topics/labor

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #34

Jep. Siellä tää meno alko siitä ku Rooseveltin reformeja alettiin purkaa. Nyt ne on purettu kivi kiveltä niin, että perustuksiakaan ei enää löytäis maasta, vaikka kuinka haravois.

Korporatiokratia jyllää ja jengi elää kurjuudessa ja orjuudessa.

Viimeks, kun siellä saatiin jotain aikaan, siellä oli militantti AY-liike, vihaiset sosialistit ja kiukusta puhisevat kommarit ja anarkistit asialla.

Se oli sillon 1930-luvulla. Siitä on aivan loistava kuvaus täällä, jos viitsit uhrata siihen sen ajan minkä kuuntelu ottaa:

The Costs of Capitalism's Crisis: Who Will Pay?
=> https://www.youtube.com/watch?v=_-KqeU8nzn4

Toi video on täysin *priceless*. Kandee tsiigaa, jos ei oo jo tuttu.

Susanna Kaukinen

"Julkisuudessa ei ole noussut esille se tosiasia, että USA ei ole saattanut voimaan kaikkia työelämän perusoikeuksia. Oikeus järjestäytyä vapaasti ammattiliittoon ja oikeus turvata kollektiivisilla työehtosopimuksilla työntekijöiden työehdot takaava yleissopimus numero 87 hyväksyttiin kansainvälisessä työjärjestössä ILOssa jo 1948. Vuonna 1998 ILO paketoi kahdeksan yleissopimusta työelämän perusoikeuksiksi ja tämä järjestäytymisoikeus on itseoikeutetusti tässä paketissa mukana. Yhdysvallat ei kuitenkaan ole tätä oikeutta taannut kansalaisilleen."

<= http://www.proliitto.fi/fi/media/blogi/vapaakauppa...

Susanna Kaukinen

Rakkautta USA:sta.

Duunarit puolustivat ay-aktiivia – yhtiö erottaa kaikki:
=> http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2014/04/04/du...

Käyttäjän PekkaSavolainen kuva
Pekka Savolainen

Suomessa ja Euroopassa Työväenampujiin on kuulunut lähinnä univormua kantavia sotilaita, Yhdysvalloissa tämäkin puuha ulkoistettiin jo kauan sitten. Tunnettu Pinkertonin etsivätoimisto oli laajennetun voimankäytön uranuurtaja mm. Homesteadissa lakkoa murrettaessa. Suomessa Pinkertonilla, Blackwaterilla tai monella muulla alan toimijalla ei ole konttoreita ainakaan vielä...

http://www.history.com/topics/labor/videos/homeste...

Susanna Kaukinen

Näin. Samanhan ne on ny keksiny sotilaspuolellakin, että nostoväki valittaa, mutta palkkasotilaiden kanssa voi tehdä mitä vaan.

Tämäkin on kiinnostavaa historiaa:

"The Haymarket affair is generally considered significant as the origin of international May Day observances for workers." (1886)

=> https://en.wikipedia.org/wiki/Haymarket_affair

Käyttäjän PekkaSavolainen kuva
Pekka Savolainen

Jep, Blackwater on muuten nykyisin Academi (entinen Xe Services LLC, aiemmin Blackwater Worldwide sekä Blackwater USA, jostain syystä nimi vaihtuu tiuhaan), yhdysvaltalainen yksityinen laajennetun voimankäytön eili sotilasalan yritys. Yhtiön perustivat Erik Prince ja Al Clark vuonna 1997. Xen pääkonttori sijaitsee Pohjois-Carolinassa, jossa sillä on myös koulutuskeskus ampumaratoineen. Keskus kouluttaa vuosittain 40 000 ihmistä. Vuonna 2006 yli 90 % yhtiön tuloista tuli hallituksen kanssa tehdyistä sopimuksista, joista kaksi kolmasosaa oli solmittu ilman tarjouskilpailua. Omistajataho, joka on sijoitusyhtiö, on säilynyt kuitenkin perustamisen jälkeen Princen ja Clarkin myytyä yrityksen (herrat toki ovat edelleen toiminna operatiivisessa johdossa).

