Sydämellinen separatisti Kuiskauksia vapaudesta

SITRA: kapitalismista luovuttava

  • SITRA: kapitalismista luovuttava
  • SITRA: kapitalismista luovuttava
  • SITRA: kapitalismista luovuttava

Se ei ole uutinen, että minä olen antikapitalisti, eikä sekään, että ympäristönmuutos on täysin yhteensovittamattomissa kapitalismin kanssa, joka välttämättä rakenteensa vuoksi edellyttää ikuista kasvua. Sen sijaan se on uutinen, että SITRA kirjoittaa seuraavasti:

SITRA: ”pitäisi ryhtyä talouden pelisääntöjen radikaalien muutosten kannattajaksi”

Tätä olen mielestäni tässä jo pitkän aikaa sanonut ja tottahan se on. Julkaistaan SITRA:n, jonka tehtävä lain mukaan on mm.”edistää talouden määrällistä ja laadullista kasvua”, teksti riittävässä laajuudessa, jottei kukaan voi sanoa, että lainaan tekstiä hyvän tavan vastaisesti.

 

”8) Nyky-yhteiskunnissa talouskasvu ja ilmastonsuojelu ovat ristiriidassa keskenään. Ilmastopäästöjen kokonaismäärän liittyminen bruttokansantuotteen suuruuteen tekee ilmastonmuutoksen ottamisen vakavasti hyvin vaikeaksi kaikille niille, jotka haluavat talouden kasvua – siis esimerkiksi suurelle osalle nykypäivän päättäjistä. IPCC:n huolestuttavimmat skenaariotkin ovat juuri niitä, joihin liittyy tukeva taloudellinen kasvu. Jos siis uskoo talouskasvun tarpeellisuuteen, kiusaus painaa ilmasto-ongelmat villaisella on suuri. Syvälliseen keskusteluun ei halutakaan ryhtyä, sillä taustalla vaanii uhka siitä, että silloin pitäisi kyseenalaistaa omia yhteiskunnallisia näkemyksiä ja ryhtyä talouden pelisääntöjen radikaalien muutosten kannattajaksi. Tämä tuntuu monesta lamauttavan vaikealta.

 

Minusta ei, vaan sen sijaan erittäin helpottavalta. Pään voi työntää pensaaseen ja leikkiä, ettei kukaan näe, mutta eihän se niin mene, että se auttaisi. Rajallisten resurssien planeetalla rajaton kasvu on naurettava ajatuskin ja tosiasia on, että sen aika on monella tavalla ohi. Ilmastonmuutos ja öljykriisi tulee johtamaan hallitsemattomaan talouden, ilmaston ja yhteiskunnan romahdukseen, ellei asiaan reagoida ajoissa. Nyt on jo todella kiire.

 

Der Kapitalismus ist Kaputt.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

Yllättävän asiallinen bloki sitralta. No, kapitalismi loppuu joka tapauksessa pelkästään teknologian muutokseen.

http://www.2030.fi/kirjoituksia/risto-linturi-aine...

"Porter osoitti hyvin, miten kilpailluilla markkinoilla kahden helposti skaalautuvan toisensa korvaavan tuotteen valmistajista tehokkaampi saa voiton, joka on tehokkaamman ja toisiksi tehokkaamman tuotantokustannuksien erotus. Aineettomissa tuotteissa tämä on nolla. Ne aineettomat tuotteet, jotka on onnistuttu matkimaan, ovat normaalisti muuttuneet taloudellisesti arvottomiksi kehittäjälleen. Saataville tarjotaan jatkuvasti kasvava määrä tietoa ja ainettomia tuotteita maksutta tai lähes maksutta. Aineettoman tuotteet taloudellinen arvo on siis hauraissa kantimissa, vaikka samalla voidaan havaita onnistuneiden tuotteiden tuottavan kehittäjilleen hyvin nopeasti suuria omaisuuksia. Toiminnan laajuutta ja työllistävyyttä tämä ei ennusta."

Eli toi kumoaa sen Ricardon maankoron mukaisen voitonmuodostuksen jota mä oon käyttänyt omissa laskelmissani teollisuuden osalta.

Periaatteessa vanhat kapitalismin lait menee nurin.

Susanna Kaukinen

Joo, sen takia julkasinkin. Menee muuten ohi kansalta tällainen.

Mitä sitten tuohon tietotalouteen tulee: information wants to be free!

