Sydämellinen separatisti Kuiskauksia vapaudesta

Niinistön erottava: Vale, emävale, Saulin tilasto

 • Niinistön erottava: Vale, emävale, Saulin tilasto
 • Niinistön erottava: Vale, emävale, Saulin tilasto
 • Niinistön erottava: Vale, emävale, Saulin tilasto

Alan olla todella kyllästynyt tämän maan menoon. Onhan näitä tapauksia ollut aiemminkin, jos muistatte, vaadin taannoin Jyrki Kataisen eroa sen vuoksi, että hänen Suomen kansalle esittämänsä tilastot olivat niin vääristeltyjä, että en luonnontieteellisellä taustalla voinut muutakaan johtopäätöstä vetää kuin sen, että meidän pääministerimme on läpimätä ja tahallaan kusettaa suomalaisia voidakseen heikentää koko Suomen kansan asemaa.

No eipä mennyt sitten kovin kauaakaan, kun Sauli Niinistö maan isän auktoriteettiasemasta teki jotain aivan yhtä tökeröä vaatiessaan suomalaisen julkisen sektorin alasajoa täysin valheellisin perustein.

Tälläkään kertaa en voi luonnontiedetaustaisena vetää muita johtopäätöksia kuin sen, että Saulin on välttämättä ollut pakko tietää, että hän valehtelee meille tai hän on täysin ammattitaidoton. Henkilökohtaisesti suljen jälkimmäisen vaihtoehdon pois [2], mutta se yht'lailla johtaisi lopputulemaan, ettei hän ole sopiva toimimaan Suomen presidentin virassa.

Saulin esittämä peruste hyvinvointivaltion lisäamputoimiseen potilaan kirkuessa pöydällä puettiin näihin raameihin:

 • ”Julkisen sektorin osuus bruttokansantuotteesta on Suomessa 58 prosenttia. Se taitaa olla enemmän kuin missään muualla maailmassa”
 • ”Se ei ole terve tilanne. Julkisen sektorin koko on täysin kestämätön.”

Noh, minkä kuvan tästä puheesta saa? Sen, että yksityisen sektorin koko on 42%. Tästä saa, tarkemmin sanoen sen kuvan, että joko julkinen sektori kuluttaa 58% Suomen BKT:sta tai sitten työllistää 58% suomalaisista ja kurjuudessa elävä yksityinen sektori sitten maksaa tämän kaiken.

Saulin CV:llä [2] on täysin mahdotonta, ettei hän ymmärtäisi sitä, että hänen käyttämänsä esimerkki ja siitä vedetty johtopäätös perustuu juuri tuohon käsitykseen, jonka edellä esitin. Edelleen on täysin mahdotonta, ettei Sauli tietäisi, että hänen antamansa kuva tilanteesta on täysin valheellinen ja se on sitä tahallisesti.

On mahdotonta hyväksyä sitä, että tätä maata edustaa valtakunnan korkeimmassa virassa henkilö, joka valastaan ja lupauksesta huolimatta rikkoo pyhintä vastaan: presidentin virassa tulee edustaa koko kansaa sen sijaan, että harrastaa puoluepolitiikkaa. Sauli on nyt eittämättä rikkonut tätä valaa vastaan ja on siten menettänyt oikeutensa toimia virassa, jota hänen piti kunniallisesti hoitaa.

Niinpä erittäin väsyneesti vaadin nyt Sauli Niinistön eroa Suomen entisen tasavallan presidentin tehtävistä.

 

Kerrotaan sitten myös tosiasiat [1]:

 • Julkisen sektorin menojen suhde Suomen BKT:hen on 58%.
 • Kotitalouksien ja voittoa tavoittelemattomien yhteisöjen menojen suhde BKT:hen on 103,5%.
 • Yritysten ja rahoituslaitosten menojen suhde BKT:hen on 160.8%.
 • Todellisuudessa julkisella sektorilla tuotettiin alle 20% BKT:sta ja julkisella sektorilla työskenteli 24% kaikista työllisistä.

 

Kuten nyt lienee ilmiselvää, Sauli puhui, noh, saat itse laittaa tähän sanan minkä haluat. On se nyt jumalauta kumma, ettei tässä maassa edes presidentin sanaan voi luottaa. Kaipa se pitää nähdä vain siinä valossa, että jos maassa ei välitetä edes perustuslaista vaan rikotaan sitä mennen tullen, lienee viisasta olettaa, että pitkälle venytetyn oloinen väite siitä, että tässä maassa vallitsee mafiamentaliteetti on otettava todesta.

Tahallinen, toistuva, jatkuva, jokapäiväinen valehtelu on helpommin ymmärrettävissä, jos ajattelee asiaa niin, että maatamme johtaa suomalainen mafia. Kun näkee asian tässä valossa, tilanne muodostuu täysin ymmärrettäväksi: kyllähän meistä jokainen sen ymmärtäisi, että mafiapomot valehtelee.

 

[1] Lähteitä:

 

[2] Saulin karkea CV:

 • Koulutukseltaan varatuomari
 • 16-vuotinen ura kunnallispolitiikassa
 • ansainnut kannuksia Holkerin hallituksen verouudistusryhmässä
 • perustuslakivaliokunnan puheenjohtajana
 • Oikeusministerinä
 • Valtiovarainministerinä
 • Euroopan investointipankin varapääjohtajana
 • Eduskunnan puhemiehenä
 • Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin puheenjohtajana ja hallintoneuvoston puheenjohtajana
 • Kansainvälisen valuuttarahaston valuutta- ja rahoituskomitean (IMFC) jäsenenä

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

21Suosittele

21 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (126 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Persujen pressa voi must abdikoida vaikka huomenna! En sure yhtään.

Susanna Kaukinen

Musta on yksi asia, että ihmiset on poliittisesti erimielisiä. On toinen asia, että valehdellaan jatkuvasti päin naamaa.

Kilometritehtaalle vaan!

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

raakaa puhetta, salela on nuori vaimo, lopputiliä seuraa yleensä avioero.

on se ihan jees tyyppi, aikonaa pubis sattu, en mä sille avioeroa sois.
1. siis eihän tuo ainut törppö ole joka ei hommaansa osaa.
2. avustajan vika.
3. numerot on vaikeita.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #7

Tuolla Saulin CV:llä olisi parempi tietää tuollaiset perusasiat, eikä löpistä ihan mitä tahansa. Mielestäni on mahdotonta ajatella, että ex-tasavallan presidentti voi puhua tuollaista lööperiä vain ajaakseen Kokoomuksen tuhopoltto- ja amputaatiopolitiikka, jolla tuhotaan paitsi hyvinvointivaltio myös harrastetaan luokkasotaa ja vaarannetaan koko maan sisäinen turvallisuus.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Julkishallintoon on tullut uusi kerrostuma kunnallisten palveluiden ulkoistamisen myötä. Tarvitaan erinäisiä tilaajajohtajia ja -päällikäitä ja apulaispäälliköitä jne. Onko laskettu miten paljon nämä uudet virat muodostavat BKT:tä

Susanna Kaukinen

"Suomen tapauksessa ehdotan sitä, että meillä on liittovaltiomalli, jossa maa on hajautettu autonomisiin yksiköihin, jotka ovat nyky-Suomea pienempiä ja joiden välillä vallitsee delegatiivinen keskushallitus.

Nykyinen keskushallitus lakkautetaan täysin toimimattomana ja legitimieetinsä menettäneenä, koska se on rikkonut perustuslakia liian monta kertaa ja ajanut koko maan pulaan ja on jakanut jopa päätösvallan Saksalle.

Sosiaaliturvan osalta tulnee toimia niin, että nykyisen valtion tilalle jätetään vain tulonsiirtomekanismi, mikä nytkin on. Armeijan voi myös jättää kansalliseksi, suurin piirtein kaikki muu säädäntö tulee purkaa ja antaa autonomisten yksiköiden kirjoittaa omat perustuslakinsa."

<= http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

aika hyvin tiivistit nuo faktat, mä oon miettinyt pitäskö noi tuoda esiin, ei onneksi tarvitse koska sinä toit.

http://193.166.171.75/database/StatFin/Tym/tyti/ty...
Taulukko: 070. Työlliset ja palkansaajat työnantajasektorin ja toimialan (TOL 2008) mukaan, 15-74-vuotiaat

henkilömäärät julkisella ja yksityisellä:
Yksityinen sektori
Toimialat yhteensä (00-99) 1 808
Julkinen sektori
Toimialat yhteensä (00-99) 666

Susanna Kaukinen

Kiitos lisädatasta, Auvo! Joo, mä nyt otin tämän hommakseni, kun kerran olen jo tunnettu väärinajattelija ja pahamaineinen totuudenpuhuja. Ei ole mainetta, mitä menettää.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Eihän Sale ole ehdolla tulevissa vaaleissa. Mutta joo, erotetaan kaikki päättäjät ja ratkaistaan asiat kansanäänestyksillä.

Susanna Kaukinen

Eiköhän nykyiset ole sen osoittanut, että paremmin me pärjäämme ilman heitä.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Ei meillä ole mitään näyttöä ilman pärjäämisestä, joten vertailu on mahdotonta.

Keskiverto kansalainen on vähintään yhtä tietämätön tosiasioista kuin poliitikot ja vielä huonompi ymmärtämään, mitä asioille pitäisi tehdä. Luultavasti olisimme täysin hukassa jos asiat pitäisi porukalla sopia.

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Kyllähän tässä rauhallisempikin alkaa hiiltyä.