Irakin tyrimisestä Prince (joka tuolloin oli operaatiovastuussa), ja palkolliset pääsivät sinänsä helposti irti pienellä muotoseikalla (kuten yritysvastuuseen sikäläisittäin kuluu), omaisten Princeä vastaab Irakissa nostamat syytteet eivät johtaneet mihinkään;

"1. tammikuuta 2010
Blackwaterin helikopteri Bagdadissa 6. joulukuuta 2007

Yhdysvaltain liittovaltion tuomioistuimen tuomari Ricardo M. Urbina hylkäsi Blackwater Worldwide -yrityksen viittä turvamiestä vastaan nostetut syytteet. Torstaina tekemäänsä ratkaisua hän perusteli sillä, että syyttäjä perusti syytteensä turvamiesten lausuntoihin, joita oli luvattu käytettävän vain sisäiseen tutkintaan eikä oikeudessa heitä vastaan. Oikeudenkäynnin oli määrä alkaa helmikuussa. Tappo- ja aserikossyytteet olisivat läpi mennessään tuoneet syytetyille 30 vuotta vankeutta.

Oikeusjuttu koski 16. syyskuuta 2007 sattunutta välikohtausta, jossa Blackwaterin turvamiehet tulittivat aseettomia irakilaissiviilejä. Ammuskelussa Nisour-torilla kuoli 17 ja haavoittui 27 irakilaista. Turvamiehet kertoivat luulleensa, että heidän suojelemansa saattueen kimppuun oltiin hyökkäämässä pienasein, mutta tapausta tutkineiden irakilaisten asiantuntijoiden mukaan he avasivat tulen ilman syytä. FBI:n mukaan ainakin 14 kuolemaan johtaneista ampumisista oli epäoikeutettuja.

Blackwater, nykyinen Xe Services, ei ole joutunut rikossyytteeseen, mutta ammuskelun uhrit ja heidän omaisensa ovat nostaneet kanteen yritystä ja sen perustajaa Erik Princeä vastaan. Yritys on myynyt turvallisuuspalveluja Yhdysvaltain suurlähetystölle Irakin pääkaupungissa Bagdadissa. Irakin hallitus perui yrityksen toimiluvan maaliskuussa 2009, mutta vielä syyskuussa 2009 Yhdysvaltain ulkoministeriö jatkoi yhtiön kanssa tekemäänsä sopimusta Irakissa toimivien diplomaattien turvallisuuspalveluista."

- Williams, Timothy: Iraqis Angered as Blackwater Charges Are Dropped [NYTimes.com. 1.1.2010.]

Sinänsä kätevää, että kun joku ampuu ihmisen, hinta maksetaan anonyymisti toisella puolella palloa, maksajan näpit eivät tahriinnu vereen turhan päiten. Ei kuitenkaan ihan varsinaista italo-western-romantiikkaa vanhan koulun palkkatappajineen... Free Market.

"Washington. Siviilien ampumisen takia Irakista muutama vuosi sitten ulos heitetty yksityinen turvayhtiö Blackwater vaihtaa jälleen nimeä. Irakin tapauksen jälkeen yhtiöstä tuli Xe Services, ja maanantaina sen omistava investointifirma kertoi nimen olevan tästedes ACADEMI.

Blackwaterin menneisyys Irakissa on synkkä. Vuonna 2007 sen vartijat ampuivat 14 siviiliä bagdadilaisella torilla ollessaan valvomassa diplomaattisaattuetta. Tapaus nostatti valtavan myrskyn, minkä seurauksena Irak kieltäytyi vuonna 2009 uusimasta yhtiön toimilupaa. Sen jälkeen Yhdysvaltain ulkoministeriö irtisanoi sopimuksensa yhtiön kanssa."

(HS 12.12.2011)

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #47

Jep. Se on menny just näin, että missä armeijalta voidaan odottaa jonkin sortin sikailemattomuutta, yrityksiltä sitä ei odoteta, eikä sitä saa edes pakotettua, koska oikeudessa voittaa aina isompi raha.

Pimeää keski-aikaa, ma sanon.