Karl Fransen

Jos väittelet kapitalismin “helvettiin”, niin siihen samaan paikkaan menemme jokainen, ”sinä, minä ja Hentun Liisa” Puolustamatta tai tuomitsematta mitään –ismipäätteisiä elinmuotoja, ei voi olla toteamatta, että kapitalismi on - toistaiseksi ollut ainoa ideologeihin rakentuva modus vivendi joka on kehittänyt elitason josta jokainen nautimme. Kapitalismi on ylittänyt järkiperäisen suurentelunsa ja tullut vaiheeseen jossa sen oma jatkuvuus ei ole mahdollista. Samoin on käynyt sosialismin. On helppo mokata systeemejä jotka itse olemme rakentaneet, mutta olla siitä erillinen, itsensä rakentamasta ympäristöstä, niin kehno kuin se onkin, on haavemaailman ajattelua. Jos olisit erillinen olemus yhteiskunasta, et olisi olemassa. Olemassaolollasi todistat olevasi yksi meistä monista, ei huonompi tai parempi, vain yksi monista.

Susanna Kaukinen

Kapitalismi pitää väitellä helvettiin. Se on tällä hetkellä tärkeää, koska systeemi kuten se nyt on olemassa tuskin on olemassa täällä 50 vuoden kuluttua. On tärkeää saada väki ymmärtämään missä mennään, monestakin syystä. Yksi jonka luulisi systeemistä hyötyviä kiinnostamaan on se, että tutkimusten perusteella pitkä nousukauden jälkeinen nopea lasku on historiallisesti kaikkein tulenarinta aikaa vallankumousten kannalta.

Olisi suotavaa, että todellisia reformeja alettaisiin tekemään, niin jokaikinen pääsisi helpommalla.

En itseasiassa aikonut kirjoittaa tästä, mutta tuo SITRA:n teksti nyt tuli vastaan väkisin. Jätin yhden tekstin välistä, se koskee USA:n toimintaa ja NATO:a. Löytyy jo Nysäristä, tulee tänne myöhemmin.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

mistä noi vallakumous tutkimukset löytyy?

mä en koskaan aihetta tutkinut, olen vain olettanut että kumouksia ei tapahdu ennen kuin ruoka on tiukilla. siis massojen kumouksia. eliitti tekee kaappauksia ihan vaan ahneuttaan mutta ne on pienen porukan juttui.

orleansin patorikon jälkeen avustustyöntekijät kertoivat etteivät ole missään nähneet niin täydellistä yhteiskunnan romahdusta. siis ryöstelyä jne. koko korttitalo hajosi.

eli usa saattaa olla poikkeus tuosta nälkärajasta.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #5
Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #5

Tätä on tosiaan tutkittu ihan tieteellisesti, mutta tosta jotain nyt alkuun:

"Brinton summarizes the revolutionary process as moving from "financial breakdown, [to] organization of the discontented to remedy this breakdown ... revolutionary demands on the part of these organized discontented, demands which if granted would mean the virtual abdication of those governing, attempted use of force by the government, its failure, and the attainment of power by the revolutionists. These revolutionists have hitherto been acting as an organized and nearly unanimous group, but with the attainment of power it is clear that they are not united. The group which dominates these first stages we call the moderates .... power passes by violent ... methods from Right to Left.""

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Anatomy_of_Revol...

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #5
Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Mun mielestä tärkeimpiä kysymyksiä on: tarvitsemmeko kaikkea tätä tuotetta ja palvelua?

Ei tarvitse kuin käydä jossain isossa kierrätyskeskuksessa tai kirpputorilla niin huomaa, että hyvin moni on huomannut valkoiset kulmasohvat, mehulingot, jalkakylpylaitteet, leipäkoneet ymv. itselleen tarpeettomiksi.

Samalla huomaa, että laadukkaita vaatteita ei juurikaan tehdä.

Tehdään paljon, mutta ei tehdä hyvin eikä tehdä tarpeellista. Ei tehdä järkeviä, tarpeellisia, kestäviä tavaroita. Tehdään "aitoa puuviilua" ja "kevään hittiväriä", joilla ei enää vuoden kuluttua ole käyttöä.

Susanna Kaukinen

Jep. Jos haluaa kestäviä vaatteita, ostaa budo-nuttuja. ;-) Ne on tarkoitettu riuhdottaviksi ja kestää sen takia vuosikaupalla, eikä edes maksa paljon. Mulla on vissiin viidet mustat housut.