Susanna Kaukinen

Uskon sen, vaikken voikaan sanoa tietäväni mitään tuosta asiasta noin omakohtaisesti. ;-)

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Täytyy uskoa tuokin.

Mun otsassa on kaksi tolppaa kun rauha on mennyt.

Ja tuossa keskimmäisessä kuvassa, onkos siinä mies
ristillä häpeämässä ja viskotaan niskaan kalanraatoja,
vai mitäkö? Ja se kolmas kuva?

Siristelen silmiäin.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #17

Taitaapi olla klassillinen häpeäpaalu, juuri niinkuin uumoilit. Käytin samaa kuvaa vaatiessani taannoin Kataisen eroa. Tulen käyttämään samaa kuvaa, kun vaadin seuraavan kerran jonkun eroa, tuntuu siltä että näille kuville on paljon käyttöä, enemmän kuin jaksan kirjoittaa.

Toivottavasti voit pian paremmin!

Mika Samuel Kiekkijev

Oli julkinen sektori sitten 1% tahi 99%, niin kuka todellisuudessa maksaa julkisen sektorin olemassaolon?

Susanna Kaukinen

Kannattaa lukea nuo lähteet, jotka laitoin blogiin.

"Savela kiinnittää Niinistöstä poiketen huomion siihen, että BKT ei koostu yksityisistä ja julkisista menoista vaan yksityisestä ja julkisesta arvonlisäyksestä. Vuonna 2012 julkinen sektori muodosti 20 ja yksityinen sektori 80 prosenttia arvonlisäyksestä."

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

Tuo on todella tärkeä huomio ja tarkennus, Sauli siis sekoittaa asiat ja luo sitäkautta ihmisille väärän mielikuvan, tahallaan tai tahattomasti. Olisi hyvä tarkistaa hänen asia ja korjata se avoimesti, samanlailla laajasti median kautta, Suomen kansalle.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

Tuo on todella tärkeä huomio ja tarkennus! Sauli siis sekoittaa asiat eli menot ja arvonlisäykset ja luo sitäkautta ihmisille väärän mielikuvan, tahallaan tai tahattomasti. Olisi hyvä tarkistaa hänen asia ja korjata se avoimesti, samanlailla laajasti median kautta, Suomen kansalle.

Kun hän ilmaisi asian noin, hänen olisi pitänyt samalla tuoda esiin nuo yksityisen puolen vastaavat menoluvut/bkt eli 103% ja 168%.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

joo hyvä kysymys, vastaus löytyy tuolta:
http://auvorouvinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/15842...

tiivistelmä: Julkinen sektori elättää yksityisen. Mikäli julkiset hankinnat loppuu, loppuu taloudellinen toiminta parin vuoden sisään.

Susanna Kaukinen

Totta, sulla oli tämä ihana rautalangasta väännetty selitys, kiitos että jaoit sen tähän! :-)

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Siis mitä he.....n mössöä tämä nyt on?? Sauli on loistava pressa kun ajattelee hänen edeltäjiään!!

Ihme läppää sä tossa heität ja hölmöt peesaa....HÖH!!

On oman järjen köyhyyttä, jos ei osaa Niinistöä arvostaa! Vika ei ole silloin presidentissä vaan...omassa boltsissa.

EV

Susanna Kaukinen

Onko sinun mielestäsi hyväksyttävää, että:

1) presidentti tekee puoluepolitikkaa presidentin virasta, jossa edustetaan koko kansaa ja luovutaan puoluekirjasta?

2) presidentti johtaa kansaa tahallisesti tai osaamattomuuttaan harhaan voidakseen tukea oman taustapuolueensa politiikkaa?

Näistä lähtökohdista minusta on pelottavaa, jos pidät toimintaa hyväksyttävänä.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Kuule, en näe yhtään mörköä tuossa jutussa! Pitäisikö Saulin siis olla kokoajan ottamatta kantaa mihinkään?? EI TODELLAKAAN!!

Minusta hän on puuttunut harvinaisen vähän maamme ns. "politiikkaan." Hän on viisas mies, jota kannattaa kuunnella aina kun siihen on mahdollisuus!

Minä ja monet muut kaltaiseni haluaisimme kuulla häneltä enemmänkin fiksuja mielipiteitä, mutta hän kun ei sellaisia harrasta!!

Hän on fiksu ja oikeudentajuinen mies! Turha yrittää sepustaa jotain muuta!

-EV-

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #23

Ikävää, ettet vastannut ollenkaan esittämääni kysymykseen.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #23

"Minä ja monet muut kaltaiseni haluaisimme kuulla häneltä enemmänkin fiksuja mielipiteitä, mutta hän kun ei sellaisia harrasta!!"

Yeap..yhdyn tähän lauseeseen..todella harvoin olen Niinistöltä kuullut mitään fiksuja mielipiteitä ilman ettei hän ole sitä saanut jonkun toisen kirjoittamasta paperista lukea.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

mä niinistön kanssa keskustelin ennen vaaleja. silloin se oli järissään. äänestin. nyt on karannut mopo käsistä, alkaa toistella kataisen jorinoita.

http://yle.fi/uutiset/niiniston_ennuste_ekp_painaa...
" Minä näen tämän eurooppalaisen ongelman ehkä ennemmin länsimaisenakin ylivelkaantumisen ongelmana, ja viimekätinen tie siitä minun käsitykseni mukaan ulos on se, että Euroopan keskuspankki jossain vaiheessa lisää setelistön määrää niin kuin Yhdysvalloissa on tehty, Niinistö sanoi."

Ilaskivi kommentoi

http://raimoilaskivi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1114...
"Nyt on sitten tasavallan presidentti Sauli Niinistö käyttänyt asiassa mielenkiintoisen puheenvuoron. Hän on lähtenyt siitä, että uhkaava lama ja eurokriisi ovat torjuttavissa ennen muuta Euroopan Keskuspankin toimin, seteleitä painaen eli avoimeen setelirahoitukseen turvautuen. Se on massiivinen keino, jonka käyttöä ei ole vierastettava, koska kovin monta tehoavaa vaihtoehtoa ei ole enää olemassa. Presidentin puheenvuoro palauttaa mieliin omat vastaavanlaiset ehdotukseni 1990-luvun alkuvuosina, jolloin oma pankkikriisimme oli lamauttaa Suomen koko talouden. Tuolloin päättäjämme torjuivat ajatuksen pitäen sitä vaarallisena ja hallitsemattomaan inflaatioon johtavana. Ja niin sitten kävi kuten kävi."

jo aiksempaan ilaskiven blokis aiheesta jaariteltiin, se pääty
http://blogit.iltalehti.fi/raimo-ilaskivi/2011/11/...
"Pidetään siis tämäkin kansallinen kokemus mielessä, kun nyt otetaan kantaa EKP:n politiikan syventämiseen nimenomaan setelirahoituksen kautta. On valitettavaa, että tällöin EKP:n perinteistä tehtävää tällöin joudutaan muuttamaan, mutta politiikan eräs sääntö on selvä: Pienemmän edun on väistyttävä suuremman tiltä.

Setelirahoitus siis lisää perimmiltään ostovoimaa ja kulutusta, näin torjuen lamaa. Sattumalta tuntuu, että Nobel ekonomisti Joseph Stiglitz korosti elvyttävän politiikan tarvetta Euroopassa keynesiläisen budjettipolitiikan avulla."

Susanna Kaukinen

Nimenomaan näin. En tiedä miksi Sale on lähtenyt Kataisen kelkkaan ja vielä valheella ratsastaen. Molempia olen vaatinut eroamaan ja seison molempien vaateiden takana.

Kuten Itsenäisyyspuoleen 2014 eurovaalimotto on: "Omalla rahalla tulevaisuuteen!" ~ me tarvitsemme oman rahan, me tarvitsemme setelikone-elvytyksen.

Vaihtoehtoja on, mutta hyviä ei taida olla ensimmäistäkään?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Aku Ankan 'höpsismi' on paremmin ja selkeämmin perusteltu kuin nämä Salen jutut.
Ei mikään koko maan presidentti vaan puolueensa nimissä lusmiva kusettaja.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Ero - ei eroa, ei mitään eroa.

Susanna Kaukinen

Ehkä ei eroa, mutta kohtuus ja oikeus olisi, että eroaisi. Tällöin sitä tulee vaatia mistään riippumatta.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius
Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Hallituksen tässä pitäisi erota, jos jonkun!

Susanna Kaukinen

Se nyt on vähimmäisvaatimus. Koko meidän lainsäädäntömme pitää korjata, ettei eliitti enää koskaan pääse siihen asemaan missä se nyt on.

Seppo Hauta-aho selittää asian taustoja blogissaan, oma vastaava blogini on vielä työn alla.

Saako eduskunta tappaa ihmisiä?
=> http://seppohautaaho.puheenvuoro.uusisuomi.fi/9800...

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Oma puolueeni on Muutos2011, ei suinkaan kokoomus!

Susanna Kaukinen

Jees. Itse vaikutan Itsenäisyyspuolueessa (IPU), tällä hetkellä eurovaaliehdokkaana.

Aki Häkkilä

No nyt kun kaikki on saanut vaahdota samasta asiasta, pysähdytäänpä miettimään. Julkinen sektori rahoitetaan veroilla, veroja saadaan keräämällä siivu arvonlisästä. Jos menot tästä potista on 58% voi miettiä onko se hyvä vai huono ja mitä siitä seuraa.

Ole hyvä.