Käyttäjän PekkaSavolainen kuva
Pekka Savolainen Vastaus kommenttiin #48

Blacwaterin väitetään olevan tällä hetkellä Ukrainassa, Donetskissa. Vermeet ovat Akatemialle tyypilliset, mutta vastaavia voi ostaa mikä tahansa laajennetua voimankäyttöä harjoittava yritys, valtio tai viranomaistaho, eli en tässä vaiheessa ota kantaa kumpaankaan suuntaan, mutta en millään tapaa pitäisi asiaa kummallisena. Jenkkejä alueella on joka tapauksessa, ja tuon tyyppinen "show of flag" kuuluu vahvasti yrityksen palkollisten toimintakulttuuriin, liittovaltion suoraan palkattu henkilöstö ei niin testosteronijulkisuudesta välitä.

Saadaanko me Suomessa sitten tehdä samaa ihan virallisesti (nyt sitä tehdään pienimuotoisesti vähän varjossa), jos TTIP-sopimus hyväksytään? Ihan vaan esim. Ahvenanmaata ajattelin, noin ensi alkuun; maakunta itsenäistyy, eroaa EU:sta, minkä seurauksena Henri H. ja minä saadaan ostaa nuuskaa Maarianhaminasta. Kun kyseessä on demilitarisoitu alue, homma on hutunkeittoa, eikä sotilaallisesta puuttumisesta operaatioon ole pelkoa. Rahoitus saadaan varmaan Swedish Matchilta tuon nuuskan varjolla ;-)

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2576490/Ar...

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

No jaa..nyt kun luin tuota palkansaajajärjestöjen kantaa asiasta niin ei tuo nyt niin pahalta vaikuttanutkaan. Siis tämä mitä Juho Antikainen tarjosi: http://d1aq5jbsszuf44.cloudfront.net/materials/EU-...

Ehkä todella naivia se teksti on..mutta kuitenkin.

Susanna Kaukinen

No siis teksti on ihan hyvää, mutta ongelma on juuri naivius. Turpaan tulee ja huolella tässä keikassa, sen näkee kyllä jo nyt, ellei ole fantastisuuden vallassa. Tää katteeton optimismi on kyllä yks perhana.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Yritin kirjoittaa tästä ay-asiasta vähän turhankin pitkän kommentin, mutta noin kuudesta yrityksestäni huolimatta juuri silloin en saanutkaan yhteyttä tähän blogiin. Yhteys siis katkesi. Sitten pistinkin tuon kommentin omille kotisivuilleni toisinajattelija.fi. Sen jälkeen sainkin auki myös US:n sivut ja pistin saman tekstin omaksi blogikseni sinnekin. Jos joku jaksaa ja kiinnostaa, niin noilta sivuilta siis voi nähdä käsitykseni ay:n merkityksestä.
Kun tuo Jutta on nyt niin ajankohtainen, niin vinkkaan, että toisinajattelija.fi sivuilla on Jutan bluffia käsitelty kahteenkin otteeseen. Löytyy siis, kun selaa taaksepäin.

Susanna Kaukinen

http://www.toisinajattelija.fi/?p=555 =>

"Ilman ay-liikettä

Ilman ay-liikettä tekisimme edelleen 16 tuntisia työpäiviä ainakin kuutena päivänä viikossa ilman kunnollisia vuosilomia, ilman alaikärajaa, ilman äitiyslomia tai vanhempien vapaita, ilman eläkkeitä tai eläkeikää, ilman kunnollista terveydenhoitoa, ilman kunnollista yleistä ja yleissivistävää koulutusta, ilman naisten tasa-arvoa tai siihen pyrkimistä. Sairausvapaissa olisimme täysin työnantajan armoilla, samoin palkkatasossa. Työpaikoilla vallitsisi työnantajan diktatuuri ja työläiset olisivat orjan asemassa tai virallisestikin orjia.

Ilman ay-liikettä tieteen ja tekniikan kehitys, työntuottavuuden lisääntyminen, olisi ollut paljon hitaampaa. Tämä koskee myös lääketiedettä, joten ilman ay-liikettä lapsikuolleisuus ja kuolleisuus kulkutauteihin ja työperäisiin sairauksiin ja saasteisiin olisi paljon nykyistä suurempaa ja ihmiset kuolisivat paljon nykyistä nuorempina.

