Sydämellinen separatisti Kuiskauksia vapaudesta

Hyvinvointivaltion halpamalli

 • Hyvinvointivaltion halpamalli
 • Hyvinvointivaltion halpamalli
 • Hyvinvointivaltion halpamalli
 • Hyvinvointivaltion halpamalli
 • Hyvinvointivaltion halpamalli
 • Hyvinvointivaltion halpamalli

Illan A-talk käsitteli velkaa. Keskustelijat pohtivat, miten suomalainen hyvinvointivaltio saataisiin amputoitua ja Sixten Korkman kiteytti oikeistolaisen talouspolitiikan tavoitteen: hyvinvointivaltion halpamalli!

Käsittämätöntä keskustelussa nyt on, että puhutaan ainoastaan äärioikeistolaisen talouspolitiikan viitekehyksen sisällä. Vaikka normioikeistolainen Keynes mainittiin keskustelussa, mitään keynesiläisiä toimia ei kukaan esittänyt.

Oletetaan nyt tämä kapitalististen ennakkoluulojen viitekehys ja katsotaan, mistä voidaan leikata ja miten, jos tämä maa todella on mainittujen ennakkoluulojen vallassa, eikä tee välttämätöntä, eli irrota Suomea eurosta, jotta me voimme devalvoida valuuttamme!

Ensinnäkin, kuten olen aiemmin selittänyt, suoria nimellisen rahan leikkauksia pitää välttää viimeiseen saakka. Tämä tarkoittaa sitä, että leikkaukset tulee aivan ehdottomasti tehdä siten, että sen sijaan että leikataan menoja ne tulee jäädyttää. Tämä ei aiheuta niitä erittäin haitallisia vaikutuksia talouteen siinä mittakaavassa, joita tulee suorilla menoleikkauksilla.

Toisinsanoen, jos on pakko, eikä ole, mutta palaan siihen myöhemmin, on tehtävä seuraavat toimet äärioikeistolaisen talouspolitiikan viitekehyksessä:

 • kaikki menot jäädytetään, mutta katsotaan joukosta sellaiset menot, jotka kohdistuu nimenomaan kaikkein heikoimpiin ja tehdään niihin indeksikorotukset
 • palkkojen osalta tulee toimia samoin, että ne jäädytetään, jos kerran jotain helpotuksia pitää omistavalle luokalle tehdä senkin jälkeen, kun heidän veroprosenttiaan laskettin jo 4%

Koska en tyydy ollenkaan äärioikeistolaiseen viitekehykseen on myös tehtävä seuraavat toimet:

 • asetetaan eläkekatto, koska kun on todella tiukkaa on priorisoitava s.e. ei leikata lapsista ja nuorista eikä heikoimmista - ne joilla on suurimmat eläkkeet on myös suurin omaisuus ja tämä ryhmä pärjää muita paremmin eläkekatosta huolimatta
 • laitetaan omaisuus jälleen verolle sen yli, joka ei ole kotiin ja vastaaviin perustarpeisiin liittyvää omaisuutta, miljoona-asunnot voidaan katsoa kodin ylittäväksi verotettavaksi omaisuudeksi
 • asetetaan julkiselle puolelle palkkakatto, joka koskee kokonaisuutta kaikki bonukset, osingot ja muut mahdolliset järjestelyt, kuten eläkejärjestelyt mukaan lukien ja asetetaan samainen palkkakatto myös kaikkiin julkistalouden ostamiin konsultointeihin
 • puretaan pakkotyöjärjestelmät ja otetaan tilalle perustulo, joka toimii samalla ikuisen starttirahana
 • osuuskuntastartti: otetaan käyttöön Italiasta se menettely, että 10 työtöntä voi ottaa 3 vuoden työttömyyskorvaukset könttäsummana, jos perustaa osuuskunnan
 • työväen osuuskuntien verotusta lasketaan sen työllistävän ja yleishyödyllisen luonteen takia 5% alle yksityisomisteisten yritysten verokantaa, joka palautetaan välittömästi edelliselle tasolle, kun kasvu ylittää 2%, mutta työväen osuuskuntien veroa ei nosteta
 • lisätään veroprogressiota pääomaveropuolella
 • aloitetaan tiukka harmaan talouden syyni ylempien tulo- ja omaisuusluokkien osalta ja kovennetaan rangaistukset kiertelemättömään veronmaksuun kannustaviksi

Lisäksi tarvitaan radikaali toimenpide:

 • julkisella puolella siirretään hallinoinnista kädet suoraan suorittavaan työntekoon, joka tarkoittaa sitä, että rakenteet pitää periaatteessa purkaa kokonaan ja katsoa paljonko väkeä on ja sen jälkeen ensin katsoa paljonko tarvitaan tekeviä käsiä ja asetetaan näihin tehtäviin väkeä, kunnes ne paikat on täytetty - sen jälkeen otetaan käyttöön minimaalinen hallintorakenne, johon asetetaan lopusta väestä parhaat, loput ohjataan osuuskuntastartilla eteenpäin

Tätä voisi jatkaa koko illan, mutta on selvää, ettei A-talkissa keskustelleella väellä ollut riittäviä eväitä ratkomaan tämän maan kestävyysvajetta.

 

Viimeisenä käymme vielä läpi sen, miten asiat tulisi oikeasti ratkaista: oikea ratkaisu ongelmiin on yläpuolelta parhaiden toimien käyttäminen, mutta sen lisäksi tulee ottaa käyttöön oma valuutta ja oma rahapolitiikka.

Tällä välineellä me devalvoimme oman valuuttamme, koska tämä on tapa tehdä talouden tasapainotusta sellaisella tavalla, joka ei vaaranna suomalaisten tavallisten ihmisten toimeentuloa ja aivan erityisesti tämä suojelee väkeä siltä riskiltä, että menee koti alta.

Suomen vientiä ja siten kasvua vahvistava devalvaatio tulee suorittaa keskuspankkirahoituksella, jonka avulla valuutan arvoa lasketaan painamalle riittävästi rahaa, että tämä saadaan aikaiseksi.

Tätä ylimääräistä luotua rahaa tulee kanavoida uusia markkinoita luovaan investointiin, jolla me turvaamme suomalaisten hyvinvoinnin keskipitkällä aikavälillä.

Toisaalta tätä rahaa tulee käyttää siihen, että Suomen holtittomasti ottamaa ulkomaanvelkaa korvataan keskuspankkirahalla, jotta me pääsemme pois luottoluokittajien hampaista, joilla on välineet nostaa Suomen ottaman ulkomaisen velan korkoa. Tästä riskistä on keskipitkällä välillä hankkiuduttava eroon lähes kokonaan.