Aki Häkkilä

Miksi suu vaahdossa metelöidä numeroista, joilla ei ole mitään väliä, jos valtio elättää kaikki?

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #35

Koska Kokoomus koettaa käyttää niitä lukuja melkoisin valhein höystettynä oman kilipääkapitalistisen amputaatioleikkauspolitiikkansa väkivaltaiseen ajamiseen.

Aki Häkkilä Vastaus kommenttiin #36

Eipä siinä sitten mitään, oletin että sinua voisi kiinnostaa miksi se lause on perusteltu.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #38

Ole hyvä ja yritä. Oma tulkintani on karkeasti tämä:

1) Me emme pärjää millään ilman omaa rahaa. Markka on otettava takaisin, koska omaa rahapolitiikka on voitava harjoittaa, me emme tule toimeen Saksan markalla, jota euroksi kutsutan, koska se tappaa meidän vientimme.

2) Kun meillä on oma raha, meidän tulee kelluttaa se ja elvyttää, jotta me saamme sisämarkkinoille ostovoimaa ja työllisyyttä. Järkevää tekemistä riittää monella saralla, kunhan siihen vaan saa jostain rahaa: keskuspankista saa. Tämän suhteen pitää kuitenkin pitää tolkku päässä ja rajoittaa rahan painaminen s.e. se oikaisee valuuttakurssimme. Liioittelu johtaa vaan toiseen viemäriin, joten toiminta pitää olla järkevää.

3) Veroprogressio pitää palauttaa pääomatulopuolella ja progressiota pitää kiristää muutenkin. Ainakin pienyrityksille, joissa on 1-10 työntekijää tulee omistajapuolelle saada ikuinen starttiraha, eli perustulo. Tämä tosin olisi joka tapauksessa annettava kaikille, mutta tuolla sitä kaivataan nyt sillä tavalla kipeästi, että tuosta olisi monia nettohyötyjäkin saatavissa ja ehkä oikeistokaan ei tuota jarruttaisi.

4) Byrokratiaa ja korruptiota on liikaa. Kuten olen muualla tässäkin keskustelussa sanonut, keskuhallituksen lakkauttaminen EU:sta, eurosta ja NATO-yhteistyöstä eroamisen olisi aiheellista ja jakaa valta pienempiin osiin ja jättää keskushallitus vain kahteen tehtävään: tulonsiirrot kuntien välillä kuten nyt ja toisaalta armeija.

Tuosta nyt muutamia pohtintoja asioista. En kannata nykyistä menoa, mutta kannatan ehdottomasti tulonsiirtoja ja olen sitä mieltä, että ne ovat ainoa tapa miten kapitalismia voidaan ylipäänsä jatkaa ajautumatta keskipitkällä aikavälillä luokkasotaan, joka ei tapahdu vain oikeiston talouspolitiikan toimesta.

Jouni Valkonen Vastaus kommenttiin #40

Ei Suomi tarvitse omaa rahaa. Suomi voi luoda tarvittavaa inflaatiota nostamalla palkkoja tai jakamalla rahaa työssäkäyville kansalaisille esimerkiksi 150 euron perustulona.

Se mitä Suomi tarvitsee, niin on kotimaisen tuotannon verotukia. Veroja pitäisi keventää tuottavalta sektorilta ja vastaavasti kiristää ei-tuottavan sektorin verotusta. Samoin kulutusveroja voisi kenties vielä nostaa.

Lisäksi Suomi tarvitsee julkisia hankkeita. Esimerkiksi kotimainen avaruusohjelma tekisi hyvää Suomen taloudelle.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #44

Mistä ajattelit ottaa nuo rahat, mistä puhut, ellei meillä ole omaa keskuspankkia, josta sitä voi ottaa?

Jouni Valkonen Vastaus kommenttiin #47

Ilmeisesti sinulla on yksinkertaistettu käsitys siitä mitä raha on. Raha ei ole rahaa, vaan se on arvoa. Ja arvoa luodaan tehtaissa. Tätä luotua arvoa voidaan sitten jakaa yhteiskunnassa.

Mutta mitä on arvo? No juuri tämän vuoksi esitin että Suomen valtion pitäisi määritellä avaruusteknologialle korkea arvo, jotta ihmiset tuottaisivat arvoa eli avaruusteknologiaa. Näin ollen kansallinen avaruusohjelman perustaminen kasvattaisi BKT:ta eli loisi uutta rahaa — ihan ilman keskuspankkia. Norjassa tämä onkin hyvin onnistunut, koska mediaanipalkka on siellä niin korkea, joten Norjan esimerkistä nähdään kuinka valuutan ostovoimaa voidaan inflatoida ilman tarvetta keskuspankkipolitiikalle.

Jos välttämättä haluat tarrautua valuuttamystiikkaan, niin Suomi voisi ottaa käyttöön uuden keskuspankittoman kryptovaluutan, jolla rahoitettaisiin investointeja. Näin ei tarvitse inflatoida käyttövaluuttaa eli Euroa.

Muista syistä sitten johtuu että Euron politiikka on onnistuttu kreikkauttamaan päälaelleen. Yhdysvalloissa dollari toimii ihan hyvin ja Kiinassa Yuan toimii vielä mainiommin, joten ei ole Euron itsensä vika ettei yhteisvaluutta toimi. Kiinassa varsinkin alueelliset erot ovat valtavasti suuremmat kuin Euro-alueella, enkä itse ole kuullut että kiinassa olisi väärään rahapolitiikkaan liittyviä ongelmia tai että Kiinassa olisi kansanliikkeitä, jotka vaatisivat Shichuanin eroa Yuanista!

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #44

ei ole tuottavaa ja ei tuottavaa jos markkinatalouteen uskotaan. kaikki tuottaa. no mehän ei uskota.

alv aiheuttaa noin 500 000 työtöntä. eli sen poistaminen olisi helpotus julkiselle sektorille.

tuolla tutkailin yritysverotusta
http://auvorouvinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/15688...

Susannalle. Kyllä valtio voi tuhlata nytkin jos haluaa. Perustaa oman liikepankin joka myöntää valtiolle lainaa korottaa. Mä väsäsin tollasen:

http://www.kansalaiskeskustelu.org/index.php?topic...

"
Rikastumiseni tarina, muisteluita vuonna 2020
« : 19.03.13 - klo:18:40 »

Muistan vieläkin kuin eilisen päivän vuoden 2013. Silloin kypsyin lopuilleen. Ainainen huutelu. Kommunisti. Arvelin, nyt riitti. Mikäs köyhän kansan pelastaja minä olen. Jokainen pitäköön huolta itsestään. Järjestelmä muuttuu kun olosuhteet ovat suotuisat, ei silloin kun joku probagandisti yrittää järkeä puhua. Arvelin, jahka pääomat ovat keskittyneet riittävästi, muutos tulee. Siihen asti minäkin voi kuulua omistavaan luokkaan. Kapitalisteihin.

Ryhdyin tuumasta toimeen. Ostin pienen pankin. Eräällä toverilla oli sellainen naftaliinissa. Kehitysyhteistyötä varten perustettu rahalaitos jolla ei ollut mitään toimintaa. Turhaa on pitää rahanteko konetta naftaliinissa. Satasen sijoitus toverille ja olin onnellinen pankin omistaja. Johtajan palkkaaminen ei ollut suuri vaikeus, eräs tuttu pääsi vankilasta ja oli rahaton. Kysyin lusitko miljoonalla vuoden ja suostui. Kerroin että tuomio ei ole varma tai edes todennäköinen mutta varmuuden vuoksi kysyin koska sen verran voin maksaa mikäli uudestaan vankilaan lähtee. Sovimme kohtuullisen palkkion, viisi pitkää tuoppia heti ja saman verran joka kuukausi niin k.."

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #49

Joo näin se kai taitaa mennä, että jos valtio perustaa pankin, niin ne voi sitten keskuspankkirahan hinnalla kiskoa sieltä hintaa ulos, jos ei vaan EKP ala ikäväks, mitä se kyllä varmaan alkaa, koska on kilipääkapitalistien käsissä ja niitähän ei kansan hyvinvointi kiinnosta nyt eikä koskaan.

Mutta periaatteessa olet oikeassa. Ongelma on poliittinen, joka sen estää, koska ei ne sieltä rahaa anna 99% tarpeisiin, ainoastaan 1%.

Aki Häkkilä Vastaus kommenttiin #40

Jos on tavoite rahoittaa veroilla valtion toiminnot, ne verot kerätään arvonlisästä. Jos näiden kulujen osuus on nousujohteinen ja 58% arvonlisästä, voidaan päätellä mitä seuraa. Joko otetaan velkaa tai mennään komentotalouteen, jos kelkka ei käänny. Yksityisen sektorin kulujen osuudella BKT:sta ei ole mitään merkitystä.

Jos uskoo, että poliitikolle rahanpainokoneen antamisella saa kaikkea kivaa kaikille ja "tolkku säilyy", niin siitä vaan sitten.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #35

"Miksi suu vaahdossa metelöidä numeroista, joilla ei ole mitään väliä, jos valtio elättää kaikki?"

Koska nyt numeroita käytetään väärin, pyrkimyksenä on lopettaa valtion elätys ja siitä seuraa "Myö kuollaan kaikki"
kuten eräs henkilö faces aina kommentoi jokaista kauhu uutista.

Tuolla on tohtorismiehen tekstiä
http://www.poliittinentalous.fi/numeroiden-politii...