Ay-liike esimerkiksi palkkavaatimuksineen on siis lisännyt halua panostaa teknisiin uudistuksiin. Jatkuvasta teknistieteellisestä kehityksestä sitten johtuu, että pallomme voi elättää aina vain suuremman joukon ihmisiä ja aina vain paremmalla elintasolla. Maapallo on teknisessä hyödyntämismielessä rajaton, mutta tämä ei mitenkään estä sitä, etteikö resursseja voida käyttää yli sietokyvyn, yli kulloisenkin teknisen tason, jolloin voidaan saada aikaiseksi oikein kunnon katastrofi, tai katastrofeja, sillä eihän ihminen mistään opi. -No lipsahti vähän sivuun.

Ilman ay-liikettä yrityselämä eli kapitalismi ja kansantalous voisivat paljon huonommin kuin nykyisin, sillä ay-liike on taannut kapitalismin tuotteille kuluttajia ja vaatinut vapaa-aikaa, jolloin voimme kuluttaa. Ilman ay-liikettä maailmassa ei olisi tuotteille kunnollista kysyntää. Siksi nykyisen ay-porukan puuhat ovatkin sitten niin masentavia. Ovat mukana kääntämässä historian ratasta pari sataa vuotta taaksepäin. Vai olikos se keskiaika se ihanneajanjakso? Sitähän nyt lämmöllä muistelemme.

-Tämä oli yritys kommentoida Susanna Kaukisen US-blogia 7.4.2014, mutta yhteys sinne katkesi kesken kaiken."

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #118

Eipä tuohon kauhesti jää lisättävää. Koska otit pitkän perspektiivin, voin linkata omat pidemmän perspektiivin kirjoitukseni AY-liikkeestä myös tähän.

Työn perspektiivit ~ korporaatio valtiona ~ oikeudet:
=> http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård Vastaus kommenttiin #118

Kiitos Susanna, kun viitsit pistää pitkän tekstini näkyviin. Pitkät tekstit ovat helmasyntini. Olit vaan saanut erikoisen linkin toisinajattelijan sivuille. Tuosta napauttamalla ei pääse katsomaan kuin osan kijoituksistani. Ei esimerkiksi mainitsemiani kirjoituksia Jutasta ja HS:n päätoimittajan erottamisesta. Maailma on ihmeellinen.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Susanna hyvä. Kuinka määrittelet nuo käsitteesi "työväki" tai "työläiset"? Siis keitä nuo purkauksesi oikein koskevat?

Suurempi kysymys on sitten se, mitä Suomen todella pitäisi nyt tehdä, kun olemme jopa EU:ssa. Edustamme pientä maata ja vähäistä väestöä. Onko meillä mahdollisuuksia tapella muuta EU:ta vastaan? Miten teemme sen?

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

käsittääkseni IPU ajaa eroa EU:sta. silloin ei tarvise tapella, voi neuvotella.

Susanna Kaukinen

Kyllä, IPU ajaa eroa EU:sta.

Susanna Kaukinen

EU:sta erotaan yksinkertaisesti eduskunnan päätöksellä. Se on mun vastaus asiaan. EU on tälle maalle täysin katastrofi. On ollut koko ajan ja kyyti vain kylmenee. On aika tunnustaa tosiasiat ja nostaa kytkintä.

Käyttäjän AkiTernt kuva
Aki Terentjeff

TTIP-sopimuksen paljastamista vastustivat nämä mepit:

Anneli Jäätteenmäki (keskusta)
Hannu Takkula (keskusta)
Sampo Terho (perussuomalaiset)
Sari Essayah (kristillisdemokraatit)
Sirpa Pietiäinen (kristillisdemokraatit)
Eija-Riitta Korhola (kokoomus)
Petri Sarvamaa (kokoomus)
Liisa Jaakonsaari (demarit, SDP)
Mitro Repo (demarit, SDP)

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

IPUn fantsuin ehdokas on Jon Hellevig. Revi nyt siitä jotain, mitä IPU aikoo saada aikaan.

Toimituksen poiminnat