Sydämellinen separatisti Kuiskauksia vapaudesta

George Orwell - anarkisti kuolemaansa asti

  • George Orwell - anarkisti kuolemaansa asti
  • George Orwell - anarkisti kuolemaansa asti
  • George Orwell - anarkisti kuolemaansa asti
  • George Orwell - anarkisti kuolemaansa asti
  • George Orwell - anarkisti kuolemaansa asti

Nykypäivänä on vaikea välttyä siltä, että vastaan tulee maaginen numero 1984. Sillä viitataan George Orwellin kirjaan Vuonna 1984 (Nineteen Eighty-Four). Jokainen meistä tuntee vähintään pintapuolisesti, mihin tuolla maagisella numerolla viitataan.

Kirjan maailma on syvästi dystooppinen, valvonta on kaikkialla läsnäolevaa ja ihmisten elämä on sisältöä vailla. Sota on jatkuvaa, vapautta väitetään orjuudeksi ja tietämättömyyttä pidetään hyveenä.

Orwellin kirja on legendaarinen kertomus totalitaristisesta valtiosta, vailla vertaa. Monelle silti kirjan kirjoittamisen historia, sen vaikuttimet ja kirjoittamisen motivaattorit ovat edelleen hämärän peitossa, historian valkopesun varjoissa.

 

Nykyinen valvontayhteiskunta, jota Piraatit katkerasti kiroavat alkaa monessa mielessä muistuttaa kaikkine seuranta- ja valvontalaitteineen, netin vakoiluineen, kännyköiden seurantoineen, jne., monessa mielessä orwellillaiselta painajaiselta.

Näyttääkin siltä, että me olemme lähestymässä aikaa, josta monesti leukaillaan siihen tapaan ettei 1984 ollut tarkoitettu ohjekirjaksi.

 

Ilmassa on jotain syvän pelottavaa ja on jokaisen meidän velvollisuutemme kamppailla valvonnan tyrannia vastaan yhtäältä ja toimia rohkeasti siitä välittämättä toisaalta. Jos me emme näitä toimia tee, me tulemme sitä vielä mitä syvimmin katumaan.

Painathan nämä sanat mieleesi ja muistat, että sananvapautta ei ole, ellei sitä käytetä. Se, että voisit sanoa mitä ajattelet on totalitarismia. Se, että sanot, kirjoitat ja huudat mitä ajattelet, vasta se on sananvapautta.

 

Sananvapaus ehdottomasti vaatii vartijansa, ihmiset jotka oman maineensa, terveytensä, uransa ja hyvinvointinsa vaarantaen takaavat sen, että me kaikki saamme elää edes jonkinlaisessa vapaudessa synkkenevän tyrannian vankilan sijaan.

Ethän, hyvä lukijani, ajattele, että minä olen omalla nimelläni ja omilla kasvoillani nämä kaikki varsin fronttaavat blogit kirjoittanut epätietoisena siitä, että tämä kaikki saattaa tulla minulle hyvin kalliiksi? Me emme silti voi suostua hiljaisuuden haamuiksi, vaikeroiviksi vaikeneviksi varjoiksi.

 

Palatakseni kirjan taustoihin: George Orwell oli sosialisti ja lähti vapaaehtoisena taistelemaan Espanjan sisällissotaan sosialistien puolelle. Sattuman vuoksi hän päätyi POUM:in riveihin, vaikka on sanonut, että olisi mielummin taistellut CNT/FAI:n riveissä ja näki Barcelonan, kun se oli vielä anarkistien käsissä ja rakastui oikopäätä siihen, mitä näki.

Stalinilaiset kommunistit kääntyivät NKVD:n johdolla kuitenkin anarkisteja vastaan ja pettivät paitsi heidät, myös vallankumouksen. He myös palauttivat luokkayhteiskunnan kapina-alueille, jotka olivat olleet luokattomia anarkistien hallussa.

Stalinististen kommunistien raa'at ja veriset teot ja heidän syvä petoksensa vapaata, demokraattista sosialismia vastaan jättivät niin syvät arvet Orwellin sydämeen, että hän puhui, kirjotti ja kirosi Stalinin ja hänen kuvauksensa sosialismista alimpaan helvetin kattilaan.

