Sydämellinen separatisti Kuiskauksia vapaudesta

Yhteiskuntarauha perustuu hyvinvoinnin jakamiseen ja yhteiseen kulttuuriin

  • Yhteiskuntarauha perustuu hyvinvoinnin jakamiseen ja yhteiseen kulttuuriin
  • Yhteiskuntarauha perustuu hyvinvoinnin jakamiseen ja yhteiseen kulttuuriin

Intuitiivisesti tämä on ollut minulle pitkään selvää, mutta oli erittäin valaisevaa saada ammattilaisen näkemys asiaan. Skepsis piilottelee youtubessa monia erinomaisia videoita, joista juuri katsoin rikosseuraamusalan koulutuskeskuksen yliopettajan Matti Laineen luennon moraalin nykytilasta.

Se ei liene kenellekään epäselvää, että olen vankkumaton hyvinvointivaltion ja hyvinvoinnin jakamisen kannattaja. Toki toivon monenlaisia korjauksia nykyiseen järjestelmään, mutta perusajatus meidän kaikkien tasa-arvosta ja hyvinvoinnin voimakkaasta jakamisesta on erittäin lähellä sydäntäni.

Laineen luennolta tulee hyvin toisenlainen perspektiivi yhteiskuntarauhaan, kuin mitä meillä lööppien lukijoilla yleensä on. Pitkällä aikavälillä väkivalta on vähentynyt voimakkaasti ainakin keskiajalta asti Suomessa ja muissa länsimaissa. Suomalainen väkivalta juoppoporukoita lukuunottamatta on yleiseurooppalaisella tasolla.

 

Paratiisiin on silti luikerrellut käärme ja sen käärmeen nimi on ahneus ja siivottoman kovaksi käyvä kilpailu. Luennosta nimittäin tulee täysin selväksi, että vaikka väkivallan väheneminen ei edellytä sitä, että kaikilla on yhtä paljon tai samanlaiset mahdollisuudet, jokaisella on silti oltava riittävät mahdollisuudet menestyä yhteiskunnassa.

Jos mainitut ehdot eivät täyty, yhteiskunnan väkivaltaisuus lisääntyy, ruumiita tulee enemmän - kenties paljon enemmän. Keskeisiä pointteja luennolta ovat seuraavat:

  • "Yhteiskuntien rauhoittuminen ilman että hyvinvointia jaetaan tasaisemmin ei ole mahdollista." 
  • "Hyvinvoinnin tasainen jakaminen ei ole mahdollista, ellei ensin tapahdu jonkinlaista rauhoittumista."

Kysymys siis on aika herkästä tasapainosta, koska vuorovaikutus on molempiin suuntiin: jos hyvinvointia ei jaeta riittävän tasaisesti, se johtaa rauhattomuuteen ja rauhattomuus vaikeuttaa tasaista jakamista. Tasapainon järkyttäminen siten voi hyvin johtaa noidankehään, jossa väkivaltaisuus ja epätasa-arvo ruokkivat toisiaan.

 

Kuten luennolla myös muistutetaan, evoluutio on äärimmäisen hidas mekanismi. Tämä tarkoittaa siis sitä, että keskiajan tasoisen väkivallan impulssit elää jokaisen meidän tunnekeskuksissamme. Väkivallan määrä voi helposti kymmenen- tai kaksikymmentäkertaistua, puhumattakaan siitä, millaiseen mittakaavaan se riistäytyy rauhan rikkovissa konflikteissa.

1920-luku oli Suomessa hyvin väkivaltainen ja vuoden 1918 tapahtumista ei ole edes sataa vuotta. Se on häviävän lyhyt aika. Silmänräpäys ihmiskunnan historiassa. Politiikan yksi vakava ongelma onkin historiattomuus. Puhuvat päät lätisee jostain perhanan SOTE-sotkuista ja muista asioista vain nykypäivän tasolla.

 

Ei ihmiskuntaa voi ymmärtää lööppitasolla ja kahden viikon muistilla. Se johtaa mitä typerämpiin johtopäätöksiin. Ihminen pitää ymmärtää vähintään 200.000 vuotta vanhaksi olennoksi, jolla oli esivanhempia sitäkin ennen. Ne samat impulssit elää meissä tänä päivänä, jotka meissä on ollut tuhansia ja taas tuhansia vuosia.

Hyvinvointi ja sen käsikynkässä kulkeva yhteiskuntarauha on käsittämätön aarre. Me typerykset emme ensinkään ymmärrä, minkälainen linnunmuna meilla on käsissämme ja me typeryydessämme heittelemme sitä joka suuntaan. Kysymyksessä on eräänlainen herkkä tasapaino, jota historiallisesti katsoen - mitä suurimman typeryyden vallassa horjutetaan.

 

Ajatteluamme piinaa myös psykologisen ja sosiologisen tietämättömyyden pölkkypäisyys. Jos se jollekulle on vielä epäselvää, niin väännetään se rautalangasta: ihmiset suhtautuvat aivan äärimmäisen nuivasti epätasa-arvoon. Sen lisääminen yhteiskuntaamme on myrkynkeittoa, jonka jäljet voivat olla vain lyhyet.

Jos yhteiskunta ei perustu riittävälle solidaarisuudelle, se ei perustu yhtään millekään. Yhteiskunnasta on tällöin turha puhua. Hyvä voi olla vain yhteistä hyvää, sillä muutoin meillä on vain keskenään kamppailevia faktioita ja hyvää ei jää enää kenellekään. Tämän tien päässä on tarjolla vain väkivaltaa, kauhua, kurjuutta ja surkeutta.

 

90-luvun taitteessa IMF:n hellässä syleilyssä tehdyt korporaatiovallan ja yläluokan hyvinvoinnin kasvattaminen koko kansan hyvinvoinnin kustannuksella oli traaginen virhe. IMF:llä on todellinen Midaksen koura, jolla kaikki mihin se koskee muuttuu kullaksi - rikkaille. Köyhyydeksi, työttömyydeksi ja turvattomuudeksi muille.

IMF turmeli meidän lintukotomme, kun se pääsi kotimaisen hybriksen haaskalle. IMF on niellyt ahnaaseen kitaansa myös mm. Argentiinan ja Kreikan, sekä paljon muita maita. Me pääsimme suhteellisen vähällä tämän pedon hampaista viime kerralla, mutta syvät arvet se jätti. Me menetimme monenlaista, myös erään yrittäjäsukupolven. Sekin lienee syynä suomalaisten yrittämishaluttomuuteen.

 

Mielenkiintoisesti luennossa todettiin myös, että suuret muuttoliikkeet rikkovat yhteiskunnan ja yhteiskuntarauha menee sen perässä. Se kietoutuu merkittävällä tavalla tähän artikkeliin, jossa todetaan aivan suoraan, että kulttuuri vaikuttaa ihmisen aivoihin monella, merkittävällä, tiedostamattomalla tavalla.

Jos aikamme yksi äärimmäinen typeryys on tasavaltalaisen taloudellisen tasa-arvon romuttaminen, toinen samanlainen globalisaatioon liittyvä ideologinen, kaiken historiantiedon ja järjen vastainen ajatus on kulttuurittomuus - tai monikulttuurisuus, jos sitä niin tahtoo kutsua.

Meidän kulttuurimme - jokaisen - riippumatta kulttuurista - vaikuttaa meihin erittäin suuresti ja se kietoutuu meidän aivoihimme, tai: meidän aivomme ovat meidän kulttuurimme tuote, meidän aivomme ovat meidän kulttuurimme osa ja sen syvään uurtama.