 

Mainitaan lopuksi, että vaikeassa kansallisessa tilanteessa on aina toimittava niin, että joustot tehdään sieltä mistä voidaan, eli kaikkein vahvimpien ylenmääräisestä hyvinvoinnista.

Heikoimpien hyvinvointia tulee pikemminkin kohentaa kuin heikentää, kun ajat ovat kovat: leipäjonot on saatava pois Suomesta, sillä meille ei kelpaa hyvinvointivaltion oikeistolainen halpamalli, savupiippukapitalistien luokkayhteiskunta.

Sitä me emme halua, enää koskaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (55 kommenttia)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Niin, ennenhän niitä devalvaatioita tehtiin. Köhdytettiin kansalaisia. Sillä vältettiin rakenteisiin puuttuminen. Se helpottaa hetkeksi. Vähän, niin kuin housuihin pissaaminen lämmittää vähän aikaan. Ongelmat jäävät ja palaavat pahempina.

Kansa köyhtyy, herrat kyllä nostavat tulojaan devalvaatiosta huolimatta. Emmehän missään diktatuurissa elä.

Kyllä meidän nämä rakenteet on pistettävä kuntoon, jos haluamme kestävää hyvinvointia säilyttää ja kehittää.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Silloin kun valuttaa kelluu niin sitä ei voi yön yli devalvoida. Kelluva valutta hakee arvonsa markkinoilta jolloin se saavuttaa taloutemme suoritus ja kilpailukykyyn nähden oikean tason.

Pekka Heliste

Devalvaatio laskee myös pääomien arvoja ja sitä kautta pääomakulujen vaikutus lopputuotteen hintaan on sama kuin palkkojen alennuksella

Joten kyllä devalvaatioon osallistuvat kaikki

Jos vain palkkoihin puututaan niin palkkojen alennuksen on oltava tupla devalvaatioon verrattuna.

Eikä mikään maa enää devalvoi, nyt valuutan arvo perustuu markkinoihin, niin kruunun, euron kuin dollarinkin.

Kelluva valuutta on aivan sama kuin devalvointi/revalvointikierre

Käyttäjän Mikko-VilleMtt kuva
Mikko-Ville Määttä

"Kelluva valuutta on aivan sama kuin devalvointi/revalvointikierre"

Ymmärsin toki, että tarkoitit tätä teknisessä mielessä. Monille kuitenkin saattaa tulla väärä käsitys. Käytännössähän devalvaatio/revalvaatio-kierteet ovat täynnä utopistista poliittista suhmurointia ja päättyvät tragediaan, kuten Suomen ECU-kytkös 90-luvulla.

Kelluva valuutta on siinä mielessä armoton, että se paljastaa pitemmällä aikavälillä väkisinkin systeemiset heikkoudet. Tästä huolimatta se ei suistaisi talouttamme kaaokseen, kuten eurokytkös. Jos ihmiset tarpeeksi laajasti ymmärtäisivät asian, se kenties motivoisi hallitoamme järkevään talouspolitiikkaan.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #9

Ruotsin kruunu kellui 2008-9 alas liki 30 % .En ole kuullut, että Ruotsissa olisi tehty mitän merkittäviä rakenneuudistuksia.

Enemmänkin kellunta pelasti vanhat rakenteet kun niiden kilpailukyky palautui

Ja eurokin on kelluva valuutta

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #11

euro kelluu mutta ei suomen tai kreikan tarpeiden mukaan vaan euroalueen keskiarvon. mistä seuraa että se on puolelle euroalueesta liian kallis, puolelle liian halpa.

mistä johtuen tarvitaan sisäisiä tulonsiirtoja. saksa siirtää kreikaan 40% tuloistaan. yhteinen valuutta, yhteinen budjetti.

paitsi euroalueen kilpailukyky, myös muiden toimet vaikuttaa. usa ja japanin setelipaino ja kiinan kurssimanipulaatio aiheuttavat euron kurssiin korotusta.

kukahan viittisi laskea mitkä on pitkän aikavälin vaikutukset tuosta keskuspankkirahan painamisesta? siis valuuttakurssiin. mulle riittää ihän sijoittaja näkökulmasta tehty laskelma, siitä voi helposti johtaa kauppataseet ym.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #11

"Ja eurokin on kelluva valuutta"

Ei vaan kellu Suomen talouden mukaan.

Käyttäjän Mikko-VilleMtt kuva
Mikko-Ville Määttä Vastaus kommenttiin #11

Asia on juuri noin. Ruotsin talouteen kohdistui kysyntäsokki, johon valuuttakurssi vastasi asianmukaisesti. Tämän jälkeen Riksbankilta lähti homma käsistä ja se leikkasi hyvin alkaneen toipumisen ylitiukalla rahapolitiikalla.

Tarkoitin systeemisillä heikkouksilla sitä, että jos valuutta pitkällä aikavälillä heikkenee sopivaa verrokkia vastaan "kroonisesti", se saattaa kertoa jotain. Sopiva verrokki olisi tietenkin sellainen mesta, jossa vallitsee täystyöllisyys ja talous on muutenkin hyvin hoidettu.

Susanna Kaukinen

Euro on meille aivan liian kova valuutta, kuten hyvin tiedät. Devalvaation tehtävä tässä kohdassa on korjata se tosiseikka, että me olemme samassa kusessa kuin 90-luvulla, kun Suomessa yritettiin kovan markan politiikkaa.

Liian kovalla rahalla ei vaan pärjää. Se tappaa oman viennin ja kun vaihtotase on kuralla koko yhteiskunta ajautuu ongelmiin, kun kasvu loppuu.

Tämä ei tarkoita sitä, etteikö meidän yhteiskuntamme rakenteissa olisi korjattavaa, vaan sitä, että liian kova valuutta on vakava rakenneongelma.

Mielestäni et ota vakavasti sitä tosiseikkaa, minkälaisten leikkauslistojen kanssa ollaan tekemisissä. Kaikki muut keinot on käytettävä, ettei jouduta leikkauskierteeseen, kuten Kreikassa, joka ei edes auta mitään, koska kysynnän vähenemisen takia joudutaan deflaatiokierteeseen.