Tästä syntyi kirja 1984. Stalinin tankkien ajaessa natsit pakosalle Orwell suurinpiirtein ainoana manasi Stalinin ja stalinistit alimpaan hornan syöveriin, koska hän oli mies, joka oli nähnyt pedon kasvot.

 

Kaiken tämän jälkeenkin George Orwell oli demokraattinen sosialisti kuolemaansa asti. Hänen kokemuksensa Espanjassa, jossa hän haavottui vakavasti tarkk'ampujan ammuttua häntä kaulaan vain vahvistivat hänen vakaumustaan: "lopultakin uskon sosialismiin, johon en oikeasti koskaan aiemmin uskonut" (1937).

Vuosikymmentä myöhemmin George kirjoitti näin: "Jokainen vakavan teksti rivi, jonka olen kirjoittanut vuoden 1936 jälkeen on kirjoitettu, suorasti tai epäsuorasti, totalitarismia vastaan ja demokraattisen sosialismin puolesta, niin minä sen ymmärrän."

 

Kuten huomaat, hyvä lukijani, anarkistien demokraattinen sosialismi on vaihtoehto, joka teki stalinistista kommunismia syvästi vihaavasta George Orwellista miehen, joka aatteensa puolesta kaikkensa antaneena ja utopiaansa eläneenä muistetaan vain siitä, että hän kirjoitti kirjan kommunismia vastaan - ehkä parhaan niistä.

Se mitä historia on valkopessyt niin Neuvostoliiton kuin kapitalistienkin käsissä on se syvä totuus, ettei George Orwell koskaan kääntänyt selkäänsä anarkistien demokraattiselle sosialismille ja se oli hänen sydämessään hänen viimeisiin päiviinsä asti.

Barcelonassa, anarkistien epävirallisessa maailmanpääkaupungissa on aukio, joka on nimetty George Orwellin mukaan.

 

Pääasiallinen lähde: Homage to Catalonia

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (49 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei Orwellkaan kyennyt kuvittelemaan näin totalitaarista valvontaa Kuin tänä päivänä toteutuu.

Susanna Kaukinen

Se on toki totta, mutta ei kukaan muukaan. Orwellin kirja on silti erinomainen ja varoittaa meitä siitä vakavasta vaarasta, jolle tämä silmitön valvonta meidät altistaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

On aika kummallista, että ihmiset noin vain alistuvat "vapaaehtoisesti" tähän kaikenkattavaan kaupalliseen kyttäämiseen. Ei yhtään mitään voi enää pitää salassa.
Jokainen verkossa olija on siinä kiinni enemmän kuin useimmat edes tajuaa.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #5

Ihmiset ovat naiveja. Liian pitkään on ollut liian tasaista, ihmiset eivät opi historiasta. Tieto säilyy ehkä muutaman sukupolven, parhaassa tapauksessa. Yleensä muisti on sen yhden elämän mittainen.

"Eihän täällä nyt mitään."

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #6

Kun jokaisesta on täydelliset profiilit ja sen mukaan laitettu johonkin lokeroon, niin itse asiassa mehän olemme jo verkkoon kytkettyjä eläviä robotteja.
Huomaisitko jos minun nimellä ja kuvallani kommentoisi joku automaatti?

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #7

Joo, pakotuskoneiston robotit ei auttaisi mua totuuden kertomisessa ja siitä juttelemisesta. ;-)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #8

Se on yksi mun kauhuskenaarioista, että istuisin täällä yksin kopissani ja huomaisin miten pikkuhiljaa oikeat ihmiset vaihtuisi automaateiksi.
Jonain päivänä meitä ehkä irroitetaan kuin kalat verkosta. Kts Hemmon blogi.
Sitä varten olisi tärkeätä että palvelin tosiaankin palvelisi ja tiedottaisi jos joku on bannattu jne. Kts Hemmon aikaisempi blogi.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #9

Laitatko linkin?