 

Kulttuurienväliset erot on evoluution taltalla taottu korviemme väliin, kun olemme kukin sitä kohdallamme äidinmaidosta imeneet. On mahdotonta realistisesti ajatella, että kulttuurit voisivat ongelmitta kohdata nopeasti, pakottamalla ja ideologisista lähtökohdista käsin.

Ideologisena lähtökohtana globaali "vapaakauppa" ja globaali kulttuurisopankeitto ovat molemmat nimenomaan ideologisia, ihmistä tuntemattomaan ajatteluun perustuvaa kyökkipsykologista nojatuolifilosofiaa. Yhtään paremmin ihmistä olentona ymmärtävä käsittää, ettei näistä lähtökohdista synny mitään järkevää.

Totta kai kulttuurit kohtaavat, kommunikoivat, rakastavat ja vihaavat - yksilöiden, yhteisöjen ja yhteiskuntien tasolla ja määrättyä konvergenssia ja yhteisten sääntöjen etsimistä ja löytämistä tapahtuu. Mutta se vaatii aikaa. Sen pitää tapahtua luonnostaan. Tämäkin asia on kuin linnunmuna, jota on kohdeltava erittäin varoen.

 

Suoraviivaiset suurten johtajien pensselinvedot, jotka pakottavat "vapaakaupan" riistoa - samaiset pensselinvedot, jotka pakottavat eri kulttuuriperimän omaavat liian nopeasti liian lähelle toisiaan liian suuressa mittakaavassa - nämä kaikki osoittavat täydellistä ymmärtämättömyyttä ja ideologista reikäpäisyyttä.

Yhteiskunnat ja kulttuurit, jotka ovat syntyneet satojen ja tuhansien vuosien aikana tarvitsevat paljon enemmän aikaa sopeutuakseen muutoksiin, joita nyt pakotetaan käärmeenä pyssynpiippuun. Se herkkä balanssi, joka kussakin kulttuurissa on mahdollistanut kunkin yhteisön ja yhteiskunnan yhteiselon, ollaan särkemässä rimpuilevin liikkein.

Wanha suomalainen sanonta sanoo, että hosumalla ei tule kuin hätäpäisiä lapsia on tässäkin täysin totta: mielipuolinen riistokaupan epätasapainon ja epätasa-arvon työntäminen joka paikkaan ja ihmismassojen sekoittaminen keskenään ilman käsitystä niistä tasapainottavista voimista, jotka toimivat kulttuuriliimana, on tuhoisaa ja typerää.

 

Olisi korkea aika pysähtyä miettimään, että onko todellakin niin, että rikkaimpien rikastuminen entisestään on sellainen arvo, että me, suomalaiset, olemme kollektiivina, kansana, valmiita uhraamaan sille tasa-arvomme, hyvinvointimme ja loppukädessä yhteiskuntarauhan.

On korkea aika pysähtyä miettimään, olisiko sittenkin viisainta pyrkiä voimakkaasti vaikuttamaan maahanmuuton syihin sen sijaan, että ideologisesti ajamme oman kansamme riitelemään keskenään, jos me tuotamme tänne liikaa ihmisiä kulttuureista, joiden arvot eivät kohtaa riittävästi omiemme kanssa.

Olisi yleensäkin aika helvetin hyvä pysähtyä miettimään. Vaikkapa näitä:

  • "Länsi-Eurooppa varautuu jo vakaviin levottomuuksiin"
  • "Ilmastonmuutos tulee aiheuttamaan merkittäviä muutoksia rikollisuuden ja väkivallan tasossa"

Nuokin mainittiin yllämainitun Skepsiksen videon loppupuolella.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (76 kommenttia)

Susanna Kaukinen

"Susanna Kaukinen, kerro, mitä pitäisi tehdä. Miten homma otetaaanhaltuun."

...

Hyvä, ettet helppoja kysynyt.

Mä näkisin niin, että on käytävä julmettua kamppailua kansallisen yhtenäisyyden puolesta, mutta nimenomaan sen positiivisia puolia painottaen. Suomalaisen kulttuurin ytimessä on mm. hyvinvointiyhteiskunta, korkea koulutus, tasa-arvo, välittäminen ja paitsi kansallinen vahva solidaarisuus, myös halua auttaa hädänalaisia muualla.

Meillä on hieno kulttuuri, jota koetetaan nyt polkea lokaan sen vuoksi, että EU on eliitin agendalla. Kaikki kotimaisen arvonanto on kadotettu ja koetetaan myydä sen tilalle eurooppalaista identiteettiä.

Kynsin ja hampain meidän on parhainta perinnössämme puolustettava.

Kynä on miekkaa mahtavampi ja eliitti on pantava aivan pirun ahtaalle ja tässä väännössä on nyt kyllä käytettävä kaikki keinot. On kirjoitettava, puhuttava, vaikutettava - on koottava ja kokoonnuttava puolueisiin ja kansanliikkeisiin ja mahdollisimman monella tavalla luotava näkyvyyttä sillä mikä meidän omassamme on upeaa.

EU- ja Euro-hankkeet on ajettava nurkkaan, koska ne vie suoraan USA:n tielle, jossa korporaatiot ostaa liittovaltion ja meidät pakotetaan epätasa-arvoon ja korporaatioalamaisuuteen, joka siitä seuraa.

Meidän on painotettava kehitysmaiden auttamista paikan päällä, eikä vastustettava sitä, koska suomalaisten valtaosa vastustaa näiden tukien leikkauksia ja koska se on tapa poistaa muuttopainetta. Vain 5% suomalaisista on sitä mieltä ettei pidä auttaa ollenkaan.

Tässä Perussuomalaisten linja on väärä: paikanpäällä auttamisen vastustaminen on poliittinen umpikuja. Sen sijaan maahanmuuton pitäminen hillittynä on ehdottoman tärkeää, koska liiallinen muuttu tuo konflikteja tänne viimeistään sitä kautta, että suomalaistet alkavat riidellä keskenään siitä miten muuttoon pitäisi suhtautua. Tilanne vaan kärjistyy lisääntyvän muuton myötä, jos ja kun se on liian nopeaa.

Meidän on palattava omaan rahaan ja omaan keskuspankkiin - ja sitä on käytettävä rahan painamiseen maltillisessa määrin, jotta me voimme sitä kautta heikentää markan ulkoista arvoa, jotta myynti saadaan vetämään ja tätä kautta työpaikkoja vientiteollisuuteen.

Rahan maltillista painamista kannatta myös käyttää horjuvan hyvinvointivaltion rahoituksen tukemiseen ja samalla verotuksen progressio on ehdottomasti palautettava korkeammalle tasolle kuin se on nyt. Nykyinen verotustapa synnyttää luokkayhteiskunnan.

Työttömien kiusaaminen on ehdottomasti myös lopetettava. Kun töitä ei ole, niitä ei ole. Piste.

Asumisen hintaan pitää puuttua, mutten ole ehtinyt pohtia sen keinoja loppuun asti. Se on silti hyvin tärkeä kohde. Ehkä asuntoja varten pitäisi lainata rahat valtionpankista, jotta ne korkotulot saadaan yhteiskunnan kassaan. Mitään järkeä pankkiireille tätä veroluonteista tuottoa ei ole syytä jakaa.

Tässä päällimmäiset. Itse pidän myös perustulosta, mutta se on sen verran vastatuulessa, etten juuri nyt haluaisi laittaa sitä välittömän kamppailun ensimmäiseen rintamaan.

Siis: ideologinen kamppailu kulttuuri-identiteetin pelastamiseksi ja kamppailu eliitin Euro- ja EU-hanketta vastaan on nyt maamme ykkösagendaa, kaikin keinoin, kynästä mielenosoituksiin.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Kas kummaa, kun et saanut tämän kirjoituksen puitteissa persuja syypäiksi kaikkeen mahdolliseen pahaan mitä valtakunnassamme on tapahtunut.