Aki Häkkilä Vastaus kommenttiin #43

Kyllä Kaihovaarakin Sorsa Foundationin paperissa "Onko hyvinvointivaltio kasvanut liian suureksi?" toteaa, että "pitkällä tähtäimellä julkisten menojen ja tulojen on oltava tasapainossa", vaikka hänen mukaansa ei vielä ole syytä huoleen, vain tulopuoli on romahtanut. Hyvinvointivaltio rahoittaa itsensä arvonlisästä kerätyillä veroilla.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #122

joo ja muhamed sano muistaakseni että enkeli laskeutui tikapuita myöten sanelee koraanin.

no samala se enkeli voi tuoda repullisen kultaa ja sillä rahotetaan.

muhamedin puheet o vanhempia eli todempia.

mut rouvinempa sanoo: ei ole mitään väliä kuinka paljon tuhlaat jos sulla on setelipaino.

isäukko aikonaa aina kertoi vitsiä miehestä jota verottaja koitteli. siis kokeili huvikseen paljon se pystyy maksaa. lopuksi mies vei setelipainon verovirastoon ja sanoi. painakaa ite, en mä jaksa.

sähkön aikakaudella ei sitä jaksamisongelmaa tule.

Matias Härkönen

Huolimatta siitä, mitä prosentit ovat tai onko ne suhteessa johonkin, pitäisi vain tarkastella paljonko maksamme kaikesta veroina, mitä sillä saamme ja onko kaikki tosiaan tarpeellista? Ja ennen kaikkea, onko meillä varaa kaikkeen?

Voidaan kinastella vaikka 100 vuotta siitä, mikä prosentti suhteessa mihinkin on oikein. Silti en näe, että valtion tehtävä on tukea tuhansia järjestöjä, jotka järjestävät kaikenmaailman kissanristiäisiä tai laittavat tukirahat suoraan omaan taskuun. Tai miksi ihmeessä verorahoilla tuetaan vaikkapa oopperaa?

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

Matias ei taida ymmärtää, että vapaana valtioimena toimimaan päästetty kapitalismi kasaa valtaa isolle rahalle ja sitä tukevalle virkamieskoneistolle, eli ratkaisu ei löydy sieltä suunnalta, ei.

Tykkään itsekin julkisista palveluista ja on hyvä, että verotuksen tulonsiirtoja kanavoidaan esim.lapsiperheiden toimintaan. Mulla on itsellä neljä lasta, en tiedä montako sinulla-mutta ilman toimivia tulonsiirtoja ja julkisen sektorin järjestämiä lapsi-aktiviteetteja olisi ainakin meillä aika paljon tiukempi tilanne kaikilta osin. on se toki nytkin, ei siinä. Mutta nääs lapsissa on tulevaisuus, joten niiden hyvinvointi kandee turvata, se tapahtuu parhaiten aktiviisella julkispuolen toiminnalla.

Jouni Valkonen

Minulta nyt jäi vähän epäselväksi missä kohtaa presidentti valehteli?

Julkisten menojen osuus nyt on 58 % BKT:sta ja se nyt taitaa olla enemmän kuin missään muussa maassa, Ruotsia ja Tanskaa kenties lukuunottamatta. Joten minusta näyttää, että Susanna nyt räksyttää olkinukkea vastaan.

Oleellista ei ole niinkään julkisten menojen suuruus, vaan se kuinka julkisia menoja käytetään. Nykyään julkisia menoja käytetään erittäin vastuuttomasti väärän talous- ja rahapoliitikan kannustamana, joten tämä on iso ongelma.

Sen sijaan jos julkisilla investoinneilla käännettäisiin vaikkapa Suomen vaihtotase seitsemän miljardia euro positiiviseksi, niin silloin 58 % osuus BKT:sta olisi varsin perusteltu. Sen sijaan nykyään julkisia menoja käytetään vaihtotaseen keinotekoiseen heikentämiseen, niin tämä ei ole lainkaan tervettä.

Susanna Kaukinen

Hän antoi aivan väärän kuvan siitä mistä tilanteessa on kysymys oikeuttaakseen toimia, jotka ovat hänen oman poliittisen puolueensa tavoitteita - tavoitteita, joista hänen piti luopua presidentiksi ryhtyessään. Tässä on siis kysymyksessä kahden tason torvelointi.

Julkisten menojen OSUUS ei ole 58% BKT:sta vaan julkisten menojen SUHDE on 58% BKT:hen verrattuna. Luithan blogin ihan varmasti, sillä boldasin nuo avainsanat?

Näitkin ylempää, mitä muita aspekteja näen tilanteessa, joten en vastaa tähän loppuun muuten kuin sanomalla, että kai tajuat, että vaihtotase eri valtioidn välillä on nollasummapeli? Tolkullisessa maailmassa vaihtotase on kaikilla mailla nolla sen sijaan, että käydään talouspoliittista sotaa kauppakumppaneita vastaan.

---

EDIT:

FB-puolelta:
- "eli niinistö jätti kertomatta, yksityisten menojen osuus on 160%."
- "lisäksjätti kertomatta että meilä eläkkeet on julkisia, muualla ykstyisiä. 20% siitä luiskahtaa eroa"
- "eli jos tarkkoja ollaan, antoi täysin väärän kuvan tilanteesta."

Jouni Valkonen

Toi julkisten eläkkeiden rooli on ihan validi pointti, joka tekee tilastoista vertailukelvottimia.

Samoin emme voi verrata Yhdysvaltoja ja Suomea, koska Yhdysvalloissa terveydenhuolto on pääosin yksityistä kun Suomessa se kuuluu pääosin julkiseen sektoriin. Yksityisen sektorin terveydenhuolto on kuitenkin paljon tehottomampaa ja se tuhlaa enemmän resursseja kuin julkisen sektorin terveydenhuolto.

BKT on tietty määrä ja se on Suomessa noin 160–200 gigaeuroa vuodessa (riippuen laskutavasta). Jos julkisten menojen kokonaismäärä on 93 miljardia euroa (kuulostaa aika paljolta), niin silloin julkisten menojen osuus BKT:sta on 46–58 %. Huomaat siis että sekä OSUUS, että SUHDE samalla kaavalla eli julkisten menojen kokonaismäärä jaettuna BKT:n kokonaismäärällä.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #57

Jees, jees, mutta ne julkiset menot kasvattaa sitä BKT:ta monella tavalla eikä vähiten siksi, että Suomessa ostetaan ihan tolkuttomasti palveluita yksityiseltä sektorilta julkisen toimesta. Kuka siis elättää ketä?

Jouni Valkonen

Tuossa on hyvä artikkeli aiheesta. Siinä myös selitetään miksi julkisten menojen osuuden paisumisesta kannattaa olla huolissaan, jos tuottavan työn osuus heikkenee. Joten Niinistön huoli on täysin perusteltu.

Halpa tavara on kallista työtä vaarallisempaa
http://www.hs.fi/politiikka/a1390279200038?jako=89...

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #58

Halvasta tavarasta pääsee helposti tulleilla eroon sitten kun on erottu EU:sta, ei vaadi ihmeempiä manööverejä. ;-)

Ja siis HS on roskareferenssi.

Jouni Valkonen Vastaus kommenttiin #60

Ennen kuin arvostelet Hesaria, niin sinun kannattaa muistaa että sinä olet vain yksi salaliittohörhö, jolla on täysin omat käsityksensä maailman menosta. Olet siis omien sanojesi mukaan "väärinajattelija".

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #58

Ja siks toisekseen, se on ihan yks lystyi onko Salen `huoli aiheellinen'. Mun huoli siitä että kapitalismi tuhoaa koko planeetan on täysin aiheellinen, mutta ketä kiinnostaa. Huolia kun on montaa sorttia.

Toisaalta sitten niinkin, että valehtelemalla ei asioita edistetä vaan jäädään jalkapuuhun ja koko uskottavuus menee niinkuin tässä.

Jouni Valkonen Vastaus kommenttiin #61

Kannattaa tutustua Norjaan julkisten eläkerahastojen toimintaan:

The Government Pension Fund
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Government_Pensio...

Samoin kannattaa tutustua kiinalaiseen kapitalismiin ja sen ylivertaiseen kykyyn luoda talouskasvua. (okei, kiinalaiset eivät välitä paljonkaan eettisyydestä, mutta kuitenkin)

Nämä ovat hyviä esimerkkejä täysin erilaisesta kapitalismista kuin mihin sinä olet tottunut.

Kapitalismi on huikean hieno systeemi, mutta sitä tehdään väärinpäin, kun ihmiset ovat unohtanee Keynesin. Ihmiset unohtavat että kapitalismi tai markkinatalouden pitäisi elää keskiluokan korkeasta ostovoimasta, joten maksimaalisesti tuottavassa kapitalismissa kaikki yhteiskunnan resurssit pitäisi ohjata investointeihin ja kuluttajien tuhlaaman ostovoiman lisäykseen.

Kiinan kapitalismi toimii, koska niin paljon resursseja ohjataan investointeihin.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #67

ei kapitalismin pidä elää keskiluokan ostovoimasta vaan ostovoimasta. siis kapitalismi toimii vaikka teillä köyhilläkin olisi ostovoimaa, ei sen ole pakko keskittyä varakkaisiin.

jos jokainen suomen köyhä (netto omaisuus alle miljoona) saa miljoonan ostovoimaa, se ajaa saman asian kuin jos jokainen rikas jotuu tuhlaamaan miljardin.