Se on mahdollista, että irroitetaan, mutta katsotaan. Viisautta on pitää huolta, että kontaktit säilyy siitä huolimatta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #10

Ei siinä kai mitään kovin tärkeätä ollut.
Aivan, kontaktit ovat tärkeitä, mutta en ole kuitenkaan halunnut laittaa tänne sp-osoitteeni enkä ole fb:ssä. Olen usean otteeseen ehdottanut, että täälläkin pitäisi olla joku henkilökohtainen yhteydenpitokanava kuten Aamulehdessä. Muistatko mitä idioottimaista flirttiä mun piti esittää kun syksyllä järjestin treffit Isosaaren Timon kanssa?

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #11

Olisihan se tosiaan kiva, jos täälläkin voisi vaihtaa tietoja. Mulla on kyllä tunnukset Aamulehdessäkin. Taisin missata sen teidän flirtin, se olis tainnu olla aika viihteellistä seurattavaa... ;-)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #14

http://hemmokoskiniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/15...
Todella on pitänyt monien mutkien kautta jotkut yhteystiedot saada vaihdettua.
Sinä muistaakseni ilmestyit juuri kriittisellä hetkellä Timon blogiin kun luulin, ettei kukaan enää niin myöhään... mutta hän sanoi, ettei ole hätä se on vaan Susanna. Et ilmeisesti ole huomannut mitään sivujuonteita.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #16

Joo, enpä tainnut, muistaisin varmaan... :-)

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #16

Joo, tottakai meidät voidaan viskata pois noin vaan. Ei meillä ole täällä sen kummempia oikeuksia. Olen montaa kertaa odottanut, että millon mun blogit pannaan kiinni. Sen takia mulla on kaks muutakin blogia (joista toista en oo viel tänään ees päivittäny tällä blogilla)

=> http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blog/lis...

=> http://www.susannakaukinen.fi/blog/

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #18

http://hemmokoskiniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/15...
Mullakin on pari muuta blogia, mutta en yleensä laita samoja juttuja.
Tää Usari on minulle tärkeä keskustelun takia, mun blogijutut on ollut yleensä aika mitäänsanomattomia.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #23

Pitäis varmaan perustaa joku foorumi ex-usari-bloggaajille, jotka on täältä suljettu.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #25

Hyvä ajatus. Siihen voisi osallistua myös tulevat bannatut.
Kun ottaa huomioon, että tämä on yhteisö, joka joillekin voi olla hyvinkin tärkeä kontaktiväylä, minusta noin hepposin perustein ei saisi potkia pois. Se on julmaa kiusaamista.
Suuri osa tänne kirjoittavista ihmisistä ovat jossain marginaalissa.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #27

Olet oikeassa. Mitenköhän tässä nyt sitten etenisi. Lähetä mulle vaikka sähköpostia, se on etunimi piste sukunimi ät nbl piste fi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #28

Jaana Paju avasi jokin aika sitten jonkun sivun, täytyy tsekata miten se on lähtenyt liikkeelle.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #38

Joo, muistankin nyt kun sanot. Itse ehkä pitäisin puhtaasta blogimuodosta enemmän.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander Vastaus kommenttiin #5

Vapaa tahto on kuluttajan kädessä. Jokainen joka ostaa iPhonen ym. jenkkien omistamien yhtiöiden puhelimia, tai käyttää mitä tahansa googlen palvelua ja muita sosiaalisen median kanavia omilla valinnoillaan antaa oikeutuksen oikeuksiensa tallomiseen. Meillä on siis suunnattomasti suurempi valta siihen mitä kaikkea haluamme luovuttaa valinnoillamme. Orwelling 1984 kirjassa sitä ei ollut. Isoveli valvoi valinnoista riippumatta.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #12

NSA:lla on 5 miljardin puhelimen seurantatiedot ja se seuraa kaikkien isompien firmojen kaikkia toimia.

Mitä ajattelit valita? Olla ilman puhelinta ja nettiä??