Edit. olinpa hätäinen.
"Tässä Perussuomalaisten linja on väärä: paikanpäällä auttamisen vastustaminen on poliittinen umpikuja"

Jopas rupesi löytymään. Kerkesinkin jo ihmetellä.

Susanna Kaukinen

Enpä tietenkään. Perussuomalaisilla on omat valitettavat ongelmansa, mutta kaikki vika ei ole kyllä kenenkään yksin. Jokaisella on oma osansa ongelmien kehittämisessä.

Olen ehdottomasti tuota mainittua mieltä: Perussuomalaiset ovat tehneet jäätävän virheen mennessään melkein koko kansan sensibiliteettejä vastaan hyökkäämällä maailman heikoimpien auttamisen kimppuun ja tehneet samalla hallaa sille ajatukselle, että meidän on myös suojeltava omaamme liian nopealta muutolta.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Napakymppi.

PPersut ja heidän mamuideologiansa guru Halla-Aho menevät totaalisesti metsään "maahanmuuttokriittisyydessään", kun he esittävät, että pakolaisten maahantulo pitäisi estää ja edistää "työperäistä" maahanmuuttoa. Koko asetelma on perverssi:

turvapaikan myöntäminen tarvitsevalle, hädässäolevan auttaminen, on jokaisen ihmisen velvollisuus kaikkialla maailmassa, ei vain Suomessa. Se on koko ihmisyyden ydinaluetta.

Sensijaan "työperäinen" maahanmuutto on yhteiskunnallemme selkeästi vahingollista. Sen päätarkoitus on palkkatason, so. tuotantoportaassa toimivien suomalaisten elintason, tietoinen laskeminen.

Suomessa, jossa on päivittäin noin 750 000 työikäistä vailla palkkatyötä, ilman omaa haluaan, ei tarvita ensimmäistäkään "työperäistä" maahanmuuttajaa, oikeastaan millekään alalle. Joka kehtaa muuta väittää, kertokoon, millä alalla Suomessa on tällä hetkellä pulaa ammattitaitoisesta työvoimasta.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #12

Näinpä. Kyllähän se voi niin olla, että on joitain aloja, joille ei saada kotimaista työvoimaa, mutta uskoisin että pääasiassa kysymys on vaan toimijoiden halusta olla maksamatta työväelle säällisiä palkkoja.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #16

"on joitain aloja, joille ei saada kotimaista työvoimaa,"

Tätä kuulee jatkuvasti. Kukaan vain ei kerro, mitää nuo alat ovat.

" mutta uskoisin että pääasiassa kysymys on vaan toimijoiden halusta olla maksamatta työväelle säällisiä palkkoja."

Tämä taas on todellinen tilanne, jota harvemmin kukaan uskaltaa ääneen sanoa. Eduskunnassa ei koskaan.

Olemmeko kansalaisia, vai valitsemmeko ensi vaaleissa taas samat pellet kutenkunnon alamaisen kuuluu?

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #22

Minä ainakin olen päättänyt kansalaisuuteni omilla teoillani lunastaa ja suosittelen sitä myös kaikille muille.

On se häpeäksi ja tappioksi meille kaikille, että täällä on ulkomaista väkeä euron kahden tuntipalkoilla hommissa. Ei siitä mihinkään pääse.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #12

"kun he esittävät, että pakolaisten maahantulo pitäisi estää"

No ei aivan. Turvapaikkajärjestelmä pitää korjata niin, että se ei kannusta järjestelmän väärinkäyttöön. Turvapaikka pitää edelleen myöntää sitä tarvitseville, mutta hakijoiksi pitää valikoitua vain sitä tarvitsevat.

Esim. Australia teki muutoksen omaan turvapaikkapolitiikkaansa tätä tavoitetta silmällä pitäen. https://www.wsws.org/en/articles/2013/11/04/refu-n... "The reality is that boat arrivals reduced by 40 percent"

"ja edistää "työperäistä" maahanmuuttoa"

En ole myöskään huomannut että halla-aholaiset haluaisivat erityisesti edistää työperäistä maahanmuuttoa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #53

Halla-Aho itse on omassa blogissaan nimenomaan kirjoittanut kannattavansa "työperäistä maahanmuuttoa", ts. työpaikkojen tarjoamiseta Suomessa maahanmuuttajille mieluummin kuin työttömille suomalaisille.

Että sellainen "perussuomalainen" se Jussi.

Ilkka Huotari

Susannan blogit yllättää aina. Hienoa.

Heittäisin vielä ajatuksen (en osaa sanoa alkuperää): kulttuuri on sitä varten ylipäätään olemassa, ja alunperin kehittynyt, että se sitoo kansan yhteen, suojellen ulkopuolisilta, esim. valloittajilta. Yhtenäistä kansaa ei voi valloittaa, sen voi vain tuhota.

Siksikin "monikulttuuri" on aika dorka idea.

Susanna Kaukinen

Kiva, että tykkäsit!

Mä mietin näitä juttuja kovasti ja aina kun tulee uutta tietoa, niin pakko siitä on kirjoittaa - uusia näköaloja, uusia oivalluksia asian ja asioiden ympäriltä.

Mulle toi toinen linkki oli tosi pysäyttävä. En mä ollu tajunnu, että meidän kulttuurit on noin syvällä luissa ja ytimissä. Se aika lailla betonoi mun jo muutenkin muodostumassa olleen näkemyksen siitä, ettei me voida taikoa itseämme yhtäkkiä jotenkin globaalin internationaalin ihmelapsiksi.

Me ollaan kuitenkin vaan ihmisiä, oman laumamme lapsia, vaikkemme kellekään muulle mitään pahaa tahtoisikaan.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #6

Se on hyvä se video, tosi hyvä. Luo perspektiiviä asioihin, sellaista näköalaa hieman kauempaa kuin tämän kaiken keskeltä, josta kokonaisuutta on hyvin vaikea nähdä.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #7

Juu, kiitos. Nuo Skepsis-videot pitää muutenkin tarkastaa, oli menneet ohi. Piilotelleet tosiaan.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #8

Siellä on ainakin toinen mielenkiintoinen se rokote-video. Siitä saa hieman laajemman kuvan mistä koko siinä keskustelussa on kyse.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Susanna!

Haluatko Suomen irrottautuvan EU:sta ja eurosta?

Jos haluat,kysyn:
Miksi aiot ehdolle EU-parlamenttivaaleihin?

Susanna Kaukinen

Vaalit on ihan hirveän tärkeä tilaisuus saada meidän asiaa esille. Sen takia. Ja kyllä jokainen EU:n vastustaja Brysselissä suojelee kotimaata uusilta tyhmiltä päätöksiltä.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Brysselin päätökset eivät valtiosääntöoikeudellisesti koske Suomea.

Valtiopetokset on tehty Suomessa - ei EU:ssa.

Antti Pesosen ja IPUN:n menetelmillä Suomi ei pääse irti EU:sta.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #19

Todellakin pääsee. Tärkeintä on tällä hetkellä käydä ideologista kamppailua EU-propagandaa vastaan ja ottaa jokainen voitto matkan varrella, mitä vaan voidaan saavuttaa.

Näemmä olet itse Kokoomuksen miehiä, mitähän hittoa te olette siellä tehneet asian hyväksi, kun olette Kataisen ja kolme muuta maailmanlopun ratsastajaa langettaneet vitsaukseksemme.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #21

Olen Kokoomuksen miehiä, mutta ei minulle noin tarvitse kirota.

Susanna!