Ilkka Huotari

Joo, tämä oli hyvä pointti. Linkki vielä uudestaan jotta varmasti ei mene keneltäkään ohi:

http://www.sitra.fi/blogi/tulevaisuus/kymmenen-sel...

Susanna Kaukinen

Niin, en mä yksinäni täällä huutele. :-)

Ilkka Huotari

Juu et, yleensähän nämä eskaloituvat varsin mukavasti (mikä siis on hyvä asia).

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #20

No se on kyllä täysin totta! Julkaisin juuri tekstin, joka on plakkarissa, jos haluat hieman vilkaista NATO-kysymystä:

Kylmän sodan paluu: USA flirttailee ydinsodalla:
=> http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #21

Täytynee lukea, mutta jotenkin luulisin, että länsimaat ei tule sotimaan keskenään ihan vähään aikaan (siis näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa). Ihmisoikeushössötys on niin pitkällä, että sota ei vain tunnu mahdolliselta.

Tässä venytän ehkä vähän länsimaa-käsitettä, mutta silti...

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #23

USA:n ja Venäjän ja USA:n ja Kiinan välit on hyvin kireät sotilaspoliittisesti.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #24

Toki luen vielä nuo jutut, tällainen vain käsitys etukäteen.

Aika vakuuttavaa pitää olla tosin, että käsitys muuttuu.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #25

Kandee lukasta, se kaveri Reaganin hallituksen kanssa hommia tehny, joka ton skriivas ton alkuperäistekstin.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Sitran manipulointia aikamme politiikassa en ole enää arvostanut viimekesäisen seminaarin jälkeen jonka sitra järjesti Helsinkissä tuulivoimamyönteisyyden edistämiseksi, mielipiteiden kääntäminen NIMBY.stä YIMBY kannalle. Puhujana oli ministeri Lauri Tarasti jolla oli valmiina evankeliumi osallistujille jota nyt on kuunneltu eri puolilla maata seurojentaloilla ja valtuustosaleissa. Jutut on olleet uskomatonta potaskaa, pelkkiä mainoksia tarkoituksena saada maa täyteen yli 200m korkeita tuulivoimaloita esim. juuri CO2 päästöjenkin vähentämiseksi. Roskaa, ja se siitä. Nuo IPPCC.n skenaariot on tarkoitushakuista politikointia.
"Professor Richard Lindzen, Massachusetts Institute of Technology, Nicholas Lewis, Climate researcher, and Donna Laframboise, Author"

Professori Richard Lindzen aloittaa oman osuutensa 1:40 kohdalla, kritiikki kohdistuu ilmastomallien puutteisiin monelta osin, esim. merenpinnan ja lämpötilojen osalta, tuulien vaikutusta ja muutoksia suunnan yms. osalta ei ole huomioitu malleissa, aikaisempien lämpötilan vaihtelujen suhteen, todelliset havainnot eivät vastaa mallinnusta, takaisinkytkennät myös puutteellisia, tieteellinen tutkimus erillään IPCC:n yhteenvedoista etc.

Tunti 40 minuutin kohdalla viiden minuutin kuuntelu jo kertoo asiaan paneutuneelle mistä on kysymys, loppuosakin on mielenkiintoista, selvästi on havaittavisssa tietynlaista kireyttä Englannin parlamentin uusiutuvan energian ja ilmastomuutoksen neuvoa-antavan komitean jäsenissä, ainakin osalla, osa on selvästi helpottunut kun asiat tulevat vihdoin esille oikeissa mittasuhteissa.

UK Parliament HoC Energy and Climate Change Committee
1

Susanna Kaukinen

Vastaavasti Filippiinien tsunami oli ennennäkemätön, Englannissa harkitaan tsunamivaroitusjärjestelmää viimeisen myrskyn jälkeen ja USA:ssa pyörremyrskyt ja hurrikaanit ovat ennätyssuuria.

Samoin kuivuudet ja tulvat ovat lisääntyneet mm. USA:ssa ja Kauko-Idässä.

Tämä kaikki johtuu mielestäsi kuvitteellisesta ilmastonmuutoksesta.

Voit kerrata tosiasioita täältä:

=> http://www.skepticalscience.com/argument.php

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

IPCC:n rooli on ongelmallinen ja nyt onkin jo enenevässä määrin tuotu todisteita esille näistä ongelmakohdista, raportointiprosessi ei ole läpinäkyvä, yhteenvetoja työstetään suljettujen ovien takana, tiedemiehet vaihtuvat taajaan, tiedemiesten kynänjälki ei näy yhteenvedoissa, silti puhutaan konsensuksesta jne.