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #15

Naapurin 85v mummo on valinnut sen vaihtoehdon. Puhelin toki on mutta ei mukana kulkeva.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #20

Kyllä mä mietin et mitä ihmettä mä teen ku toi nykyinen luuri lopullisesti hajoaa... Mitä sitä voi hankkia? o_O

Ei jotenkin mitään. >_<

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #12

Mitä varten luulet, että olen suostunut "vapaa-ehtoisesti" kaikkiin Usarinkin ehtoihin?
Ystävättäreni ihmetteli kun rupesi tippumaan postiluukusta asuntoilmoituksia toiselta paikkakunnalta. Hän oli tietämättään suostunut gms-seurantaan kun oli käyttänyt Nokia-puhelintaan navigaattorina.
Teemu Kammonenkaan ei tajunnut, että kaikki mitä tännekin kirjoitan käytetään kaupalliseen tarkoitukseen. Kaiketi tämä pilvipalvelusiirtokin merkitsee entistä tiukempaa valvontaa.
Vapaus ei ole valinnan mahdollisuus.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #19

Noh, osa ihmisistä haluaa uskoa siihen, että rahalla voi ostaa vapautta. Eihän siitä ole sen suurempia takuita. Hyvä esimerkki on Coca-Cola vs Pepsi melkein kaikissa ravintoloissa. Jos et halua kumpaakaan noista merkeistä missään limuissa tai vissyissä, niin saat olla kuivin suin.

Jos haluaisit jotain muuta jaffaa, niin no such luck. Ne on kaikki kiinnitetty noihin kahteen brändiin ja niiden seuralaistuotteisiin, kuten Sprite vs 7-Up.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #21

Mä otankin spriten tai kokiksen sijaan vodka drinkkeihin. Ja siitä muistuikin mieleen, että voisi ottaa pienet 80% terästetyt glögit ja mennä nukkumaan kun pauke loppui jo. Hyvää uuden vuoden yötä!

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #24
Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

Orwell kirjoitti myös Eläinten vallankumous jota meillä on näytetty lastenohjelmana telkussa. kirjassa maatilan eläimet ottavat maatilan haltuunsa ajaen isännän pois. siat valtaavat isännän päikan. siitä tulee sanonta: Kaikki ovat tasaarvoisia, toiset vaan ovat tasaarvoisemipia. siat oli tasarvoisempia.

stalinismin kritiikkiä siis. aikonaan kun duunissa porukka oli devalaisia, mä kyseistä opusta mainostin. (joo mä oon aina oppositiossa, oli järjestelmä mikä tahansa. kun duunis oli demareita, mä olin kommari.)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #45

Siis tuuliviiri. Vähän sama vika; aina vastatuuleen. Tosin olen poliittisen linjani säilyttänyt nuoruudesta asti. Ihan koululikkana tosin osuin vääriin porukoihin kun en tajunnut vielä mistään mitään. Siis poliittisesti.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #45

Orwell alunperin vasemmistolaismielisenä ei kuitenkaan kirjoittanut tuota teosta kritisoidakseen sosialismia, vaan tuodakseen esiin vallankumouksen vääjäämättömät seuraukset.

Itse asiassa kirjan alussa kuvattu maatilan isäntien diktatuuri antoi selkeän oikeutuksen muutospyrkimykselle. Vaikka tapahtumat kirjassa ovat identtiset Neuvostoliiton historian yksityiskohtien kanssa, Orwell halusi antaa pääpossulle (=Stalinille) nimen Napoleon varmaankin siksi, että hän sitä kautta halusi korostaa Ranskan vallankumouksen seurausten kautta niitä lainalaisuuksia, jotka liittyvät vallankumousten aikaansaannoksiin.

Susanna Kaukinen

Sain tällaisen loistavan tarinan englanninkielentaitoisille tuosta sananvapaudesta ja copyrighteista

=> https://www.gnu.org/philosophy/right-to-read

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Elämme jo täydellisessä Orwellimaisessa yhteiskunnassa, jossa valvonta on totalitarista ja valvojaa ei valvo kukaan. Esimerkiksi itse kirjoitan eräälle anonyymipalstalle joskus ja olen kokeillut useita kertoja seuraavanlaisen asian. Kun kirjoitan poliisin rikollisuudesta, niin seuraavana päivänä kun lähden autolla liikkeelle, ovat takamuksessani poikkeuksetta poliisit psyykkaamassa ja seuraamassa. Ei minua pysäytetä vaikka ajelisin ilman turvavyötä tai hieman ylinopeutta, mutta joka kerta poliisin rikollisuudesta kirjoittamisen jälkeen tätä psyykkaamista tapahtuu.