Et tainut huomata minun hymiötäni Pesosen blogin kommenttiisi 25?
http://anttipesonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/15454...

Lue hymiön jälkeinen jatkokeskusteluni Ritva Puolakan kanssa toiseenkin kertaan, että ymmärrät mistä on kyse.

Et Susanna tainnut syventyä kotisivuuni, koska Kokoomuksen tunnukset bläjähtivät vastaan?

Totuusterveisin
Jorma Jaakkola
http://jormajaakkola.fi

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #40

Uskon, että olet oikealla asialla, mutta mä oon niin kurkkua myöden täynnä Kataisen porukan valehtelua, että pitää aina erikseen perustella minkä takia Kokoomuksen porukkaa kannattaa ensinkään kuunnella.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #19

"Brysselin päätökset eivät valtiosääntöoikeudellisesti koske Suomea."

Mistä ihmeestä olet saanut tällaisen käsityksen?

1) EU sopimus hyväksyttiin Suomessa paitsi eduskunnassa, kansanäänestyksessä. Sopimuksen taakse asettui kansalaisten ylivoimainen enemmistö.

2) Eduskunta hyväksyi, ratifioi, sopimuksen osaksi Suomen voimassa olevaa lainsäädäntöä ja oikeuskäytäntöä.

3) Sopimuksessa, jonka siis sekä kansa suoraan että eduskunnan välityksellä hyväksyi, todetaan yksiselitteisesti, että EU-lainsäädäntö menee jäsenmaan oman lainsäädännön, myös perustuslakien, edelle.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #25

EU:hun suomalaiset aivopestiin kauniiden puheiden kera ja Eurosta ei edes kysytty, koska tiedettiin ettei kansa kannata omasta valuutasta luopumista. Eliitin koirantyö on vienyt meidät mukaan epäpyhään allianssiin korporaatiodiktatuurin kanssa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #26

No ei se nyt ihan noin ole: Äänestyksessä kysyttiin, "kannatatko sopimuksen hyväksymistä nyt neuvotellussa muodossa?". Siinä "nyt neuvotellussa muodossa oli mukana sopimus yhteisestä valuutasta.

Periaatteessa voisi ajatella, että olet oikeassa. Tosiasiassa kansan valtaenemmistö on kuitenkin hyväksynyt tehdyt toimet äänestämällä samat tekijät valtaan yhä uudelleen ja uudelleen. Sopimus tehtiin 1994, noin 20 vuotta sitten. Kako, Kepu, Södöp ja perässähiihtäjät ovat olleet vallassa koko ajan siitä lähtien, näennäisesti hieman erilaisilla kokoonpanoilla. Puolueetkaan eivät ole tärkeitä, vaan nimenomaan se, että samat henkilöt ovat saaneet vaaleissa toimilleen hyväksynnän.

"Ensimmäinen askel muutoksen tiellä on tosiasioiden tunnustaminen."
J.K. Paasikivi

Niin kauan, kun tosiasioita ei tunnusteta, EU-uskovaiset hierovat käsiään, kun vastapuoli keskustelee asioista, joita ei ole olemassa.

Ainoa juridinen keino EU:sta eroamiseen on rikostutkinta Mauno Koiviston ja hänen valtaannousunsa jälkeen nimitettyjen hallitusten toimista, mm. Korfulla tehdystä sopimuksesta, jolla Esko Aho ilman minkään laisia valtuuksia sitoi Suomen Euroopan Liittovaltioon.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #28

Jos näin onkin, niin sille on saatava aikaan poliittinen tilaus.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #32

Jep. Ja tuo "tilaus" on kansan valtaenemmistön tahto. Ja se näkyy vaalituloksessa. Pelkään, että ensi vaaleissa järki jää taas kakkoseksi, ja Jyrki & Co jatkaa. No, toivossa on hyvä elää, sanoi...

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #37

Sitähän tässä tekemässä..

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #46

Samoin. Eri tyyli, mutta saman suuntaiset tavoitteet. Täällä hieman tutustuttavaa:

http://jheyno.puheenvuoro.uusisuomi.fi/152551-kans...

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #25

Mistäkö olen saanut tuollaisen käsityksen?

Jouko, tutustuhan kotisivuuni http://jormajaakkola.fi

Tutkimusteni mukaan ETA:an/EY:hyn liittyviä valtiopetoksia on kaikkiaan neljä, joista yksi eli laittomaan kellutuksen (8.9.1992-) "laillistaminen" rahalailla on vielä viemättä kotisivulleni.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #41

En nyt oikein löytänyt tuolta sivuiltasi vatiopetosta. EU-sopimus ratiofioitiin aivan laillisesti kv-sopimusten ratifiointiin ei tuolloin enää vaadittu kuin 2/3 enemmistö.

Oletko tosiaan sitä mieltä, että Perustuslain kohta "valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle" ei ole sovellettavaa lainsäädäntöä? Jatkoa seuraa: "Sitä käyttää valtiopäville kokoontunut eduskunta."

Totta on, että koska valtiovalta ei kuulu eduskunnalle, hallitukselle tai/eikä presidentille, näiden valtioelinten on toimittava lain mukaan. Mutta jos eduskunta muuttaa lakia ja hyväksyy muutoksen valitsemalla muutoksen tekijät uudelleen eduskuntaan, eikö tämä tarkoita, että kansa on vaaleissa hyväksynyt tehdyt muutokset?

Vai eikö kansa, jolle valtiovalta kuuluu, olekaan vastuussa valtiovallan käytöstä, vaalituoksesta, omista tekemisistään?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Mielenkiintoinen kirjoitus. !. "kommentti" lie "kysymyksineen" retorinen lisäys.

Itse aihe, monokulttuurisuus vs. monikulttuurisuus tuntuu täyttävän ihmisten mielen ja ksekustelupalstat. Joskus asiallisemmin, joskus asiattomammin. Sinulla tässä asiallisemmin.

Kirjoituksessa on kuitenkin yksi perusongelma, josta olen toisaalla kirjoitelut: termien heppoisuus.

Mitä oikein tarkoitat "kultuurilla". Jos "kulttuuri tarkoittaa sitä, että käytätään outoja vaatteita, syödään jänniä ruokia, tanssitaan kummallisia tansseja ja tehdään veikeää musiikkia, kellään tuskin on mitään "monikultuurisuutta" vastaan.

Maahanmuutto kuitenkin mitä ilmeisemmin sisältää ongelmia, jotka koetaan kulttuurisiksi. Jotta niistä voitaisiin keskustella, tuisi kuitenkin määritellä, mitä "kulttuurilla" tarkoitetaan.

Siispä:

Määrittele "kulttuuri".

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Valitettavaksi tosiasiaksi keskukstelun kannalta jää, että W:n "määritelmä" ei määrittele yhtään mitään: "Kulttuurilla on monia toisiinsa liittyviä merkityksiä"

Tuolla määriteelyllä kaikki on monokulttuurista ja samalla monikulttuurista.

Wikipedian "märitelmän" soveltaminen tekee keskustelun monikulttuurisuudesta absurdiksi, järjettömäksi.

En suosittele Wikipedian käyttöä lähteenä kuin erityistapauksissa.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

#10
Sivusta seuranneena uskon, että Susanna luultavasti pyrkii omalta osaltaan "päätöksentekijäksi" puolueensa linjan "irrottautuminen EU:sta" mukaisesti.
Mukana pitää olla "vaikuttamassa" päätöksenteossa tyyliin àla Arhimäki, àla Perussuomalaiset y.m.
No eihän siitä paljon lystin maksavat kansalaiset kostu. Mutta hyvähän se on jos joku hyötyy.
Ja jos kuka, niin Susanna älykkönä ansaitsisi paikan EU:n "päättäjien" joukossa.

