Sydämellinen separatisti Kuiskauksia vapaudesta

Työttömällä ei ole varaa elää vanhaksi

  • Työttömällä ei ole varaa elää vanhaksi
  • Työttömällä ei ole varaa elää vanhaksi
  • Työttömällä ei ole varaa elää vanhaksi
  • Työttömällä ei ole varaa elää vanhaksi
  • Työttömällä ei ole varaa elää vanhaksi
  • Työttömällä ei ole varaa elää vanhaksi

Hesarilta pääsi karkuun artikkeli "Työttömällä ei ole varaa elää vanhaksi", jossa nimimerkki Eutanasiaa odotellessa kertoo, että neljännen tutkinnon hankkiminen ei motivoi, koska se huonontaisi työllistymismahdollisuuksia. Kirjoittajan suurin synti on hänen ikänsä, jota on päässyt kertymään yli 50 vuotta.

Rangaistuksena työttömyydestä ja ikääntymisestä kirjoittaja on joutunut realisoimaan säästönsä, eläkevakuutuksensa ja nyt myös kotinsa, joten hän ei voi enää myydä sitä saadakseen myöhemmin hoitoa ja turvaa todellisen vanhuuden tullen.

 

Tämä on vapaan markkinatalouden kuva, "markkinoille" kelpaa ainoastaan alle 30-vuotiaat, joilla on kaksi yliopistotutkintoa ja 20 vuoden työkokemus erikoisosaamisalueista, jotka ovat olleet olemassa viimeisen vuoden ajan.

 

Tämä on myös kuva siitä millaiseksi tilanne muodostuu, kun työmarkkinoilla on työvoiman ylitarjontaa. Työntekijän sääntö numero yksi on omata osaamista alueelta, jolla on työvoimapula, koska se on tässä fantastisessa kokoomusutopiassa ainoa tapa saada säällistä kohtelua sen vähän aikaa, minkä työmarkkinoille kelpaa.

 

USA:ssa oli työvoimapula 1820-1970, koska alkuperäisväestö tapettiin. Työväen reaalipalkkojen nuosu loppui vuoteen 1978.

 

Tilanne on tietenkin tätä absurdimpi: yhteiskunnan on iskostettava markkinoille kelpaava oman elämänsä sankari ja tämä ottaa ensimmäiset 30 vuotta elämästä. Tämän jälkeen oman elämänsä sarasvuo kelpaa markkinoille 20 vuotta ja sitten jonkun pitää taas elättää tämä hahmo seuraavat 30 vuotta.

Jos jonkun mielestä on yhteensovitettavissa yhtälö, jossa 80 vuoden elämä pitää kustantaa 20 vuodessa, minulla on edelleen sinulle todella hyvä diili - saat wanhan Hondani uuden hinnalla!

 

Oikeistolaiset silti uskovat, että yhteiskunnan ongelmat ratkeavat fantastisella tavalla s.e. työttömäksi jääneet ihmiset nostavat itsensä suosta ylös omien saappaidensa varsista, kunhan heitä ruoskitaan tarpeeksi, tukien saaminen tehdään mahdottoman vaikeaksi ja aivan kaikesta rankaistaan.

Tällä kurin palamme hyvin nopeasti wanhaan totuuteen siitä, että hevonen kuolee juuri kun se oppii olemaan syömättä.

 

Tämän päivän kapitalismi on itsetuhoisaa, koska se syö lapsena estäessään työvoiman käyttämisen jopa silloin kun se on vielä työkykyistä ja toisaalta turmellessaan yhteiskunnan, joka voisi tuottaa sille huomisen osaavan työvoiman.

Ratkaisu vapaakaupan aiheuttamiin ongelmiin ei ole enemmän vapaakauppaa sen paremmin kuin lääke alkoholismiin ei ole enemmän krapulaviinaa. Ratkaisu täysin lapasesta karanneeseen 1800-lukulaiseen riistokapitalismiin ei ole lisää riistoa, eli kapitalismia.

Ratkaisu nykyisiin ongelmiin on enemmän vapautta kansalle ja vähemmän vapauksia markkinoille.

 

Ensimmäinen askel tähän suuntaan on päästä irti TTIP-kauppasopimus -hankkeesta ja Saksan ja Ranskan pankkien rahoittamisesta sekä tullitulojen tulouttamisesta Berliiniin eroamalla EU:sta ja eurosta.

Toinen askel tähän suuntaan on oma raha, jonka hallinta on Suomen kansalla ja jonka avulla viennin ongelmia voidaan korjata rahan määrää ja arvoa säätelemällä. Kolmas askel on protektionismin palauttaminen viisailta osin, jolloin kotimaiset työmarkkinat ja kansantalous saavat suojaa työvoiman jatkuvalta ylikansalliselta riistolta ja veropakolaisuudelta niin veroparasiittisaarille kuin Viroonkin.