Jouni Valkonen Vastaus kommenttiin #68

Kapitalismi ei tarvitse köyhiä mihinkään, vaan päinvastoin köyhät pitäisi keskiluokkaistaan.

Tuo Susannan kammoksuma riistokapitalismi sen sijaan tarvitsee köyhiä, koska köyhät pitää työläisten palkat kurissa ja sitten omistavan eliitin katteet kasvavat ja tuotantoa on helpompi monopolisoida.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #71

Pffft. Katso vaikka suuntaan Parecon, tahi Mondragon, jos kapitalismista kerran tykkäät.

Mondragon:

=> http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Jouni Valkonen Vastaus kommenttiin #73

Osuuskunnat ovat kapitalismin muoto. Esimerkiksi jos _omistaa_ Osuuskaupasta satasen siivun, niin silloin on _kapitalisti_.

Suositteleen että tutustut edelleen Norjan valtion rooliin omistajana. Sekin on kapitalismia.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #77

En kannata kapitalismia, ollenkaan. Olen silti sitä mieltä, että ennemmin osuuskunnat kuin nykyinen mielivalta, jos niistä kahdesta on pakko valita.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #71

miten helvetissä sinä keskiluokkaistat köyhät kun maapallolle ei mahdu kun korkeintaan miljardi miljardööriä. loput kuus miljardia on perseaukisia.

elikkä pääomatuloilla elävien osuus pysyy pienenä. ellemme sosialisoi koko teollisuutta.

se keskiluokkaisuus on keksitty käsite. jos kuuluu niihin joiden on pakko käydä töissä tai nautti tulonsiirtoja, on köyhä. lue marx ja selvitä missä on ero kapitalistin ja muiden välil.

Jouni Valkonen Vastaus kommenttiin #75

Sveitsiin suunnitellaan 2000 euron perustuloa. Eli jos asuu puolisonsa kanssa niin silloin perheen tulot ovat 4000 euroa kuussa verottomana. Tämä on 48 000 euron nettovuositulot, eli sillä mennään kirkkaasti keskiluokkaan, koska kyse on verojen jälkeisestä nettotulosta. Ja tämän päälle voi sitten tehdä myös osa-aikaista työtä, jos siltä tuntuu, mutta kovin pientä korvausta vastaan ihmiset tuskin jaksaa lähteä aamulla töihin.

Se mikä ihmisissä minua eniten riepoo, että he eivät ole koskaan elämässään käyttäneet sekuntiakaan aikaa pohtiakseen että millainen yhteiskunta olisi jos jokaiselle maksettaisiin 2000 euron vastikkeeton perustulo?

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #81

Eipä tuo eroa juuri siitä että siirrytään suoraan kommunismiin.

Jouni Valkonen Vastaus kommenttiin #82

Niin, Norja on maailman kommunistisin valtio. Koska siellä on vain rikkaita ja keskiluokkaisia.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #81

sä lasket keskiluokaksi jonkin pienen työttömyyskorvauksen. voihan sen tietty niinkin ajatella jos ei kykene katsomaan peiliin ja sanomaan: Minä en omista miljardia.

Mä en sille linjalla lähde mutta olen kyllä miettinyt millainen eu olisi jos kansalaispalkkaa maksettaisiin:
http://auvorouvinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/87216...

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #67

Kapitalismi on aivan hirvittävän huono järjestelmä ja sen reformit tulee sadan prosentin varmuudella aina epäonnistumaan. Jo itsessään sen ikuisen kasvun ehdoton vaatimus (koska muuten kukaan ei investoi, koska ei voi saada voittoja) tekee siitä loogisestikin täysin labiilin.

Viimeinen niitti on kuitenkin ympäristötuho, jonka se aiheuttaa. Olen ehdottomasti antikapitalisti ja vastustan tätä täysin reikpäistä järjestelmää hamaan hautaan asti. Suurin ongelma on se, että kapitalistien ennakkoluulot ovat tarttuneet kansaan ja näköjään sinuunkin ja kuvittelet, että tämän epäkuolleen hirviön voi jotenkin pelastaa.

Aloita vaikka tuosta:

=> http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Jos et vakuutu voit koettaa tukevampaa kerrontaa nykytilanteesta

=> http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Edelleen, jos retorinen muoto vakuuttaa sinua paremmin, tämä on hyvä:

=> http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Jos taas rakenneanalyysi on juttusi:

=> http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Tai oikeudet:

=> http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Tahi velvollisuudet:

=> http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Tahi ympäristöargumentit:

=> http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...
=> http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...
=> http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...
=> http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Tuosta aluksi. Lue ihmeessä kanssa se Baumolin taudin kuvaukseni, koska se on parempi kuin hesarin. Tarvittaessa voin kaivaa lisää linkkejä, jotta tilanne avautuu.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #67

Sijoittaako Norja kuuttien tappamiseen öljyvuodoilla, ympäristön saastuttavaan uraaniin ja aseisiin, joilla tapetaan kehittyvien maiden asukkaita? Jos ei, niin tuo sijoittaminen on silti maailman huonoin systeemi,koska se on 1) pääomalla loisimista muiden työstä 2) psykologinen etäisyys ja omistajien hajaantuminen ja vastuiden hämärtyminen. Aivan järkyttävää touhua.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #58

Viittaat äärioikeistolaiseen selkärankaseminaariin sen lisäksi että linkkaat sitä hesarista? Hohhoijjaa. Kas kun et Pravdan antanut linkkiä juttuun joka kertoo avaruusolennoista jotka hallitsee NWO:ta.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #58

No just niin, ekana tulee äärioikeiston propagandasta Baumolin tauti, joka on aivan puhdasta tuubaa:

=> http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #58

susanna kirjotti siitä blokin. sielä susannan blokissa on linkki alkuperäiseen, hesarissa ei näköjään ollut.

http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Mä en viittnyt vaivaantua, joutavaa höpinää.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #65

Toi Hesarin juttu oli itseasiassa parempi ku odotin, usein ne on ihan kuraa. Toi mun juttu silti on selvästi parempi, koska Hesarin toimittajat elää äärikapitalististen ennakkoluulojen alla, eikä tajua sitä että keskuspankkirahoitus on pakollista juuri mm. tuon Baumolin takia.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #65

tuolla on se alkuperäinen
http://poliittinentalous.fi/ojs/index.php/poltal/a...

Hyvinvointivaltio, Baumolin tauti ja väärät lääkkeet | Aaltio | Poliittinen talous
poliittinentalous.fi
Hyvinvointivaltio, Baumolin tauti ja väärät lääkkeet

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #70

Joo, toi mun on vaan tosta siis rautalankaversio, muistaakseni. En muista mainittikoon alkuperäisessä tuosta rahapainon käyttämisen pakosta.

Jouni Valkonen

Kauppasota ja valtioiden välinen kilpailu on ainoa järkevä keino ylläpitää elintasokuilua Suomen ja Thaimaan välillä.

Hyvä esimerkki on kuinka Kiina tuhosi kauppasodalla Yhdysvaltain ja Euroopan aurinkokennoteollisuuden ja hyötyi suuresti, kun nykyään suurin osa valmistetuista aurinkokennoista on kiinalaisia, koska sai nopeasti nostettua tuotantovolyymit ylös.

Kansainvälinen kauppa on brutaalia, joten siksi mahdollisimman suuri osuus pitäisi olla paikallisesti tuotettua. Eli valtioiden rajat kiinni, ja kaupasta pitäisi aina sopia kahdenvälisin neuvotteluin. Suomen ja Ruotsin toki kannattaa solmia vapaakauppasopimus. Mutta esimerkiksi Norjalaisille emme enää pärjää kauppasodassa, joten rajat pitää laittaa norjalaiselle tuontiturskalle kiinni ja suomalaisten pitää kasvattaa omat lohensa ydinvoimaloiden lauhdevesissä.

Yhdysvallat puolestaan pitäisi jakaa 50 itsenäiseen valtioon.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #69

joo rajojen kiinnipitäminen on lyhyellä tähtäimellä toimiva tekniikka. pitkästä en mene sanomaan.

mulla on vielä käymättä läpi tuo ulkomaankauppa. sisäisen talouden olen kahlannut parissa sadassa blokissa ja muutamassa sadassa muussa tekstissä.

eli siis minä en usko mihinkään ennen kuin itse asian tarkistan. se on selvää että ricardon suhteellinen etu ei toimi koska kaikkialla on työttömyyttä.

Mun viimenne bloki
http://auvorouvinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/15884...

pätkä "Viisaan valtion keinohan on yksinkertainen. Mikäli kurssi nousee niin ylös että vienti alenee matalammaksi kuin tuonti, valtio painaa rahaa (eli lainaa keskuspankilta) ja käyttää rahan työttömyyskorvauksiin. Tällöin vientiteollisuudesta työttömäksi jääneet voivat kuitenkin elää yhtä leveästi kuin aikaisemminkin, he ostavat ulkomaisia tuotteita uunituoreella rahalla.

Mikäli valuuttakurssi jatkaa entisellä tasollaan, koko maa voi siirtyä kuluttajaksi. Keskuspankki painaa rahaa, väestö on työttömänä mutta säilyttää ostovoimansa ja ostaa ulkomaisia tuotteita. Paratiisi maan päällä, kaikki ovat kapitalisteja sikäli että omistavat valtion ainoan tuotantokoneen, setelipainon, voivat kuluttaa tekemättä työtä.