Susanna Kaukinen

Tärkeintä on voittaa ideologinen kamppailu siitä, että kansallinen yhtenäisyytemme ja keskinäinen solidaarisuus voidaan säilyttää. Jos Kataisen ja muiden annettaan upottaa hajaannuksen kiila riittävän syvälle kansan sieluun, hyvinvointivaltio menee sen mukana.

USA:ssa ollaan tilanteessa, jossa liiallinen maahanmuutto on johtanut tilanteeseen, jossa ex-eurooppalainen väestö äänestää järjestäen hyvinvointia edistävien lakien vastaisesti, koska he eivät halua maksaa "niiden muiden" sosiaaliturvaa.

Kuule. Mulla on hyväpalkkainen työpaikka, kivat työkaverit ja viihdyn ammatissani loistavasti. Miksi ajattelet, että mulle joku ravattipaikka olisi painonsa arvoinen kullassa?

Mä ravateista paskat nakkaan. Olen muutamaan kertaan sellaisesta kieltäytynyt, eettisistä syistä. Samoin mm. työpaikasta Googlella, koska firma ei maksa verojaan. Joillain meistä on vielä sentään jäljellä jonkinlainen käsitys vastuusta ja oikeasta ja väärästä.

Mä haluan vaan, että me ei turmella sitä yhteiskuntaa, jossa meidän lapset nyt kasvaa. Mä haluan, että me säilytetään kompromissiyhteiskunnan kaunis symboli, Suomen hyvinvointivaltio. Tällaisia aareita ei juuri ole ollut maailmanhistorian kirjan sivuilla.

Mä teen tätä hommaa nyt puhtaasti velvollisuudentunnosta, eikä mun oma hyvä ole tässä kuule kovinkaan korkea arvo. Tiekkö, semmonen ajatus kun että jokaisella on vastuu lähimmäisestä, mitä sinä voit tehdä maasi eteen sen sijaan että mitä se voi tehdä sun hyväksesi ja sitä rataa.

Mun motiiveissa ei paljon Audin penkit paina. Voin ostaa sen Audin jos haluan, mutta hävettäis kyllä semmosella sen verran ajella, että en tiedä tuleeko koskaan hankittua.

Käyttäjän cessu kuva
Kenneth Oksanen

Usein tulee vastaan kaikenlaisia mellakkafantasioita, että jollei sosiaalisten tulonsiirtojen varassa eläville anneta yhä enemmän sosiaalisia tulonsiirtoja, ryhtyvät he mellakoimaan. Tässä soisi, että kaikissa radikaaleimmissakin vasemmistopiireissä korostettaisiin myös tuota Matti Laineen jälkimmäistä kohtaa: "Hyvinvoinnin tasainen jakaminen ei ole mahdollista, ellei ensin tapahdu jonkinlaista rauhoittumista." Ihan mielellään maksan kohtuullisen osan veroistani sosiaalisina tulonsiirtoina niitä todellakin tarvitseville osittain myötätunnosta mutta osittain myös siksi, että uskon Laineen ensimmäiseen teesiin. Mutta siinä vaiheessa jos yhteiskuntarauha korkeista veroista huolimatta ei säily, en näe mitään mieltä sosiaalisissa tulonsiirroissakaan.

Näen jonkinmoisen tulevaisuuden haasteen siinä, että sosiaalisten tulonsiirtojen kasvattaminen on paljon helpompaa ja houkuttelevampaa kuin niiden karsiminen, koska sosiaalisilla tulonsiirroilla olevien säästämisaste on yleensä nolla ja koska saavutettuihin etuihin totutaan ja ne muuttuvat vähitellen itsestäänselvyyksiksi, joita ei poisteta edes vaikka syyllistyisi rikoksiin. Viime viikolla Tuomas Kyrö julisti Hesarissa pitäneensä itsestäänselvänä, että sosiaalisilla tulonsiirroilla hänelle kustannettiin kämppä Töölöstä, keskikaljat, ja rajoittamaton määrä vapaa-aikaa. Miksi suurimman osan veroista maksava keskiluokka voisi kokea nuo vaatimukset perusteltuina kun heillä ei itselläänkään ole varaa niihin vaikka tekevät pitkää työpäivää?

Kirjoitukseesi liittyen: 90-luvulla Suomi ei ollut IMF:n holhouksessa. Tätä menoa tosin ei enää kestä kovin monta vuotta ennenkuin IMF:n holhoukseen päädytään. Jos suomalainen hyvinvointivaltio halutaan säilyttää, tärkein yksittäinen teko joka sen hyväksi voidaan tehdä, on julkisen sektorin menojen ja tulojen tasapainoittaminen ihan oma-aloitteisesti.

Susanna Kaukinen

Mulla ei oo sääliä eikä sympatiaa jengiä kohtaan, jotka käy työttömien ja vähävaraisten kimppuun. Sen pitäisi olla selvää jo aiemmista teksteistäni, kuten tästä:

=> http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

IMF vaikutti Suomen päätöksiin 90-luvulla. Täällä tehtiin "vapaaehtoisesti" juuri niinkuin IMF "ehdotti".

Olen samaa mieltä, julkisten tulojen tasapainottaminen veroprogression palauttamisella on tehtävä pikimmiten.

Käyttäjän cessu kuva
Kenneth Oksanen

Onko se, että haluaa karsia sosiaalisia tulonsiirtoja, jos niiden saajilla on noiden tulonsiirtojen ansiosta lähes yhtä hyvät ellei peräti paremmat oltavat kuin maksajilla, "työttömien ja vähävaraisten kimppuun" käymistä?

Esitän konkreettisen esimerkin: Kuvitellaan henkilö, joka on 20 vuotta maksanut tuloistaan puolet valtiolle, ja jäljellejääneellä tulollaan säästänyt itselleen 4 h+k+s:n, kesämökin ja auton. Naapurissa asuu toinen henkilö, joka on keskittynyt lähinnä vapaa-aikansa maksimoimiseen, jolla on verovaroin kustannettu 3 h+k+s, muttei mökkiä eikä autoa. Koettuaan tämän hyvinvoinnin jaon epätasaiseksi jälkimmäinen mukiloi ensinmainitun sairaalaan, vie lompakon ja hajottaa auton. Jos ensinmainittu henkilö tämän jälkeen äänestää henriheikkisiä, tai peräti realisoi asuntonsa ja muuttaa toiseen maahan eikä enää siis osallistu sosiaalisten tulonsiirtojen kustantamiseen, tekeekö hän mielestäsi moraalisesti väärin?

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #35

No tää vähävaraisten työttömien kadehtiminen on oikeistolaisten lempipuuhaa. En tiedä mistä moinen kumpuaa, enkä taida halutakaan.

Jos se on niin kivaa olla duunitta persaukisena, niin kukaan ei pakota tarinan henkilöä yksi olemaan duunissa.

Voi ihan itse kokeilla.

Ennustan, että henkilö yksi kokeilun jälkeen ymmärtää paremmin naapuriaan ja palaa mielellään takaisin hommiin.

Lisäksi tappelutkin jää vääntämättä, ku molemmat ymmärtää mistä on kyse.

Käyttäjän cessu kuva
Kenneth Oksanen Vastaus kommenttiin #44

Et vastannut kysymyksiini, mutta kerrottakoon, että tuo jälkimmäinen kysymykseni perustuu tositapahtumaan ja ensinmainittu henkilö toivuttuaan sairaalasta päätyi myymään tuon asuntonsa, otti työnantajaltaan paketin, downshiftasi, osti pienemmän kämpän jostain etelästä, eikä aio palata Suomen työmarkkinoille nettoveronmaksajaksi. Tuollaista liian vasemmistolainen politiikka hyvin helposti tuo tullessaan.