Neljäs askel on kilipääkapitalismista luopuminen, johon eräs mahtava, mutta helppo keino on muuttaa rahan luomisprosessi hallitusti koko kansaa hyödyttäväksi syöttämällä raha talouteen kulutuksen eikä velan kautta.

 

Markkinoiden vapaus, vapaakauppa, vapaa markkinatalous - kaikki nämä ovat vain eufemismeja kapitalismille ilman vastavoimaa. Ilman vastavoimaa kapitalismi näyttää aivan samalta kuin 1800-luvulla. Jos historiasta opittaisiin jotain, siitä oltaisiin voitu oppia, että sääntelemätön kapitalismi on vallankumouksellinen voima ja että kansalaisen hylkääminen työttömäksi tai toimeentulottomaksi on aina poliittinen valinta.

 

'Unfettered capitalism is a revolutionary force that consumes greater and greater numbers of human lives until it finally consumes itself.' ~ Chris Hedges

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Työttömällä ei ole varaa elää vanhaksi''

Ruvetkaa yrittäjiksi ja työllistäkää toverinne.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Sanoivat Pohjois-Amerikan alkuperäisväestölle aikoinaan: "Syökää ruohoa".

Ei menestyvän tarvitse enää huolehtia itsensä takia muista. Menestyvien joukko on kapea ja kapeutuu ehkä entisestään.

Tavallisen ihmisen ei kannata ehkä kaivaa itselleen hautaa näin kovalla työllä.

Tällainen arvelu tulee mieleen.

Susanna Kaukinen

Ei ihmiset ole tyhmiä. Yrittäjät tekee usein aivan liikaa töitä ja menettää elämänsä tykkänään sen vuoksi työlleen. Valtaosa yrittäjistä ei koskaan rikastu ja monet menee konkurssiin ja suomalaisen typerän lainsäädännön takia on sitten 20 vuotta velkavankeudessa.

Tuo velkavankeus-asia pitäisi muuten purkaa.

Yrittäjiltä unohtuu myös se, että ihmiset laskee arvoa omalle ajalleen. Ei ole samanarvoista pohtia mitä haluaa ja pohtia mitä on pakko, jotta saa työnnettyä asiakkaalle jotain tarpeetonta.

Susanna Kaukinen

Tuotahan se Katainen hokee. Kysymys on väärinymmärryksestä. Ihminen ei pääasiallisesti ole halukas riskinottoon, koska kuten eräs toveri asian totesi: "optimistit kuoli sukupuuttooon joskus 3.6 miljardia vuotta sitten" ~ syy on yksinkertainen: optimisti joutuu leijonan kitaan ja pessimisti ei. Loppu on evoluutiota.

Jos yhteiskunnassa oikeasti haluttaisiin yrittäjyyttä, toimittaisiin evolutiopsykologian myötäisesti eikä sitä vastaan. Jos riski on asia, josta ihmiset eivät lajityypillisesti pidä, on vähennettävä riskiä.

Toimi, joka olisi tuonsuuntainen olisi esimerkiksi ikuinen starttiraha alle 10 hengen firmoille ja osuuskunnille. Noin esimerkiksi.

Ongelmana on konservatiivis-oikeistolainen valtaideologia, joka piut-paut välittää tosiasioista ja tilannetta koetetaan ratkaista kepillä kun haluttomuutta riskinottoon pidetään laiskuuteena.

Aasimaista toimintaa.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Luullakseni elämässä on pohjimmiltaan kyse lotosta.

Jos on onnistunut saamaan sopivat lähtökohdat, niin se on omaa, ja sitä pyritään suojelemaan. Ei maa oikeasti esim mitään yrittäjiä kaipaa. Ei sellaisia, joilla on mahdollisuus menestyä.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #7

Joo, tossa voi hyvin olla totuutta. Yrittäjyyttä hehkutetaan, mutta oikeasti halutaan, että valmiiksi hyvinvoivat pysyvät asemassaan ja muut lapioi hiekkaa nälkäpalkalla.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Ehkä kapitalismi toimisi, jos ei olisi niin heiveröisiä ihmisiä. Osa kokee saavansa rauhan vain kuin muut ovat lyöty. Muuten on jatkuvassa taistelussa, jossa voi käydä huonosti monella tapaa.

Vähän kuin Stalinen tapaus, joskin terveempi siinä mielessä, että on normaalimpi.

Vaikea ottaa kantaa kokonaisuutena näin suureen teemaan.

Susanna Kaukinen

Vika ei oikeastaan ole ihmisissä vaan kapitalismin rakenteessa, joka pakottaa tehostamaan loputtomasti kilpailun kautta. Tehostamisesta ja talouskasvusta on tullu hirttoköysi, jonka kiristymiselle ei ole mitään loppua.