Entäs jos käy kuten markkinatalouden teoria väittää, rahan arvo alenee kun sitä painetaan rajattomasti? No, tällöin vientiteollisuuden kilpailukyky paranee ja saavutetaan kauppatasapaino. Kaikille on töitä. Marxin kuvaama kapitalistinen helvetti, riisto vallitsee."

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #69

Joo, niin pitäisi jakaa USA ja se voi ihan hyvin tapahtua ihan itsestään, koska siellä on aikamoisia jännitteitä.

Jouni Valkonen Vastaus kommenttiin #76

Kun edes Quebec ja Skotlanti itsenäistyisivät, niin ne toimisivat hyvänä esimerkkinä.

Unohdin kanssa, niin toki Suomen kannattaa solmia vapaakauppasopimus Ruotsin lisäksi myös Eestin kanssa. Tanska ja Saksakin ovat myös tärkeitä. Sitten, onko EU liian suuri vapaakauppa-alue, niin en tiedä.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #83

Todellakaan Viron kanssa mitään vapaakauppasopimusta vaan kunnon tullit.

EDIT: sillä rajalla on Euroopan korkeimmat elintasoerot ja me ollaan aivan lirissä nykyasetelmassa sen kanssa, että sieltä tulee alipalkattua työvoimaa tänne aloille tuottamaan työvoiman ylitarjontaa, josta seuraa vakavia ongelmia.

Jouni Valkonen Vastaus kommenttiin #85

Ei eestiläisiä ole kuin vajaa pari miljoonaa. Eivät he voi tehdä merkittäviä tuhoja. Esimerkiksi Helsinki ja Tallinna kuuluvat melkein samaan talousalueeseen. Erityisesti olisi tässä hyvä paikka käyttää julkista pääomaa ja rakentaa tunneli Suomenlahden ali. Tämä piristäisi suuresti Suomen taloutta, koska eestin talouskasvu on reippaampaa kuin Suomen talouskasvu, jolloin myös eestiläisillä on enemmän ja enemmän varallisuutta sijoittaa Suomeen.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #88

kun ei kasva eestin talous. niiden bkt / nuppi ei kasva sen kummemmin kun suomen. välillä kun menee hyvin, hesari ylistää. sitten kun tulee romahdus, ollaan hiljaa. pitkän aikavälin luvut ei kerro pahemmin eroja olevan.

mistä käy hyvin ilmi sikäläisen talouspolitiikan tehokkuus.

60 000 sikäläistä on suomessa töissä.
palkat sielä 10% suomen vastaavista
suomen viinan myynti tahatuu eestissä

noilla lääkkeillä pitäis kasvun olla huima. mietis jos 400 000 suomalaista lähtis eestiin töihin 30 000 e kk liksalla. mä luulen että hiukan täkäläinen talois kasvaisi, johan niiltä tippuisi 10 000 aina vessassa käydessä kun täällä viikonlopun viettäisi.

Jouni Valkonen Vastaus kommenttiin #91

Oikealla talouspolitiikalla Eestin talous pystyisi kasvaan yhtä nopeasti kuin Kiinankin talous. Talouskasvu tarvitsee vain investointeja, investointeja ja investointeja tuotantovälineisiin. Ei mitään muuta.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer Vastaus kommenttiin #105

Ja tietenkin investoinnit otetaan lainaksi ulkomaisilta sijoittajilta ja luotetaan että se kasvu riittää kuluihin...?
Keskimäärin ei riitä eivätkä tavalliset yritykset enää sitä lainaa saa, joten...kuka ottaa haltuunsa ne, jotka tippuvat sivuun?

http://iitimo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/158255-suom...

Jouni Valkonen Vastaus kommenttiin #109

Ei investointien ulkomainen omistus ole ongelma, jos ulkomailta omistetut yritykset tuottavat tappiota. Tällöin voidaan varmistaa että rahavirta on yhteen suuntaan eli ulkomailta Suomeen.

Esimerkiksi Rosatom on tekemässä mahtavaa sijoitusta suomeen, koska tarjoitui tuomaan ulkomailta 80 % Fennovoiman ydinvoimalan rahoituksesta. Mutta koska Fennovoiman ydinvoimala ei koskaan voi tuottaa voittoa, niin käytännössä tämä Rosatomin ulkomailta tuoma pääoma jää Suomalaisten voitoksi.

On siis melko yhdentekevää miten investoinnit rahoitetaan. Pääosia on että investoidaan. Norjasta kannattaa ottaa esimerkikkiä mitä hillitön investoiminen saa aikaan. Suomessa ei ole öljyrahastoa millä kattaa investointeja, mutta olisi toki muita keinoja millä voidaan lisätä investointeja.

Käyttäjän heikkituhkanen kuva
Heikki Tuhkanen Vastaus kommenttiin #109

Tyrolilainen Wörglin kylä nousi nousi jaloilleen paikallisrahan voimin keskellä 1930 luvun pahinta lamaa....ja tippui takaisin 30% työttömyyteen, kun keskuspankki kielsi kokeilun rikollisena.
http://hildakoo.blogspot.fi/2011/09/worglin-paikal...

Jos eurosta ei kohta päästä eroon, niin jotain tällaista pitäisi kehitellä.

Suurin ongelma taitaa olla, että ihmiset mieltää rahan sinänsä omaisuudeksi ja jonkinlaiseksi aarteeksi. Lienee kultakannan peruja.

Raha on kuitenkin enempi paskaa. Mitä tasaisemmin sen pellolle levittää, sitä paremmin kaikki kasvaa. Suuressa läjässä se haisee ja myrkyttää pohjavedet...

Toinen hyvä analogia on raha voiteluöljynä: työ pyörittää konetta ja raha voitelee sen, jotta työn voima siirtyy eteenpäin ja saa aikaan kaikenlaista. Öljy/raha jos käy vähiin, niin kone leikkaa kiinni. Kun yritykset siirtää rahaa turvaan tai rahaa virtaa enemmän tuonnin rahoituksen kautta pois talousalueelta, niin kone rupeaa hyytymään voiteluaineen puutteeseen.

USA:n ja Englannin esimerkki kumoaa hyvinvoinnin alasvirtausteorian. Kun sääntely on kumottu ja rikkaiden verotusta vähennetty jo pienemmäksi kuin palkansaajien, niin murusia ei ole köyhille ja keskiluokalle varissut enemmän, vaan päinvastoin vähemmän. Rahat on mennyt kasinotalousrulettiin ja veroparatiiseihin ja politiikkojen ostamiseen. Virtaus toimii itseasiassa päinvastoin. Jos pankkien pelastusrahat olisi käytetty työllistämiseen ja perusturvaan, niin rahat olisi virranneet suoraan peruskulutukseen ja nostaneet kulutusta niillä aloilla, jotka rahanpuutteessa ovat alikäytöllä ja työllisyys olisi parantunut.

Mitenkähän toimisi, jos omaa paikallisrahaa painettaisiin lisää sen verran kun työttömyysturvan kustantamiseen menee? Raha kelpaisi vain paikallisten tuotteiden ja maksujen kustannuksiin ja tukisi paikallista taloutta.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #83
Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Sanoisin hänen omien puolueittensa tavoitteita. Persut menivät Niinistön taakse yhtenäisinä ja Soini bloggasi valinnastaan. Kokoomuksen ei tietenkään tarvinnut ilmoittaa kantaansa kuten ei tehnyt muutkaan puolueet.Niinistö on Kokoomuksen ja PS´än presidentti joka sai ääniä muiden puolueiden kannattajilta yksilöinä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Presidentti käytti samaa prosenttilaskentatapaa kuin muutkin maat virallisissa yhteyksissä julkisen sektorin kokoa luonnehtiessaan käyttävät, joten hänen toteamuksensa Suommen rankkeerauksesta maailman tilastoisssa on hyvinnii oikea.

Susanna Kaukinen

Sisällöllisesti täysin harhaanjohtavaa ja käytetty tarkoituksessa oikeuttaa hyvinvointivaltion amputaatiopolitiikkaa Margaret Thatcherin jalanjäljissä, jotta maatamme kohtaava kurjuus mitä suurimmin kohdistuisi vähäosaisimpiin.

EDIT: Eikä tuo, että joku muu taho käyttää sellaista ilmaisutapaa, joka johtaa varmuudella vääriin tarkoitushakuisiin tulintoihin millään tavalla oikeuta ketään muuta toimimaan samoin.

Argumenttisi kuulostaa siltä, että autoja saa varastaa, koska jotkut muutkin tekevät niin.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

ei o, eläkkeet on muualla ykstyisiä. se jo muuttaa laskentaa aika paljon.

Susanna Kaukinen

Joo, toi putos multa. Se on kyllä noissa lähteissä mitä ton blogin perässä on, mä muistan nähneeni sen siellä.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Jos nyt pannaan ihan faktat pöytään...Suomessa presidentillä ei juurikaan ole valtaa puuttua maamme asioihin! Ei siis nytkään.

Presidentti Niinistö on niin fiksu mies, että on kunnia-asia saada kuulla hänen mietteitään maamme asioista!

Hän ei myöskään ole sortunut minkään sortin jargoniin. Se ajatus kytee teikäläisten päässä ja ihan helvetin turhaa!!

Sauli on kunnon mies ja hänellä on ihana puoliso. Loistopari maamme isäksi ja ykkösnaiseksi.

Näin se vaan nyt on!!