Päällekarkaajaa en tunne, joten en tiedä hänen myöhemmistä vaiheistaan. Mutta olet varmastikin oikeassa siinä, että jos jälkimmäinen henkilö olisi kokenut vuosikausien 8-16 ja vastuunkannon uuvuttavuuden, olisi tappelu jäänyt häneltä vääntämättä.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #49

Tositapauksia löytyy yksittäistapauksina vaikka minkälaisia.

Miten se liittyy mihinkään?

Ei mitenkään.

Siitä ei voida vetään mitään yleisiä johtopäätöksiä.

Käyttäjän cessu kuva
Kenneth Oksanen Vastaus kommenttiin #50

Tuo "yksittäistapaus" oli ja tapahtui niinkuin tapahtui, mutta se mistä olen kiinnostunut on se, mitä nykyinen vasemmisto ajattelee asiasta. Jos tässä maassa on merkittävä kansanosa jolle pääsääntöisesti keskiluokan verovaroilla kustannetaan ruoka pöytään, katto ja vaatteet päälle, onko se ryhtymässä mellakointiin ja ilkivaltaan jos taloustilanteen tiukentuessa ilmoitetaan, ettei nyt raha enää riitäkään ilmaisiin keppanoihin ja majoituskin siirretään Töölöstä Riihimäelle.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #51

No sitä on vaikea ennakoida, mutta jos tilanne menee tarpeeksi pahaksi niin se on aina tähän mennessä johtanut levottomuuksiin, joten pidän niitä todennäköisinä.

Olet hieman sokea nyt sille, että perusoikeistolaisesti vihaat "niitä toisia". Voit itse olla siinä porukassa jos saneerauksen sirpalekranaatti osuu omalle kohdallesi. Kukaan ei ole siltä turvassa.

Joten pidän sitä surullisena, että sinulle työttömät esiintyvät "sinä toisena", "toiseutena", jonain, mitä pitää pelätä ja vihata.

Olen itsekin ollut työtön, minä olen sinulle se "toinen". Minulle työttömät eivät edusta toiseutta, vaan kanssakansalaisia, joilta on viety mahdollisuus menestyä omalla työllä.

Käyttäjän cessu kuva
Kenneth Oksanen Vastaus kommenttiin #52

Susanna, niin, en minä koe vihaavani niitä toisia, mutta olen kyllä huolissani itseni ja perheeni turvallisuuden kannalta kun ääriliikkeiden kirjoituksia lukee. Mielestäni viha ja pelko omasta turvallisuudesta ovat eri asioita.

Se on tietysti totta, että hetkenä minä hyvänsä voin minäkin olla työtön, mutta voin luvata kaksi asiaa: 1) mellakoimaan ja väkivaltaan en rupea vaikka keppanaa en saisikaan tai pitäisi asua muualla kuin Töölössä, 2) minulle kelpaa mikä tahansa työ jonka pystyn turvallisesti suorittamaan. Myönnettäköön etten koskaan ole ollut varsinaisesti työtön, mutta kaikenlaisia hanttihommia hyisen perunapellon kuokkimisesta siivoukseen ja ruohonleikkuuseen olen tehnyt valtion matalapalkkaleiristä puhumattakaan, ja tekisin mukisematta edelleen jos se olisi paras tapa hankkia toimeentulo.

Käyttäjän JuhaJuoni kuva
Juha Juoni

Hyvä kirjoitus. Yksi nopea kommentti: kun me puhumme maahanmuutosta, on keskustelussa aina outo joko/tai asenne. Monikulttuurisuus tai rajat kiinni. Siinä keskustelussa unohtuu, että maahanmuuttoa on lähes yhtä monenlaista kuin on maahanmuuttajaakin. Tällaisen keskustelun perusongelma on se, että lopulta kadulla kävelevä turistikin on hankkinut trendivaatteensa meidän verovaroilla.

Hädänalaista meidän tulee auttaa. Työperäistä muuttoa me tarvitsemme. Turismi on tervetullutta monellakin tapaa.

Susanna Kaukinen

Joo, tästä on tehty taas tämmönen poliittisesti helppo musta tai valkonen kysymys, jossa kaikki kivitetään, jotka ei ole henkilön kanssa tasan samaa mieltä.

Eihän asioita näin voi hoitaa.

Ja kyllä sitä työperäistä maahanmuuttoa pitää katsoa hieman alakohtaisesti. Jos kotimaista työvoimaa löytyy, niin sitä pitää käyttää.

Käyttäjän JuhaJuoni kuva
Juha Juoni

Totta puhut. En tarkoittanutkaan, että voitaisiin kolmeen ryhmään jakaa maahanmuuttajat/ulkomaalaiset.

Suomalaista työvoimaahan kyllä käytetään ihan automaattisesti. Kyllä kai fakta on, että melkein aina suomalainen saa työpaikan jos edes vähänkin samalla viivalla ovat lähtökohdiltaan. Usein kai saa vaikka ulkomaalainen olisi kuinka paljon koulutetumpi tai työkokemusta omaava. Tämä siis silloin kun puhutaan yksittäisen työntekijän palkkaamisesta.

Mikä vaikuttaa ulkomaalaisen työvoiman hankintaan on alihankintaketjut ja ehkä myös hankintalaki. Varmasti virolaiset rakennusfirmat voittaa tarjouskilpailuja ja hankintalaki johtaa siihen, että vain isot yritykset eli ne jotka kykenee tuottamaan tuotteitaan ainakin osaksi halpatuotantomaissa, saa tilauksia.

Summa summarum, suomalaisvoimin tehdyn työn osuuden lasku ei ole maahanmuuton syytä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #27

Et ilmeisesti ole ihan selvillä todellisesta maailmasta:

"Suomalaista työvoimaahan kyllä käytetään ihan automaattisesti.

Ei käytetä. Ihan automaattisesti käytetään halvinta työvoimaa. Siksi raksalla käytetään automaattisesti virolaista työvoimaa, jos vain voidaan.

" Kyllä kai fakta on, että melkein aina suomalainen saa työpaikan jos edes vähänkin samalla viivalla ovat lähtökohdiltaan."

Katso rakennustyömaista yllä. Eivät olekoskaan "samalla viivalla", kun se viiva on hinta.

"Varmasti virolaiset rakennusfirmat voittaa tarjouskilpailuja ja hankintalaki johtaa siihen, että vain isot yritykset eli ne jotka kykenee tuottamaan tuotteitaan ainakin osaksi halpatuotantomaissa, saa tilauksia."

Miten nämä kaksi esittämääsi asiaa liittyvät toisiinsa? NOKIA pystyy tuottamaan halpatuontiamissa, "Eesti Maja" saa rakennusurakan.????

Summa summarum, Suomessa ei tarvita "työperäistä maahanmuuttoa" niin kauan, kuin Suomessa on nykyinen massatyötttömyys.

Käyttäjän JuhaJuoni kuva
Juha Juoni Vastaus kommenttiin #29

Rakennustyömaat kuuluvatkin tuohon alihankintaketjuryhmään minkä mainitsinkin esimerkkinä ulkomaalaisten käytöstä. Alihankinta ei taas ymmärtääkseni perustu suoranaisesti maahanmuuttoon. Ne on esimerkiksi virolaisia yrityksiä jotka tuo työvoiman väliaikaisesti maahan.

Kun taas jossain on yksittäinen työpaikka auki ja siihen hakee suomalainen ja ulkomaalainen niin suomalainen paikan saa melko todennäköisesti.