Eli kirjoittamisiani seurataan ja niihin myös reagoidaan ja ei tarvitse yhteiskunnan paljon muuttua, kun psyykkaamisen sijasta alkaa ihmisiä kadota!

Susanna Kaukinen

Joo, epäilemättä jengiä seurataan monin tavoin. Tottakai. Tää on tällasta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Onpa sinulla vilkas mielikuvitus!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Juha: Mistäs sinä muka pystyisit erottamaan mikä on kuvittelua mikä totta?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Älä kerro tuota psykiatrille. Ne on sen vertaa tyhmiä, ettei ne tajua, että kaikki on mahdollista. Ihan kaikki.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tuota "Valtio ja sananvapaus - Valtion oikeus seurantaan"-juttua olen funtsinut noin parikymmentä vuotta, koska olen saannut hieman omakohtaisia kokemuksia aiheesta.

Viime vuosina olen kuitenkin tullut siihen lopputulokseen, ettei valtio "pelkää" niin paljoa meidän (oletetustai vapaata) sananvapautta, mutta on kauhuissaan meidän ilmaisuvapaudesta - jos me sitä alamme tosissaan käyttämään massatasolla.
En tiedä onko täällä Suomessa poliittisia blogisteja, ottaakseni erään esimerkin, tuhat(?) vai kuinka monta? Vain pieni osa kansasta kirjoittaa tai kommentoi - 10.000 kommentoijaa?
______________________

Nythän luulisi, että Suomen kannattaisi kouluttaa kanasalaisiaan käyttämään tietokonettaan paremmin. Olen kyllä ymmärtänyt, että jossakin näperellään ja opetetaan ABC-korttia tms, eli opetetaan Microsoftin tuotteiden käytössä.

No, saadaan varmaan odottaa kauan, ennenkuin valtio alkaa opettamaan TOR-verkon käyttöä - missään yhteydessä, paitsi ehkä SUPOssa. ;>)

Tässä kuitenkin linkki, missä tätä opetetaan englanniksi. Kirja on ilmainen ja se voidaan ladata tästä osoitteesta:
http://www.makeuseof.com/pages/really-private-brow...

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Käyttäen sanoja 'TOR-verkko' ja 'SUPO' samassa tekstissä on varma tapa päästä seurantaan. ;>)

Tässä kuitenkin linkki muihin ilmaisiin ja ladattaviin englanninkielisiin kirjoihin:
http://www.makeuseof.com/pages/
Näitä ilmaiskirjoja on varmasti yli 50 kappaletta ja kaikki käsittelevät tietotekniikkaa tai tiedonsiirtoa, puhelimia tms.
Jos valitsee niistä vaikka viisi (itse kullekin) kiinnostavinta kirjaa, nousee tietomäärä jo hurjasti.

Eli: Opiskelkaa, käyttäkää sana- ja ilmaisuvapauttanne => pidetään yhdessä politikkoja aisoissa.

Kaikki opiskelu hyödyttää maatamme ja kansaamme, vaikka politikot yrittävätkin viedä kansaa pöpelikköön mumisemalla; "Markkinat hoitakoon". Kaikki tällaiset politikot ovat epäisänmaallisia vallanhimoisia luikureita.
(Johonkin väliin voisi vielä lisätä adjektiivin 'limaisia'.)