-EV-

Susanna Kaukinen

Edellenkään et perustele kantaasi millään lailla vaan ainoastaan hoet kunnollisuutta. Ei vakuuta.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

jenni o söpö. fakta, kato kuvat. ja runoilija. *unelmoiva katse*

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #55

Eiks se oo semmonen normi edustusvaimo? En kauheen hyvin muista ku en kiinnostu ihmisistä joilla ei oo mitään sanottavaa.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Mitä hemmetin perustelua tuohon tarvitaan? Etkö sinä poloinen vieläkään tajua sitä yksinkertaista asiaa, ettei presidentillämme ole kertakaikkiaan mitään valtaa!!

Tuota voit pitää perusteena, koska se on totta! Kaikki muu on tyhmää ja väärää tietoa!

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer Vastaus kommenttiin #115

Hän on jo toiveensa mukaisesti "arvojohtaja", joten juuri siinä asemassa ei sovi päästellä poliittisia sammakoita suustaan.
Vai yritätkö väittää että presidenttimme puhuu lämpimikseen eikä kukaan kuuntele?

Helsingin Sanomatkin innostui pääkirjoitustaan myöten.

Kerrannaisvaikutuksia

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius Vastaus kommenttiin #116

En todellakaan "yritä väittää" että Saulilla olisi ihan perkeleesti valtaa, päinvastoin! Siksi pidän tällaisia mollauskampanjoita suoraan "sieltä" tulleina!!

Suomelle olisi vain hyväksi, jos presidenttimme kaltainen fiksu mies lausuisi enemmänkin näitä todella järkeviä viisauksia tälle idiootille kansalle. !!

Mutta ikävä kyllä, kansa on saanut jaossa vain pikkulusikat ja jälki sen mukaista!

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer Vastaus kommenttiin #117

...Idiootilla kansalla pikkulusikat ja lisää presidentin kaltaisia fiksuja lausumaan järkeviä viisauksia.

Oletko Eeva ihan varma että haluat elää demokratiassa vai onko mukavampaa kun joku muu hoitaa hommat ja esiintyy edukseen?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Joo, moni äänestää kenet vaan mihin virkaan vaan edustusvaimon, koiran ja kodin perusteella. Sama kokonaisuushan säilyisi, vaikka valitsisimme virkaan vaimon - tai koiran, eikö niin?

Koivistosta tehtiin presidentti aikoinaan Apu- ja Seura-lehden toimesta.
Nämä sen-ja-sen-kotona-jutut ovat todella tehokkaita propagandavälineitä.

Vasemmalla ei kuitenkaan koskaan näkynyt "Aarne Saarisen vaimo pyykkäämässä"-juttuja, vaikka nehän olisi kaikessa irvokkuudessaan omalta osaltaan paljastanut koko homman. :)

________________________

Tosiasia on, että Niinistö teki tässä kokoomuslaista puoluepolitiikkaa, eikä hän ole missään nimessä tasapuolisesti esittänyt asiaa vaikka varmasti tiesi harhauttavansa suurta yleisöä.
Näkyyhän tässäkin ketjussa kuinka jengi ei ymmärrä lukemaansa.
Hesarissa oli tästä sitten hieman ujo vesitetty kolumni, mutta muuten media ei ole ollut kovin kärkäs antamaan kokonaiskuvaa aiheesta. Eli media on täysin vaiennut asiasta.

Silloin median olisi pakko osoittaa väite "...taitaa olla enemmän kuin missään muualla maailmassa." täysin tuulesta temmatuksi.

Henry

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Sellaista CV:tä ei ole olemassakaan joka takaisi että henkilö ymmärtäisi kansantalouden toimintaa. Pääosa ihmisistä pyrkii tekemään "hyvää", tietenkin oman ymmärryksensä rajoissa, joten "paha" kumpuaa silkasta ajattelemattomuudesta ja typeryydestä. Saulinkin "ajatuksien" takana myytit joita tietyt etujärjestöt viljelee.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Ote CV:stä:

- Valtiovarainministerinä
- Euroopan investointipankin varapääjohtajana
- Eduskunnan puhemiehenä
- Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin puheenjohtajana ja hallintoneuvoston puheenjohtajana
- Kansainvälisen valuuttarahaston valuutta- ja rahoituskomitean (IMFC) jäsenenä

_______________________

Jos hän ei ymmärrä kansantaloustiedettä, niin sehän kyllä selittäisi paljon. ;>)

Henry

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Blogisti (Vas/IPU) joutuu tulkinnallaan lahtaamaan Veronmaksajat ry:n ja tilastokeskuksen, joka tietoja kerää ja muokkaa: https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Tilastot/Julkis...
OECD, Hesari ja Korkman menevät toisessa aallossa: http://www.hs.fi/talous/a1389852524817
Ja siinä sivussa hoituu valtioneuvoston kanslia: http://www.findikaattori.fi/fi/19

"Ei tainnut jäädä kiveä kiven päälle", kuten Aarre Merikanto sanoi oppilaalleen Aulis Salliselle sävellystuntinsa päätteeksi? :D

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Ihan vaan vinkiksi:
1) Se ei ole hänen tulkintansa.
2) Eri maissa nämä luvut lasketaan erilailla, eli käppyröitä voidaan näyttää, vaikkei ne olisi vertailukelpoisia.
_________________

Lähteistä:

"Arvojohtaja presidentti Niinistö on liittynyt julkisen sektorin suuresta koosta varoittelevien joukkoon. Niinistön mukaan julkisen sektorin osuus BKT:sta on kivunnut Suomessa lähes 60 prosenttiin. Todellisuudessa julkisella sektorilla tuotettiin vuonna 2012 alle 20 prosenttia bruttokansantuotteesta ja julkisella sektorilla työskenteli 24 prosenttia kaikista työllisistä.

Se, että julkisten menojen osuus (johon Niinistö pyrkinee viittaamaan) Suomessa korkeampi kuin muualla johtuu paljolti siitä, meillä julkinen sektori vastaa laajasti eläkkeistä, terveydenhuollosta sekä koulutuksesta, toisin kuin esimerkiksi Saksassa. Tästä syystä kansainväliset tilastot eivät ole suoraan vertailukelpoisia.

On myös muistettava, että julkisten ja yksityisten menojen osuus BKT:sta ei ole yhteensä 100 prosenttia, vaan paljon suurempi. Ks. http://bit.ly/KiN3Nz"

http://pastebin.com/f5rY5LAw

__________________________________

"Tilastokeskuksen yliaktuaarin, kunnallispoliitikko Olli Savelan mukaan luku nousee Suomessa 13 prosenttiyksikköä pelkästään siksi, että julkisen sektorin menoihin kirjataan niin julkisella kuin yksityiselläkin sektorilla tehdystä työstä maksetut eläkkeet. Myös suorien etuuksien suosiminen verovähennysten sijaan nostaa lukua.

– Jos käyttäisimme verotuksessa lapsivähennystä suoran lapsilisän sijaan, se laskisi julkisten menojen suhdetta bruttokansantuotteeseen ja alentaisi veroastetta, Savela sanoo.

– Toinen esimerkki on Yle-vero. Sehän nostaa viime vuodesta alkaen julkisia menoja ja veroastetta, kun maksu muuttui veroksi. Maksajan kannalta siinä ei ole kovin oleellista muutosta, hän jatkaa."

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2014/01/1...

Henry

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tämä OECD:n kuvaaja sisältää 5 maan käyrät. Voitko selittää, mitkä ovat ne peruserot laskennassa tai tilastoinnissa, joita kukin maa on ko. kuvaajan aikaansaamiseksi käyttänyt?
http://hs11.snstatic.fi/webkuva/taysi/560/13898525...

Toisin sanoen, "emävalehteleeko" tämä OECD:n käppyrästö, vai onko OECD harmonisoinut kuvan vertalukelpoiseksi?

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer Vastaus kommenttiin #98

Asian vierestä: Olikos se niin että Suomen Pankki, se OMA valtionpankki lakkasi rahoittamasta julkista puolta vuonna 1985->, jo kauan ennen EMU:a, EU:ta ja Euroa?
Hups, miten sitten kävikään kun sitä pääomaa haalittiin "pakolla" ulkomailta?
Paljonkohan tuossa on niitä korkokuluja?
http://hs11.snstatic.fi/webkuva/taysi/560/13898525...

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #98

Niitä lähteitä on sekä hänen blogissaan, joita olen myös siteerannut tähän alapuolelle:

"Suomessa julkisten menojen suhde bkt:hen on kansainvälisesti verrattuna korkea. Se sisältää muun muassa eläkkeet, joiden suhde bkt:hen on yli 13 prosenttia. Myös yksityisellä sektorilla tehdystä työstä maksetut eläkkeet luetaan julkisiin menoihin. Samasta syystä veroastekin on Suomessa korkea.

Kun puhutaan julkisista menoista, tarkoitetaan yleensä niin sanottuja sulautettuja menoja. Sulautus tarkoittaa julkisen talouden sisäisten menojen eliminointia, etteivät ne tulisi kahteen kertaan menoiksi. Muun muassa valtionosuudet kunnille poistetaan laskelmassa.

Aivan kaikkia sisäisiä eriä laskennassa ei poisteta. Esimerkiksi valtion ja kuntien maksamia eläkemaksuja ei eliminoida, vaikka ne päätyvät julkisen sektorin sisälle, ei myöskään kaikkia kuntien sisäisiä eriä.

Julkisen talouden tasapainon kannalta tärkeää ei ole menojen suuruus vaan menojen ja tulojen erotus. Myös julkiset tulot olivat Suomessa suuret, yli 54 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Alijäämä oli noin 2 prosenttia bkt:sta, yksi EU-maiden pienimpiä."
_____________________________

Esimerkkinä.
Avaa muutkin linkit, niin niissä kerrotaan juuri tuosta "sisältää myös eläkkeet..." jne.