Käyttäjän SamuliKetola kuva
Samuli Ketola

Voi olla, ettei vasemmistolaisesta talouspolitiikasta puhuta, koska sitä tuskin on tai sitä on muuten vaikea havaita. Tai tietysti eliitti ei halua puhua vaihtoehdoista, eikä yleensä keskustella, sille on tyypillistä junailu kulissien takana ja semaattinen sumutus.
Hyvää tuossa yllä, on eteenkin kansallisen valutan vaatimus, lisäisin myös, että kansallisen keskuspankin oikeudet (oikeus laske oikea määrä valuttaa kotimarkkinoille) ja valta tulee palauttaa. Euron rinnalle tulisi luoda kansalliset valutat, jotka kelluisivat suhteessa sitten euroonkin. Tämä on välttämätöntä, koska kansallisilla markkinoilla toimivat yritykset ja työ on täysin menettänyt kilpailukykynsä suhteessa ylikansallisen rahaan ja järjestelmään. Kilpailukyky on muutakin kuin suomalaisten tavaroiden ja palvelusten myynti ulkomaisilla markkinoilla. Kilpailukykyä on myös kyky vastata ulkomaisten tavaroiden ja palvelusten tuontiin sekä yritysvaltauksiin, kotimarkkinoiltamme. Esimerkiksi myös Kreikan tilanne tuskin korjaantuu ilman itsenäistä valuuttaa.
Tuosta puuttuu vaatimus 6-tunnin työajasta. Työtunnit vähenevät, huolimatta toiveistamme. Tuotantoa tulee siirtää automaattitehtaille myös meillä. Jäljellä oleva työaika, tulee jakaa uudelleen. Jos kolme nyt 8-tuntia tekevää luopuisivat kukin kahdesta tunnista, niin voitaisiin mukaan vetää yksi työtön. Tämä työtön varsin suurella todennäköisyydellä olisi näiden kolmen lähipiiristä.
Koska palkkatyö muuttuu, vähenee ja ohenee - jatkossakin, tulisi puuttua tuotettujen tavaroiden ja palvelusten, jakeluun väelle. Markkinataloudessa tämä merkitsisi kansalaispalkan tms. käyttöä. Opiskelijat, työttömät, sairaat, vanhukset, jne. vailla palkkatuloa olevat tulisi oikeuttaa minimitoimeentuloon, koska muuten kulutus tyrehtyy ja se heijastuu välittömästi tuotantoon.

Susanna Kaukinen

Olisi erittäin terävä veto käyttää valtion keskuspankkirahaa robotisoidun tuotannon kehittämiseen, koska sieltä voitaisiin saada tuottoa vaikka työtunnit vähenee ja olisi pohjaa väen kansalaispalkalle.

Kuuden tunnin työaika on ihan järkevä ajatus, mutta en viitsi yleensä ottaa sitä esiin, koska suomalaiset ovat niin aivopestyjä työn sankaruuden erinomaisuudesta. Tunnen itse asiassa aika monta ihmistä, jotka jo noudattavat tuota 6h päivää ja yrityksiä, jossa tuottavuutta parannetaan tuolla lyhyemmällä päivällä.

Ekonomisti-nistit ajattelevat, että 6h työpäivä tulee kalliimmaksi, koska on kiinteitä kuluja, jotka ovat päivän pituudesta riippumattomia. Heiltä unohtuu, että etenkin luovilla aloilla ja ajattelutyössä lyhyempi päivä johtaa vähempää väsymiseen ja työn tehostumiseen sitä kautta.

Pekka Heliste

Ja rakenn on muotisan, harva tietää mitä se käytännössä tarkoittaa.

Useimmat hokevat sitä kuin lapset aikoinaan hauki-on-kala-joka-kutee-puuhun

Susanna Kaukinen

Juuri näin! Se on samanlainen hokemissana kuin vapaus, työ, jne. Sisältöä sillä ei ole sen enempää.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Jos palattaisiin omaan valuuttaa, jonka arvoa heikennettäisiin markkina valuuttoihin, niin miten kävisi niille 92 miljardille ulkomaan velalle.

Velan määrä pompsahtaisi ilkeästi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuossa on yksi euron ehdottomista eduista. Kun lainaa otetaan, niin valuuttariskiä ei ole.

Susanna Kaukinen

Valuuttariski ilmenee siinä, että euron kurssi on niin kova, että se tappaa meidän viennin ja koko yhteiskunta joutuu oikeistolaisten käsissä deflatoriseen leikkauskierteeseen, jossa hävitetään koko hyvinvointivaltio, poljetaan työväen palkat ja oikeudet ja ajetaan yhteiskunta kapinan partaalle.

Pekka Heliste

Mistä päättelet, että tuo 92 miljardia on ulkomaanvelkaa ?

Esim japanin valvonvelka on valatva, mutta lähes kaikki kotimaista.

Suomenkin vaihtotase on ollut yli 10 vuotta ylijäämäinen, joten periaatteessa meillä on säästössä enemmän rahaa kuin on valtion velkaa.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Ei varmaan kaikki velka olekaan ulkomailta, mutta valtaosa.

Miksi sitä ei kerrota, minne ollaan velkaa. Eilenkin sitä kysyttiin, muttei vastausta saada.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen Vastaus kommenttiin #14

Koska se paljastaa totuuden. Totuus taas on hankala asia vallassa olijoille.

Tällä hetkellä valtio laskee liikkeelle suomen valtion velkakirjoja. Niitä merkitsevät itsellensä nyt pääosin ulkomaiset toimijat (Barclays Capital, BNP Paribas, Citigroup, Crédit Agricole, Credit Suisse, Deutsche Bank, HSBC, J.P. Morgan, Merrill Lynch, Morgan Stanley, Nordea, Pohjola Pankki, Royal Bank of Scotland ja Société Générale) = liikepankkeja.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #14

Paljonko ? Kaipa sinulla on väitteesi tueksi jotain muutakin kuin hevosmiesten tietotoimiston uutiset ?

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen Vastaus kommenttiin #16

Tässä lainaus, mutta tarkkuus samaa luokkaa kuin sanoin.

– Velka on pääosin ulkomaista. Suurimpia rahoittajia ovat ulkomaiset rahastot, eläke- ja vakuutusyhtiöt ja pankit, kertoo Valtiokonttorin apulaisjohtaja Anu Sammallahti Taloussanomille.

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2013/08/2...

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen Vastaus kommenttiin #16

Mukavaa että luottoa löytyy =). Valtionkonttorin sivuilta löytyy tietoa. Sen mukaan tosin pankkeja olisi peräti seitsemäntoista. Pahoittelut pankkien lukumäärässä ilmenneestä virheestä.

Susanna Kaukinen

Meillä olisi itseasiassa varaa maksaa kaikki velat pois.

...

"Aloitetaan valtionvelasta. Sitä on oikeasti 50 miljaria €, eikä 93 niinkuin julkisuudessa aina sanotaan. Tämä johtuu siitä, että Suomen valtiolla on niin paljon sijoituksia, että nettovelkaa on vain 50."