Henry

Susanna Kaukinen

Joo, taitaapi olla nyt tämäkin blogi sitten miliisin mielenkiinnon kohteena, sinänsä hyvä, oppivatpa historiaa, ties vaikka laittaa hieman pohtimaan sitä missä tässä ihan oikeasti mennään.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei suinkaan valtiomahti ole pahin uhka. Rahan mahti on.
Markkinointi-automaatit hoitavat perusseurannan.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Vielä tästä ilmaisuvapaudesta, jota politikot tuntuvat niin pelkäävän.
Aivan pikkurahalla saadaan aikaan videoita, joissa selvitetään kaikkein tavallisimmat asiat kaikille suomalaisille tietsikkakäyttäjille.
Sitten se vain copyleftataan ja tehdään ladattavaan muotoon. Eli jokainen voisi opiskella vaikkapa netissä tai polttaa kaiken DVD-levykkeille ja jakaa vaikka lahjaksi kavereilleen.

Arvioisin, että projektiin menisi ehkä 100.000 €, koska itse tein tätä työtä ilmaiseksi kolme kuukautta ja sain aikaan ehkä 1/10-osan kaikesta tarvittavasta. Tekemässäni opetuksessa kaikki on esitety tekstein ja kuvin, sekä n. 15 videon verran. kukin video on noin ½-tunnin mittainen. Ei se niin vaikeaa ole, eikä siihen mitään komiteaa tarvita vaan yhden viikonlopun mietintämyssypalaveri.

Henry

Susanna Kaukinen

Videoiden tekeminen on kyllä yksi hanke, jota pitäisi edistää laajalla rintamalla erilaisista asioista.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Juu. Ja tässä vielä linkki, josta voi opiskella niitä minun tekemiäni juttuja:
http://copyleft1.weebly.com/opi-ja-opeta.html

"Opi ja Opeta"-rullavalikosta pääset eri tietsikkaopetussivuille.

Henry

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #37

Olet tehnyt paljon hienoa työtä!

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #39

Nii, mulla hajos vaan mikki-softa alta ja nyt olen tehnyt yhtä toista projektia.

Henry

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi

Jo Orwellin "1984" -teosta ennen, 1920-luvulla Aldous Huxley kirjoitti dystopiaromaaninsa "Uljas Uusi Maailma", jossa Orwellin kuvaaman ulkoisen totalitarismin sijaan vallitsi "sisäinen" totalitarismi. Sellainen, jossa me teemme sen itse.

Mielestäni tämä ajatus sopii nykyiseen markkinatalouteen jopa paremmin kuin enemmänkin "ulkoista" totalitarismia kuvaava "1984", joka kuvaa pikemminkin senaikaista (1949) maailmaa. Noista ajoista maailma on muuttunut paljon, mutta "UUM" mielestäni on ajaton teos.

Tästä itseään toteuttavasta totalitarismista on toisalla Mark Anderssonin blogikirjoitus: "Panoptikon ja Orwell taloususkovaisten maassa". Suosittelen luettavaksi.

http://kyy.puheenvuoro.uusisuomi.fi/57120-panoptik...

Susanna Kaukinen

Minulla on ikävästi lukematta tuo Brave New World. Sen sijaan Foucalt/Panopticon on tuttua osastoa ja olen itsekin käyttänyt noita samoja kuvia jossain omassa blogissani, joka ei ehkä enää ole esillä kuin tuossa Anderssonin blogissa.

Pitääkin nyt lukaista se ja jakaa sitä.

Kiitos.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kun en itse ole niin sivistynyt,että tuollaisen kirjan olisin lukenut niin mitkä olivat ne tekijät jotka kirjassa vaikuttivat lopputulemaan siis tuollaiseen valvontayhteiskuntaan?

Susanna Kaukinen

1984 kertoo vaan tilanteesta, kun siinä jo ollaan. Kyllä siinä kuvaillaan monia seikkoja silti, kuten mm. sitä jatkuvaa sotaa, jota USA on harrastanut lähes koko olemassaolonsa ajan.

Wanhan koulun keinohan on sodan aloittaminen, kun sisäpolitiikassa on ongelmia. Se kiinnittää huomion muualle.

Mielestäni valvontayhteiskuntaan joudutaan aina poliittisen ja taloudellisen vallan keskittämisen seurauksena. Sen takia hierarkiat ovat aina pimeyden ytimeen vievä tie.

Toimituksen poiminnat