Suomi tarvitsee tulevaisuudessa työvoimaa. Jos siihen halutaan varautua, kannattaisi työvoimaa alkaa haalia jo nyt ettei sitten kun on jo hätä kädessä tarvitse tehdä hätiköityjä isoja päätöksiä. Ja onhan meillä jo nyt paljon aloja joihin ei työvoimaa meinaa löytyä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #30

Se, että kyseessä on alihankintaketju, on sivuseikka. On niitä alihankkijoita Suomessakin. Samoin on sivuseikka, tueeko mamu "lihannkijana" vai "suoraan" Suomeen.Talouselämän kannalta virolainen työläinen on mamu siinä kuin intialainen tai somalialainenkin.

Tämän "alihankintaketjun" takia suomalainen ei saa töitä, koska niitä ei suomalaisille edes tarjota.

Tässä täytyy muistaa, että tilanteessa eivät ole vastuussa sen enempää virolaiset kuin muualtakaan tulleet mamutyöläiset, vaan suomalaiset äänestäjät.

"Suomi tarvitsee tullevaisuudessa työvoimaa" on oikeistomantra, jota on toistettu keskeytyksettä Mauno Koiviston kruunajaisista lähtien. Tuo tuleviaisuus senkun antaa odottaa, sitä on odotettu jo yli 30 vuotta.

Toinen yli 30 vuotta toistettu mantra: "Ja onhan meillä jo nyt paljon aloja joihin ei työvoimaa meinaa löytyä".

Mitähän aloja nämä olisivat?

Käyttäjän JuhaJuoni kuva
Juha Juoni Vastaus kommenttiin #36

Niinhän minä sanoin tuossa ihan ensimmäisessä kommentissani. Yksittäiset työt menee suomalaisille. Alihankinnat ja vaikka hankintalain kautta jaetut työt osin ulkomaalaisille. Olemme yhtä mieltä tästä.

Miten suomalaiset äänestäjät ovat tästä vastuussa?

Ok, jos meillä ei ole tulevaisuudessa huoltosuhdeongelmaa niin sitten olen väärässä.

Aloja joilla on työvoimapula löytyy työkkärin sivuilta. Tässä Helsingissä työvoimapula, listattuna kaikki yli kymmenen haussa ollutta ammattilaista.

Myyntiedustus ja puhelinmyynti (211)
Hovimestarit, tarjoilijat (104)
Suunnittelijat (86)
Kampaajat, kauneudenhoitajat (85)
Myyjät (80)
Siivoojat (75)
Kokit, keittäjät, kylmäköt (68)
Sosiaalialan ohjaajat, hoitajat, hlökoht. avustaja (55)
Perushoitajat, lääkintävahtimestarit, lähihoitajat (51)
Rakennusinsinöörit ja -teknikot (46)
Toimistotyöntekijät (44)
Kiinteistönhoito ja kunnossapito (38)
Sairaanhoitajat (36)
Keittiötyöntekijät, ravintolatyöntekijät (34)
Lastenhoitajat, päivähoito (32)
Lääkärit (28)
Myyntityötä johtavat (27)
Tilinpitotyö (27)
Putkityöntekijät (24)
Aineenopettajat, lehtorit (23)
Kiinteän ja irtaimen omaisuuden välittäjät (22)
Lastentarhanopettajat (22)
Linja- ja henkilöautonkuljettajat (22)
Kääntäjät ja tulkit (21)
Yrittäjät (20)
Mainosalan suunnittelijat (19)
Sihteerit (17)
Elektron., autom. ja tietotekn.insin. ja teknikot (16)
Sähköasentajat (16)
Koneen- ja moottorinkorjaajat (15)
Koneinsinöörit ja -teknikot (15)
Henkilöstöhallinto (14)
Järjestötyöntekijät (14)
Kahviloiden, ruokaloiden tms. annost. ja myyjät (14)
Laboratoriohoitajat, röntgenhoitajat (14)
Sosiaalityöntekijät (14)
Talonrakennustyöntekijät (14)
Vartijat (14)
Yhteiskunnallisen alan tutkijat (14)
Lasten päivähoidon työntekijät (13)
Lääkintävoimistelijat (13)
Myyntisihteerit (13)
Ahtaus- ja kuormaustyö (12)
Kirvesmiehet (12)
Kuorma-auton- ja ajoneuvoyhdistelmien kulj. (12)
Muu kiinteistönhoito- ja siivoustyö (12)
Muu hallinto- ja toimistotyö (11)
Taloushallinnon suunnittelijat, kustannuslaskijat (11)
Kouluttajat (10)
Lainopilliset asiantuntijat (10)
Urheilu- ja liikuntatoimen ohjaajat (10)
Valtionhallinnon johtavat virkamiehet (10)

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #38

" Yksittäiset työt menee suomalaisille. Alihankinnat ja vaikka hankintalain kautta jaetut työt osin ulkomaalaisille."

Olet väärässä. Ne alihankitätyötkin ovat ihan samanlaisia "yksittäisiä töitä."

"Miten suomalaiset äänestäjät ovat tästä vastuussa?"

Toiminta on laillista. Lait säätää eduskunta. Eduskunnan valitsee kansa, äänestäjät. Ei tuo nyt niin kauhean vaikeaa ole.

"Ok, jos meillä ei ole tulevaisuudessa huoltosuhdeongelmaa niin sitten olen väärässä."

Ei ole, olet siis väärässä. "Huoltosuhde" oli selvästi parempi sata vuotta sitten.

"Aloja joilla on työvoimapula löytyy työkkärin sivuilta."

Ei läydy.

"Tässä Helsingissä työvoimapula, listattuna kaikki yli kymmenen haussa ollutta ammattilaista."

Kyse on palkasta, ei työvoiman puutteesta. Parempi lakka poistaa "pulan" alta aikayksikön. Helsingissäkin. Kaikille aloille on koulutettua työvoimaa pilvin pimein, työttöminä tänäänkin noin 750 000.

Tilannetta kutsutaan markkinataloudeksi.

Käyttäjän JuhaJuoni kuva
Juha Juoni Vastaus kommenttiin #39

joo, ihan samoin kuin on yksittäinen työ vaikka kengän teko indokinassa. mutta on siinä kuitenkin ero, et nyt vain ehkä halua ymmärtää. ja rivien välistä luen että sinulle työn määrä on nollasummapeliä. sitä se ei ole. maahanmuuttajat luo työpaikkoja siinä kuin kantasuomalaisetkin.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #48

Indokiina ei ole Suomessa, joten kyse ei ole "ihan samasta".

Käyttäjän JuhaJuoni kuva
Juha Juoni Vastaus kommenttiin #57

Kyllä on. Ne kengät voitaisiin tehdä myös Suomessa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #59

Ei ole. Indokiina ei edelleenkään ole Suomessa.

Ilmeisesti tietosi ja ymmärryksesi kansantlaoustieteestä on hutera. Vahvista sitä täältä:

http://jheyno.puheenvuoro.uusisuomi.fi/152551-kans...

Käyttäjän JuhaJuoni kuva
Juha Juoni Vastaus kommenttiin #61

Joo, juurihan itse väitit että on sama asia kun joku alihankkija haalii työntekijöitä kotimaastaa töihin Suomeen. Yksi työ - yksi työntekijä oli logiikkasi. Samalla logiikalla yksi kengän valmistus on yksi työ vaikka se työ tehdäänkin rajan ulkopuolella.

Tosin nyt putosin jo kärryiltä siitä mistä me keskustellaan. Jos tarkoituksesi on vain osoittaa minulle, että ulkomaalaisia ei Suomessa tarvita ja rajat kiinni, niin annan hyvän neuvon: sinulla on parasta olla todella vedenpitäviä argumentteja minulle siitä. Tähän asti olet ollut aika huteralla pohjalla.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #62

"Joo, juurihan itse väitit että on sama asia kun joku alihankkija haalii työntekijöitä kotimaastaa töihin Suomeen."