"Eläkkeisiin meillä on jemmassa eläkerahastoissa yli 150 miljardia €, jotka toki tarvitaan jatkossa eläkkeiden maksuun."

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #30

Kotilouksilla on velkaa jotain 130 miljardia ja yrityksillä tuon päälle vielä lisää

Kun lainasopparot on tehty euroina niin markoiksi muuttaminen nostaa lainamääriä tuon 20-30 %

Kysymys on yksityisoikeudellisita sopimuksista , jote niiden muuttaminen markkamääräisiksi vaatisi perustuslain mukaan 5/6 enemmistön eli 34 kansanedustajaa voi torpata tämän.

Siinä sitä alkaisi maailman suurimmat pakkohuutokaupat

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

suomella ei ole ulkomaanvelkaa, on vain eurovelkaa, se voidaan maksaa uusilla markoilla jos perijälle kelpaa. ellei kelpaa niin sitten ne on tietenkin annettu anteeksi. velkojan häpeä.

syy miksi minä olen puolustanut eurossa rimpuilemista on se, ekp voi huolehtia valtioiden veloista painamalla euroja. ellei se tähän suostu, ero on pakollinen. siihen ei tarvita kummoistakaan järkeä, ala asteen peruskoulu matematiikalla selvä asia.

tämä meidän järjestelmä on olevinaan ulra oikeistolainen vesipääkapitalismi. sekä nalle että milton friedman kuitenkin näki niin että kiinnitetty valuutta tai kultakanta on virhe.

elikkä me tehdään tiettyä politiikkaa huomioimatta sen tärkeimpiä edellytyksiä. ihan sama kun rakentaa lentokoneen mutta ei asenna siihen siipiä.

vesipää kapitalismin edellytykset:
- kansalaispalkka
- kelluva valuuttakurssi
- korruption kitkeminen
- joustavat palkat

--
mikään noista ei toteudu eurossa. asia voitaisiin kompensoida suorilla tulonsiirroilla maasta toiseen. saksa lähetää 40% bkt:staan kreikkaan. joka vuosi sinnen asti kunnes kummassakin maassa menee yhtä hyvin.

.

Susanna Kaukinen

EKP ja Saksa todella on tässä ongelman ytimessä, mutta vaikka EKP lopettaisi täysin älyttömän rahapolitiikan ja Saksa lopettaisi muiden maiden törkeän riistämisen valuuttakurssin kautta, joka on liian kova muille ja liian matala Saksalle, meillä edelleen olisi kaikki EU/euro:n ongelmat sitä kautta, että kokemus on osoittanut, ettei muiden euromaiden kanssa touhusta oikein tule mitään järkevää.

Esimerkkinä Etelä-Euroopan maat, jossa ennen kriisiä EU-rahaa tuhlattiin aivan älyttömiin hankkeisiin vain siksi, että rahaa saa. Rakennettiin lentokenttiä, joille on laskeutunut vain yksi lentokone - ja sen sellaista.

Tämän porukan kanssa ei rahapolitiikan keventäminen oikein ole tolkullista, koska korruptio on niin syvää erityisesti eteläisessä Euroopassa, ettei kevennetty rahapolitiikka ohjaa rahaa järkeviin kohteisiin ja ongelmien kierteen vain jatkuu.

Kevyen rahapolitiikan tärkeä elementti on se, että rahaa käytetään järkevästi ja suomalaisella mentaliteetilla tähän on paljon parempi mahdollisuus kuin yleiseurooppalaisella asenteella.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Nämähän on neuvotteluasioita. Jos vedettäisiin kotiin päin, tiukkaa linjaa, niinkuin ehdottomasti pitäisi voitaisiin nykyiset velat muuttaa suoraan markkaveloiksi.

Näin saataisiin mukavasti etua kun valuuttamme kelluisi ja sen arvo laskisi suhteessa nykyeuroon 25-30%.

Susanna Kaukinen

Sanoisin, että näin tapahtuu enemmin tai myöhemmin, joka tapauksessa. Kysymys on lopulta vain siitä, että tehdäänkö nämä toimet ennen kuin hyvinvointivaltio puretaan vai sen jälkeen.

Timo Vahtera

Moi taas Jarmo.

Valtion tai yrityksen menestykseen vaikuttaa kolme asiaa :
a ) Sinulla on jotain, mitä muilla ei ole, mutta tarvitsevat.
b ) Sinulla on jotain, mikä on parempaa kuin kilpailijoilla.
c ) Sinä myyt halvemmalla kuin kilpailijat.

Eli valitsen Herra C:n ja ei muuta kuin oma valuutta kehiin ja kunnon devalvaatio.
Toki siinä vienti lähtee vetämään, mutta kansainvälisen ostovoiman kannalta huonompi homma.
Suomi ei edelleen ole omavarainen. Jos valuutta devalvoituu 30 %, niin ostaakseen ESIM. Norjasta öljyä, pitää myydä 30 % enemmän, vaikka paperia, saadakseen saman määrän öljyä. Ja tuottaakseen 30 % enemmän vaikka paperia, tarvitaan enemmän henkilökuntaa, raaka-ainetta ja energiaa. Jolloin tuotantokustannukset kasvavat ja se siitä devalvaation hyödystä...

Suomi käytti joskus valuuttana markkaa. Se devalvoitiin aika ajoin.
Mutta ei kansaneläkkeellä elävän mummon vuoksi, vaan vuorineuvosten.
Mummelin sydäntahdistin löi hetken tyhjää, kun näki kaffipaketin, banaanien ja tahdistimen paristojen hinnat nouseneen 30 %.

Jarmo hyvä. Olet suurliikemies, talousnero, tehtaanpatruuna ja kansainvälinen playboy.
Itse olen tyhmä, autoton duunari. Työsyiden ja julkisen liikenteen puutteiden vuoksi olen pakotettu ostamaan auton kesällä. Ja Jarmo et TANA nosta sen hintaa 30 % vain että Sinun paperitehtaasi tuottaisi enemmän voittoa. Devalvoidaan sitten kunnolla tyyliin á la kiinalaisen tehdastyöläisen 2 vuoden palkka rittää polkupyörään...
Paitsi että, kaksi viikkoa devalvoinnin jälkeen, järjestyksessä : Lääkärit, lennonohjaajat ja ahtaajat, paperimiehet, kuljetusalan miehet jne. ilmoittavat menevänsä lakkoon elleivät saa 30 % palkankorotusta.
ja kenen käteen jäikään se Musta Pekka ? Työttömien ja eläkeläisten.