Ei ihmiset halua eivätkä jaksa tehostaa, tehostaa ja tehostaa. Itseasiassa työ on jo nyt niin ylitehostettua, että tehokkuutta tulisi oikeasti lisää vähentämällä tehoa.

Tehostaminen ja kasvu on tullut yhteiskunnan varsinaiseksi tavoitteeksi ja ihmisten elämästä on tullut sivuseikka. Me elämme hyvin sairasta maailmanaikaa.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Äh. Mä tykkään tehokkuudesta ja tehostamisesta. Se linkkautuu mielessäni tosi vahvasti laiskuuteen, energian säästöön ja asioiden priorisoimismahdollisuuteen. Siis vapauteen.

Miksi näet Susanna, ettei mainitsemiani asioita saavuteta? Eikö tämä olisi parempi kysymys? Vai mikä?

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #8

No sanotaan että tehostamisessa on eroja. Jos automatisoi jotain, ok - jos hakee tehoja jättämällä kahvitauot pois, ei hyvä.

Kapitalismi on sikäli rikki, että tehostaminen johtaa yleensä vain kulutushyödykkeiden hinnan laskuun. Saadaan lisää tavaraa, mutta mikään muu ei mene parempaan suuntaan.

Yleensä huonompaan. Työolot kovenee, luonto tuhoutuu, vapaa-aika menee työstä palautumiseen ja näin.

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa

"Ei ihmiset halua eivätkä jaksa tehostaa, tehostaa ja tehostaa. Itseasiassa työ on jo nyt niin ylitehostettua, että tehokkuutta tulisi oikeasti lisää vähentämällä tehoa."

Jep. Tehostaminen on hyvä asia, jos se tapahtuu toimintoja järkeistämällä ja teknologiavetoisesti. Tehostamisen tuloksena pitäisi olla vähäisempi työn tarve (lyhyempi työpäivä, työvuosi, työura) ja viihtyisämpi työympäristö.

Mutta ei ole, koska tehostamisen tulokset ulosmitataan kestämättömällä
tavalla.

"Kapitalismi on sikäli rikki, että tehostaminen johtaa yleensä vain kulutushyödykkeiden hinnan laskuun. Saadaan lisää tavaraa, mutta mikään muu ei mene parempaan suuntaan."

Esimerkiksi tätä yllä tarkoitin.

Susanna Kaukinen

Perl-ohjelmointikielen kehittäjä oli sitä mieltä, että laiskuus on ohjelmoijalle hyve, koska se saa ohjelmoijan automatisoimaan työvaiheet, joita hän ei halua tehdä.

Olen tästä aivan samaa mieltä. Pyrin automatisoimaan lähes kaiken, jonka voi jotakuinkin kustannustehokkaasti automatisoida, koska en kertakaikkiaan halua ajatella, muistaa ja tehdä asioita, jotka voi ratkaista vaan kerran ja saada näin koko asian pois mielestä ja sydämeltä.

Tällaisesta tehostamisesta en vaan pidä, vaan pidän siitä valtavasti. Lempipuuhaani!

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa

Kadehdin. Minä olen niin laiska, että en koskaan ole omaksunut skriptiohjelmointia elämänasenteena. Teen backupitkin manuaalisesti kopioimalla koko hakemiston. Hävettää. Liika laiskuus on pahasta.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen Vastaus kommenttiin #13

Ei tuo laiskuutta ole. Paremminkin välinpitämätöntä! :)

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa Vastaus kommenttiin #14

Voiko 62-vuotiaana vielä tehdä parannuksen, kun on selvinnyt tähänkin asti?

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #15

Tottakai, jos vaan viitsii. ;-)

Vakavammin, laiskuutta on erilaista. Yksi on laiska muistamaan kopioiden ottamista, toinen taas laiska automatisoimaan rutiiniksi muodostunutta.

Itselle oikea ratkaisu kotiympäristössä (tai muutenkin) on se, joka itselle toimii.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen Vastaus kommenttiin #15

Turha surra tapahtunutta.

Eiku etteenpäi, sano vaari,
ku hinausremmien solmuja ei jaksanut enää availla ... :)

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #14

Riittävä välinpitämättömyyskin on ajottain hyve, koska muuten sitä kuolis stressiin. Liiallisena se ei toki sitä ole.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #13

Ehkä mä osin tykkään tuosta puuhasta sen takia, että se on mukavaa sijaistyöskentelyä silloin kun ei jaksa tarttua siihen mitä oikeasti pitäisi edistää?