NIPCC onkin nyt vastapainona tasapainottamassa tätä IPCC:n konsensushenkeä, jossa hallitukset valitsevat kyseiset tiedemiehet työskentelemään yhteisen päämäärän eteen, että ihminen on syypää ilmaston lämpenemiseen ja että CO2 on tässä lämpenemisessä merkittävässä roolissa. USA on vetänyt rahoituksensa pois tällaiselta toiminnalta.

Susanna Kaukinen

Aha, Heartland Institute taustalla. Sama lafka joka aikanaan tuotti tutkimuksia siitä että rööki ei aiheuta syöpää.

OMG LOL.

Jouni Valkonen

Ovatko muuten kapitalismi ja markkinatalous toistensa vastakohtia?

Kapitalismin aste on sitä korkeampi mitä keskittyneempää omistus on eli mitä suurempi osuus varallisuudessa on sidottuna pääomaan. Ja luonnollisesti mitä pienemmät ovat suhteelliset palkkamenot.

Kun taas markkinatalous toimii sitä paremmin mitä korkeampi on kuluttajien ostovoima eli mitä nopeammin varallisuus kiertää ja mitä tasaisemmin varallisuus on jakautunut kuluttajille.

Susanna Kaukinen

Voit tehdä itsellesi aivan valtavan palveluksen lukemalla tämän läpi ja sen lisäksi sen kirjan kappaleen Hahnelin kirjasta, koska sen jälkeen ymmärrät mistä nimenomaisesti on kyse.

=> http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Markkinatalous, jossa lainaaminen tai palkkatyö on sallittua automaattisesti aina aiheuttaa erittäin voimakasta pääoman kasaantumista, jopa rahattomassa järjestelmässä.

Kapitalismi on tämän markkinatalous steroideilla. Markkinatalous on rikki, jos asiaa haluaa katsoa niin. Kapitalismi tuhoaa sen täydellisesti ja johtaa nopeasti tilanteeseen, jossa syö itsensä kuin käärme tappamalla väen ostovoiman, joka sitä ruokkii.

Jouni Valkonen

Mutta jos pääoma kasautuu, niin silloin markkinatalous ei toimi optimaalisesti, eli se ei tarjoa riittävän korkeaa talouskasvua ja riittävän korkeaa työllisyysastetta. Täystyöllisyys saavutetaan vain, jos markkinoilla olevan kokonaiskysynnän määrä optimoidaan, eli tehdään juuri niin kuin esimerkiksi Norjassa on tehty.

Pitää siis ymmärtää, että markkinatalous voi toimia hyvin tai huonosti tai hyvin huonosti. Se mitä sinä kritisoit, on hyvin huonosti toimiva markkinatalous. Sen sijaan jos et tietäisi maailmasta mitään muuta kuin Norjan, niin tuskin kritisoisit markkinataloutta.

Kapitalismi sen sijaan optimoidaan siten, että 99 % yhteiskunnan varallisuudesta on sidottu pääomaan eikä markkinoilla ole juuri lainkaan ostovoimaa.

Täytyisi siis ymmärtää, että kapitalismi ei ole mikään ideologia, vaan se luonnehtii tilaa, jossa kapitalisteilla on suurin osa taloudellisesta vallasta.

Markkinatalous puolestaan luonnehtisi tilaa jossa kuluttajilla on suurin osa taloudellisesta vallasta.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #19

Markkintaloutta on pakko säädellä, jos sitä meinaa käyttää. Ikävä kyllä kokemus osoittaa, että sen säätely epäonnistuu kerta toisensa jälkeen, koska aina joku saa jostain kulmasta lobattua sen purkin taas auki, josta piru pääsee irti.

Osuuskuntamallilla voitaisiin hajauttaa pääomaa. Se on yksi jarru tuohon kehitykseen:

Kapitalismin valtaaminen osuustoiminnalla
=> http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Jouni Valkonen Vastaus kommenttiin #22

Ei markkinataloutta pidä vain säädellä, vaan markkinatalous nimenomaan pitää optimoida. Vapailla markkinoilla markkinatalous toimii epäoptimaalisesti ja epävakaasti.

Toimituksen poiminnat