No väittelen mieluusti kanssasi enemmän devalvaatiosta toisella kertaa.
Siirryn ensimmäiseen väitteeseen neuvotteluasiasta.
Katsoessasi peiliin näet tiukan valtiovarainministerin. Ja uutiset mahdollisista Kreikan velkahelpotuksista hämärtävät käsityksesi.
Niissä on kyse valtioiden kahdenkeskisistä lainoista, joihin suodaan helpotuksia humanitäärisistä syistä. Toki voi ilmoittaa maksavansa lainan markoilla tai kävyillä. Mutta lainansaanti loppuu tasan siihen. Uutinen vuodelta 2012 :
"Hedge-rahasto Elliott Capital Management on onnistunut takavarikoimaan Argentiinan valtion koulutusaluksen Ghanassa. Rahasto on vuosia käynyt oikeutta Argentiinan valtion kanssa vuoden 2001 valtion velkakirjojen kohtalosta."

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen Vastaus kommenttiin #36

Olen ilmaissut asiani epäselvästi, pahoittelut siitä.

Kun Suomi tulevaisuudessa siirtyy takaisin omaan valuuttaan niin silloin Markka tjms KELLUU. Sitä ei yksikään henkilö tai pankkivalttusto tai keskuspankkiiri devalvoi yön yli.

Kelluva valuutta hakee arvonsa markkinoilta, jolloin se saavuttaa taloutemme suoritus- ja kilpailukykyyn oikean tason.

KELLUU.

Kreikan rahoittamisella ei ole mitään tekemistä humanitäärisen avun kanssa vaan rahat menevät pääasiallisesti Saksan ja Ranskan pankkisektorille.

Timo Vahtera Vastaus kommenttiin #39

Euro on kelluva valuutta, eli sen kurssi suhteessa maailman muihin valtavaluuttoihin määräytyy kansainvälisillä valuuttamarkkinoilla. Euron arvon tärkein mittari on sen valuuttakurssi Yhdysvaltain dollariin nähden.

On kuitenkin huomattava, että myös dollari on kelluva. Sen vuoksi on tarkasteltava valuuttamarkkinoiden muitakin suhdannetekijöitä kuin euron ja dollarin keskinäistä kurssia, jotta voi arvioida kurssinmuutosten syitä: euron vahvistuminen tai heikkeneminen ei välttämättä ole vain euron tai euroalueen talouden omaa ansiota tai syytä, vaan se voi johtua enemmän dollariin kohdistuvien tekijöiden aiheuttamasta dollarin heikkenemisestä tai vahvistumisesta.

Jarmo puhuu edelleen paperitehtaiden omistajien suulla.
Köyhät ja eläkeläiset kyykkyyn, kunhan vientiteollisuuden voitot saadaan maksimoitua tuontitavaroiden kustannuksella.
" Mummo juo sitten vaan yhden kupillisen kahvia päivässä, valuutan täytyy nyt KELLUA alspäin, tai muuten paperikoneenkäyttäjä ei saa ostettua uutta Priusta"...

Susanna Kaukinen

Muistaakseni 88% velasta on ulkomaanvelkaa. Sen ottaminen on ollut aivan äärimmäisen typerää. Sen pois maksaminen on joka tapauksessa kansallinen ykkösasia. Keinoja tietenkin on useampia, yksi todella on sen korvaaminen hissukseen keskuspankkirahoituksella, toinen taas vanhan koulun temppu, että se muutetaan markkamääräiseksi. Tätä sijoittajat eivät rakasta, mutta eivät he sille myöskään mitään voi.

EDIT: Kovalla ukaasilla velat voitaisiin maksaa kokonaan pois ottamalla 42 miljardia eläkerahastoista:

"Aloitetaan valtionvelasta. Sitä on oikeasti 50 miljaria €, eikä 93 niinkuin julkisuudessa aina sanotaan. Tämä johtuu siitä, että Suomen valtiolla on niin paljon sijoituksia, että nettovelkaa on vain 50."

"Eläkkeisiin meillä on jemmassa eläkerahastoissa yli 150 miljardia €, jotka toki tarvitaan jatkossa eläkkeiden maksuun."

Pekka Heliste

Miten sitten yksityiset velat maksetaan pois , niitä on n tupla verrattuna julkiseen velkaan ?

Timo Vahtera

"toinen taas vanhan koulun temppu, että se muutetaan markkamääräiseksi. Tätä sijoittajat eivät rakasta, mutta eivät he sille myöskään mitään voi."

Aivan, eivät taatusti rakasta. Ja oiva keino valtiolle joka ei tulevaisuudessakaan tarvitse lainaa.

"Hedge-rahasto Elliott Capital Management on onnistunut takavarikoimaan aluksen Ghanassa, rahasto on vuosia käynyt oikeutta Argentiinan valtioon kanssa vuoden 2001 valtion velkakirjojen kohtalosta.

Argentiinan presidentti Christina Fernández de Kirchner vuokraa lentokoneen vierailulleen Aasiaan. Fernández jättää presidentin koneen Tango 1:n kotiin, sillä hän pelkää sen joutuvan kansainvälisten velkojien takavarikoimaksi."

Hyvä Susanna. Lait ja sopimukset sitovat myös valtioita. Minkälaista maailmaa haluat, jos jokainen valtio muuttaa sopimuksiaan ja velvoitteitaan oman hyödyn vuoksi tilanteiden muuttuessa ?
Vastaus : erittäin epäluuloisen, jatkuvien sotien maailmaa.

Eikä siihen auta se oma Taikapankki, jonka pääjohtaja Hyvä Haltijatar painaa rahaa tarpeidensa mukaan.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen Vastaus kommenttiin #37

Hauska olet. Argentiinan vientikauppa tuhoutui 90-luvulla sen takia että se oli sitonut oman valuuttansa dollariin. Kuulostaapa tutulta, paitsi että emu-alueella on menty vielä pitemälle.

Sen jälkeen maata kohtasi kriisi kriisin jälkeen kunnes ulkmaanvelat olivat niin suuret että maa julitautui itse maksukyvyttömäksi.

Tämän jälkeen velat neuvoteltiin uudestaan, osa sai rahansa takaisin (IMF) osa ei.

Samankaltainen tapahtui Islanissa ja maa on toipunut yllättävänkin nopeasti.

Timo pelkää jonkun laivan menättämistä kun on kyse kansakunnan tulevaisuudesta.

Timo Vahtera Vastaus kommenttiin #40

Kiitos Jarmo vastauksestasi.
Susanna ei mulle vastaa, koska inhoaa väärinajattelijoita.

Tottakai pelkään laivan menettämistä.
Lasse Mårtenson laulaa, että kaikki paitsi purjehdus on turhaa.