Sama kuin mikä?

"Yksi työ - yksi työntekijä oli logiikkasi."

Ei ollut. Yksi työ Suomessa, yksi työntekijä Suomessa on todellisuus, logiikkani.

"Samalla logiikalla yksi kengän valmistus on yksi työ vaikka se työ tehdäänkin rajan ulkopuolella."

Ei ole. Ihan määritelmällisesti "rajan ulkopuolella" ei ole Suomessa. Jos et ymmärrä itse, mitä "raja" tarkittaa, en voi auttaa. Mutta tosiasia on, että virolainen raksatyötekijä Virossa ei ole sama asia kuin virolainen raksatyöntekijä Suomessa.

"Jos tarkoituksesi on vain osoittaa minulle, että ulkomaalaisia ei Suomessa tarvita"

Työmarkkinoille - ei todellakaan.

" ja rajat kiinni,"

Tällaista en ole esittänyt.

" niin annan hyvän neuvon: sinulla on parasta olla todella vedenpitäviä argumentteja minulle siitä. Tähän asti olet ollut aika huteralla pohjalla."

Jos 750 000 päivittäistyötöntä työikäistä Suomessa on "hutera pohja" vastustaa ulkomaalaisten tuontia Suomen työmarkkinoille, voisitko kertoa, mikä perustelu mielestäsi EI olisi "hutera"?

Käyttäjän JuhaJuoni kuva
Juha Juoni Vastaus kommenttiin #64

Nyt menee mutkikkaaksi keskusteluksi. Vielä kerran (sitten jätän tämän aiheen):
Kenkä = yksi työ
Rakennus virossa = nolla työtä

Nythän on ihan sama kuka työn tekee ja missä. Mitä itse yritin sanoa alunperin on, että ongelma ei ole maahanmuuttajat. Ongelma on alihankkijat jotka tuovat työvoimaa tekemään jonkun urakan. Me vähän kierretään nyt kehää.

Mitä tarkoitan on, että kun työntekijä hakee Suomessa avoinna olevaa työpaikkaa, niin todennäköisesti valituksi tulee suomalainen. Tällä ei siis ole mitään tekemistä sen kanssa, että maahan tulee työperäistä muuttoa. Jos oletetaan, että nostettaisiin minimipalkkaa sen verran, että työn tekeminen olisi mielekkäämpää, silloinhan käy vain niin, että alinhankitetaan enemmän töitä ja ulkomaalaiset yritykset tuovat työvoimaa tänne. Ongelma on mielestäni siis enemmän alihankitus ja vaikka hankintalaki. Hankintalaki olisi ehkä kaikkein helpoiten muutettavissa niin, että hankinnoissa voitaisiin painottaa kotimaista työllisyyttäkin. Vaikka joku EU säännös tässäkin takana tietenkin on.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #65

"Nythän on ihan sama kuka työn tekee ja missä."

Jos on mielestäsi suomalaisen raksamiehen kannalta "ihan sama", tekeekö virolainen raksamies töitä Virossa vai Suomessa, olen voimaton - ja sanaton.

Lue: http://jheyno.puheenvuoro.uusisuomi.fi/152551-kans...

ja sieltä läytyvien linkkien tekstit.

Käyttäjän JuhaJuoni kuva
Juha Juoni Vastaus kommenttiin #66

Haluat nyt väkisin lukea viestini väärin.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #67

Ei ole tapana. Luen viestit juuri niin, kuin ne on kirjoitettu. Jos tarkoitat jotain muuta, kuin kirjoitat, ole ystävällinen, kirjoitajotain muuta.

Käyttäjän JuhaJuoni kuva
Juha Juoni Vastaus kommenttiin #68

Missä kohtaa sanoi, että suomalaisen raksatyöntekijän kannalta on ihan sama missä virolainen raksatyöntekijä työnsä tekee?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #69

Tässä: "Nythän on ihan sama kuka työn tekee ja missä."

Etkö lue omia tekstejäsi ennen kuin painat "tallenna"?

Käyttäjän JuhaJuoni kuva
Juha Juoni Vastaus kommenttiin #70

Joo, ok, jos haluat saivarrella tuolla huolimattomalla lauseella.
Siinä yllä kyllä luki:
Kenkä = yksi työ
Rakennus virossa = nolla työtä

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #72

Et taaskaan ajatellut, mitä kirjoitit:

"Kenkä = yksi työ
Rakennus virossa = nolla työtä"

eivät ole vertailukelpoisia.

Sen sijaan vertailukelpoisia ovat:

Kenkä Indokiinassa = nolla työtä Suomessa
Rakennus Virossa = nolla työtä Suomessa

Kenkä = yksi työ, missä sitten tehdäänkin
Rakennus = paljon työtä, missä sitten tehdäänkin

Indokiina ei edelleenkään ole Suomessa.

Käyttäjän JuhaJuoni kuva
Juha Juoni Vastaus kommenttiin #73

Eli jos kenkää ei tehdä indokiinassa, suomalaiset kävelee ilman kenkiä?
Kenkä = yksi työ (Indokiinassa tai Suomessa)

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #74

Ei, vaan jos kenkä tehdään Indokiinassa, sitä ei tehdä Suomessa

Indokiina ei edelleenkään ole Suomessa.

Käyttäjän JuhaJuoni kuva
Juha Juoni Vastaus kommenttiin #75
Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #27

EU-lait estää suomalaisen hankkijan suosimisen.

Tähän on tultu.

Käyttäjän JuhaJuoni kuva
Juha Juoni Vastaus kommenttiin #31

Tiedän tämän. Mutta ei kuitenkaan laiteta tätä maahanmuuttajien syyksi :)

Ja lait on joku joskus laatinut ja joku ne aina joskus muuttaakin.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #34

Ei tod laiteta. Pannaan se eliitin ja EU:n piikkiin, minne se kuuluu!

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #42

Oikeasti se kuuluu äänioikeutettujen kansalaisten piikkiin. Ongelma on, että "minussa" ei koskaan ole vikaa, vika on aina "muissa". Eliitti on eliitti, koska me olemme siitä eliitin tehneet. Erityisen paha tämä tauti on Suomessa, jossa "oma puolue" on aina vainottu ja väärinymmärretty ja muiden huijaama ja kiristämä - oli se oma puolue mikä tahansa. Puolueet eivät kuitenkaan päätä, puolueilla ei ole yhtään ääntä eduskunnassa. Valituilla edustajilla on.

Katsokaamme syyllistä suoraan kasvoihin, lähin peili ei voi olla kaukana, ja vaihtakaamme eliitti.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #31

Joo, mutta Suomen lain mukaan Suomessa pitää maksaa TES:n mukaista palkkaa riippumatta siitä, mistä työntekijä tulee. Riippumatta siitä, onko kyseessä alihankintatyö vai ei. Myös esim. Viron KO on antanut tuomion, jonka mukaan virolaisille duunareille pitää Suomessa maksa Suomen TES:n mukaista palkkaa.

Jos suomalaiset eivät piittaa Suomen laeista, kukas niistä sitten piittaisi?

Mainitsin tuossa toisaalla jo peiliin katsomisen...

Käyttäjän JuhaJuoni kuva
Juha Juoni

Tiedän tämän. Mutta ei kuitenkaan laiteta tätä maahanmuuttajien syyksi :)

Ja lait on joku joskus laatinut ja joku ne aina joskus muuttaakin.

Toimituksen poiminnat