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kaukisen lähteitä:

"Tarkkaan ottaen on harhaanjohtavaa sanoa, että julkisten menojen osuus bkt:stä olisi 57 prosenttia, koska bkt ei koostu julkisista ja yksityisistä menoista. Bruttokansantuote koostuu yksityisestä ja julkisesta arvonlisäyksestä. Viime vuonna julkinen sektori tuotti 20 prosenttia bruttokansantuotteesta ja yksityinen sektori 80 prosenttia.

Kun verrataan julkisia menoja bruttokansantuotteeseen, on kyse kahden tunnusluvun suhteesta, ei osuudesta.

Suomessa julkisten menojen suhde bkt:hen on kansainvälisesti verrattuna korkea. Se sisältää muun muassa eläkkeet, joiden suhde bkt:hen on yli 13 prosenttia. Myös yksityisellä sektorilla tehdystä työstä maksetut eläkkeet luetaan julkisiin menoihin. Samasta syystä veroastekin on Suomessa korkea."

http://tietotrenditblogi.stat.fi/julkiset-menot-ja...

__________________________________

"Taloustieteilijä Jussi Ahokkaan mukaan esimerkiksi vuonna 2012 yritysten ja rahoituslaitosten menot olivat 160,8 prosenttia ja
kotitalouksien ja voittoa tavoittelemattomien yhteisöjen menot 103,5 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen."

http://sorsafoundation.fi/2014/01/17/presidentti-n...

__________________________________

"Herra Kani ei ole tähän päivään mennessä nähnyt uusliberalistista ideaa, joka ei olisi kamala yksinkertaistus käsillä olevasta taloudellisesta ongelmasta, suunniteltu toimimaan niin, että sivuvaikutuksena yhteiskunta degeneroituu Neofeodalismiin (synonyymi Plutokratialle) tai on ollut suoranainen valhe.

Herra Niinistön puhe ja huoli julkisen sektorin koosta vaikuttaa olevan kaikkia edellä mainittuja yhtä aikaa. Ei muuten mikään yllätys, vai oliko?"

http://ebolakani.blogspot.fi/2014/01/ei-muuten-mik...

Henry

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Yöllä käyty rohkeaa keskustelua.
Pahus kun minä en jaksa valvoa tuohon aikaan.
Kuoleman serkku, eli uni ottaa vallan jo alkuillasta.

Pelottaa tällainen totuudenpuhuminen, miksi?
Siksi että sellainen ei saa helposti sijaa majatalossa.

UusiSuomi-julkaisu on kovan paineen alla. Vapaan kansalaisjournalismin paineen alla.

Kyllä siellä joku pohtii, onko sopivaa vai ei antaa sananvapauden tuuletella istuvaa institutiota.

Minä hyväksyn ja samaistun kirjoitukseen täydellä sydämelläni, vaikka itse en tuollaiseen kirjoitustaitoon kykene.

Minä pelkään omienikin kirjoitusoikeuksien puolesta, kun ei malta olla sanomatta.

Voi kun US:lta löytyisi rohkeutta antaa äänen kuulua. Se kuitenkin tehdään selkeällä identiteetillä, omalla nimellä.

Paljon olisi sanottavaa, ja spontaania toisten kirjoittamien avausten kommentoitavaa.

Pelottaa että se katkeaisi kuin kananlento, yllättäen...
Sekin on nähty.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Älä Markku pelkää. ;>) Onhan se täälläkin:
http://www.nyysisuomi.fi/

Henry

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Ja valtamedia peesaa omista syistään ja/tai laiskuuttaan.

Sitä myötä Saulin ym. bisnespelureiden lobbarien "näkemyksestä" tulee (on tullut jo) ns. yleinen totuus. Olemmehan "me" Saulin valinneet luottomieheksemme, joten häntä on myös uskominen. Varsinkin kun hän esittää asiansa numeroin.

Ei tarvitse kuin lueskella vähän nettikommentointia kun tämän havaitsee.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Oh Susanna,

Sale taitaa olla ainoa julkisella sektorilla työskentelevä tyyppi, joka omalta osaltaan on tehnyt edes jotakin konkreettista julkisten menojen vähentämiseksi. Tiedätkö mitä?

Jos Sale kertoi väärän tilastotiedon (mitä hän tuskin itse on laskenut), niin olisi hyvä tietää mikä on oikea luku?

Ei kai huolestunut kannanotto Suomen taloudelliseen tilanteeseen voi olla puoluepoliittinen kannanotto? Vai onko edustamasi puolue sitä mieltä ettei huoleen ole aihetta?

Kirsti Hermunen

"Moni viskoo sanoja kuin miekan pistoja, viisaan puhe on lääke." Muistinvaraisesti juutalaisesta perinteestä eli 'Raamatusta' (meidän perinteessä).
Onko elämällä arvoa? Onko kotielämällä? Onko kodin, perhesuhteiden, lasten hoitamisella, vanhoista huolehtimisella... maan ja metsän viljelyllä, eläinten hoidolla... Onko elämä arvokasta - ja se on työtä loppuun asti.
"Hedelmistään puu tunnetaan" (luultavasti edelleen juutalaisten henkistä perintöä) Mie nuorempana opiskelin Tampereen yliopistossa (1970-luvun puolesta välistä): minkälaista hedelmää marxilais-leniniläisyys on tuottanut (!) meillä ja muualla. Mihin silloiset opettajat nuoria johtaneet ja millaisia opettajia heidän oppilaistaan on tullut? - Silloin en ymmärtänyt, mitä vasemmistoeetos käytännössä on, tulee olemaan. En osannut odottaa, että meillä henkisesti toteutuu tällainen romahdus ja laajasti, että elämän päämääräksi tulee vallan (ja kontrollin) tavoitteleminen - taistelulla (Leninin toiveen mukaan väkivallalla, ja sotateollisuudella Mars-planeetalta. Rahasta tulee 'arvo', ja ostovoimasta elämänvoima. Ihmisistä järjestelmää palvelevia 'voimavaroja'. Robottien (algoritmien) jatkeita. Sen sijaan, että työkalut olisivat ihmisen apuvälineitä.

Mika Maavuori

On mahdotonta hyväksyä sitä, että tätä maata edustaa valtakunnan korkeimmassa virassa henkilö

1) Korkein virka ? Wtf.. Sen jälkeen kun maanpetturi mauno koivisto antoi presidentin valtaoikeudet pois (muuan muassa oikeuden hajoittaa eduskunta ei tuo palli ole ollut maan korkein virka) Ainoa mitä presidentillä on arvojohtaminen ja puolustusvoimien ylipäälikkyys.

2) Saulin ero (mun puolesta koko viran voi lakkauttaa mutta erottaa ja maksaa 300 tuhatta vuodessa (saulin loppuelämän) = turhaa ja lisää laskua veronmaksajille.

3)Nyt meillä kai hengissä 4 tai 5 pressaa ja jokainen maksaa ton 300 tuhatta vuodessa loppuelämän ajan veronmaksajille.

Susanna Kaukinen

Kannatan tuon viran lakkauttamista. En näe sille lisäarvoa. Sen sijaan pitäisi olla joku muu kuin pääministeri, joka vastaa puolustusvoimain toimista, ettei pääministeri ole de facto diktaattori, joka voi päättää sodista.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Sattuipa, että Kokkolan kaupunginkirjaston aulassa olevalla seinälehdellä esitellään samaan tyyliin hra Niininstön curriculum vitaeta. Pakko sinne on tästä herrasta jatkaakin. En Niinistö igen!

Risto Koivula

" Saulin esittämä peruste hyvinvointivaltion lisäamputoimiseen potilaan kirkuessa pöydällä puettiin näihin raameihin:

”Julkisen sektorin osuus bruttokansantuotteesta on Suomessa 58 prosenttia. Se taitaa olla enemmän kuin missään muualla maailmassa”
”Se ei ole terve tilanne. Julkisen sektorin koko on täysin kestämätön.”

Noh, minkä kuvan tästä puheesta saa? Sen, että yksityisen sektorin koko on 42%. Tästä saa, tarkemmin sanoen sen kuvan, että joko julkinen sektori kuluttaa 58% Suomen BKT:sta tai sitten työllistää 58% suomalaisista ja kurjuudessa elävä yksityinen sektori sitten maksaa tämän kaiken. "

" Kerrotaan sitten myös tosiasiat [1]:

Julkisen sektorin menojen suhde Suomen BKT:hen on 58%.
Kotitalouksien ja voittoa tavoittelemattomien yhteisöjen menojen suhde BKT:hen on 103,5%.
Yritysten ja rahoituslaitosten menojen suhde BKT:hen on 160.8%.
Todellisuudessa julkisella sektorilla tuotettiin alle 20% BKT:sta ja julkisella sektorilla työskenteli 24% kaikista työllisistä. "

Saulilta ovat menneet sekaiskin kansantulon ja bruttonaksantuotteen käsitteet. Hän on surffannut kuljua toisesta toisesta. Se on uskomatonta ja anteeksiantamatonta entiselle kansainväliselle kankinjohtajalle. Ja osittaa osaltaan että eurobyrokratian asema perustuu kaikkein viimeksi yhtäänmillekään asiantuntemukselle.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kansantulo

http://fi.wikipedia.org/wiki/Bruttokansantuote

Toimituksen poiminnat