En ole Argentiinaa nähnytkään ja olen tyhmä, koska en saa millään
päähäni mahtumaan, että asiat olisivat niin yksinkertaisia.

"Valuutta liian vahva. Se siitä, Game Over ".
" Madre de Dios, olisipa dinero flotando, no proplem ".

Argentiinan vientikauppa siis romahti dollarin vuoksi.
Ei energian, raaka-aineiden, palkkojen tai verotuksen vuoksi.

" No hombre. Dollari ja USA syyllisiä. "

Jos vientikauppa romahtaa valuutan korkean arvon vuoksi, olisi
pitänyt suorittaa "sisäinen devalvaatio", vaan Pedro ei ollut halukas laskemaan palkkaa.
Argentiinan vienti tyrehtyi Pedroon, ei valuuttaan.
Jos olisi ollut kelluva valuutta, Pedro olisi jatkanut siestaa ja sanonut Manuelalle, että ostaa vähän vähemmän Lóreal kasvovettä.

Jos mielestäsi kelluva valuutta olisi ratkaisu, niin miksi ei johdeta sitä pidemmälle ?
Oma valuutta jokaiselle hyödykkelle ja palvelulle.
Leipä maksaa x-rahaa ja maito y-rahaa.
Ääh, turhan hankalaa.
Taidan sittenkin äänestää koko euroopan käsittävän valuutan puolesta.
Se, miten joku saa bisneksensä kannattamaan, on hänen omalla vastuulla.
Minä en viitsi leikkiä ostovoiman vaihtelulla hyödyttäkseni suuryrityksiä.

Sori, nyt en ehdi Islannista, mutta :

http://www.uusisuomi.fi/raha/50915-todellinen-uhka...

Hyvää viikonloppua Jarmo ja väitellään taas tulevaisuudessa.

Käyttäjän TonyKunnari kuva
Tony Kunnari

Muistuta Susanna, että mie lähetän siulle tuon progressiivisen yksilöpohjaisen verotusmallin. Kuulostaa nimittäin siltä, että sen kaava voisi toimia suurilta osin siun ehdottamien rakennepäivitysten kattamiseksi.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Jos valtion tulonmuodostus alenee merkittävästi, on selvää, että jostain on luovuttava. Halpamalli on outo ilmaisu, mutta toisaalta tarpeellinen herättäjä.

Kuitenkin, olen ymmärtänyt, että näitä aikoja hyödynnetään suvereenisti. Yhä suuremmat joukot jätetään tieten tahtoen yhteiskunnan varaan.

Varallisuuden kertymät on nähty, ne eivät kantaudu kansallisen hyvinvoinnin ylläpitämiseen.

Kaksi merkittävää, suomalaista 'maataloustuotantohenkilöä' nettoavat Euroopan Unionin maataloustukia n. 250.000 euroa/maatila. Tunnemme heidät luonnollisesti ammatilleen vihkiytyneinä maanviljeilijöinä; Antti Herlin ja Björn Wahlroos.

Timo Vahtera

Hei Mirjami.

"Kuitenkin, olen ymmärtänyt, että näitä aikoja hyödynnetään suvereenisti. Yhä suuremmat joukot jätetään tieten tahtoen yhteiskunnan varaan."

Oikeastaan samaa mieltä kanssasi.
Kasvun kierre ; mitä enemmän ihmisillä rahaa, sitä enemmän kuluttavat
Jossain vaiheessa yritys A siirtää toimintansa vinkuintiaan säästääkseen työvoimakustanuksissa ja yritykset B,C,D huomaavat, ei perhana, hyvä idea.
Niin kauan menee hyvin, kun yhteiskunta tai valtio ottaa velkaa tai korottaa veroja ylläpitääkseen utopiaa.

Kun valtion verotulot pienenevät, pitää valtion menojen pienentyä.
Mutta sinäkin hyökkäät täysin väärin.
Björn Wahlroos saa 250 000 euroa maataloustukia. Selvä.
Mutta Björn Wahlruus on myös sanonut, että maataloustukijärjestelmä tulisi lopettaa. Sanoi : "En niitä tarvitse, mutta tulevat lainsäädännön mukaisesti automaattisesti".

En ole Björnin kaveri, mutta turha lietsoa riitaa jonkin 10 vuotta sitten olleen hallituksen päätöksistä. Tiedät varmasti, että jokaista voimassaolevaa lakia ei käsitellä joka kerta hallituksen vaihtuessa.

Mutta sinäkin puhut muutamista sadoista tuhansista.
Anteeksi Mirjami, mutta aika heikko esitys, kun valtio ottaa velkaa 10 miljardia.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Suomessa maksetaan vuosittain 23 mrd erillaisia verohelpotuksia. Sieltä sitä leikattavaa löytyy varmasti...Kehitysapu 1,1 mrd...Eu:n nettomaksut n 1 mrd (luku sisältää n150 miljooonan tullihyvitykset)jne, jne, jne...

Timo Vahtera

APUA. Miten verohelpotukset liittyvät ehdotuksiin leikkauksiin ?

EU on paholainen... Tai vähintään salaliitto köyhien viimeistenkin rahojen viemiseksi...

"Suomi maksaa EU-jäsenyydestään vuosina 2014-2020 arviolta 520 miljoonaa euroa vuodessa. Yhtä suomalaista kohden tämän on arvioitu olevan noin 105-110 euroa vuodessa."

Vaan :
""Yle-vero on 0,68 % henkilön ansio- ja pääomatulojen määrästä, vuonna 2014 enintään 143 euroa."

Voit myös kertoa mitkä ovat eu:hun kuulumattomien Sveitsin ja Norjan maksuosuudet ilman äänioikeutta ja mahdollisuutta vaikuttaa lainsäädäntöön.

Ja menoista :

"Vuonna 2011 Suomen sosiaaliturvan menot olivat 56,7 miljardia. Asukasta kohden menot olivat 10520 euroa."
Jossain oli myös laskelma, että 20 % suomalaista käyttää 80 % sosiaaliturvan menoista.
Ei suomen ongelma ole valuutta, ei kehitysapu, ei eu.

Jarmo hyvä. Sinä puhut napeista, vaikka takki pitäisi saada.

Pekka Heliste

Mukana ovat myös terveysmenot, eläkkeet ovat suurin tulonsiirto.