Toisaalta aputyökalut on usein pieniä ja helppoja tehdä, jolloin niiden kanssa ei ajaudu vuosia kestävään ylläpitomoodiin ja ne vaan toimii. Niitä on siis palkitsevaa tehdä, koska työ tulee nopeasti valmiiksi ja ei aiheuta riesaa jatkossa vaan sen sijaan poistaa sitä.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen Vastaus kommenttiin #17

Susanna. Jos olis mun juttuni ihan vimosen päälle, niin automatisoisin kaiken. Siis yhteiskuntia myöten :)

Olis jonkinmoinen urakka, mutta mitäs muuta laiska voisi tehdä kuin yrittää? On sitä ennenkin yritetty! Tosin eri juttuja.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #17

olis varmaan melken tunnin työ kirjoittaa scripti joka tekee varmuuskopiot. mä on rationalisoinut homman siten että en tee niitä.

kaiken muun kyllä pyrin helpottaa. välillä jopa mökin imuroinnin hoidin leego robotilla. silloin kun ei vielä ollut robotti pölyimureita. nyt olen palannut esiteolliseen mikrokuituliina varressa.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #21

Toikin on yks mahdollinen vaihtoehto. Tärkeetä vaan että tekee tietosesti ton, ettei ota backuppeja eikä silleen et ihmettelee mihin kaikki katos sit ku se on myöhästä.

Käyttäjän KariLeinonen1 kuva
Kari Leinonen

Tämä nykymeno työmarkkinoilla alkaa olla aika sairasta. Ne asiat, joita 10-20 vuotta sitten vielä pidettiin työelämässä arvossaan (koulutus, ahkeruus, aikaansaannokset työssä, tiimihenki, työkokemus jne), ovat liian monelle nykyjohtajalle aivan toissijaisia. Kun kuuntelee ihmisten tarinoita, jotenkin on tullut sellainen kuva, että esim. suurissa yrityksissä ei palkata sitä pätevintä vaan sopivin. Ja sopivuus voi olla ihan mitä tahansa. Sen ei tarvitse millään tavalla edes liittyä varsinaiseen työtehtävään, esim. vaikka vain golfharrastus kuten rekrytoivalla esimiehellä.

Jos kapitalismi tähtäisi oikeasti tehokkuuden kasvattamiseen ja voittojen maksimointiin, se valjastaisi parhaimmat kyvyt töihin. Mutta ei. Kapitalismista on tullut eräänlaista nykyajan feodalismia, jossa "piireihin" päässeet/syntyneet voivat tehdä ja olla ihan mitä haluavat. Muut tekevät työt heidän puolestaan. Ja kun sitten menee huonosti, potkitaan ne ahkerat ja osaavat ensimmäisenä pihalle. Sen sijaan tämä työelämän "ihrakerros" jää rasittamaan yrityksen taloutta ja lähtee talosta viimeisenä...bonusten ja kultaisten kädenpuristusten kera.

Susanna Kaukinen

Ja samaan hengenvetoon puhutaan, että vain julkinen talous on mätää...

Käyttäjän KariLeinonen1 kuva
Kari Leinonen

Seuraava artikkeli USA:ssa tehtyyn tutkimukseen reilun vuoden takaa osoittaa kuinka tehokkaasti joissakin yrityksissä toimitaan. Suomen tilanne ei tästä varmaan kauhean paljon poikkea.

http://www.kauppalehti.fi/etusivu/forbes+kaveriaha...

Käyttäjän PekkaSavolainen kuva
Pekka Savolainen

Itse asiassa anrkismi toteutuu nopeammin, kun kaikista tehdään yrittäjiä, ja sitten vain vaihdetaan nimike käsityöläiseksi tai kotitarveviljelijäksi.

Kuntauudistus pannaan uusiin puihin, ja kunnassa saa olla max. 1000 asukasta, joista korkeintaan neljällä viljelijöitä lukuunottamatta saa olla sama käsityöläisstatus.

Kun Lahden eteläpuolinen Suomi myydään Putinille tukikohdaksi, tulee maanpuolustus ulkoistettua kätevästi, ja samalla päästään niemennokkaan änkeytyneistä ylijäämäkansalaisista, jotka vain sotkee hommat. Ehkä se Vladimirovits keksii niille jotain käyttöä.

Sitten pistetään sähköt poikki, lakataan polttamasta fossiilisia, ja eletään onnellisina leppeissä pienyhteisöissä hamppua pössytellen ja kansansatuja pimeän historian hämäristä värkäten. Jälkipolvia mummot pelottelevat, että jos ei porkkana maistu, tulee korkman, kestävyysvaje ja tippuu hampaat.

Vaarilla on jemmassa euron kolikko, jonka se joskus pienessä ponuhönössä kaivaa piironginlootasta ja kertoo katajaisen kansan muinaisista kauheista kärsimyksisä jonkun Merkel-nimisen ulkomaanelävän rautasaappaan alla.

Toimituksen poiminnat