Kun lasketaan eläkkeet ja terveydenhoito niin ne kattavat jo 44 miljardia eli n 80 % sosiaalimenoista

Timo Vahtera Vastaus kommenttiin #42

Moro Pekka ja kiitos vastauksestasi, mutta niin... ?
Kun lasketaan eläkkeet ja terveydenhoito ja muut sosiaalimenot, niin ne kattavat 100 % sosiaalimenoista.
Hyvänen aika.
Tarkoitukseni oli vain suhteuttaa menojen suurutta. Sosiaalimenot ovat siis yli 10 000 €/suomalainen.
Kehitysapu ja EU-maksut molemmat vähän yli 100 €/suomalainen.
Ja nyt Jarmo hehkuttaa, että niistä säästämällä Suomi nousuun.
Kehitysapumäärärahoihin en ota kantaa.
"Björn Wahlroos: Kehitysapu syytä lopettaa" , Jarmo Nevalainen : "Kehitysavusta voisi leikata ".
Periaatteessa ole samaa mieltä molempien herrojen kanssa.
Minullekin aivan se ja sama kuinka suuri inhimillinen kärsimys jossain huitsin nevadassa vallitsee.
Mutta minua häiritsee, kuinka Susanna ja Jarmo valjastavat tämän omien
tarkoitusperiensä vankkureiden eteen.
Ja sama EU-maksujen kohdalla. Kumpikaan ei suostu vastaamaan, miksi omaa valuuttaa käyttävät Sveitsi ja Norja maksavat satoja miljoonia EU:lle ilman äänioikeutta tai mahdollisuutta vaikuttaa lainsäädäntöön.
Voin kertoa ; koska niillä on siihen varaa ja tarve kuulua sisämarkkinoiden piiriin.

Pointtini oli, että vetämällä huomio pikkuasioihin, saadaan huomio pois todellista korjausta vaativista asioista.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen Vastaus kommenttiin #43

"Ja sama EU-maksujen kohdalla. Kumpikaan ei suostu vastaamaan, miksi omaa valuuttaa käyttävät Sveitsi ja Norja maksavat satoja miljoonia EU:lle ilman äänioikeutta tai mahdollisuutta vaikuttaa lainsäädäntöön.
Voin kertoa ; koska niillä on siihen varaa ja tarve kuulua sisämarkkinoiden piiriin."

Olet oikeassa että Norja maksaa ETA-maksuja satojamiljoonia, Sveitsi ei kuulu ETA:aan mutta on solminut EU:n kanssa erilisisopimuksia kummankin tarpeiden mukaan.

Ratkaiseva ero kummassakin tapauksessa on se että kummankan ei tarvitse ottaa käyttöön Eu-lainsäädäntöä. Suomessa eurofiilit levittävät väärää tietoa että Norjan on pakko ottaa kaikki Eu-lait käyttöön, se on täyttä roskaa. NOrjalla on ns. veto-oikeus jokaiseen sille esitettyyn lakiin, parlamentissa päätetään jokaisesta laista että otetaanko vai jätetäänkö.

Eu:sta on tullut Suomea koskien 1400-1800 asetusta, direktiiviä ja päätöstä
vuotuisasti. Eu-maiden laieista 75-85% on nykyään brysselistä. Tämä ei todellakaan ole mikään pikkuasia.

Timo Vahtera Vastaus kommenttiin #46

Öööö...
Nyt Jarmo joko tietoisesti asioita vääristämällä tai tietämämättömyyttäsi haukut EU:ta.
Sisämarkkinakaupassa dirktiivit määrittelevät tuotteen alkuperän, raaka-aineet, tuotantoprossesin ja päästöt, pakkauksen tuoteselosteen jne.
Ainoastaan EU-kansalaisen turvallisuuden ja hyvinvoinnin vuoksi.
Norjan ei ole pakko ilmoittaa kalapuikkopakkauksissa lyijypitoisuuksia, mutta ei niitä sitten saa myydä EU-maassa. Norja voi ihan vapaasti ottaa tai olla ottamatta direktiivejä käyttöön, mutta markkinoille sitten ei ole asiaa.

Ja toiseksi.
"Eu-maiden laieista 75-85% on nykyään brysselistä."
So ?
Henkilökohtaisesti en huomaa mitään eroa ajalta ennen EU:ta tai nyt.
Siis lainsäädäänön osalta. Vaurautta tullut kivasti lisää, kun vuorineuvokset eivät ole päässeet leikkaamaan ostovoimaa devalvaatiolla.
Ainut muutos on, että ihmiset ovat kansainvälistyneet ja vapaus ja demokratia lisääntynyt.

" Eu-maiden laieista 75-85% on nykyään brysselistä. Tämä ei todellakaan ole mikään pikkuasia."

Ei todellakaan. Varsinkin kuin Paltamon poroisännän ja kajaanilaisen taksikuskin mielestä lait eivät kuulu helsingin päätettäviksi vaan oman kaupungin tai heimon tai perheen.

Kannatan EU:ta koska en usko kansallisiin diktatuureihin.
Minä uskon maailmaan, jossa koko planeetalla on käytössä yksi valuutta ja mitään kansallisia rajoja ei ole. Maailma, jossa yksi hallitus kaikkien puolesta.
No se vaan utopia. Ei tule koskaan tapahtumaan. Todennäköisesti päädymme toistensa kanssa sotiviin kansallisvaltioihin, jotka keinotekoisesti valuutan arvoa muuttamalla vuorottelevat ylijäämistä.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen Vastaus kommenttiin #50

"Ainoastaan EU-kansalaisen turvallisuuden ja hyvinvoinnin vuoksi."

Turvallisuus ja hyvinvointi on aina hyviä asioita. Tosiasia on kuitenkin se että Eu on suurten yritysten, korporaatioiden temmellyskenttä.

"Norjan ei ole pakko ilmoittaa kalapuikkopakkauksissa lyijypitoisuuksia, mutta ei niitä sitten saa myydä EU-maassa. Norja voi ihan vapaasti ottaa tai olla ottamatta direktiivejä käyttöön, mutta markkinoille sitten ei ole asiaa."

Juuri näin. Norja hyväksyy ne direktiivit mitkä ovat hyödyllisiä. ETA-sopimuksella Suomellakin olisi tähän mahdollisuus. Näin säästyttäisiin esim. rikkidirektiiviltä josta koituu teollisuudelle 500 miljoonan lisäkustannus, oho tas menetettin kilpailukykyä.

"Minä uskon maailmaan, jossa koko planeetalla on käytössä yksi valuutta ja mitään kansallisia rajoja ei ole. Maailma, jossa yksi hallitus kaikkien puolesta."

Usko vaikka joulupukkiin, nämä kun eivät ole uskon asioita. Kannattaa katsoa ulos ikkunasta ja havannoida miten hyvin kansakunnalla menee.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #52

"Juuri näin. Norja hyväksyy ne direktiivit mitkä ovat hyödyllisiä. ETA-sopimuksella Suomellakin olisi tähän mahdollisuus. Näin säästyttäisiin esim. rikkidirektiiviltä josta koituu teollisuudelle 500 miljoonan lisäkustannus, oho tas menetettin kilpailukykyä."

Se lopettaisi viennin.EU:n , USA:n ja kanadan satamiin kun ei saa ajaa runsasrikkisillä laivoilla.

Lastit pitäsi siirtää merellä vähärikkisiin laivoihin.Mikähän olisi lastin hukka% kovassa merenkäynnissä ?

Timo Vahtera Vastaus kommenttiin #52

Jarmo taas puhuu vuorineuvoksen äänellä. Ilmastosta viis, kunhan rahaa tulee.
Jarmolle elämä on nyt, tässä ja heti kaikki minulle.
Lue Jarmo Tekesin raportti.

"On yhteys kuolleisuuden ja sen välillä mitä hiukkasia ihmiset hengittävät ja kuinka paljon.
Harvardin yliopiston tutkimuksen mukaan kohonneet pienhiukkasten määrä lyhensi merkittävästi elinikää."

Jarmo hyvä. Sinä haluat polkea ihmisten oikeuksia ja elämää.
"oho tas menetettin kilpailukykyä."
Vastaan : "Oho taas saatiin kilpailukykyä maailman ihmisten tietoisuuden kasavaessa. Nyt saamme rikkipesureita ja vedenpuhdistuslaitteita myytyä."

En enää usko joulupukkiin, mutta uskon ja toivon ( edes lasteni vuoksi ),
että joskus maailma tulee olemaan yhtenäinen.
Kivikaudella oli heimoja, keskiajalla kaupunkivaltiota, nyt samaa kieltä käyttävien kaupunkien muodostama valtio. Ja lapsenlapsenlapseni elää vapaassa maailmassa, jos Sinä tai Susanna eivät lyhytnäköisesti tuhoa tulevaisuutta.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen Vastaus kommenttiin #54

"lapsenlapsenlapseni elää vapaassa maailmassa, jos Sinä tai Susanna eivät lyhytnäköisesti tuhoa tulevaisuutta."

Vapaa maailma??? Liittovaltio!! YKsi ainoa valuutta! Yksi ainoa maailmanhallitus! Seurantalaitteet autoihin! Seuranta verkkoliikenteeseen! Oma virasto valvomaan kriittistä kirjoittelua! jne jne...

Siinä muutama asia mitkä osittain ovat jo voimassa ja osa tulossa lähitulevaisuudessa. Haluat omat jälkeläisesi osaksi tällaista yhteiskuntaan.

Minä en halua.

Timo Vahtera Vastaus kommenttiin #55

Jep, tätä haluan.
Mutta meillä hieman erilaiset käsitykset vapaudesta teoriassa ja käytännössä.
Meillä selvästi eri käsitys vapaasta maailamasta.

Minun mielestä vapaa maailma on ilman rajoja, yksi valuutta ja maailmanhallitus, joka demokraatisesti jakaa hyvinvoinnin tasapuolisesti koko planeetelle.

Olen vasemmistolaisempi kuin sinä tai Susanne.
Teidän oikeistodiktatuuri on kansallisten valtioiden palkkakilpailu halvempien tuotantokustanusten perässä vaikka valuutan arvoa heikentämällä ja siten pieneituloisten asemaaa kurjistamalla.

Lopulta, olen aika väsynyt väittelemmän kanssasi.
Et ole vastannut yhteenkään vastaväiteeseen vaan siirtänyt asian toiseen ja mitään loogista yhteenliittymää.

Aneeksi, mutta en halua osaksi yhteiskuntaasi, missä pienten kuntien tai kaupunkivaltioiden pikkusieluiset vapauden vastaiset diktaatorit kertovat miten pitää elää.

"Oma virasto valvomaan kriittistä kirjoittelua!" .
Tämä oli milestäni pahin vastakohta.
Koko länsimainen hyvinvointi perustuu halpoihin raaka-aineisiin, jotka jalostettu länsimaissa. Ikävä kyllä tietotekniikka ja vaatimukset parempaan elintasoon pikkuhiljaa heräävät kolmansissa maissa.

Kaksi vaihtoehtoa.

- Vapaaa mailma yhdellä valuutalla, yksi hallitus.
- Toistensa kanssa valuutan arvolla riitelevät kansallisvaltiot, jotka huutokauppaavat yikansallisille yrityksille työehtoja.

No, se on vain minun kärjistty mielipiteeni kun myös Sinäkin liioitellut.
Eiköhän tulla puolessa välissä vastaan.
Eli minä 70 % oikeassa ja Sinä 30 %....

Timo Vahtera Vastaus kommenttiin #56

Oho. Sorry kirjoitusvirheet.
Nauttinut muutakin kuin kansalaisluottamusta....

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #43

"Kehitysapumäärärahoihin en ota kantaa."

Kehitysavustakin valtaosa päätyy kotimaahan ja työllistää täällä

Timo Vahtera Vastaus kommenttiin #47

Asiallinen pointti.
Populistit yleensä eivät taaskaan näe metsää puilta tai tietoisesti lietsovat vihaa omien tarkoitusperiensä vuoksi.
Suomen jakaa kehitysapua monella eri tavoilla.
Yhtään euroa ei makseta jonkin diktaattorin sveitsiläiselle pankkitilille.
Mutta tietysti väärinkäytöksiä tapahtuu.
Missä rahaa, siellä rikollisia.

( Hmm... tuli ajatus omasta keskuspankista, joka rajattomasti voisi painaa rahaa tarpeidesa mukaan... Rajaton määrä rahaa, rajaton määrä rikollisia. )

Anteeksi, eksyin aiheesta.
Olet oikeassa. Valtaosa kehitysapumäärärahoista käytetään ostamalla suomalailta yrityksitä teknologiaa ja viemällä sitä avun tarvitsijoille.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #43

Ei to 10000 euroa per pää mikään ihmeluku ole Euroopassa.

Luxemburg käyttää 18000 euroa, Norja 17000 euroa, Sveitsi 14000 euroa,Tanska 14000 euroa, Ruotsi 11000 euroa,Alankomaat 11000

Samassa 10000 luokassa per pää ovat Belgia, Irlanti,Itävalta,Ranska , Saksa

Iso-Britannia , Italia ja espanja pääsevät vähän halvemmalla n 8000 euroa per pää

Kaalimaat ovat erikseen

Timo Vahtera Vastaus kommenttiin #49

Kiitos, että todistit minun olevan oikeassa.
Oppositio vinkuu satasen kehitysavusta ja eu-jäsenmaksusta, vaikka sosiaalimenot ne suurin kustannuserä.

Toimituksen poiminnat